Bağımsız stüdyolar tarafından çıkan oyunlar hakkındaki düşünceleriniz neler? Her yıl öğrenci projesi, arkadaş grupları, bireysel çalışmalar vb. derken iyisiyle kötüsüyle birçok bağımsız oyunla karşılaşıyoruz. Bazıları oyun kaosunda kaybolurken bazılarıysa bu cümbüşte kendine yer edinmeyi başarıyor.
Olumlu ya da olumsuz eleştirinin ötesinde bunların “video oyun dünyası” açısından çok önemli bir değeri olduğu da aşikâr. Bu değer her sanat türü için geçerli ve vazgeçilmez. Belli bir seviyenin üzerinde büyüklüğe sahip şirketler, ekonomik açıdan daha garanti olduğu için çıkardıkları oyunlarda güvenli davranmayı tercih ediyorlar. Farklı denemeler olmuyor değil, ancak ya yere sert çakılıyor ya da yere göğe sığdırılamıyor. Hâl böyle olunca yüksek meblağların döndüğü şirketler radikal hamlelerden çoğunlukla kaçınıyorlar.
Peki sanat için “bağımsızın” yeri niye bu kadar önemli? En temel olarak yapmak istenilenin herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan deneme fırsatının mümkün olması söylenebilir. Böyle olunca tutsun ya da tutmasın farklı fikirlerin sınanması için harika bir alan oluşuyor. Sonunda özgün ve yenilikçi çalışmalar da büyük oranda bu küçük girişimlerde görülüyor. Büyük çaplı oyun projeleri de bu yüzden mekanik, anlatım, oynanış vb. açısından bir hayli bu bağımsız yapımların denemelerinin ekmeğini yemekte. İşte bu noktada diğer sanat alanlarında da olduğu gibi temeli bağımsız taraf oluşturmakta ve yeniliğe doğru gelişimini biçimlendirmekte.
Far: Lone Sails – Gelişim Süreci
İsviçre’de kurulan Okomotive de bu küçük çaplı bağımsız oyun stüdyolarından biri. Don Schmocker ve Goran Saric adlı iki arkadaş tarafından 2017’de temeli atılan mütevazı stüdyonun ilk işleriyse incelememize konu olan Far: Lone Sails olmuş. Bu oyun 2015’te Schmocker’ın yüksek lisans için üniversitedeki diğer öğrencilerle birlikte çalışma yapmasıyla başlıyor. Bu başlangıçtan sonra asıl dikkatleriyse çeşitli yarışmalarda aldığı ödül ve adaylıklarla çekmeyi başardılar. 17 Mayıs’taysa oyunları Microsoft Windows için çıkışını yaparak bizlerle buluştu.
Oyun motoru olarak, küçük çaplı geliştirici oluşumların sık sık başvurduğu Unity kullanılmış. Diğer platformlarda oynayacaklar için güzel haberi de verelim. Çıkacağı tarih belli değil ancak Xbox One, PlayStation 4 ve Nintendo Switch için de hâlihazırda çalışmaları sürdürüyorlar.
Oyun Hakkında
Far: Lone Sails, tek başımıza çeşitli fonksiyonları olan bir aracı kontrol ederek, post-apokaliptik dünyada hiçliğe doğru yolculuğa çıktığımız bir oyun. Eskiden uygarlığın olduğu yıkık dökük bir dünya karşılıyor bizi. Kendine özgü tasarımı ve işleyişiyle kapanmış yollara ve tehlikeli hava koşullarına karşı aracımızla çeşitli bulmacaları çözüp engelleri aşarak ilerlemeye çalışıyoruz.
Türümüzün son canlısı biz miyiz? Bilmiyoruz. Bu dünyanın başına ne geldi? Ehh, bunu da bilmiyoruz. Peki… Amacımız ne? Hiçbir fikrimiz yok! Zaten bu oyunda açık bir hikâye anlatımı beklemeyin. Oyun size atmosferiyle çeşitli ipuçları sunuyor, hikâye ise bizim bu izleri doldurarak hayal etmemizle şekilleniyor. Biz ne düşlüyorsak onu alıyoruz.
