in ,

NBA 2K21 İncelemesi: Hikâye Temelli Bir Bakış

Basketbol sevenler burada mı? NBA2K21 oyununu; değişen hikâye modu, oyun içi satın alım ve her yıl oyuncuya sunulan yenilikler başlıkları üzerinden inceledik.

NBA 2K21 İncelemesi
- Reklam -
- Reklam -

NBA 2K21 incelemesi sizlerle. Yakınlarda çıkan serinin son halkasını, değişen hikâye modu, oyun içi satın alım ve her yıl oyuncuya sunulan yenilikler başlıkları üzerinden değerlendirdik.

Spor oyunları ne kadar tekelleşti değil mi? Eskiden rekabet şimdiye göre çok daha fazlaydı. Tabii özellikle futbol ve basket temelinde diyorum. Rocket League gibi gayet başarılı ve farklı bir oyunu bir kenara koyduğumuzda, futbol dediğimizde akla iki büyük dev geliyordu. Tabii ki birisi Fifa serisi, diğeriyse Pro Evolution Soccer. Zaman zaman birisi diğerinin önüne geçiyordu, fakat yıllardır aralarında kızışan bir rekabet vardı. Hiç şimdiki gibi farkın böyle açıldığı dönem olmamıştı.

Söz konusu basketbol olduğunda ibre her zaman 2K serisinin yanındaydı. Fakat NBA Live hiç olmazsa varlık gösteriyor, rekabet ortamı yaratıyordu. Bildiğiniz gibi 1994 yılında başlayan Nba Live serisi, 2018 yılında çıktıktan sonra bir daha piyasada yer almadı. Belki tekrar göreceğiz, fakat bir süredir basketboldaki rekabet ortamı ne yazık ki tamamen yok olmuş durumda. Yani 2K’nın serisi her yıl yeni oyun çıkardığında “Nasıl olsa rakibim yok,” rahatlığıyla hareket ediyor. Bu da son kertede doğal olarak tüketiciye zarar verecek bir durum.

- Reklam -

Bildiğiniz gibi NBA 2K21 de yeni konsollar daha çıkmadan, yakınlarda eski nesil için çıktı. Yukarıda yazdığım sorunun yansımalarını görsek de neslin son basket oyunu alınabilir mi? Yazıda geçtiğimiz yıllara göre olan ufak tefek, bilhassa MyTeam kısmında gördüğümüz değişimlere odaklanmayacağım. Yazılan birçok incelemede çokça bahsediliyor zaten. Kayıp Rıhtım olarak hikâye moduna öncelik vereceğim.

NBA 2K21 inceleme

Oyunu üç başlık üzerinden kurcalamayı tercih ediyorum bu yazıda. İlki kariyer modunda el attığı hikâye kısmı hangi noktaya geldi, neleri eksik? İkincisi oyun içi satın alım sorunsalı. Üçüncüsüyse sonuç; bu ikisi değerlendirildiğinde bu oyunu her yıl satın almak ne kadar mantıklı? Gelin başlayalım.

Hikâye Ne Alemde?

Öncelikle kâh futbol kâh basketboldaki iki devin rutinin akışından ayrılarak zamanında çevrimdışı hikâye moduna girişmeleri takdire şayan. Üstelik bu oyunların kitlesinin bir bölümünün pek hikâye içeren oyunları oynamamaları ve sadece çevrimiçi kısmıyla ilgilendikleri düşünülürse aynı zamanda tehlikeli bir hamle olduğu da söylenebilir. Sonuçta bu her yıl geliştirici ekibe yeni iş yükü veren ve eğer zayıf kalırsa eleştirilecek bir unsur.

Diğer yandan her yıl çıkan bir oyunda ‘yenilik’ namına sunulacak unsurun açıkçası pek olmadığı bir ortamda, hikâye taptaze sunuş sağlıyor. Böyle olunca ilk hikâye modları duyurulduğunda ne yalan söyleyeyim, “Nasıl yaptılar acaba?” heyecanıyla beklemiştim. Oyunun mekanikleri hâlihazırda bulunuyordu, bunu iyi bir hikâyeyle deneyimlemenin tadından yenmezdi.

