in ,

Son Yaz İncelemesi: Sahici Hikâyenin İnandırıcı Karakterleri

Son Yaz incelemesi sizlerle. Başrollerinde Ali Atay, Alperen Duymaz ve Funda Eryiğit’in yer aldığı Fox TV yapımı hakkındaki ilk yorumlar.

Son Yaz Dizisi Fox Tv Ali Atay İnceleme
- Reklam -
- Reklam -

Başrollerinde Alperen Duymaz, Ali Atay ve Funda Eryigit’in yer aldığı Fox TV dizisi Son Yaz incelemesi ile sizlerleyiz.

Pandemi döneminde evlerinde mahsur kalan seyirciyi ekran karşısına oturtmayı hedefleyen yapımlar arasında yerli diziler başı çekiyor. Hal böyle iken her gün yeni bir yerli dizi fragmanı yayınlanır hale geldi. Rekabetçi piyasa ortamında, yeni dizilerin pek azı uzun soluklu olabiliyorken, birçoğu da reyting kurbanı olup arşivlerin tozlu köşelerine yollanıyor. Yapım ekibi, set ekibi, oyuncular, figüranlar, kostüm ve makyaj ekibi gibi onlarca kişiden oluşan emekçilerin boşa giden emeği ve ekonomik yönü de işin diğer tarafı.

Reyting tablolarının en üst sıralarına yerleşen Son Yaz (Fox TV), özgün içeriğiyle ayrıksı bir yapım olarak dikkat çekiyor. Dizinin başarısının ardındaki faktörleri konu aldığımız Son Yaz dizisiyle ilgili inceleme yazımız karşınızda.

- Reklam -

Son Yaz Dizisi: Sahici Hikâye ve Sahici Karakterler

Daha önce Vatanım Sensin dizisine imza atan Burak Arlıel’in yönettiği dizinin senaryosunu Deniz Dargı, Cem Görgeç, Cenk Boğatur üçlüsü ortaklaşa yazıyor. Dizinin başarısının altında yatan sağlam senaryo ve oyunculukların yanı sıra, oyuncuların kimyalarındaki uyum, yan karakterlerin derinliği, müzikalite ve verilmek istenen mesajların tutarlılığı da göz ardı edilmemeli. Tüm bunlar kurgusal bütünlükle birbirini tamamladığında, ağır tempoda ilerleyen diziyi akıcı ve keyifli bir seyir deneyimi haline getiriyor.

son yaz tam kadro

İdealist, çabuk sinirlenen, dürüst ve adil bir Cumhuriyet Savcısı olan Selim Kara’nın (Ali Atay), eski mafya lideri / yeni itirafçısı Selçuk Taşkın’ın oğlu Akgün’ü (Alperen Duymaz) himayesine alarak Çeşme’ye gelmesi ile gelişiyor olaylar. Savcının Çeşme’deki eşi Canan (Funda Eryiğit) ile arası açık olsa birbirlerine olan duyguları henüz küllenmemiştir. Üstelik kızı Yağmur ve oğlu Altay ile ilişkilerini düzeltmesi ve ilerletmesi için de fırsattır savcının gelişi. Ancak Akgün ile Yağmur (Hafsanur Sancaktutan) arasındaki karşılıklı çekim, olayların daha karmaşık bir hale gelmesine sebep olacaktır.

Masum dizisinde komiser rolüyle izlediğimiz Ali Atay, tepkisel, duygusal ve adil savcı rolüyle gerçekçi bir performans sergiliyor. En son Bir Başkadır dizisinin depresif Ruhiye’sinde oldukça akılda kalıcı bir karakter çizen Funda Eryiğit, Canan rolünde Ali Atay ile karşılıklı, deyim yerindeyse, döktürüyor. Yaşamını çocuklarına adamış, avukat olduğu halde mesleğini yapmaya fırsat bulamamış, meraklı, doğrucu ve atarlı Canan oldukça inandırıcı bir karakter. Sadece Savcı ile Canan karakteri arasında değil; Akgün-Yağmur, Savcı-Akgün rolleri arasında, başka yapımlarda görmeye alışkın olmadığımız- inanılmaz bir kimyasal denge söz konusu. Oyuncu tercihi başarısı dikkat çekici boyutta.

