in ,

Tarihi Antep Evleri Deprem Felaketinde Büyük Zarar Gördü

Tarihi Antep evleri zarar gördü. Gaziantep’in önemli turistik ve tarihi değerlerinden birisi, Kahramanmaraş depremlerinde ciddi hasar aldı.

Tarihi Antep Evleri Deprem
- Reklam -
- Reklam -

Tarihi Antep evleri depremde ciddi şekilde hasar aldı. Evlerin duvarları dökülürken sokak aralarında yollar yıkıntılarla kapandı.

Bu pazartesi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerindeki 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde gerçekleşen çifte deprem, Türkiye’yi yasa boğdu. An itibarıyla açıklanan resmi verilere göre ölü sayısı 18 bini, yaralı sayısı 74 bini buldu.

10 ili etkileyen deprem, afet bölgesindeki kültürel yapılara da zarar verdi. Hititler tarafından inşa edilen ve yüzlerce yıllık tarihe sahip olan Gaziantep Kalesi’nde ciddi yıkımlar gerçekleşirken 1938’de Hatay Devleti tarafından kullanılan tarihi meclis binası da zarar gördü.

- Reklam -

Tarihi Antep Evleri Maraş Depremi

Gaziantep’te hasar alan tarihi yapılar arasında, kentin ve bölgenin önemli turizm noktalarından birisi olan Tarihi Antep evleri de yer aldı.

Tarihi evlerin yoğunlaştığı Bey Mahallesi’ndeki bazı evlerin duvarları çökerken bu evlerde ikamet eden vatandaşlar, civarda kurulan çadırlara taşınmak durumunda kaldı.

Tarihi Antep Evleri Deprem Zarar

Tarihi Antep Evleri Yakın Zamanda Restore Edilmişti

19. yüzyıla uzanan bir geçmişe sahip olan Tarihi Antep evleri, yüksek duvarların arkasında, dış mekanlardan mümkün olduğunca soyutlanmış, avluya dönük yapılar olarak öne çıkıyor.

Çoğunlukla iki katlı bir yapıya sahip olan evlerin inşasında havara taşı, toprak taşı, keymıh, minare kayası, bazalt, beyaz mermer, kırmızı mermer ve doğadan toplanan bazı renkli taş cinsleri kullanılıyor. Mimarisindeki bu maddeler sebebiyle evler yaz mevsiminde serin kış aylarında ise sıcak kalabiliyor.

- Reklam -

Tarihi Antep Evleri Deprem Yıkım

İç avlu anlayışının ağır bastığı evlerin avluları, hayatın önemli bir kısmının evin bu bölümünde geçmesi sebebiyle “hayat” olarak anılıyor. Yapıların üst katlarında, yola bakan büyük kafes pencerelerin hemen üstünde ise “kuş tagası” şeklinde adlandırılan kuş yuvaları da bulunuyor.

Güneydoğu Anadolu’nun önemli turistik noktalarından olan Tarihi Antep evleri, yerli ve yabancı turistler için butik oteller olarak da hizmet veriyordu. Evlerin önemli bir kısmı, 2018 yılında restore edilmişti.

Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri Zarar

Sosyal medya platformlarındaki olası erişim kısıtlanmaları durumunda, Kayıp Rıhtım’ı Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hatay Meclis Binası Depremde Yıkıldı

Hatay Devleti’nin Meclis Binası Depremde Yıkılan Yapılar Arasında Yer Aldı

Depremzedelerin Yakınları Sağlık Durumu e-Nabız

Depremzedelerin Sağlık Durumu, Yakınları Tarafından e-Nabız Üzerinden Takip Edilebilecek