NBA 2K21 incelemesi

Peki ne oldu? Beni basketbol ilgilendirdiği için 2K serisi üzerinden yazacağım. İlk çıktığı zaman çoğu eleştirmenin ve oyuncunun aksine ben keyif almıştım. Heyecanımı karşılamasa ve anlatıyı zayıf bulsam bile oturmuş oynanışla birleşince ‘farklı’ hissiyat vermişti. Bu düşüncemden hareketle, gelecek yıllarda gelişirse potansiyelinin hiç fena olmadığını düşünmüştüm. Buradan sonra ne yazık ki fakat geliyor…

- Reklam -

Çünkü bırakın hikâyeyi daha katmanlı yapmayı, belki Dontnod ve Telltale gibi anlatımı zenginleştirmeyi, maçlar dışı etkileşimi artırmayı; neredeyse hiçbir yenilik sunmadılar. Potansiyeline dair hiçbir adım atılmadı. Çok basit olarak, belki üniversitede yurt odasında gezebilir ve eşyalara bakabiliriz. Okulda dolaşabilir, derse bile girebilir ve orada konuşma seçenekleriyle etkileşimde bulunabiliriz. Tartıştığımız bir grupla 3e3 maç bile atabiliriz. O kadar imkân var ki zenginleştirecek anlatımı. Maçlar içine duygu katacak… 2K21’de sadece seçeneklerin Draft pozisyonunu etkilediği röportajlar ve hiç ilgi çekmeyen hikâye var.

NBA2K21 incelemesi

Aynılık…

Daha yeni anlatının zayıflığına geliyorum. Ama gerçekten serinin son halkasında ünlü basketbolcu babasını kaybeden, eski futbolcu ve yeni ümit vadeden basketbol oyuncusu Junior’ın çok zayıf diyaloglarla, klişe anlatımla ve dikkat çekmeyen bir sunuşla bezeli hikâyesine derinlemesine girmek istemiyorum. Hatta giremem de çünkü o kadar ilgim kayboldu ki bir noktadan sonra elim telefona gitti, ne olup bittiğini yan gözle takip etmeye başladım. Oyunda en merak ettiğim bölüm hikâye modu olduğu düşünülürse bu bence önemli bir sorun. Hikâyenin baş kahramanı ve yaşadıkları değişse bile, her yıl aynı senaryo, aynı formülden çıkmış gibi işlerle karşılaştığımın hissiyatı da oldukça fazla.

Parlayacak genç oyuncu demişken… Eğer cüzdanınız da umut vadediyorsa yönettiğiniz oyuncunuz gerçekten ‘yetenekli’ olarak lige başlıyor. Tamam bu oyunların ekstrem fiyatlarının ülkemizdeki durumu herkesin malûmu. Fakat sonuçta yabancılar için de bedava çıkmıyor. Hâl böyle olunca sadece animasyon ve giyim değil, oyuncu geliştirme gibi temel unsurların da bu kadar oyun için satın alıma bağlı kalması ve bunun oldukça pahalı olması bence çok sorunlu bir satış taktiği, artık bu ve benzeri oyunlar için değişmesi lâzım. Oyun içi satın alma yapmadan kendi emeğinizle geliştirmeniz gereken (yani kariyer modundaki normal ilerleme) süre aşırı fazla ve mantık dışı. Zaten pahalı bir oyunda bu kadar oyun içi satın alıma zorlamak oyun moduyla ters düşen ve keyfine zarar veren unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Peki Son Olarak?

Şunu söylemek gerekli: Her yıl çıkan bu spor oyunlarında ufak tefek değişikler dışında tüketiciye sunulan pek bir şey yok. Nesil farkı olarak görülen değişiklikler yıllar arasında ortaya çıkmıyor. Sadece kadro güncellenmesi ve göstermelik değişiklikler için mi onca para veriliyor? Bu noktada aslında yukarıda söz ettiğim, her yıl çıkan oyunu farklı yapacak unsur beliriyor: Hikâye modu. Yani bu oyunları her yıl sattıracak unsur bence kapsamlı hikâye bölümü olmalı. Yoksa 2-3 yılda bir alınsa bence tüketici açısından çok daha mantıklı bir tüketim yolu olur. Hatta daha iyi diyebilirim, hiç olmazsa özleyerek başına oturur ve her yıl rutine bağlayan sıkıcılıktan kurtulursunuz.

NBA2K21 incelemesi

O sebeple eğer bir süredir NBA2K oyunu almıyor ve ekonomik olarak tabii ki karşılayabilecek durumdaysanız NBA 2K21 oyununu önerebilirim. Olmadı ileri tarihlerde indirim alınca şans verebilirsiniz. Sonuçta eğer basketbol seviyorsanız, yukarıda saydığım tüm sorunlarına rağmen NBA 2K serisi şu an rakipsiz ve belli temeli var. Sizi uzun saatler başında tutabilir ve keyif alırsınız. Kısacası karar biraz ne kadar özlediğinizle alakalı.

Sizler de NBA 2K21 ile ilgili fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Windbound İncelemesi: Adalarda İnecek Var

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the watch Terry Pratchett diskdunya

The Watch Fragmanı: Terry Pratchett’ın Diskdünya Dizisi Yolda

Saygı Fragmanı: Ercüment Çözer Dizisi

Saygı Fragmanı: Ercüment Çözer Dizisi Ekimde Geliyor