fox tv son yaz yeni

Acı Aşk, Bodrum Masalı ve en son Çukur ile oyunculuk kariyerinde her geçen gün çıtasını yükselten genç oyuncu Alperen Duymaz, Akgün rolü ile artık iyice “olmuş” dedirtiyor. Acımasızlığın kural olduğu bir dünyada yetiştiği halde, özünde tertemiz bir kalp taşıyan, bundadır ki yaşadığı içsel çatışmalarla oradan oraya savrulan Akgün karakteri, Duymaz’ın oyunculuğuyla farklı bir boyut kazanıyor. Yüzündeki mimiklerle dönüştüğü karakterin haliyet’i ruhiyesini anında aktarma başarısının, Duymaz’ı ekranlarımızın ve sinemamızın uzun soluklu aktörlerinden biri yapacağına inanmamak için bir sebep var mı?

Yan Karakterlerin Derinliği

Dizinin başarısı sadece ana karakterlerin başarısı değil şüphesiz. Herkese kendini sevdirmeyi başarmış olduğu halde arka planda mafyanın avukatlığını yapan Fatih karakteriyle Emre Karayel, Canan’ın dominant yapıdaki ablası Emel rolünde Sezer Koç, Emel’in zayıf karakterli ama iyi niyetli kocası Metin rolünde Sinan Tuzcu, Akgün’ün babası ve eski mafya lideri rolünde Arif Pişkin oldukça akılda kalıcı performanslara imza atıyorlar.

son yaz dizi oyuncuları

Burada genç oyuncu Halil Babür’ün, Soner Sancaktar karakterindeki özgün performansının ayrıca altı çizilmeli. Babasının kayırdığı, sevmediği, hep pis işlerinde kullandığı acımasız, sert ama içten içe yaralı Soner karakteri, Babür’ün performansıyla diğer oyunculardan rol çalıyor. Tiyatro kökenli Halil Babür’ün adını belli ki ileride çok duyacağız.

Güçlü Kadın, Güçlü Toplum, Güçlü Dizi

Dizinin kadın karakterleri, kendi kendilerine var olabilen, güçlü, baskın ve bağımsız karakterler. Canan, kızı Yağmur, ablası Emel, tek başına yaşayan kız arkadaşı Serap (Şebnem Dönmez) kendi hayatlarında söz sahibi olan kadınlar olarak karşımıza çıkıyor.

son yaz dizi karakterler

- Reklam -

Savcı Selim, eski kafalı, idealist ve baskın bir karakter olmasına rağmen kızı ve eski karısıyla tüm meseleleri karşılıklı tartışarak çözmeye çalışıyor. Sınırları belli. Erkek karakterlerin kadın üzerinde tahakkümü yok, kadına şiddet yok. Genç kızlar, geç saatte istedikleri gibi dışarı çıkma özgürlüğüne sahip. Yağmur erkek arkadaşına ayrılmak istediğini söylediğinde, karşı taraf üzülse de kabulleniyor. Kadını sahiplenme yok. Kadın kendi kararlarını veren, kararlarına saygı duyulan, bağımsız bir birey olarak ele alınıyor. Bu anlamda dizinin kadın erkek ilişkilerine, eşitlik çerçevesindeki bakışı oldukça net.

Altı Çizilen Adalet ve Etik Değerler

Dizinin belli başlı mesajları seyircinin gözüne sokmadan verebilmesine şapka çıkartmak lazım. İdealist ve işine bağlı Savcı Selim Kara’da vücut bulan adalet arayışının yansımasını diğer karakterlerde de görmek mümkün. Haksızlıkları kabul etmeyen, etik, sorgulayıcı karakterler dokundukları şeyleri düzeltmeye çabalıyorlar. Hiçbir suç meşrulaştırılmıyor. Hiçbir karakterin ayrıcalığı yok. Adam vuran hapse giriyor. Kabadayılık yapanı polis basıp, sorguluyor. Şiddet sahneleri seyircinin gözü önünde gerçekleşmiyor. Suç dünyası ve şiddet teması özendirilmiyor. Bu açıdan vurdulu kırdılı sahnelerle reyting yapan, gençleri mafyaya özendiren dizilere ciddi bir alternatif oluşturuyor yapım.

dizisi konu inceleme

Dizide güvenlik ve adalet kurumlarında canla, başla, fedakârca görevlerini yapan insanların hayatı ön planda. Arada işleyişle ilgili sorunlara da değiniliyor. Mafyaya yardım eden avukatlar, suça karışmış emniyetçiler, sistemin işleyişine engel olmaya çalışan “çürük elmalar” olarak ele alınmış. Hukuk fakültelerinin sayılarının artması ve gelecekte mezunları bekleyen işsizlik, gençlerin gelecek kaygısı, kadın istihdamı gibi konulara teğet geçiliyor.

