in ,

Usta Sanatçı Yıldız Kenter Hayatını Kaybetti

Duayen sanatçı Yıldız Kenter, bugün 91 yaşında yaşamını yitirdi.

Yıldız Kenter
- Reklam -
- Reklam -

1928 doğumlu tiyatro ve sinema oyuncusu usta isim Yıldız Kenter, bugün 91 yaşında yaşamını yitirdi. Kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yuman oyuncu, bir süredir akciğer tedavisi görüyordu. Tam adı Ayşe Yıldız Kenter olan sanatçı, aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi’ydi.

Bir başka tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter’in de kardeşi olan Yıldız Kenter, Kent Oyuncuları Topluluğu’nu kurmuş, oyunculuk metotları üzerine araştırmalar yapmış bir isim.

1962’de tiyatroya olan hizmetinden ötürü Yılın Kadını seçilen, 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu’nu hizmete açan oyuncu; üç defa Altın Portakal ödülünü de kazanmayı bildi.

- Reklam -

Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin; Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok kıymetli sanatçının eserini tiyatro sahnesine taşıdı.

Yıldız Kenter 91 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

yildiz kenter ic

100’den fazla oyunda oynayan 100’e yakın oyunu sergileyen Kenter pek çok kıymetli yazarın oyununu sahneye koydu.

Hayatını tiyatroya adayan Kenter, ödül konusunda yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmadı. 1989 senesinde Roma’da İtalyan Kültür Birliği tarafından Adalaide Ristori ödülünü aldı. Uluslararası alanlardaki ödüller konusunda arkası da geldi.

- Reklam -

Tiyatro oyunları dışında,Güle Güle, Büyük Adam Küçk Aşk, Sen Ne Dilersen, Beyaz Melek gibi sinema filmlerinde Aşk ve Gurur, Saklambaç gibi televizyon dizilerinde de oynadı.

Ülkemizin kültür sanat dünyası, böylece bir büyük ismini daha yitirmiş oldu.


Türkiye’de Sinema İzleyicisi Azalırken Tiyatro Seyircisi Arttı

Kayıp Rıhtım Forum

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fatihcetin fatihcetin dedi ki:

    Usta bir tiyatrocuydu. Allah rahmet eylesin.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

  3. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Güzel insanlar bir bir gidiyorlar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

SpongeBob

200 Milyon Dolarlık Dev Anlaşma: SpongeBob Evreni Squidward Hikâyesiyle Genişliyor

Edward Carey

Edward Carey: “Dünya Kurmak Müthiş Bir Eğlence”