in ,

Douglas Adams: İlk Profesyonel Doctor Who Hayranı

Douglas Adams, tarihteki ilk “profesyonel” Doctor Who hayranı olabilir. Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin yazarı ile Doktor arasındaki büyülü bağın hikâyesi.

Douglas Adams: İlk Profesyonel Doctor Who Hayranı
- Reklam -
- Reklam -

Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin yazarı Douglas Adams, Doctor Who evreninin ilk profesyonel “hayranı” olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir deyişle yazarı. Peki nasıl mı?

Doktor ile büyüyen ilk nesilde, karşımıza çıkan erken dönem senaristlerden birisi de Douglas Adams. Bu özellik, onu serinin diğer yazarlarından ayrı bir yere koyuyor.

Eddie Robson’ın Hero Collector için kaleme aldığı bu yazıda, Douglas Adams’ın kısa ama etkisi hâlâ devam eden Doctor Who macerasına göz atacağız.

- Reklam -

Robson, tıpkı Douglas Adams gibi bir mizah ve bilimkurgu yazarı. Kendisi de 4., 6. ve 8. Doktorlar için kimi sesli hikâyeler kaleme almış, River Song’s Diary adlı sesli hikâye koleksiyonuna katkıda bulunmuş bir isim.

Bu nedenle Douglas Adams’ın Doctor Who günlerini en iyi Eddie Robson’dan dinleyebileceğimizi düşünüyoruz.


Douglas Adams uzun zamandır Doctor Who için yazmış olan en ünlü yazardı. Tabii, Neil Gaiman ve Richard Curtis’i saymazsak hâlâ da öyle sayılır. Douglas Adams’ın çok ünlü bir yazar olması onun dizi bünyesinde yaptığı çalışmaları işin doğası gereği ilginç kılıyor, tıpkı The Beatles’ın 1959 yılında resmi olarak kurulmadan önce, gitar çaldıkları bir ev kaydının yayınlanmasının ilginç olması gibi. İlgi çekiciydi çünkü The Beatles çalıyordu. Adams’ın kariyeri tamamıyla kurumuş olsaydı ve yalnızca dizinin hayranları tarafından bilinen bir yazar olsaydı bile Doctor Who tarihinin en önemli parçalarından biri olarak kalmaya devam ederdi.

Douglas Adams - Doctor Who - City of Death
Doctor Who: City of Death

1977 yılında, Adams yeni yazdığı radyo bilimkurgu komedisi Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin metnini o sıralarda Doctor Who’nun yeni metin editörü olan Anthony Read’e yolladı. Adams, iyi bir Doctor Who senaryosu yazabilecek yazar bulmakta zorlanan Read’e selefi Robert Holmes tarafından önerilmişti. Onunda selefi olan Terrance Dicks yazarlığının ilk 3 yılı boyunca bir yazar grubu oluşturup, takip eden 3 yılında da bu yazar grubuyla yola devam etti. Sonuç olarak Adams gelmeden önce, 7 sezon boyunca diziye yalnızca 2 yazar alınmıştı ve ikisi de 30’lu yaşlarındaydı. O sırada dizi için yazan hiç kimse çocukluğunu ya da ilk gençliğini diziyle geçirecek kadar genç değildi.

Adams, ilk Doctor Who senaryosu olan “The Pirate Planet” macerasını yazarken henüz 25 yaşındaydı ki o zamanki Doctor Who yazarlarından 10 yaş daha gençti. 1963’te, dizi ilk defa ekranlara gelirken, 11 yaşındaydı ve Adams onun üzerinde müthiş bir etkisi olan Doctor Who’yu asla kaçırmadığını söylüyordu. İlk Doktor olan William Hartnell bölümlerinin, yazarı ne ölçüde etkilediği Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin, 1982’de yayımlanmış ikinci kitabı olan “Hayat, Evren ve Her Şey” adlı romanında görülebilir. Arthur ve Ford’un bir kanepeyle Lord’s Cricket Ground adlı kriket sahasının* ortasına inmeleriyle, 1966 yapımı Dalek’s Master Plan öyküsünün 8. bölümü olan “Volcano” bölümü benzerdir.

Doctor Who Hayranı Olan Bir Yazar Neden Önemli?

Douglas Adams dizinin hayranı olarak görev alan ilk Doctor Who yazarıydı. Bu oldukça önemli bir adımdı. Doctor Who bilimkurgu anlayışını zaten değiştirmişti ancak Adams bir komedi geçmişinden geliyordu ve dizinin mevcut kurallarını alaşağı etti. O henüz okuldayken Hangi Doktor adıyla kasete dizinin bir parodi versiyonunu kaydediyordu. Adams şimdi de ikinci kez dizinin doğasıyla oynayacaktı.

