in ,

Doctor Strange in the Multiverse of Madness İncelemesi: Nasıl Daha İyi Olabilirdi?

Doctor Strange 2 incelemesi yayında. Marvel Sinematik Evreni’nin en son filmi Multiverse of Madness, potansiyelini nasıl daha iyi kullanabilirdi?

Doctor Strange 2 İncelemesi: Multiverse of Madness Nasıldı?
- Reklam -
- Reklam -

Doctor Strange 2 incelemesi sizlerle. Vizyona giren en yeni Marvel Sinematik Evreni filmi  Multiverse of Madness, “çılgınlıkla” dolu adının hakkını veriyor mu?

Marvel Sinematik Evreni, senede birkaç kez gittiğimiz, çok sevdiğimiz ve çıkmak istemediğimiz bir lunapark gibi. Uzun zamandır gelmemekte direnen yeni filmine sonunda kavuştu. Biz de bütün heyecanımızla filme koştuk.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness, ismi çok önceleri duyurulmuş, o günden beri de hakkında çokça spekülasyon yapılmış bir filmdi. Gecikti, ertelendi, çok beklendi. Potansiyeli de göz önünde bulundurulunca film hakkında teoriler biriktikçe birikti. Şu an filmden beklentiler adeta arşa ulaşmış durumda. Yapıma dair, hayranların ortaya atıp kendilerini inandırdıkları dedikodularla çok fazla şişmiş bir beklenti var ortada. O zaman, belki de kendi iyiliğiniz için, filmden daha çok tat alabilmeniz için, filme gitmeden önce beklentilerinize bir sınır çekmenizde, filme daha adil beklentilerle gitmenizde fayda var. Bu bir spoiler değil hatta filme bu bilgiye sahip olarak gitmenizi öneriyorum: Dedikodular doğru değil, filmde Tobey Maguire’lı Spider-Man, Hugh Jackman’lı Wolverine, Ryan Reynolds’lı Deadpool, Nicolas Cage’li Ghost Rider ya da Iron Man rolünde Tom Cruise yok. X-Men de yok. Hatta ben bir yerlerde Kevin Feige’nin mutantların hikâyesine 4. fazda başlanmayacağını söylediğini okuduğuma eminim.

- Reklam -

Doctor Strange 2 x-men

Dr. Strange benim için özel bir karakterdir. Ben daha doğmadan önce alınmış, ben daha kendini bilecek yaşa gelmeden evde birikmiş bir dolu çizgi roman ile büyüdüm. Bilinçli bir şekilde alınmasını talep ettiğim ilk çizgi romanımı elime aldığımda ise 9 yaşına gelmiştim. Sensational Spider-Man Volume 1’ın 21, 22 ve 23. sayılarıydı bunlar.

Bu sayılarda Doctor Strange diye bir karakter hikâyeye misafir olup çok acayip alemlere kapı aralıyordu. Acayip havalı bir mentordu. Çok havalı bir şekilde mistik sanatlarla uğraşıyordu. Bu yan karaktere uzun süre hayran kalmıştım. O yaşta bunu bilmesem de Dr. Strange kendi serisine ve belli bir sadık okur kitlesine sahipti elbette. Zaman zaman hikâyelerde çok kilit roller oynuyordu ama onun bir gün bu kadar popüler olacağını, ana akım haline geleceğini hiç tahmin etmemiştim.

Bugün, Dr. Strange ilginç bir şekilde en popüler karakterlerden biri ve hatta MCU’nun Iron Man sonrası lider kahramanı haline geldi. Tabii bunu biraz da Steven Moffat ve Mark Gatiss sayesinde çekilen Sherlock dizisindeki sevilen rolüyle Benedict Cumberbatch’in kariyerinin önlenemez yükselişi belirledi. Hepimiz onu çok seviyoruz.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness bir kaçma-kovalamaca filmi. İstediğini ne pahasına olursa olsun almak için peşinizden gelecek bir kötülükten evrenler boyunca kaçmak zorunda kalan ve onu durdurmanın bir yolunu arayan, bunu yaparken de pervasız davranışları sonucu başarısız olmuş olan alternatif benliklerinin yıkılmış evrenlerine rastlayan bir Doctor Strange izliyoruz.

