in ,

Immortals Fenyx Rising İncelemesi: Yunan Mitolojisine Muzip Bir Bakış

Immortals Fenyx Rising incelemesi sizlerle. Ubisoft’un son çıkan aksiyon ve bulmaca türündeki açık dünya oyunu, Yunan mitolojisine modern ve eğlenceli bir bakış atıyor.

Immortals Fenyx Rising inceleme
- Reklam -
- Reklam -

Immortals Fenyx Rising oyun incelemesi yayında. Ubisoft’un aksiyon ve bulmaca türündeki açık dünya oyunu, Yunan mitolojisine modern ve eğlenceli bir bakış atmamızı sağlıyor.

Yunan mitolojisinin, efsanelerinin popüler kültürdeki yansımasının yoğunluğu herkesin malûmu. Sinemadan edebiyata birçok örneği var ve kuşkusuz olmaya da devam edecek. Merak edeni ve seveni olduğu sürece aksini beklemek pek mantıklı olmaz. Yakınlarda aşkın, ihtirasın, öfkenin, arkadan iş çevirmelerin büyüleyici dünyasına bilhassa edebiyatta modern bakışlar atmıştık.

İthaki Yayınları aracılığıyla dilimize çevrilen, dönemi özellikle kadınların yahut şiddet ve kanın yanı sıra geri planda kalmış güçlü aşkların peşindeki bazı eserlerle okuma fırsatına eriştik. Örneğin Pat Barker’ın Kızların Suskunluğu romanında tüm şöhretin arkasında kalan köle kadınlardan Briseis’in hayatta kalma mücadelesine (her ne kadar eser vadettiğini pek gerçekleştiremiyor olsa da) tanık olmuştuk. Şahsen daha güçlü kalem olduğunu düşündüğüm Madeline Miller’ın Ben, Kirke kitabında cadı tanrıça Kirke’nin olaylarla dolu fantastik serüvenini okumuş, yine aynı yazarın bir diğer romanı Akhilleus’un Şarkısındaysa kitabın adına dahi taşınamayan Patroklos’un iyi karakterine şapka çıkarmıştık.

- Reklam -

Immortals Fenyx Rising incelemesi

Yani bu dönemdeki modern anlatılara uzak değiliz. Bunlardan biriyse yakınlarda farklı mecradan, video oyun dünyasından geldi. Son dönemde Kayıp Rıhtım’da incelemelerini de yaptığım Assassin’s Creed Valhalla ve Watch Dogs: Legion ile bizi arka arkaya açık dünya oyunlarına boğan Ubisoft, bir diğer açık dünya oyunuyla daha kapımızı çaldı: Aksiyon, macera ve bulmaca türündeki Immortals Fenyx Rising. Yunan mitolojisine eğlenceli görsel tarzı, biraz çocuksu ve alaycı mizah tonuyla modern dokunuşunu yapıyor diyebiliriz. Peki üstünden ne kadar kalkıyor? Açık dünyası tatmin ediyor mu? Bakalım.

Gelin önce ilginç çıkış hikâyesiyle başlayalım.

Immortals Fenyx Rising: Hatadan Doğan Oyun

Bildiğiniz gibi, Assassin’s Creed Odyssey’nin arkasında da olan Ubisoft Quebec’in geliştirdiği bu oyun ilk olarak bize E3 2019’da Gods and Monsters adıyla duyurulmuştu. Ardından bu kıytırık isimden vazgeçerek (iyi ki), içeriğiyle de uyumlu Immortals Fenyx Rising adına döndüler. Projenin fikri, Odyssey’nin geliştirilmesi sırasında ekibin fark ettiği insanları tek gözlü devlere dönüştüren eğlenceli bir yazılım hatasından ortaya çıkmış ve buradan hareketle Yunanistan’ın mitolojik tarafına yoğunlaşan farklı bir oyun düşünülmeye başlanmış. Odyssey de iyi satış rakamlarına ulaşınca bu yeni projeye Ubisoft yeşil ışık yakmış.