Douglas Adams Pirate Planet Doctor Who
Doctor Who: The Pirate Planet

Pirate Planet” bölümü bize kötü adam yerine kötü ve kendi motivasyonuna sahip olduğundan asla durmayan bir Doktor verir. City of Death bölümündeyse birçok farklı zaman arasında bölünen bir kötü karakter sunar ve Romana ile Duggan’ı bir araya getirerek kadın bir Doktor ile erkek asistanın nasıl olacağına dair bir bakış atmamızı sağlar. Bu bölüme kadar hikâye zemininin zaman yolculuğuna dayandığı çok az hikâye vardır. Bitmemiş ve yayınlanmamış bir Doctor Who hikâyesi olan Shada, daha sonra Gareth Roberts’ın düzenlemesi ve ekleriyle kitap olarak piyasaya sürülür. Eser, Cambridge’de profesörlük yapan bir Zaman Lordu’nu ele alır. Adams, böylece seyircinin Doctor Who hakkında bildiği bütün kalıpları ya tamamen kırdı ya da eğip bükerek yeni bir şekil verdi.

- Reklam -
Douglas Adams Pirate Planet Doctor Who
Doctor Who: The Pirate Planet

Bütün bunlar tabii ki Adams’ın Doctor Who ile mükemmel bir uyum yakaladığı anlamına gelmiyor. Yazar, dizinin sınırları içinde kalmak için epey bir çaba sarf etti. James Goss tarafından yeni bir romana uyarlanan “The Pirate Planet” macerasının orijinal bölümleri çılgıncaydı ve aşırı derecede iddialıydı. Bir sonraki sezonda senaryo editörü olarak atandı, ancak Adams bu işe uygun bir yazar değildi. Diğer yazarların yazdığı senaryoları düzeltme işi onun için biçilmiş kaftan sayılmazdı. Adams senaryoda daha çok şakalar yapma eğilimindeydi.

Doctor Who ve Otostopçunun Galaksi Rehberi Dünyasındaki Benzerlikler

Adams, Doctor Who üzerinde çalışırken ilk Otostopçu romanını yazıp yayımladı. Para kazandıkça senaryo işlerini daha ağırdan aldı ve senaryoyu yazan Doctor Who çalışma ekibinin daha küçük bir parçası olmaya başladı. Sonrasında yaptığı her işte Doctor Who’nun izlerini takip edebilirsiniz.

The Pirate Planet” romanının arkasında yer alan yazı, Otostopçunun Dünya’nın fareler tarafından nihai soruyu bulmak amacıyla yapılıp görevlendirildiği fikri Key to Time hikâyesinden yola çıkılarak yazıldığını ortaya koyuyor. Hayat, Evren ve Her Şey romanı Doctor Who’nun hikâye çizgisi için saçma bulunduğundan reddedilmişti. Dirk Gently’in Kutsal Dedektiflik Bürosu romanı, Ölüm Şehri ve Shada romanlarındaki fikirleri kullandı; serinin acayip yöntemleri olan dedektifi Dirk Gently ise Tom Baker’ın hık demiş burnundan düşmüş haliydi.

Doctor Who
Doctor Who: The Pirate Planet

Geçen 10 yılda, yani Modern Seri içinde, Doctor Who’nun başyazarlığına getirilen yazarların hepsi bir şekilde diziyle büyümüştü ve yazarların hepsi yine kendileri gibi diziyle büyüyen yazarlara senaryoyu emanet etti. Bu açıdan Douglas Adams, Modern Doctor Who serisi yazarının adeta bir prototipidir. Ne yazık ki kendisi bunu görebilecek kadar yaşamadı.

6 Haziran 2017

*: Lord’s Cricket Ground Middlesex ve Marylebone Kriket Kulübü takımlarının kullandığı, Londra’da bir kriket stadyumu. “Kriket’in Evi” olarak da bilinir.

Kaynak: Hero Collector
Yazar: Eddie Robson
Çeviri: Emrecan Doğan


Siz Douglas Adams’ın Doctor Who bölümlerini nasıl buluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

* Doctor Who’da Bahsi Geçen Türkler

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Strange Scott Derrickson Star Wars Korku Filmi

Doctor Strange Yönetmeni, Star Wars Evreninde Bir Korku Filmi İstiyor

Horizon Zero Dawn Sony

Horizon Zero Dawn PC Platformuna Geliyor