in ,

Snowpiercer 1. Sezon İncelemesi: Kıyamet Günlerinde Devrim

Snowpiercer 1. Sezon incelemesi sizlerle. Daha önce Oscar ödüllü Bong Joon-Ho’nun sinemaya uyarladığı yapım şimdi Netflix dizisi oldu.

snowpiercer 1. sezon inceleme
- Reklam -
- Reklam -

Le Transperceneige adlı çizgi romandan, daha önce 2013 yılında Bong Joon-Ho tarafından sinemaya aktarılan Snowpiercer, şimdi dizi oldu. Netflix ve TNT ortak dizisi Snowpiercer 1. sezon geneli hakkında bir değerlendirme kaleme aldık.

Eserle ilgili hiç bilginiz yoksa ikisi için de şöyle bir kısa özet verebiliriz:

“Küresel ısınmanın Dünya’yı yaşanamayacak bir çöle getirmesinin arifesinde bilim insanları bir çözümle gelirler; atmosfere soğuk hava bombaları atmak. İşler ters gider ve Dünya bu sefer de donmuş bir gezegen haline gelir. Buna benzer bir durumu planlayıp kendi kendisine yetebilecek, içinde ekosistemler barınabilecek bir tren planlayan Mr. Wilford buzullaşmanın son günlerinde Snowpiercer’i ortaya çıkartır. Bilet alabilecek gücü olan ultra zenginler ve çalışanlar trenin yolcularıdır. Kalkıştan hemen önceyse sıradan halk treni istila eder. Wilford’un askerleri tarafından son vagonlara, Kuyruk’a itilirler ve orada trenin geri kalanından kopuk, sefil bir hayat yaşamaya başlarlar.”

- Reklam -

Çizgi romanı kaynak alan dizi girişten sonra filme benzerlik ve farklılıklar barındırıyor, aynı hikâyenin tekrarı değil. Eserin temel konusu olan sınıf savaşına da yeni bir gözle bakıyor, bu konudan başlayalım.

Snowpiercer: Marie Antoinette’i Tanımak

Snowpiercer Dizi 2020

“Pasta yesinler” cümlesi genellikle Marie Antoinette’e atfedilir. Fransız Devrimi’nin ilk günlerinde halkın neden huzursuzluk ettiğini öğrenmek istediğinde, “Yiyecek ekmek bulamıyorlarmış,” cevabı üzerine söylediği varsayılan bir cümledir. Bu cümle iki şekilde ortaya çıkabilir:

Kral ve Kraliçe Tuileries’te sabah yürüyüşlerini yaparlar ve doyurucu kahvaltıları için kahvaltı salonuna geçerler. Kahvaltının ardından günün konu başlıklarını konuşmak için idare ekipleriyle birlikte toplantı salonuna doğru giderler. Salonda danışmanlarından birisi halkın ayaklandığından bahseder. İnsanların yiyecek ekmekleri olmadığını öğrenen Antoinette kendisinin günlük pişen ekmeği henüz hazır değilken acıktığında başvurduğu çözümü dile getirir.

Diğer senaryo ise şöyle hayat bulur: Saray esvabı, Kral ve Kraliçe konuyu tartışmaktadır. Kraliçe hazretleri halkın yiyecek ekmeğinin olmadığı söylendiğinde yüzünde karşılık bulmayı uman, “Nasıl da patlattım şakayı?” ifadesiyle ve böylesine duruma uygun bir espri yapmanın verdiği heyecandan hızlıca tek kaşını kaldırarak, “Pasta yesinler?” der.

Pasta yesinler önerisinin evham derecesi Antoinette’nin kişiliğine göre değişir. Kanı soylu addedildiği için yaşadığı sarayda dünyadan bihaber alık bir hayat yaşayan Kraliçe olması veya isyanlara, “Nereden çıktı şimdi bu?” düşüncesiyle rahatsız edici bir sinek misali bakan, ironik espri yapma yeteneği bulunacak kadar entelektüeliteye sahip bir üst sınıf üyesi olması olasılıkları Kraliçe kadar Fransız Devrimi’nin de karakterini değiştirir.

Snowpiercer filmi Antoinette’i birinci kategoriye koyar, dizisi ise ikinci kategoriye. Diziyle film arasındaki en büyük ayrımın bu kategori farklılığı olduğunu söyleyebilirim. Ufak gibi görünse de filmin distopik aksiyon, diziyi distopik politika olarak sınıflandırılmasının en temel sebebidir bu. Nihayetinde birinci Antoinette’lerle pek bir iletişim kuramazsınız. Kafasının üzerine bir ayakkabı koyar sonra giyotine yerleştirirsiniz, hikâye biter. İkinci Antoinette’lerde durum çok daha farklıdır. Cahilliğinden değil zekâsından kötülük yapan insanların karşısında en az onlar kadar zeki olmanız gerekir.

netflix dizisi inceleme

Snowpiercer dizisi esinlendiği kaynaktan koparken bu vaatlerle kopuyor. Chris Evans’ın eline balta alıp çok kaliteli sinematografi eşliğinde düşman doğramasından dizi çıkamayacağı için de aslında bunu yapmak zorunda. Peki, bu kopuştan sonra yaratılanlar başarılı mı? Bakalım.