Doğrusu hataların da nasıl yaratıcılığı besleyebileceğine harika bir örnek teşkil ediyor çıkış hikâyesi. Odyssey ile yakın zamanda ve aynı stüdyo tarafından geliştirilmeye başlandığı Fenyx’i oynarken fark ediliyor. Tabii ki hikâye anlatımından görselliğine kadar bambaşka yapımlar olsa bile oluşturduğumuz karakterin mimiklerinde, davranışlarında bile ben alttan bunu hissettim. Hatta oluşturduğum kadın karakter, Kassandra gibi diyaloglarda sert, karşılıklı konuşmalarda üstünlüğünü hissettiren ve bununla birlikte naif, ek olarak cıvık ve rengi mavi olan versiyonu gibi oldu… Evet, oldukça tuhaf.

Immortals Fenyx Rising inceleme

Normalde 26 Şubat 2020’de bizlerle buluşması beklenen oyun, Watch Dogs: Legion gibi Ubisoft’un ertelenen oyunlar kervanına katılmıştı ve bizlerle buluşması bu döneme denk geldi. Eh, öyle bir dönem ki ilgili şirket arka arkaya kocaman açık dünya oyunlarını üstümüze attı, biraz tehlikeli bir tercih olduğunu da söylemek gerekli. Çünkü “yeter be aynı tarz açık dünya,” serzenişleri gayet yerinde olabilir. Hangi satış politikasıyla buna karar verildi merak ediyorum.

Efsane Kankalar: Zeus ve Prometheus?

Mitolojiyle sarmalanmış büyüleyici bir adada Fenyx adlı kahramanı oynuyoruz. Cinsiyeti, görünümü tamamen size ait, çok detaylı bir karakter tasarlama alanı olmasa bile bana kalırsa gayet yeterli. Hiç olmazsa gözlerini beyaz, beden rengini mavi yapacak kadar… Neyse.

Fenyx, aynı dönemin diğer kahramanları Achilles ve Odysseus gibi adını efsanelere yazdırmaya aday, destansı bir maceraya atılıyor. Görevi birazcık daha zor tabii, tanrıları esaret altından kurtarmak ve Yunan mitolojisinin en tehlikeli titanı, Gaia’nın çocuğu Typhon’u yenerek dünyayı özgürleştirmek. Zira bu titan insanları taşa çevirmiş, tanrılarıysa tavuğa, ağaca. O kadar güçlü ki âdeta dalga geçiyor. Ama unuttuğu bir şey var: Nedeni bilinmez ama hikâye anlatıcı kardeşlerin güçsüzü (!) biz, yani Fenyx! Oyunun isminin doğru yönde değişmesinin sebebi de türlü şöhretli savaşçı kahramanlara yeni bir tanesinin eklenmesi ve Fenyx’in macerasına konu olması.

- Reklam -

Aslında oyunda hikâye, ne yapacağını şaşıran Zeus’un insanlara iyilik yaptı diye işkenceye hapsettiği Prometheus’tan yardım istemeye gelmesiyle başlıyor. Tam kendisine yakışacak biçimde kötülük ettiğinden iyilik arıyor. Prometheus da kurtarcımız Fenyx’in uzun hikâyesini anlatmaya başlıyor Zeus efendimize ve biz de bu ikili anlatıcı koltuğundayken hikâyeyi oynuyoruz. Baştan söyleyelim, Zeus güvensiz ve işe mizahi yönü katan anlatıcı. Öyle ki “Yav kısa kes, aksiyon kısmı nerede,” diye yorumda bulunuyor ve karşımıza düşman çıkıyor yahut durmadan ciddi tonu dalga geçerek bozuyor. Diyaloglar ve hikâye sunumunun potansiyeli yüksek, fakat çocuksu mizah yer yer beni biraz uzaklaştırdı. Daha iyi olsaydı sırıtmalarımın sayısı artardı. Yine de fena değil.