Filmin verdiği görsel zevk ilk filmi aratmıyor hatta yer yer ötesine geçiyor. Görselliğe verilen emeğin devasalığını filmin sonunda akan yazıların anormal uzunluğundan da anlayabilirsiniz. Üstelik bu görsellik, sevilen korku filmlerinin ünlü yönetmeni Sam Raimi’nin kadrajlarıyla daha tatlı bir hale geliyor. Raimi bu kadrajları Spider-Man filmlerinde daha da ileri götürüp adeta bir B-Movie estetiği yaratarak, çizgi roman diline sinema perdesinde yakınlaşmanın harika bir yolunu bulmuştu. Ben hâlâ o fikrin yeteri kadar takdir edildiğini düşünmüyorum. Doctor Strange’de de benzer bir durum söz konusu. Üstelik bu film bir MCU filmine göre birkaç beklenmedik sert sahneye de sahip. Lunaparktaki bir hız trenini andıran filmin temposu sizi başından sonuna kadar sıkmadan koltuğunuzda tutacak.

Peki ya benim gibi beklentileri daha farklı olanlar? Benim için filmde nelere daha çok yer verilebilirdi? Yazının bundan sonrasında filmden spoiler’lı bir şekilde bahsedeceğim. Bunların hiçbirisine katılmak zorunda değilsiniz elbette, söyleyeceklerim bir filmi daha iyi yapmanın yegâne yolu değil hatta daha mı iyi yapar o da tartışılır. Lakin izin verin bunlar da benim “What If’lerim” olsun.

Doctor Strange 2: Multiverse of Madness’a Giriş (mi?)

Doctor Strange Multiverse of Madness İncelemesi: Nasıl Daha İyi Olabilirdi?

Karakter ile mazisi biraz eskiye dayanan benim için onu ekranda, perdede görmesi her zaman bir keyif ve bence, kapı araladığı bilinmezlikler alemiyle sahnesi olan her işte o işin en iyi parçası olagelmiş bir karakter. Onunla anlatacağınız hikâyelerde çok ilginç şeyler yapmanız mümkün. Ben Multiverse of Madness’ın bu potansiyeli daha iyi kullanabileceğini düşündüm.

Doctor Strange 2, bir Civil War kadar kalabalık olabilme potansiyeline sahipti. Loki’den günümüze uzanan bir olaylar silsilesinin son halkası olarak dikkat çekiyordu. Ama filmde bu filme yol açan olaylara hiç değinilmiyor, Loki gibi. Gelecek büyük kötü Kang gibi. Tıpkı seneler öncesinden Thanos’a yaptıkları gibi Kang’i küçük küçük tattırmak ve gelecekte yaşanacak olayları ima etmek için harika bir fırsatları vardı. Bunu değerlendirdiklerini görmeyi isterdim. Civil War gibi MCU’yu tamamen değiştirip farklı bir pozisyonda bırakan bir film yerine sadece kendi hikâyesini anlatan bir film izledik.

Daha çok alternatif Doctor Strange görebilmek isterdim. Film bana alternatif benliğini gömdüğü yerden çıkarıp tekrar kullanmasıyla Rick and Morty’yi hatırlattı ve keşke daha çok sayıda alternatif Strange ile karşılaşsaydık diye düşünmeden edemedim.

Dr. Strange varyant

Wanda Maximoff zaten kendi dizisinde bilinçsizce yapıp pişman olduğu şeyin daha büyüğünü bu filmde kötü bir kitabın etkisiyle (Darkhold) tekrar yapıyor. Yaptığı şeyin kötü olduğunu çok geç anlıyor ve hiçbir bedel de ödemiyor. Ona bir bedel ödetebilecek bir güç kalmayana kadar yükselip sonunda bu güçten kendisi vazgeçiyor. Bence Wanda yapmaya niyetlendiği şeyin sonunun bu olacağını daha başta bilecek kadar zeki bir karakterdi. Dönüştüğü şeyden çocuklarının korkacağını anlaması için iki saat boyunca yüzlerce insanı öldürmesine ve çocuklarının karşısına bir canavara dönüşmüş olarak çıkmasına gerek yoktu. Bu Wanda bizimkinden çok, What If’te izlediğimiz, zaaflarına yenik düşen ve evrenini yok eden alternatif Doctor Strange gibi. Bilgelikten uzak bir Wanda. WandaVision dizisinin sonunda ulaştığı bilgelik seviyesini, Darkhold’u okudukça terk edip kendini başa sarmış gibi adeta.