İktidar Kim?

Dizide takip edebildiğim kadarıyla, “Bu karakter filmdeki şu karakter,” gibi bir ayrıntı yoktu. Bütün karakterler orijinal. İşleri nihayetinde filmin varacağı noktaya bağlamak gibi bir niyet yok fakat formül aynı olduğu için tiplemeler de aynı. İsyanın lideri ve iktidarın yüzü var. Bir de perde arkasından her şeyi yürüten asıl düşman var. Film aksiyon içerisinde ilerlerken iktidarın ayrıcalıklı kıldıklarına pek dikkat çekmiyor. Chris Evans sadece kendisine zarar vermeyi hedefleyenlere zarar veriyor ve onun dışında her şeyi yok sayarak yılanın başını koparmaya odaklanıyor. Dizi filmin odaklanmadığı her şeyi merkezine oturttuğu için isyan kadar iktidarı da göstermek zorunda ve bu noktada en başarılı olduğu işe imza atıyor: Melanie Cavill.

Jennifer Connelly’nin canlandırdığı Melanie dizinin gerçek başrolü. Perdenin arkasında ne olup bittiğinden haberdar tek karakter ve perdenin arkası trenin ilerlemesine odaklanırken Melanie de trenin işlemesini sağlıyor. Birinci Sınıf’ın elitlerine, İkinci Sınıf’ın burjuvalarına ve Üçüncü Sınıf’ın emekçilerine bizzat dokunan, trenin tamamının durumundan haberdar olan tek karakter. Bu güç her an kilit noktalarda bulunabilmesini sağlıyor.

snowpiercer 1. sezon inceleme

- Reklam -

Ayrıca Melanie’yle birlikte gezmek izleyici için treni keşfederken filmdekinden çok farklı bir tecrübe oluyor. Filmde Curtis’in vagonlarda ilerledikçe her şeyin kendisini şaşırtmasının izleyiciye verdiği “Vay anam neler yapmış adamlar,” şeklindeki turist misali ilerleyişi dizide Melanie’nin kadr-i mutlak durumunun izleyici için daha olaya hâkim bir bakış açısı yaratmasına dönüşüyor. Bu farklılık Andre Kuyruk’tan çıktığında sudan çıkmış balık durumundayken izleyicinin mekân yerine karakterlere ve olup bitenlere daha da odaklanmasına imkân tanıyor. Tabii dizinin belki en büyük günahı burada baş veriyor.

Devrim’i Beklerken

Snowpiercer, çizgi romanı sınırlı tanınırlığı yüzünden yok sayılırsa film üzerinden var olan bir marka. Film de başından sonuna kadar sınıf savaşını ve devrimi anlatıyor. Dizi ilk bölümden devrimi şöyle bir gösterip sonra geri çekince, “Devrim yapılır canım, önce şu cinayeti çözelim hele,” deyince muhtemelen sevenleri için ipler kopuyor. IMDb’sindeki 6.4’lük puanı ancak buna bağlayabiliyorum çünkü. Filmin sevenleri belki heyecanlı belki meraklı gözlerle ilk bölümü açıp sevdikleri filmin adını ve yapısını kullanacak ucuz bir polisiye izleyeceklerini görünce uzaklaşmaları çok normal.

Bu hareket pazarlama için bir günah olsa da diziyi ilerletmek için pürüzsüz bir hamle oluyor. Melanie’yle trenin, Andre’yle Kuyruk’un yapısını gören izleyici şimdi de cinayeti çözebilmek için Andre eşliğinde Üçüncü Sınıf’ın ve Gece Vagonu’nun derinlerine ilerliyor. Sadece dört bölüm süren bu mini-ark ucuza kaçmak olarak görülebilir ama Birinci Sınıf’ı ve dinamiklerini şu ana kadar hepsi farklı iş kollarından emekçiler etrafında dönen hikâyeye katabilmek için gerekli.

Doğu, Batı, Güney ve Kuzey Ekspresi’nde Cinayet

kar küreyici

Sezonun ikinci yarısı için bir hazırlık görevi gören bu cinayeti kimin işlediği aslında dizinin gidişatı için pek önemli değil. Yine de katilin kim olduğundan bahsedeceğim için spoiler varsayıp sonraki başlığa kadar atlayabilirsiniz.

