in ,

Foundation 3. ve 4. Bölüm İncelemesi: Vakıf Yeni Bir Yol Arıyor

Foundation 3. ve 4. bölüm incelemesi sizlerle. İzleyicileri ikiye bölen Apple TV+ dizisi, kendi yolundan gitmeye devam ediyor.

Foundation 3. ve 4. Bölüm
- Reklam -
- Reklam -

Foundation 3. ve 4. bölüm incelemesi sizlerle. Apple TV+ için hazırlanan ve platformun büyük önem atfettiği Vakıf dizisi, kurguladığı evrende hikâyesini anlatmaya devam ediyor. Ancak serinin müdavimlerinin ilk bölümdeki heyecanını canlı tutmak için daha çok uğraşması gerekebilir.

Arkasında The Dark Knight ve Dark City gibi kült yapımların yazarlığını yapmış ve The Sandman’in Netflix uyarlamasını kaleme alan David S. Goyer’ın olduğu dizi, kitapla yollarını ayırarak kendi dünyasını oluşturmaya devam ediyor.

Foundation 3. ve 4. Bölüm Öncesinde Dizi ve Kitap Ayrımı

Vakıf kitap serisi 1940’lı yıllarda bilimkurgu edebiyatının en büyük temsilcilerinden Isaac Asimov tarafından yazılmaya başlandı. Kendi türünde en büyük eserlerden biri olduğu ve ardından gelen birçok bilimkurgu kitaba örnek olduğu halde bugüne kadar Hollywood tarafından kullanılmaktan uzak kalmıştı. Bunun aslında çok mantıklı bir sebebi var. Hikâye 1000 yıla uzanan bir öyküyü konu alıyor ve karakterden çok hikâyenin kendisine odaklanıyor. O kadar ki, anlatıdaki tek sabit isim Hari Seldon ve Vakıf’ın kendisi. Anlatımdaki bu zorluk ve epik büyüklüğünden dolayı yapımın altına girmeye uzun süre boyunca kimse cesaret edemedi.

- Reklam -

foundation 3 - 4 bölüm incelemesi

Şimdi karşımızdaki uyarlamada ise bu sorunları çözebilmek için oldukça fazla değişiklik yapıldığını görüyoruz. Hikâyeyi ekrana aktarmak için bazı fedakarlıklar anlayışla karşılanabilir ama herkesi memnun etmek mümkün değil.

Foundation dizisi görsellik ve kurgu açısından kendi içinde çok güçlü ama orijinal hikâyeden oldukça uzaklaştığı için sevenlerinde biraz hayal kırıklığı yarattı. Seriye yabancı izleyiciler güzel bir bilimkurgu ziyafeti çekerken serinin okurları farklılıklar üzerine tartışmaya giriştiler. Dizideki değişikliklerin, güncel konuları zorla hikâyeye iliştirmek için araç olduğundan bahsedildi. İlk başlarda fragmanlarda, bazı karakterin cinsiyeti değiştirildiği görünüyordu ama bu önemsiz değişiklik pek tepki toplamadı. Dizinin 2. bölümüyle birlikte hikâyedeki yapısal farklılıklar belirginleşti. 3 ve 4. bölümden itibaren ise hemen hiçbir şey tanıdık gelmemeye başladı. Bazı farklar beğenilirken bazıları ise sevilmedi.

Trantor Kararırken Vakıf Sallanıyor

İmparatorluk ve Vakıf ayrı ayrı ama aynı zaman çizgisinde gösterilmeye devam ediyor. Daha önceki bölümlerde imparatorun oldukça farklı olduğunu görmüştük. Birçok açıdan bu çok iyi bir seçim olarak görünüyor. Hem onu canlandıran oyuncu Lee Pace her bölümde yeteneğini sergiliyor hem de hikâyenin geri kalanında bize sabit bir tanıdık bir yüz veriyor. Kurulu düzenin, imparatorun kaderini bile kontrol ettiği gerçeği ile yüzleşiyoruz. Bunun yanında son bölümde her imparatorun aynı olmayacağının ipuçlarını da bize sunarak farklı karakterdeki imparatorları izleyebileceğimiz ihtimalini gösteriyor. 3. ve 4. bölümlerde imparatorluk Hari Seldon’ın öngördüğü değişimleri yaşamaya başlıyor ve imparator bundan rahatsızlığını son derece şiddetli gösteriyor. Yönetim yapısındaki çatlaklar gün yüzüne çıkarken, imparatorluktaki baskın duygu öfkeden öteye gidemiyor. Bu arada kitap serisinde pek tanımaya fırsat bulamadığımız yerlerle ilgili bilgiler sunuluyor.