Mütevazı Mekanlar

Yapım son model otomobiller, marka kıyafetler, görkemli mekanlar, şaşalı dekorlar olmadan samimi, küçük, orta halli mekanlarda da dizi çekilebileceğinin timsali. İstanbul’un in mekanları yerine Çeşme’nin kış tenhalığında çekilen dizinin sınırlı sayıda mekânı seyirciyi sıkmak şöyle dursun, sadece samimiyetin dozunu artırıyor o kadar.

Eski kafalı bir adam olan Savcının yetmişli yılların Retro anlayışıyla döşenmiş, az eşyalı, kiralık villası göçebe ruhunu yansıtıyor adeta. Diğer karakterlerin, mütevazi ama modern döşenmiş mekanları, trendleri yansıtmakla birlikte orta halli giyimlerine uygun; zevkli ama iddiasız.

Ailenin Önemi

Son Yaz ailenin öneminin altını oldukça kalın çizgilerle çizen bir yapım. Kuşak çatışması, karı-koca, baba-kız ilişkileri ince ince işlenmiş. Ailelerin dağılmasının çocuklar üzerindeki etkileri, aile ortamına hasret insanların sevgi ve aidiyet arayışı özellikle Akgün ve Babür karakterinde çok net. Sorunlu karakterlerin geçmişlerinde hep dağınık aile teması işlenmiş. Karşılıklı diyaloglarda samimiyet dozu yüksek. Abartılı söylemler, ağdalı konuşmalar, klişe mesajlardan büyük ölçüde kaçınılmış.

Tuna Hizmetli’nin jenerik müziğinden ve Redwolf Soundrocks’ın rock ağırlıklı müziklerinden bahsetmemek de olmaz. Kaliteli müzikalite seyir deneyimin keyfini artırıyor. Dizinin müziklerinin internette aldığı binlerce beğeni bunun en somut göstergesi.

dizi karakterler ali atay

Son Yaz, televizyon kanallarında benzerlerine çokça rastladığımız klişelere teslim olmayarak zor yolu seçmiş, ayrıksı bir yapım olmasına rağmen izlenme oranlarında zirveye oynuyor. Şüphesiz, bunu sebebi tüm yazdıklarımızın yanı sıra zenginlikle, para pulla, zora koşmayla, şiddetle değil; sahip olduğumuz bir takım ortak değerlerle başarabileceklerimizi konu alması. Gençleri şiddete değil, okumaya, konuşmaya, tartışmaya özendirmesi. Adaleti, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu sorgulatması. Koronavirüs salgınının bir araya getirdiği aile ortamlarında izlemek için keyifli olduğu kadar, nitelikli bir yapım Son Yaz. Benzerlerine vesile olması dileğiyle.

Son Yaz dizisi hakkındaki yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Sitare Kanşay Sarayönlü

İnternetin, sosyal medyanın, akıllı telefonların, televizyon kanallarının olmadığı yakın geçmişte, kitaplar ve filmlerle büyümüş bir X kuşağıyım. Hacettepe Kamu Yönetimi ve Siyaset Biliminde lisans; Ankara Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi aldım. Finans sektöründe çalışıyorum. Filmlerde yaş sınırının olmadığı çocukluk yıllarımdan beri korku filmlerine ve bilimkurguya merakım var. Öykülerim ve sinema yazılarım Kayıp Rıhtım, Edebiyathaber, Yazicizi ve Okuryatar mecralarında yayınlandı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Erdem Yılı – Kim Liggett - Setenay Karaçay

Erdem Yılı – Setenay Karaçay | Çevirmenin Çemberi

Kripto Sanat NFT Sanal Tablo

Kripto Sanatın Yükselişi: “Sanal Tablo” 69 Milyon Dolara Satıldı