Ünlü Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalı farklı bir açıdan gündeme geldi. Koronavirüs kısıtlamalarının azaltılmasıyla tekrar hizmete başlayan Disneyland tema parkında, prensin Pamuk Prenses’i öptüğü sahneye yer veren Disney eleştirilerin odağı oldu. Animasyon uyarlamasındaki bu kısım, prensesin rızası dışında öpüldüğü için “cinsel saldırı” olarak yorumlandı.
Covid-19 salgını dünya genelinde etkisini sürdürse de ciddi aşılama oranlarına ulaşan ülkeler tedbirleri gevşetmeye başlıyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Anaheim şehrinde bulunan Disneyland da tekrar açılan eğlence yerlerinden birisi. Disney’in en popüler tema parklarından birisi olan bu işletme, kapılarını yeniden açtığı gibi eleştiri oklarının hedefinde kaldı.
Disney’in masal kahramanlarının da yer aldığı tematik bölümlerden oluşan bir platform, bünyesinde Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’i de barındırıyor. Prens, öldüğünü zannettiği Pamuk Prenses’i öperek kötü kraliçenin lanetini bozmaya çalışıyor. Fakat bu sahnedeki rıza meselesi son dönemlerde MeToo Hareketi ile çokça gündeme gelen tartışmaların tekrar başlamasına neden oldu. Prensin Pamuk Prenses’i kendisinden onay almadan öpüyor olması “cinsel saldırı” olarak yorumlandı.
Öpücüğün karşılıklı izne ve isteğe bağlı olmayışının çocuklar için olumsuz örnek teşkil edeceği görüşü, kapılarını henüz açmış olan Disneyland’i zor durumda bıraktı. Oluşturulan bu “cinsel istismar modeli”nin parktan kaldırılması için talepte bulunuldu.
Pamuk Prenses Uyarlaması Disneyland’i Zora Soktu
SFGate adlı gazete de bu eleştirileri odağına alan yayınlardan oldu. Gazete konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Prensin, Pamuk Prenses’i izin almadan öpmesi kesinlikle gerçek bir aşk öpücüğü değil. Sadece bir cinsel saldırı. Eski Disney filmlerinde rıza dışı davranışların büyük bir sorun olduğunu kısa süre önce kabul ettik.
“Çocuklara, iki tarafın da etkileşime girmeye istekli olduğu belirlenmemişse cinsel davranışların istismar olduğunu öğretmeye çalışırken bu yapılan büyük bir yanlış. Ayrıca Disneyland’in bu kadar tartışmalı bir bölümü ısrarla eğlence parkına eklemesini de anlamıyoruz.”
İlk olarak 1812 yılında Grimm Kardeşler tarafından derlenen halk masalı, güzelliği nedeniyle üvey annesi tarafından öldürülmek istenen bir prensesin başından geçenleri konu alıyor. Bu masalın Disney tarafından gerçekleştirilen sinema uyarlaması 1938 yılında Oscar ödülüne de layık görülmüştü. Disney daha sonra masal kahramanları için sayısız adaptasyon yaparak kendi evrenini inşa etmeyi başarmıştı.
Öte yandan, masalların ilk anlatıldığı dönemlerde daha karanlık temaları işlediği ve yıllar içerisinde yavaş yavaş “çocuklara uygun” hale getirildiği de sıkça bahsedilen bir konu.
Masallardaki cinsiyet rollerini irdeleyen yazı dizimizin Pamuk Prenses’e odaklanan ilk bölümüne buradan göz atabilirsiniz.
Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
kaynak: NTV
Derdinizi seveyim, ne diyeyim.
Sayın Pamuk Prenses, yedi cücelerin keyfi nasıl, iyiler mi?
O da öyle uyumasaymış.
Şimdi Şirin Baba düşünsün.