Paramount’un olaylı geçmişi ve olumsuz bir ilk izlenim ile yola çıkan Sonic the Hedgehog filminin incelemesiyle karşınızdayız.
Hollywood Yapımcılarının Her Şeyi Bilmeme İhtimali
Filmin iyi, kötü, eğlenceli, sıkıcı, gerçekçi karakterli, karikatür her türden konusuna daha sonra geliriz. Şartsız şekilde diğer her konudan önce söylemek istediğim bir şey var; gidin. Paramount milyar dolarlık Hollywood şirketlerinin daha önce yaptıklarına hiç tanık olmadığım bir şeyi yaptı ve hayranları dinledi.
Üstelik bunu yaparken de eline gözüne bulaştırmadı. Son yıllardaki en iyi Sonic yapımı olan Sonic Mania Adventures’ın yaratıcısı Tyson Hesse’ye karakteri teslim etti; ne kadar para istiyorsa verdi (5 milyon dolar) ve bu hamle sadece insan dişli sahte kürklü bir garabet izlememizi engellemekle kalmadı belki de bütün filmi (belki de bütün sinematik evreni?) kurtardı.
Tek başına bu söz dinleme, gerçekçi ve kâbusumsu mavi yaratık yerine şirin kirpimizi görme fırsatı bulduğumuz ilk fragmandan sonra filmi gidilmeye değer hale getirmişti. O yüzden gidin. Sadece, “İyi iş çıkardınız, aferin,” demek için değil, daha önce benzer sorunları yaşamış ve gözü Paramount’un pahalı kumarının sonucunu izleyen diğer yapım şirketlerine bir mesaj vermek için de gidin. Seyircinin sözünü dinlemenin karlı olduğunu, “Canım ne olursa olsun beğenmeyen birileri çıkacak,” demenin deli saçması olduğunu kanıtlamak için gidin.
Sonic the Hedgehog: Yıldızlar Arası
Paramount’un bir 5 milyon dolar da bize verdiğini düşünüp sekmeyi kapatmayan kimse kaldıysa filmden bahsedelim şimdi.
Film Sonic’in evi Emerald Hill Zone’da başlıyor; Sonic lore bilmeyenlerin pek bir şey anlayamayacağı birkaç dakikadan sonraysa Dünya’ya geçiyor. Bu belki de filmi başyapıt olmaktan alıkoyan ilk hareket. Emerald Hill’de koşturan bebek Sonic’i (bu arada, Bebek Yoda’dan daha tatlı, aksini iddia edenlerle dövüşebilirim) gördüğümüz birkaç sahne bile Kraloyun’da geçirdiğim saatleri hatırlayıp tüylerimin ürpermesine sebep oldu. Emerald Hill’de geçen bir orijin filmi kaçırılmış çok büyük bir fırsat.
Bebek Sonic’in Old Woman Owl tarafından Dünya’ya fırlatılışı Emerald Hill’e veda etmemize sebep oluyor ve küçük Amerikan kasabası Green Hill’e merhaba diyoruz. Green Hill tam manasıyla bir küçük Amerikan kasabası. Şerif’i var, orta Amerika aksanıyla konuşan neşeli insanları var, küçük insanların küçük hayatları var.
Sonic’imiz de bu kasabanın yakınlarındaki ormanda gizleniyor. Old Woman Owl’un (tavsiyesiyle kendisini bütün canlılardan uzak tuttuğu bir münzevi hayatına başlıyor. Bu münzevi hayatsa tabii ki de kasabanın insanlarıyla dalga geçerek zaman öldürmek aslında. Yine de, akli dengesi pek yerinde olmayan yaşlı bir adamla uğraşırken bile kendisini ondan gizlemek zorunda oluşu Sonic’imizi mutsuz ediyor. Bu kısımlarda filmin tonu çok uyumsuz bir karanlığa gömülüyor. Daha önce hiç çok hızlı mavi bir kirpinin depresyonuyla empati kuranınız var mı bilmiyorum ama o şirin gözler yalnızlıktan büzülürken birkaç damla benim gözlerimde birikmişti. Neyse ki bu depresiflik çok uzun sürmüyor ve bir bunalım krizi sonrasında film tekrar mizahi tonuna kavuşuyor.