Wanda’nın gerçekten öldüğünü düşünen herhalde yoktur. Ben Strange’in bundan şüphelenerek onu arayacağını ima etmesini beklerdim. Yıkılan bir dağın altında kalmak yerine The Illuminati tarafından suçlarının sonuçlarıyla yüzleşeceği özel bir yere kapatılması, geçmişteki hikâyesiyle de paralellik kurarak daha tatmin edici olabilirdi. Tabii hiçbir gücün onu burada sonsuza kadar tutamayacağını da bilirdik. Dormammu’ya kafa tutabilmiş bir Strange bence bir şekilde bunu da yapabilirdi ama film o yoldan yürümemeyi ve Wanda’yı ancak gücünden isterse kendisi vazgeçebilecek en güçlü kişi olarak bırakmayı tercih etmiş. Wanda’yı en fazla duygusal zaafıyla yüzleştirip nedamet getirmesini ve durmasını umabiliyoruz. Herhangi bir bedel de ödetemiyoruz.

Ben, Thanos’tan daha büyük bir güce erişmiş bir Wanda’nın karşısında ona karşı birleşmiş, seçilmiş bir grup olması gerektiğini ve sonunda hepsinin yok edilip Strange’lerin başarıya ulaşması gerektiğini düşünüyorum. What If…?’te Ultron’a karşı olduğu gibi, Arnim Zola ve Killmonger’ın hapsedildiği gibi bir şey bu hikâyede mümkün olamıyor.

Doctor Strange 2 incelemesi

- Reklam -

Film boyunca gerçeklikleri, evrenleri tehdit eden asıl sorumsuzun ne Kang (ismi geçmiyor) ne Wanda değil Strange olduğunu Illuminati defalarca vurguladı. Bunun sebebini, Strange’in zaaflarını, alternatif Strange’ler üzerinden daha çok görmeyi isterdim. (What If…? bunu 30 dakikada yapabilmişti.) Filmde sürekli suçlanan kahramanımız aslında oldukça iyi bir insandır çünkü. Strange’lerin bir araya gelip, kendilerinden beklendiğinin aksine zaaflarının esiri olmadıklarını kanıtlayıp zekice bir planla Wanda’yı durdurup çoklu evrenleri kurtarmaları çiçek gibi olmaz mıydı? Örneğin, Doctor Who genelde böyle yapar, çok da iyi yapar. Gezegenindeki Zaman Lordu ırkdaşları ondan yöntemleri yüzünden hiç hoşlanmaz ve tenkit ederler ama o gene de muzipçe bir üçüncü yol bulur.

Wanda’nın, evrenleri kurtarmaya çalıştığımız filmin bir noktasında, karanlık tarafın imkânlarını gördükçe zaaflarına yenik düşüp filmin kötü karakteri haline geleceğini tahmin ediyorduk. Film bu klişeye düşmeyerek daha filmin başında Wanda’yı diziden bu yana dönüşümü geçirmiş olarak gösteriyor.

Doctor Strange 2 Yorumları: İlk Eleştiriler

Paralel evrenler gibi çok ilginç bir konunun daha çok kullanılmasını beklerdim. Paralel evrenler konusuna girmekteki amaç genelde seçilen bir sebep üzerinden alternatif gerçeklikleri göstermek, kişiyi farklı tercihlerin sonuçlarıyla yüzleştirmek, bir iç hesaplaşma yaşamasını sağlamak olur. Tabii bir yandan da farklı dünyalar göstermek için harika bir fırsattır. Film karakterlerin farklı evrenlerdeki haliyle pek ilgilenmiyor gibi. Daha ziyade Scarlet Witch’ten kaçışımız esnasında transit geçtiğimiz yerler buralar. Yine de, onlar hakkında trafik ışıklarından başka daha çok bilgi alabilsek fena olmaz mıydı? Daha da iyisi, birçok evreni delip geçerken, birer anlığına eski Marvel filmlerinin sahnelerinin önünden geçsek, çok hoşumuza gitmez miydi? Oyuncuları getirmeden onları göstermenin, canon haline getirmenin de basit bir yolu olurdu.

