in ,

Yılın Doğal Yaşam Fotoğrafı Seçildi: Farelerin Dövüşü

Londra metrosunda fare dövüşü! Metro istasyonunda yemek için kavga eden fareler, Yılın Doğal Yaşam Fotoğrafı ödülüne konu oldu.

sam rowley fareler kapak
- Reklam -
- Reklam -

Londra metrolarının raylarının gerçek sahipleriyle tanışma zamanı. Londra’da metro ile yolculuk yapanların büyük ihtimalle aşina olacağı fareler, şu sıralar Yılın Doğal Yaşam Fotoğrafı ile gündemde.

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin her yıl düzenlediği Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı yarışmasında kazanan duyuruldu. Bu senenin LUMIX Halkın Seçimi Ödülü sahibi, İstasyon Kavgası adlı çalışmanın altında imzası olan İngiliz fotoğrafçı Sam Rowley’nin oldu.

50 binden fazla fotoğrafın katıldığı yarışmada Station Squabble (İstasyon Kavgası) adlı fotoğrafıyla ipi göğüsleyen Rowley, Londra Metrosu’nda kavga halinde olan iki fareyi objektifiyle yakalamayı başarmış.

- Reklam -

Halk jürisinin 28 bin oyu ile seçilen İstasyon Kavgası fotoğrafı, birinci gelmeyi başardı. Sam Rowley, BBC’ye yaptığı açıklamada fotoğrafı yakalayabilmek için geceler boyunca karanlık metroda kaldığını belirtiyor. En mükemmel açı için saatlerce karnının üstünde yatarak bekleyen sanatçı, bu özverisinin sonucundan ödülle dönmeyi beceriyor.

Sam Rowley, Fotoğraf İçin 5 Gün Boyunca İstasyonda Geceledi

Yiyecek ararken dövüşe tutulan iki küçük fare, aynı lokmayı gördükten sonra kavgaya tutuşuyor. Sam Rowley de işte yalnızca saniyeler süren bu anı ölümsüzleştirerek tarihe geçiyor.

sam rowley fareler

Fotoğrafı yakalamayı hem büyük bir şans hem de emeğinin karşılığı olarak tanımlayan Rowley, 5 gün boyunca platformda yerde yatıp beklediğini söylerken “nihayetinde bunun olması yüksek bir ihtimaldi” diyor.

Rowley, farelerin hayatta kalma mücadelesine duyduğu hayranlığı şu şekilde açıklıyor:

- Reklam -

“Bu fareleri alalım. Yeraltında doğuyor ve ömürleri boyunca güneşi görmeden, çimeni hissetmeden karanlık dehlizlerde koşturup duruyorlar. birkaç ay ya da bir iki yıl içinde de ölüyorlar. Sayıları çok ama kaynaklar az, onun için bir kırıntı için bile mücadele etmek zorunda kalıyorlar.”

Londra’da bulunan Doğa Tarihi Müzesi’nin Müdürü Sir Michael Dixon ise ödül sonrası şöyle konuşuyor:

“Sam’in fotoğrafı insan egemenliğindeki bir ortamda doğal yaşamın nasıl devam ettiğine dair harika bir anı yakalamış. Farelerin fotoğraftaki boğuşması bizlerin günlük yaşamıyla, ulaşımı nasıl kullandığımızla ve geride bıraktığımız yiyeceklerle şekilleniyor. Bu görüntü bize her gün dikkat etmeden gelip geçsek de insanlar olarak nasıl doğanın geri kalanıyla içiçe olduğumuzu hatırlatıyor ve umuyorum ki insanlara bu ilişkinin kıymeti üzerinde düşünme ilhamı veriyor.”

56. Doğal Yaşam Fotoğrafçısı Yarışmasında Öne Çıkanlar

Aaron Gekoski orangutan
Fotoğraf: Aaron Gekoski
Ren geyikleri andres
Fotoğraf: Francis De Andres
Michel Zoghzhog jaguar
Fotoğraf: Michel Zoghzhog
Martin Buzora gergedan
Fotoğraf: Martin Buzora

Peki siz “İstasyon Kavgası”nı nasıl buldunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.


* Koreli Anne, Hayatını Kaybeden Kızı ile Sanal Gerçeklikte Buluştu

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Mafya içi hesaplaşma herhalde. Çok hoş ya :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead 10. Sezon

The Walking Dead En Karanlık Bölümleriyle Dönüyor

Sex Education 3. Sezon onayı

Sex Education 3. Sezon Onayını Aldı