Orta Çağ döneminden kalma ilginç tedavi yöntemleri hakkındaki 180 el yazması dijitale taşınıyor. Curious Cures projesi “Orta Çağ yaşamının güvencesizliği” ile bilim öncesi tıbbın tuhaflığını ortaya çıkarıyor.
Orta Çağ’a ait tedavi yöntemleri Curious Cures projesi ile bir araya getirildi. Cambridge Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen projede alışılmadık tedavi yöntemleri göze çarpıyor.
Tam adı “Curious Cures in Cambridge Libraries” olan proje, üniversite kütüphanesinden, Fitzwilliam Müzesi’ne kadar birçok yerden toplanan Orta Çağ’a ait 180 yazma eserin bir araya getirildiği ve düzenlendiği iki yıllık bir proje olma özelliği taşıyor.
Tarihi 14. ve 15. yüzyıllara dayanan yazmaların en eski olanı 1000 yıllık. Ayrıca yazmaların büyük bir bölümü Orta Çağ İngilizcesi ile kaleme alınmış. 8000 eski tıbbi tedavi yönteminin yanında, yazmalarda bilim, edebiyat, litürji, simya ve ibadet konulu çeşitli metinler de yer alıyor.
Diğer yandan Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi, yüzyıllarca yıllık ciltlerin arasındaki yazmaları dijitalleştirilmeden önce iyi bir korunmaya alınması gerektiğini belirtiyor.
Birbirinden Tuhaf Orta Çağ Tedavileri Eski İnsanların Hayatlarına Işık Tutuyor
Projenin adından da anlaşılacağı üzere üzerinde çalışılan yazmalarda her yerde rastlanmayan “ilginç tedaviler” yer alıyor. Hastalıklar için hazırlanan reçetelerde sık kullanılan bitkilerin yanında, güvercin dışkısı, tilki ciğeri ve yılan balığı yağı gibi alışılmadık malzemeler de yer alıyor.
Reçete hazırlanan hastalıklardan biri de Gut hastalığı. Bu rahatsızlık için kullanılan tedavilerden birinde uygulanması gerekenler, bir yavru köpeğin içini salyangoz ve ada çayı ile doldurduktan sonra ateş üzerinde pişirmek. Daha sonra elde edilenlerle bir tür merhem yapmak.
Bir diğer merhem türü ise bir salamura edilmiş baykuşla yapılıyordu. Toza dönene kadar pişirilen baykuş ve yaban domuzunun yağı ile bir karışım hazırlanıyordu.
Katarakt için hazırlanan reçete ise, yaban tavşanının safra kesesi ve bal karışımının, kuş tüyü ile birlikte göze üç gün boyunca uygulanmasından oluşuyor.
Bilindiği üzere bilimsel gelişmelerden önce Orta Çağ insanları birçok hastalıktan ve yaralanmalardan muzdaripti ve bunların vücutlarına olan etkilerini kolaylıkla anlayamıyorlardı. Uzmanların genel kanısına göre bu reçeteler, insanların umutlarını ve trajik hayal kırıklıklarını da içeriyor. Örneğin doğacak bir çocuğun cinsiyetini öğrenmek için uygulanan tariflerin yanında, çocuğu olmayan çiftler ya da ölü bebek doğuran kadınlar için de reçeteler bulunuyor.
Proje yöneticisi Dr. James Freeman, bu reçetelerin antibiyotiklerden ve antiseptiklerden önce o dönemin insanlarının çektiği acıları ve güvencesizliğini gösterdiğini söylüyor. Freeaman, her reçetenin ardında yatan öykünün insanoğlunun kendi hikâyesini içerdiğini belirtiyor ve hastalıkların ve acıların yanında insanın hayatta kalma dürtüsüne değiniyor.
Bu ilginç tedavi yöntemlerini daha önce duydunuz mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!