foundation 3 - 4 bölüm vakıf

Vakıf son sürat ilk krizine giriş yapıyor, çevre krallıklar gözlerini Terminusa çevirmeye başlıyor. Ama galaksinin bu tarafındaki hikâye o kadar farklı bir yere sürüklenmiş ki, serinin ana parçalarından Seldon Krizi beklediğimiz şekilde gelişmeyebilir. Hari Seldon’ın kurgusunda tüm krizlerin sadece tek bir çözümü olması öngörülmüştü. Kriz farklı seyrettiğine göre çözüm için de bir sürprizle karşılaşabiliriz. Şimdiki ana karakter, merakla beklenen Salvor Hardin, binlerce ışık yılı uzaktaki imparatorla benzer performansı sunamıyor. Daha ilk karşımıza çıktığı sahneden itibaren seçilmiş kişi klişesine bağlanma tehlikesi içinde olduğu çok belli. Tamamen Hari Seldon’ın bilimsel temellerine göre kurulan Vakıf daha çok kehanet gibi kavramlara dayandırılıyor. Zaten çok az görmeyi beklediğimiz bazı karakterlere gereğinden fazla yükleme yapılıyor. Salvor Hardin’ın olduğundan daha fazla efsane olmaya ihtiyacı yoktu. Öte yandan Gaal Dornick karakteri için ise okurların da fark ettiği başka bir yapının içine sokulup hikayeyi esnetmeye ihtiyaç da yoktu. Günümüz yapımlarının artık aşılması gereken seçilmiş kişi sendromunu burada da görmek üzücü olabiliyor.

Kitap serisine sıkı sıkıya bağlı okurlar için bu değişiklikler hiç beğenilmemiş olabilir. Ancak serinin yazarı Isaac Asimov’un da oldukça ileri görüşlü olduğu bilinen bir gerçek. Mesela bazı ana karakterlerin cinsiyetlerinin diziye farklı aktarılması yazar için büyük ihtimalle bir anlaşmazlık sebebi olmazdı.

Bunun yanında serinin yazıldığı dönemden dolayı nükleer enerji kitaplarda bir hayli ön planda. Fakat dizide bu konuya tek bir kere bile atıf yapıldığını göremiyoruz. Asimov’un serisinde fikirler ve amaç karakterlerden daha önemli. Vakıf’ın başarılı olması insanlığın başarısı demek olduğu için karakterlerin amaçları ve entrikalar hep ikinci planda. Dizide bu ayrım bozulmuş ama bu kötü sonuçlanacak anlamına gelmeyebilir.

Yazının bundan sonrası 3. ve 4. bölümleri izlememiş okurlarımız için SPOILER içerecektir.

İmparator Varlığını Sorguluyor

Hari Seldon ve takipçileri Terminusa sürüldükten sonra yıllar geçmiş. Klon imparator üçlüsünün döngüsü devam ediyor ve bize nesil değişiminin nasıl yapıldığı gösteriliyor. En yaşlı üyenin ölümünün eceliyle değil de planlı olması oldukça can alıcı. İmparatorlar bile sisteme karşı çıkamıyor. Ölümünün yaklaştığını bilen klon sistemi sorguluyor doğal olarak. En yaşlı klon ölürken yeni klon bebeği görüyoruz ve bu sayede döngü yeniden başlıyor. Bir sonraki bölümde ise 3’lüyü farklı açıdan görüyoruz. En genç klon Brother Dawn (Kardeş Şafak) varlığını sorgulayacak kadar kendini kaybetmiş. Diğerleri her hareketler senkron olmasına rağmen genç olan uyum sağlamakta zorluk çekiyor kendini zayıf hissediyor. Kendini arayışı ise onu hiç aklına bile gelmeyen şeyleri keşfetme dürtüsü veriyor. Bu sırada Brother Day (Kardeş Gün), 3 kardeş arasında ön plandaki imparator dış bölgelerdeki karışıklıklarla kafayı bozmuş. Seldon’ın öngörülerini ve onu ölüm cezası yerine sürgüne gönderen yaşlı kardeşini suçluyor. İmparatorlar arasındaki bariz çatışma, tahmin edilmiş çöküşün en bariz sinyali aslında. Bu arada sürgünlerin gönderildiği Terminus da olup bitenleri öğrenmek istiyor.