Jim Carrey’in Jim Carrey’lik Yapması
Sonic seven büyükler için gerçek bir nostalji bombası bu film. Küçük el konsolu ekranınızdan devasa perdeye geçişi bile duygulanmanız için yeterli. Bir diğer nostaljik mutluluksa Jim Carrey’in beyaz perdeye tam olarak özlediğimiz şekilde dönüşü. Filmi izlerken yönetmen Jeff Fowler “Al bunlar repliklerin, hiç sahne direktifi yok, nasıl rahat ediyorsan öyle takıl,” demiş gibi gözüken ve 90’lar Jim Carrey’inin bütün karakterlerinin karması bir Eggman izlemek rahatsız etmişti. Şimdi düşününce ama pek de kötü bir şeymiş gibi gelmiyor. Jim Carrey sonuçta. Sonic’in yukarıda bahsettiğim depresyonunun kaç katını adam 10 yıldır yaşadı, bizi kendisinden mahrum etti ve nihayet tekrar izleme şansımız varken, o mimiklerden nasiplenmiş oluşumuz niye kötü olsun ki?
Robotnik’i de yepyeni bir yorumla izliyoruz bu sayede. “ABD’nin en büyük silahı olan arızalı bilim adamı” aslında Emerald Hill’in diktatörünün Dünya versiyonu için o kadar da imkânsız bir meslek seçimi değil. Diğer karakterlere etkileşimi bazen sinir bozucu dursa da, kendi başına çalışmasını gördüğümüz bir sahne var ki, filmin en üst noktalarından birisi.
Dünya’nın İnsanları
Sonic’in Robotnik tarafından kovalanmaya başlayışından sonra yardımına koşan Wachowski Ailesi filmdeki yan karakterlerimiz. Kasabanın şerifi Tom ve eşi veteriner Maddie olabilecek en normal insanlar. Tom’un en büyük hayali büyük bir şehirde polislik yapmak, gerçekten insanlara yardım edebilmek. Maddie’yse aşık olduğu adamla mutlu olabileceği her yerde olmaya hazır.
Haklarında söylenebilecekler bu kadar ama filmin duygusal tarafı için manalılar. Sonic’in en büyük isteği insanlarla birlikte olabilmek çünkü. Aşırı hızlı konuşması süper hız yeteneği yüzünden değil yıllarca yalnızlığın biriktirdiği konuşacak şey fazlalığından geliyor. Tom da gerek baba, gerek arkadaş rolü olarak Sonic’in tam ihtiyaç duyduğu kişi. Aralarındaki kimya harika, filmin ikinci perdesini kurtarıyor bu ilişki.
Sonic Sinematik Evreni?
Buralar tamamen spoiler, jenerik sonrası sahneden falan bahsedeceğim aman diyeyim izlemeden bulaşmayın. Bir sonraki başlığa gelin.
Filmin sonu aslında en güzel yeri. Yenilmiş ve mantarlarla dolu bir gezegende bir başına kalmış Robotnik kafasını kazıyor, bıyığını oyunlardan alışık olduğumuz kaytanlığa uzatıyor ve Dünya’ya dönmek için şeytani planını uygulamaya sokuyor; yalnızlığın yarattığı delirme de cabası.
Gerçekten Eggman olmuş durumda kapatıyor yani filmi. Bir de bundan sonra Tails’in Dünya’ya gelişini görüyoruz. Yani, film duyurulduğundan başlayan ve filmde eğlendiğimi fark ettiğim ana kadar asla kesilmeyen, “Ne gereği vardı ki bunun şimdi?” hissi bu sahnelerle tamamen gitti. Bildiğin heyecanla sonraki filmleri bekliyorum. Tails’i ve diğer karakterleri göreceğimiz, Eggman’e karşı topyekün savaş görme ihtimalimizin olduğu devam filmlerine heyecan duyuyorum. Umarım çok geçmeden haberi gelir, bu filmden sonra da toplanacak çok halka var.
Sonic the Hedgehog ile Büyük ya da Küçük Ol
Sonic the Hedgehog bu hafta sonu küçük kardeşinizi veya çocuğunuzu alıp gidebileceğiniz en güzel film. “Çocuk eğlenir hem biraz işte,” bahanesiyle sizin izleyip zevk alacak olmanızı da saklayabilirsiniz.
Sizler de filmi izledikten sonra yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.
İyi seyirler!
Yarın bu filme gitmeyi planlıyorum. Sırf Jim Carrey için. Bu adam sürekli filmlerde oynasın.