in ,

Tonga’daki Yanardağ Patlamasının Şiddeti Hesaplandı: Hiroşima’ya Atılan Nükleer Bombadan 600 Kat Daha Güçlü

Tonga açıklarındaki yanardağ patlamasının şiddeti hesaplandı. NASA’nın ilk tahminlerine göre volkanik patlamanın şiddeti, Hiroşima’ya atılan nükleer bombadan tam 600 kat daha güçlü.

tonga yanardağ patlaması şiddeti
- Reklam -
- Reklam -

Tonga açıklarında gerçekleşen yanardağ patlaması bölgede etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Büyük Okyanus’ta bulunan ve yaklaşık 169 adadan oluşan ülkenin yakınlarında gerçekleşen volkanik patlamanın şiddeti hesaplandı. NASA’nın yaptığı araştırmaya göre gelen ilk verilen patlamanın gücünün “Yaklaşık 10 megaton TNT” ile eşdeğer olduğunu söylüyor.

Geçen günlerde Tonga açıklarında, okyanusun altında gerçekleşen volkanik yanardağın şiddeti hakkında ilk veriler paylaşıldı.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde çalışan bilim insanı James Garvin, “Yaklaşık 10 megaton TNT eşdeğeri” ifadesini kullandı. Business Insider’ın paylaştığına göre bu güç II. Dünya Savaşı’nda ABD’nin Japonya’nın Hiroşima kentine attığı nükleer bombadan yaklaşık 600 kat daha kuvvetli olarak tanımlanıyor.

- Reklam -

Little Boy adıyla bilinen atom bombasının gücünün yaklaşık 0,015 megaton olduğu ifade ediliyor.

Tonga Açıklarında Gerçekleşen Yanardağ Patlaması Şiddet Olarak Son 100 Yılın En Gürültülü Olayı

ABD Jeolojik Araştırması’ndan jeofizikçi Michael Poland’a göre, patlama Alaska kadar uzak bölgelerde bile duyuldu. Tonga’daki yanardağ patlamasının, muhtemelen son 100 yıldır Dünya üzerinde meydana gelen en gürültülü olaylardan birisi olarak kayıtlara geçti.

Michael Poland, bundan önce en son 1883’te Endonezya’daki Krakatau yanardağının bu derece şiddetli bir şekilde patlamış olabileceğini kaydetti. Krakatau patlaması binlerce insanın ölümüne neden olmuş ve bölgenin önemli bir bölümünü külle kaplamıştı.

tonga patlama şiddet

Yaşanan felaketin üzerinden günler geçmiş olmasına karşın ada ülkesi ie iletişim hâlâ kesik durumda. Patlama sırasında denizaltı iletişim kablolarının kesildiği, havalimanının külle kaplandığı ve yardım uçuşlarının başkent Nuku’alofa’ya ulaşamadığı ifade ediliyor.

Bahsi geçen yanardağ patlaması, 169 adadan oluşan Tonga Krallığı’nın Hunga Ha’apai Adası’nda denizin altında bulunan  bir volkanda meydana geldi.

Patlamanın ardından oluşan tsunamiyle bazı yerleşim yerleri sular altında kaldı. Dev dalgalara önlem amacıyla Yeni Zelanda, Peru, ABD, Kanada, Şili ve Avustralya alarma geçti.

ABD Jeoloji Araştırması’nın açıklamasına göre patlama sıfır derinlikte 5,8 büyüklüğünde bir depreme eş değerdi.

- Reklam -

Tonga’daki Yanardağ Patlamasının İklimi Etkilemesi Beklenmiyor

Patlamanın tarihe geçen şiddeti, akıllara bir başka soruyu da getirdi: Tonga’daki şiddetli olayın Dünya’nın iklimini değiştirmesi olası mı?

Geçmişte bazı volkanik patlamalar, atmosferin aerosollerle ve kül tabakasıyla kaplanmasına neden olarak gezegenin ikliminin soğumasına yol açmıştı.

tonga yanardağ patlaması şiddet

Öte yandan NASA’dan bilim insanları, son patlamanın iklime kısa veya uzun vadede etki edeceğini düşünmüyor. Uzmanlara göre tüm şiddetine rağmen patlamanın kendisi aslında nispeten küçüktü ve 60 dakikadan az sürdü.

Poland sözlerini şu şekilde noktalıyor:

“Tamamen suyun üzerinde olsaydı çok büyük bir etkisi oldu. Bu, ancak Tongalılar için korkunç bir olay.”

Siz bu patlama hakkında ne düşünüyorsunuz? İklim üzerindeki olası etkilerine dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Panayırların Heyulası - Kayıp Rıhtım Öykü Antolojisi

Kayıp Rıhtım Sunar: “Tüm Panayırların Heyulası” Öykü Antolojisi Çıktı

Uzayda İlk Film Stüdyosu Kuruluyor

Uzayda İlk Film Stüdyosu Kuruluyor: Uzay Yarışında Yeni Dönem