- Reklam -

vakif yeni bölümler foundation

İmparatorluk tarafı, seride ilk bölümden sonra uzun süre hiç görülmemişti. Bir kez daha karşılaştığımızda ise tamamı sıfırdan kurgulandığını görüyoruz. Tezatlık oluşturacak bir orijinal hikâye olmadığı, oyunculuk ve görsellik üst seviyede olduğu için dizinin bu tarafı ışıl ışıl parlıyor diyebiliriz. Hatta yer yer ana hikâyeyi beklediğimiz Vakıf’ı gölgede bırakıyor.

Vakıf Tehlike Altında

Son iki bölümde Vakıf tarafı tamamen Salvor Hardin karakteri etrafında dönüyor. Bu beklenen bir şeydi ama Salvor Hardin’in normal üstü öngörü ve gizemli yetenekler sahibi olması beklenmiyordu. Tamamen kıvrak zekâsıyla sorunları çözen Hardin burada mistik şeylerle bağlantısı olan birine dönüşmüş. Bunun için kullanılan araç bariz olarak Seldon’ın krizleri açıklamak için kullanmak için yaptırdığı devasa kule. Bu esrarengiz kuleye de sadece Salvor Hardin yaklaşabiliyor. Yer yer Seldon ile bağlantılı hayaller bile görüyor. Terminusun belediye başkanı değil de koruyucusu yapılmış olan Hardin, bu hayaller sayesinde düşmancıl barbar Anakreon’lularla karşılaşıyor. Anakreon’un hikâyeye burada girişinde sorun yok ama sürecin devamı bambaşka gelişecek gibi görünüyor.

Yanılmayı umduğum bu konuda da Foundation yapımcıları kendi kurgularını orijinalden uzak tutarlarsa serinin okurlarını küstürürler. Uyarlamalarda yaratıcılık kullanıp kitap metinlerini görsel sahnelere çevirmek her zaman zor olmuştur. Foundation serisi ise uyarlama konusunda en çetrefilli yapıya sahip. Fakat bunu yaparken hikâyenin kilit noktalarını bambaşka yerlere taşımaları durumunda en büyük destekçileri olan serinin sevenlerini kaybetmek üzereler. Seldon planında sadece bir çözümlü krizler olduğu bilgisi dizi için de bir sabit olmalı.

vakıf 3 - 4 bölüm

Hâlâ imparatorluğun onları kurtaracağını düşünen Vakıf yöneticilerinin Anakreon düğümünün nasıl çözeceğini merakla bekliyoruz. Anakreon askerleri Vakıf şehrini işgal etmek üzere ve Salvor Hardin bariz seçilmiş kurtarıcı olarak konumlanmış. Alakasının bile kalmamış olması gereken İmparatorluk ise olay yerine yaklaşıyor. Bu arada yüzlerce yıla uzanan serinin ilk yılları şimdiden fazlaca işlendi. İlk düğümün kopması için sezon finaline kadar bekleniyorsa, her kriz başına bir sezon planlanmış olabilir. Bu durumda seri beklendiğinden uzun olacaktır. Bu durum ne yazık ki izleyici kitlesi sallantıda olan diziler için pek güvenli bir yol değil.

Foundation 1. sezon toplamda 10 bölüm sürecek ve yapım şimdiden 2. sezon onayını aldı bile.

Sizler dizinin 3. ve 4. bölümlerini nasıl buldunuz? Yorum, eleştiri ve teorilerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Orhan Çapaş

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Secret Reverse manga yu gi oh marvel

“Yu-Gi-Oh!”un Yaratıcısından Yeni Marvel Mangası: Secret Reverse

FreakAngels Fragmanı

FreakAngels Fragmanı: Crunchyroll Orijinal Animesi Yolda