“Sonsuzluk” genelde tam olarak idrak edilemeyen bir kavram. Evet, filmde esas olay Scarlet Witch’ten kaçmak ve onu durdurmanın bir yolunu bulmak. Peki, sonsuz sayıda olasılık ve evren içinde, Wanda için sonsuz sayıda mutlu evren de bulunamaz mı? Çocukların öksüz olduğu bir evren örneğin. O kadar geniş sihirsel çözümlerin olduğu sonsuz bir evrendeyiz ki, Wanda illa çocuklarına kavuşmak için kötülüğe bulaşmak zorunda değil ama film sanki öyleymiş gibi yapıyor. Hatta Wanda, kendi mantığınca, Strange tarafından engellenip durduğu için buna mecbur kalıyor. Ve kendisi -kesinlikle stabillikten uzak olsa da- bundan çok daha zeki, bilge ve merhametli biri olduğu halde, bilgece olmayan bir şey istiyor: O iki çocuğa gerçekten sahip olup onları asla ölmeyecekleri, hastalanmayacakları, büyümeyecekleri şekilde hayatta tutmak. Bunu da söylendiği kadarıyla Darkhold’un etkisinde kalarak, Scarlet Witch formundayken yapıyor. Sonsuz sayıdaki evren ve bu kadar geniş sihirsel imkân varken hikâyenin gereksiz şekilde kendini çok dar çözümlere sıkıştırdığını ve buna da bir gerekçe üretmediğini düşünüyorum.

Doctor Strange 2 Filminde Neler Olabilirdi?

America Chavez

Filmin kaçma kovalamacadansa karakterlerine biraz daha zaman ayıran sahnelerinin olmasını isterdim. America Chavez’in karakterinin altı daha doldurulabilirdi örneğin. Kendisine verilen ders, “Kendine inan” düsturundan daha kompleks olabilirdi. Bu filmdeki karakterlerin kesinlikle biraz daha derinliğe ihtiyaçları var.

Strange, Wanda ve Chavez’in iç dünyalarına odaklanabilirdik. Onların geçmişleri, hareket etme motivasyonları sorgulanıp, birbirleri arasında paralellikler ve karşıtlıklar kurulabilirdi. Böylece onlarla özdeşlik kurabilir, duygusal yakınlık hissedebilir ve kayıplarını önemseyebilirdik. Hikâye hiç filmdeki gibi yaşanmasa ve Wanda’ya karşı birleşen Illuminati üyelerinin hikayede daha fazla payı olsa, onlarla biraz sohbet edebilme imkanı bulup kendi evrenlerinde başlarına gelenleri dinleme fırsatımız olsa onları daha çok umursayabilirdik. Görünüp kayboldukları üç dakikalık süre gülümsetti ve kalp atışlarımızı bir süre hızlandırdı ama ne yazık ki varlıkları hikâyede pek bir işe yaramadı. Illuminati’ye filmin sonuna kadar daha çok rol verilse bu film Civil War gibi bir “event” filmi haline gelebilirdi. Bunun için gerekli bütün temeller What If…? ve Loki’de atılmıştı zaten.

Aramaya bir saat ayırdığımız, Darkhold’un karşıtı olan Vishanti kitabı yok olmak dışında hikâyede daha çok işe yarayabilirdi.

Wong daha güçlü ve etkili olabilirdi. Onun bir Strange olmadığını biliyoruz tabii ama gene de koskoca Sorcerer Supreme’i kayalara tek eliyle umutsuzca tutunmuş halde görmek iyi hissettirmiyor.

Yıkılan Kamar-Taj’da kaç tanesinin öldüğünü bilmediğimiz ama yıkımdan anladığımız kadarıyla epey fazla olması gereken büyücüler filmin sonunda hiçbir şey olmamışçasına yine sayıca çok fazla bir şekilde oradalar ve Kamar-Taj’ı onarıyorlar. Ve filmin başında şehrin ortasında beliren devasa tek gözlü ahtapotumsu yaratık pek kimsenin umurunda gibi görünmüyor. Herhalde artık böyle yıkımlara alıştıkları için olsa gerek. Kendimi orada hayal ediyorum da, en ufak sarsıntıda “yine ne oluyor” korkusuyla yerimden zıplayıp nihilizmlerden nihilizmlere sürüklenirdim herhalde.

