in

Zülfü Livaneli’den Kaz Dağları İçin UNSECO’ya Açık Mektup

Yazar, müzisyen, şair gibi kimlikleriyle tanıdığımız sanatçı Zülfü Livaneli, UNESCO’ya Kaz Dağları’nın korunmasına destek vermesi için bir açık mektup yazdı.

Zülfü Livaneli Kaz Dağları UNESCO
- Reklam -
- Reklam -

Zülfü Livaneli, altın madeni çalışmaları kapsamında doğa katliamına maruz kalan Kaz Dağları için UNESCO’ya açık mektup yazdı. 1996-2017 yılları arasında UNECO İyi Niyet Elçisi ve Genel Müdür Danışmanı olarak görev alan Zülfü Livaneli, yeni gelen ekibe uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardıma ihtiyacımız olduğunu belirtti.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a hitaben yazılan mektup şu şekilde:

“Sayın Azoulay

- Reklam -

Bu mektubu size 1996 – 2017 yılları arasındaki Unesco İyi Niyet Elçisi ve Genel Müdür danışmanı sıfatımla yazıyorum.

İlk önce yeni görevinizden dolayı sizi tebrik etmek, ikinci olarak Türkiye’nin Kuzeybatı bölgesinde bulunan dünyanın doğal ve kültürel mirası olan Kaz Dağları’na (ünlü mitolojik adı İda Dağı) karşı işlenen suça dikkatinizi çekmek istiyorum.

Üzülerek belirtmeliyim ki bir Kanada firması burada yakın zamanda yaklaşık 200 bin ağaç kesti. Firma bu güzel cenneti yok edecek siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlıyor. Milyonlarca insanın protestolarına rağmen, firma projesine devam etmektedir. Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır.

Sizin hükümetler arası bir kuruluş olarak bu tür konularda yaptırım gücünüzün sınırlı olduğunu biliyorum. Ancak tarihi İda Dağımıza ve İda Dağı’nın yerli halkına yapılan bu imha hareketi karşısında, uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardımınıza ihtiyacımız var. Lütfen bu mektubumu UNESCO ideallerinin hatırlatılması ve acil eylem için bir çağrı olarak kabul edin.

- Reklam -

Saygılarımla
Ömer Zülfü Livaneli”

Peki Kaz Dağları’nda şu an neler oluyor?

Kazdağları son günlerde çevre katliamı ile gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporuna göre 45 bin, uydu görüntülerine göre 195 bin, Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre ise 13 bin ağacın kesildiği Kirazlı’daki altın madeni projesi için tepkiler büyüyor. Çanakkaleliler, bölgedeki tatlı su havzalarını koruyabilmek ve madeni protesto etmek için ’Su Nöbeti’ de başlattı.

Siz Kaz Dağları’nın bu son durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yapılan doğru mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Ballıca Mağarası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne Girdi

* “Dede Korkut” UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Pööfff Zülfü! Pöff! Seni budaklı meşeyle dövmek lazım.

    Olay Kaz(İDA!) Dağlarına 40 kilometre uzaklıkta gerçekleşiyor, siyanü kullanımı diye bir şey yok! Azıcık araştırsan sen de görürsün. Ama yok. İlla bir protesto, illa bir muhalefet.

    Yahu sen bir sürü insanın dikkate aldığı bir kişisin. Bir eyleme kalkışacağın zaman iyice araştırsana. Farklı haber kaynaklarını karşılaştırsana.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bu görüntü tavuk dağlarından(!), o kel alan da kesilen 195 bin karaçam ağacı değil. Tavuk dağlarının(!) dıj güçlerle birlikte yaptığı bir oyun.

    Bu ülke insanına İlber Hoca’nın dediği gibi Coğrafya eğitimi eksik veriliyor. Kaz dağları sıradağlardır. Yarımada boyunca uzanan kaz dağları batıda Dede Dağı, ortada esas Kaz Dağı ve üç tepesi (kuzeyde Babadağ, ortada Karataş Tepe, güneyde Sarıkız Tepesi) doğuda Eybek Dağı, kuzey doğuda Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı diye devam ediyor.

    Velev ki orası kaz dağları olmasın, milli parkla bir ilgisi olmasın, eşek dağı olsun ne fark eder.

  3. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Şu kadar bin ağaç kesilmedi sadece 13 bin ağaç kesildi ne demek? 13 bin ağaç az mı? Kaz Dağların’ da değil şurada olması ne fark eder? Vesaire vesaire çok yerden eleştiririm ve karşıyım altın çıkarmak için o kadar ağacın kesilmesine ANCAK bu tip adamlar ve benzerleri oraya buraya mektup, bildiri vb. yazmaya başladı mı bütün eleştiri hevesim kaçıyor açıkçası. Ve hiç samimi gelmiyorlar bana.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gölgeler İçinde Rusya - H.G. Wells

H.G. Wells’in Az Bilinen Eserleri Türkçeye Geliyor: İlk Durak Rusya

world of ursula k le guin ust

Ursula K. Le Guin Belgeseli Yayında – İzleme Rehberi Burada