in

Baraj Suları Çekildi: Terk Edilmiş Mezarlık ve İskeletler Ortaya Çıktı

Kayseri’deki Yamula Barajı suları çekildi. Terk edilmiş mezarlık, evler ve iskeletler gün yüzüne çıktı.

Yamula Barajı Kayseri Mezarlık Sular
- Reklam -
- Reklam -

Barajlardaki su seviyelerinin düşmesi 2020 ve 2021’in en ciddi problemleri arasında yer alıyor. Kayseri’nin Yemliha kasabası yakınlarında yer alan “Yamula Barajı”nda su seviyesi azaldı. Bu durum, Taşhan Mahallesi’ndeki terk edilmiş mezarlık ve evlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Kızılırmak Nehri üzerinde yer alan ve ilk olarak 2003 yılında hizmete açılan Yamula Barajı şu sıralar tuhaf manzaralara ev sahipliği yapıyor. Baraj sularının çekilmesi, beraberinde iskeletleri getirdi.

Taşhan Mahallesi sakini Abdullah Özdemir konu hakkında, “Sular çekilince buradaki mezarlar ve evler görünür oldu. Sular çekildiğinde mezarlıkta iskeletler çıktı,” açıklamasında bulundu.

- Reklam -

Yamula Barajı Kayseri Mezarlık Sular

Kayseri ilinin nüfus açısından en büyük ikinci ilçesi olan Kocasinan’a bağlı Taşhan Mahallesi, Yamula Barajı projesi nedeniyle 6 kilometre uzaklıktaki bir alana taşınmak durumunda kalmıştı. Evleri, diğer hanelere göre daha yüksekte bulunan bazı vatandaşlar ise mahallede yaşantılarını sürdürmeye devam etti. Taşınan halkın oturduğu bölge ise barajın işlemeye başlaması ile bilrikte sular altında kalmaktan kurtulamadı.

Son dönemlerde iyice azalan yağışlar, Yamula Barajı’ndaki suların çekilmesine neden oldu. Su seviyesinin düşmesi ise Taşhan Mahallesi’nin mezarlık ve evlerini yeniden görünür kıldı. Fakat suyun geri çekilmesiyle harap olan mezarlardan insanlara ait kafatasları ve kemikler de ortaya çıktı. Belediye yetkilileri bu kemikleri toparlayarak yeni mahallelerindeki mezarlığa gömdü.

Yamula Barajı’ndaki Sular Çekilince Terk Edilmiş Mahalledeki Mezarlık Ortaya Çıktı

Mahalle sakinlerinden Abdullah Özdemir şu açıklamalarda bulundu:

“Eski Taşhan Mahallesi 2003 yılında Yamula Barajı nedeniyle su altında kaldı. Sonrasında köyümüz istimlak edildi. Mahallemiz yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki başka bir bölgeye taşındı. Burada yaşayan vatandaşların çoğu oraya taşındı. Yeri olmayanlar ise, yaklaşık 15 kişi burada ikamet ediyor. Buradaki evlerin çoğu sular altında kaldı.”

Yamula Barajı Kayseri Mezarlık Sular

Yağışların azlığına dikkat çeken Özdemir, sözlerine şu şekilde devam etti:

- Reklam -

“Son dönemde yağışların az olması burayı çok etkiledi. Sular altında kalan mahallemizin hemen hemen yarısı ortaya çıktı. Sular çekilince buradaki mezarlar ve evler görünür oldu. Sular çekildiğinde mezarlıkta iskeletler çıktı. Benim ihbarımla gelen yetkililer kemikleri yeni mahallenin mezarlığına götürdüler. Şimdi su çekildikçe yine çıkmaya devam ediyor. Ben burada vatandaş olarak vicdan azabı çekiyorum. Yarın bende onlar gibi olacağım. Vicdan azabından dolayı söylüyorum. Gelip, götürüyorlar. Orası çok eski bir mezarlık.”

Ürperten görüntülerin devamına hemen aşağıdan göz atabilirsiniz:

Yamula Barajı Kayseri Mezarlık Sular

Yamula barajı kayseri mezarlık

Yamula barajı kayseri mezarlık

Peki siz ortaya çıkan manzara hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ketebe Yayınları Klasik Dizisi

Ketebe Yayınları, Klasik Dizisi ile Okura Yeni Bir Perspektif Sunuyor

Russell Crowe Yüzüklerin Efendisi

Russell Crowe, Yüzüklerin Efendisi Dizisinde Durin’i Oynayabilir | Söylenti