Doctor Strange 2 Wanda Scarlet Witch

Doctor Strange 2 macerasının ilginç bir yanı da Vision’a hiç yer vermemesi. Filmin başında bir kez isminin geçmesi haricinde Vision’ın Wanda’nın hikâyesinde hiçbir payı yok. WandaVision dizisinde Wanda her şeyi asıl olarak Vision için yaratmış, çocuklar sonradan gelmişti. Bu filmde ise Wanda’nın tek odak noktası çocukları, Vision ile tekrar bir aile olmak filan aklına bile gelmiyor. Vision’ın bu derece geri plana atılışı ilginç. Tekrar nerede karşımıza çıkacak merak ediyorum doğrusu.

Dr. Strange’in Wong’a karşı hiç kibirli, kıskanç olmaması ve kendisi çok daha güçlü olmasına rağmen Wong’un Supreme oluşunu kabul etmesi, bunu mesele dahi etmemesi onun böyle dertleri olmadığının ve aslında ne kadar kıymetli biri olduğunun göstergesi. Bunu da Mordo ile arasındaki en önemli fark olarak not düşmekte fayda görüyorum.

Benim Doctor Strange 2 filmine dair What If’lerim böyleydi. Sizinkiler neler, yoksa film bu haliyle zaten çok mu iyi? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyor olacağım.

Görüşmek üzere.

Atakan Uçar

1990 İstanbul doğumlu tiyatro insanı, yazar ve çizer. Hoşnutsuz kişi. Dedektiflik ve bilimkurgu sever.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erdo erdo dedi ki:

    Anneler günü haftasında vizyona sokmak çok doğru bir tercih olmuş :blush:
    Filmden az önce çıktım. Pazartesi düşüncelerimi yazarım.

  2. Avatar for Odun Odun dedi ki:

    Çekilmese daha iyi olabilirdi. Ilk filme hakaret gibi olmuş.

  3. Avatar for SherlockHolmes SherlockHolmes dedi ki:

    Filmde çok büyük hayal kırıklığına uğradım. İstediğim gibi değildi.

    Aşağısı spoiler:

    Doctor Strange’in filminde Wanda’yı güçlü gösterip Doctor Strange’i harcamışlar. Filmin adı Doctor Strange değilde Scarlet Witch olsaymış daha iyi olurmuş. Bir de yönetmenin kararlarına karışılıp 34 dakika kesilmiş. Yönetmene karışılmasaydı ortaya daha iyi bir yapım çıkarmış.

  4. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Spoiler içerir.
    Açıkçası ben filmi beğendim. Scarlet Witch daha ön planda diye yorum yapılmış ama sonuçta Scarlet Witch de Wanda karakteriyle bir Avengers. Sıfırdan ortaya çıkan bir kötü değilki. Sıfırdan ortaya çıkan bir kötü olsaydı Strange bence daha farklı çözüm üretirdi. Yani rakibi Mordo olsaydı bu kadar zahmete girmezdi belki de. Ama sonuçta karşısındaki de başka bir Avengers.

    Earth 818’in Illimunati’sinin hikayede ana görevi yoktu bence. Zaten onlar tehditi yanlış yerde görüyorlar (Strange) ve Scarlet Witch’i pek kaile almıyorlar. Dolayısıyla sonuçları da bu şekilde oluyor. Benim o evrende hoşuma giden şey Ultron robotlarının kontrol altına alınmış bir evren olmasıydı. Şüphesiz daha fazlası yapılabilirdi ama bu haliyle de benim için çok güzel bir filmdi. Umarım hep böyle üzerine koyarak devam eder Marvel.

  5. Avatar for SherlockHolmes SherlockHolmes dedi ki:

    Scarlet Witch’in ön planda olması sıkıntı değil. Düşman olarak onu seçmeleri de iyi. Tek sıkıntı Scarlet Witch çok ön planda tutulup Doctor Strange’in arka plana atılması. Bu filmin adı Doctor Strange MoM olmasaydı da Scarlet Witch MoM olsaydı Doctor Strange 2 de o filmin devamı olsaydı daha iyi olurdu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

mafia 4

Mafia 4 Oyunu Geliştirme Aşamasında Olabilir

netflix hissedarlari dava

Yıllar Sonra Abone Kaybeden Netflix’e Bir Darbe de Hissedarlarından: Toplu Dava Yolda