Ana karakterimiz Andre de trene kaçak giren, Kuyruk’ta yaşayan yolculardan birisidir. Eski hayatında polis olan Andre trende meydana gelen seri cinayetleri çözmesi için Kuyruk’tan çıkartılır. Bu noktadan sonra dizi bizi ikinci kategori Marie Antoinette’leriyle tanıştırıyor. Eğlence için insan öldüren şımarık genç kızlar, biletsiz bindikleri için Kuyruk’ta yaşanan sefilliğin adil görüldüğü sohbetler geçen akşamüzeri çayları ve trenin sunduğu bütün lükslere rağmen doymayan, gözünü iktidara diken güç manyakları Andre’nin sorguları sırasında karşımıza çıkarlar ve sezon boyunca da üreten tren halkının sırtında bir çıban misali dururlar.

Güç dengelerini ve karakterlerin motivasyonlarını bu cinayet üzerinden işleyen ilk dört bölümünden sonra dizi yavaş ama emin adımlarla devrime doğru ilerler.

Snowpiercer 1. Sezon Genel Olarak Başarılı mı?

Snowpiercer Dizi 2020

Sırtlandığı ağır konuları mükemmel şekilde olmasa da utandırmadan taşıyan bir dizi Snowpiercer. Yönetmenlik ve görüntüde bariz bazı hataları var. Özellikle Gece Vagonu ve Üçüncü Sınıf vagonları geometrik olarak imkânsız hissettiriyor. Daveed Diggs’in donuk, Rami Malek’in Mr. Robot’taki performansını andıran oyunculuğu canlandırdığı karakterin isyan lideri rolünün hakkını veremiyor. Sezonun ilk yarısı devasa bir giriş olsa da, gelişme ve sonucu çok daha pişmiş bir hale getirdiği için affedilebilir bir hata. Dizinin aklımda kalan başka bir kusuru yok.

Dizi, filmin yanlışlarını iyi analiz edip, cilalayarak üstüne koymayı beceriyor. Jennifer Connely, Melanie Cavill karakteriyle devleşiyor, diziyi sırtlayıp götürüyor. Dizinin filmden farklı işlediği ve ilk bölümden izleyiciye gösterdiği büyük sürpriz diziyi daha katmanlı bir hale sokuyor. Yukarıda bahsettiğim vagon hissiyatı eksikliği hariç yönetmenliği başarılı. Özellikle renk kullanımı ve vagona göre değişen ışıklar dizinin görsel yönünü güçlendiriyor. Senaryo kesinlikle güçlü ve bir yandan filmle aynı konuyu işlerken bir yandan yepyeni bir hikaye yaratmayı başarıyor.

2. sezonu şimdiden onaylanan ve fragmanı olduğu için muhtemelen çekimlerinin de bir kısmı tamamlanan dizinin gelecek bölümleri için gayet meraklıyım. Kendini tekrara düşmesi ikinci sezon için en büyük korkum ama yeni dinamikleri iyi kullanacaklarına inanıyorum. Bekleyip göreceğiz.

YouTube video

Siz Snowpiercer 1. sezon hakkında ne düşünüyorsunuz? İkinci sezondan umutlu musunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyoruz.


* Collider Açıkladı: 2020’nin En İyi 15 Netflix Dizisi

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for iamcyborg iamcyborg dedi ki:

    Dizi benim için hayal kırıklığı oldu. Melanie karakteri olmasa sonunu bile getirmezdim herhalde. Dizi güç ilişkilerini biraz yüzeysel geçmiş gibi geldi. Sonuçta o trenin dışında bir hayat yok, bu yüzden paranın da bir kıymeti kalmamış artık. Yani ‘yok sen bilet almıştın/sen almamıştın’ diyerek insanları bu düzende tutabilir miyiz? Tutarsak neden tutarız? Çok daha güzel işlenebilirdi bu konu.

  2. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Filmini de izlemiş miydiniz acaba? İzlediyseniz aradaki farkı özetleyecek birkaç cümle istiyorum sizden. Dizisi izlenmeli mi yoksa izlenmese de olur mu?

  3. Avatar for Mehmet_Cakici Mehmet_Cakici dedi ki:

    Fakiri fakire kırdırarak güç dengesini koruyabiliyorlar ancak. Melanie’nin 3. sınıf isyanı sırasında konuşması belli etti bunu. Ayakta durabilecek bir sistem mi, değil ki ayakta duramıyor da zaten. 7 yıl ayakta durması? O da hikayenin selameti için diyelim :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Adalet Ağaoğlu

Adalet Ağaoğlu Hayatını Kaybetti

Pofuduk Sincabın Hikâyeleri - Ömer Öndeş

Pofuduk Sincabın Hikâyeleri: Ömer Öndeş’in İlk Kitabı Yayında