Hergele Zeus

Immortals Fenyx Rising oyun inceleme

Oyunun görsel tarzını beğendiğimi söyleyebilirim. Anlatımdaki hafif tonla gayet uyumlu bir dil yakalamışlar. Bunun yanı sıra aynı Odyssey’de olduğu gibi birçok farklı mekânın özenli tasarımı dikkat çekiyor. Afrodit’in bölgesinde yeşillikle daha çok karşılaşırken, Ares savaşın, yıkıntının yeri. Farklı bölge tasarımları da atmosferi zenginleştirmiş. Tüm bunlara başarılı bir ek olarak Ori oyunlarından bildiğimiz Gareth Coker’in özgün tat bırakan müzikleri de artı olarak önümüze çıkıyor.

Her ne kadar oyunun türü birçok yerde aksiyon ve macera diye geçse de gerçekte bulmaca bunların ikisinden de fazla öne çıkıyor. Hem ana görevler hem de yan görevlerde bolca bulmacayla haşır neşir olacaksınız. Aynı bulmaca tarzını ısıtıp ısıtıp önünüze sürmüyor oyun. Bu tabii ki hoşuma giden bir durum oldu. Genel olarak bulmacaların öğrenme eğrisi fena değil, kolaya yakın diyebilirim. En zor halleri de aslında bulmaca oyunlarını önceden tecrübe eden birisi için ortalama seviyede. Ana görevlerde farklı bulmacaların ardından, yine farklı tasarıma sahip, savaşması da keyifli bölüm sonu canavarları keyifli tat bırakıyor.

Burada diyebileceğim eksi kısım, öncelikle keşfetmesi gayet keyifli olabilecek açık dünyayı gezmek için yeterli motivasyonu oyuncuda oluşturamıyor olması. Fenyx’in kanatlarıyla süzülmek gibi kolaylaştırıcı ve keyifli bir mekaniği olmasına rağmen. Hiç olmazsa benim deneyimim böyle oldu, çünkü yan görevlerdeki/aktivetelerdeki çeşitlilik çok zayıf, merak ettirmiyor, bu da yapma isteğimi haliyle düşürüyor. Ana görevlerde genel olarak keyif alsam bile, böyle bir oyunda aksiyonun daha zengin olmasını isterdim. Öncelikle farklı oynanış stillerine götürebilecek daha detaylı bir yetenek ağacı daha çok yakışırdı. Kısaca aksiyon kısmı tekdüze kalmış.

oyun inceleme

Son Sözler

Genel olarak Immortals Fenyx Rising’i düşündüğümde, Ubisoft’un arka arkaya büyük açık dünya oyunlarını çıkardığı bu dönemde biraz ikinci planda kalabileceğini, tarihin yanlış seçildiğini görüyorum. Aldığım keyif Watch Dogs: Legion’dan daha fazla oldu, fakat Valhalla gibi bir oyuna göre hem açık dünyası hem de oynanışıyla geri planda kalmış…

Yeni oyunlara başlamak cesaret ister ve beni heyecanlandırır. Tehlikeli bir dönemde çıkmış olsa bile, oyuncuya farklı bir tat sunacağı kesin. Özellikle açık dünyada bulmaca ve aksiyonu harmanlamak isteyen, vasat olsa bile yer yer sırıtmalarınıza neden olacak tonuyla, güzel görselliği ve müzikleriyle oynanmaya değer olduğunu düşünüyorum. Belki hemen değil, fakat öncelik verilen oyunlardan sonra, indirim de gördüğü zaman şans vermek doğru bir tercih olacaktır.

YouTube video

Yeni bir kahraman doğuyor. İyi oyunlar.

Sizler de oyun hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

house of the dragon matt smith

House of the Dragon Başrolleri Açıklandı: Yeni Taht Oyunları Dizisinden İlk Oyuncular

Hasan Ali Toptaş Taciz Mahkeme

Hasan Ali Toptaş Tüm Suçlamaları Reddetti: “Organize Kötülük”