Sadece biz ve tek dostumuz aracımız var. Hiçliğe karşı umut kırıntılarımızla serüvene çıkıyoruz. Sonucunu bilmeyip yola değer vererek.
Zaten oyun tarafında Inside ve Journey gibi harika yapımlardan esinlenilmiş. Hikâye anlatım tarzı ve atmosfer yaratımı konusunda yararlanılan etmenler rahatça anlaşılıyor. Sinema köşesindeyse Mad Max temel alınan işler arasında.
Post-Apokaliptik Dünyada Yalnızlık
Kullanılan renk paletinden kamera açılarına kadar her şey oyunda terk edilmiş ıssız bir dünyada yalnızlığa hizmet ediyor. Her şey yıkılmış, terk edilmiş, uygarlık bitmiş… Bunu iliklerimize kadar hissediyoruz.
Hayatın kaynağı okyanus kurumuş, bu yüzden etrafta karaya saplanmış ‘devasa’ gemiler ve denizaltılar var. Bizim karakterimiz ise bunlara göre küçücük. Bu da ‘hiçlik’ duygusunu iyice zirveye çıkaran etmenlerden birisi. Tüm bu umutsuzlukları sırtımıza yükleniyoruz.
Örneğin atmosfer yaratımında bilerek az sayıda renk kullanılmış. Bilhassa yalnızlık ve kasvetli havanın aktarılması için griye yakın tonlar üzerinde duruluyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında emek verilmiş özel bir çalışma olduğu çok açık.
Temel Olarak Oynanış
Öncelikle Far: Lone Sails’i klavye veya oyun kumandası ile oynayabiliyoruz. Ancak atmosferi daha rahat ve güzelce deneyimlemek için eğer imkân varsa stüdyo tarafından özellikle oyun kumandası tavsiye ediliyor.
Oyun deneyimi yolda şekillenirken kâh harika dünyanın tadına varıp dinleniyoruz kâh çeşitli basit tasarlanmış bulmacaları çözerek engelleri aşarak yola devam ediyoruz. Hatta zor hava koşulları da çıkıyor karşımıza ve rahat oyun stilinden birden çıkıp daha etkin rol alıyoruz. Kısaca farklı deneyimleri içinde barındırıyor.
Aracımız ile yola devam etmek için çeşitli enerji malzemeleri toplamamız lazım. Bunları verimli şekilde kullanmalıyız çünkü özel taşıtımızın yola devam etmesi için enerji önem taşıyor. Diğer yandan türlü nedenlerden dolayı araç hasar görebiliyor ve bunu tamir etmeliyiz. Anlayacağınız her şeyin sorumluluğu bize ait.
Yolda karşımıza araç için yapacağımız çeşitli modifikasyonlar da çıkmakta ve bunlar her yeni eklentiyle birlikte mekanikleri genişleterek oynanış için farklı imkânlar sunuyor. Çeşitliliğin arttırılması oyunu tekdüzelikten kurtarmış.
Son Olarak
Far: Lone Sails 3-4 saatlik görece kısa bir oynanış süresine sahip. Steam’de bizde 25 türk lirası, yurt dışındaysa 15 avro / dolar gibi bir ücretle çıkışını yapmış. Hâl böyle olunca bazı eleştiriler de oynanış süresine göre belirlenen fiyatın yüksek olduğu yönünde seyretmekte. Ücretin bizdeki yansıması fena olmamakla birlikte yurt dışındaki çıkış ücreti biraz daha düşük olabilirdi. Ne olursa olsun yaratıcılığı yüksek bir ‘bağımsız öğrenci projesi’ olduğunu da unutmamak gerekli.
Post-apokaliptik dünyada yalnızlığın çevremizi sarmalayacağı 3-4 saatlik harika mekaniklere sahip bir deneyim yaşamak istiyorsanız şiddetle tavsiye ediyorum. Eğer ilginizi çektiyse buyurun fragmana alalım sizi.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!