The Falcon and The Winter Soldier incelemesi sizlerle. Marvel’in ikinci Disney+ dizisi bu hafta final yaptı. Yeni Captain America’yı ilk kez gördüğümüz dizi neler vaat ediyor? Vaat ettiklerini yerine getirebiliyor mu? Marvel Sinematik Evreni haricinde değeri ne? Diziyle ilgili yorumlarımız sizlerle.
The Falcon and The Winter Soldier 1. bölüm incelemesinde bahsettiğim hataları yapmadığı için minnettarım. Bunun yerine farklı hatalar sundu ve hiç değilse bir Marvel eserinden bahsederken eleştirecek yeni alanlar yarattı. En az filmlerin kendisi kadar formülize edilmiş yazılar çıkartma korkumuzu aldı götürdü.
Pek tabii dizi ile ilgili konuşacaklarımız, henüz final bölümünü izlememiş takipçiler için SPOILER içerecektir. Belirtmeden geçmeyelim.
The Falcon and The Winter Soldier: Evrenleşmenin Götürdükleri
İyi yanlarından bahsederek başlayalım. Dizi, MCU’nun en kötü yapımı değil. Eğlenceli birkaç saat geçirmek mümkün. Bu kadar. Avengers: Endgame’de el değiştiren kalkan, biraz uzun bir yoldan yine aynı ele geçiyor. Evrenle ilgili pek bir detay kurulmuyor, karakterlerimiz derinleştirilmiyor. Falcon ve Kış Askeri ile daha uzun süre geçiriyoruz ama ne değişiyor ki?
Bu “aman huzurumuz kaçmasın”cılığın tek bir sebebi var, o da dizinin kendi ayakları üzerinde durmak için tasarlanmamış olması. Başka projelerde kullanılmayacak karakterler haricinde hiç kimse üzerinde söz hakkı yok. Dizi bittiğinde karakterlerin gelecek yapımlardaki rollerini oynayabilecek durumda olması şart. Winter Soldier kendisinin biraz daha güçsüz ve iyi hâli olmaktan öteye gidemez. Falcon’un kalkanı kullanması lazım.
Karakterlerinin başına ne geleceği belliyken senaristin ne gibi bir özgürlüğü olabilir ki? Şu altı bölüm çıksın, hayranlar sıradaki filme kadar zaman geçirsin. Biz de para kazanalım, Disney+ milyonlarca aboneye kavuşsun. Yaptığın dizi ve filmler sanat eseri değil, içerik olduğu zaman hikâyen ve karakterlerin de makinenin çarkları arasında düzleştirilip içeriğe uygun hâle geliyor. Winter Soldier, 7 filmlik arkının sonunda Türk dizilerindeki helallik isteyen eski suçlulara dönüşüyor.
Özgürlüğün Getirdikleri
The Falcon and The Winter Soldier aslında hareket alanı bulduğu noktalarda ilgi çekici olabilen bir dizi. Zemo, bir yerlere varması gereken ana karakterlerimiz arasında parlıyor. Captain America: Civil War’da her şey onun planları sayesinde yerine otursa da, filmin kalabalığı Zemo’yu arka plana atmıştı. Karakteri “göreve çıkmış bir adam” değilken görmek, Baron’un kim olduğunu ve ne için savaştığını anlamamızı sağlıyor. Diziyi kapatırken Dora Milaje’nin esiri olan Zemo’yu ileride tekrar görmek istiyorum fakat henüz evrenin hangi noktasına oturduğunu kestiremiyorum. Tam olarak da bu yüzden Zemo parlayabiliyor. Gri ve geleceği belirsiz bir karakter olarak, dizinin ilerlemesi için gereken hamleleri gidecekleri yön belli olan karakterlerimizin elleri kolları bağlıyken icra etti. (Marvel’in yeni Disney+ dizilerinden Secret Invasion’da karakterin yer alacağı söyleniyor. Bu notu da düşmüş olalım.)
Dizide hayal kırıklığına uğratmayan bir diğer nokta da U.S. Agent diyebilirim. John Walker, ekranda göründüğü sürede önce Captain America olarak iyi bir iş çıkartmaya çalıştığına sonra da bu rolün kendisine uymadığını anladığında inandırıcı olabilen bir karakter. Wyatt Russell’in oyunculuğu da karakteri Steve Roger olmaya çalışan tanımadığımız adam iticiliğiyle, girdiği yeni dünyada yolunu bulmak için bocalayan bir askere duyulan acıma hissini aynı anda verebiliyor.
Dizinin en beğenilen bölümü de U.S. Agent’in doğduğu bölüm. Gelecekte Captain America’yken yakışmayan hareketleri, U.S. Agent olarak, görev gereği vicdanı temiz şekilde yapan John Walker, dizideki ahlaki pusulasını denkleştirme çabası yok olmadan karşımıza çıkarsa, evrende düzenli yeri ve dolu bir karakteri olan ilk MCU anti-kahramanımızı da elde etmiş olacağız.
U.S. Agent’tan konuşurken ağzımıza bir parmak bal çalan Julia-Louis Dreyfus’un Valentina Allegra’sından da bahsetmek gerekir. Wanda, White Vision ve U.S. Agent hâlihazırda evrende, Hawkeye ve Moon Knight dizileri de yaklaşırken, Allegra’nın başında olduğu bir West Coast Avengers dizisi beklemediğim ama geldiğinde kimsenin reddetmeyeceği bir güzellik olacaktır. Karakterin S.H.I.E.L.D.’ta yetkili olduğu bir senaryo da hoş duruyor. Her ne olursa olsun Julia Dreyfus’un MCU’nun Nick Fury sonrası dönemde en ihtiyaç duyduğu boşluğu kapatacak kadar güçlü bir giriş yaptığı kesin.
Disney+’ta Politik Doğruculuk
Dizinin çok tartışılan politik tarafından da bahsedelim, eksik kalmasın. Sam Wilson’ı bu diziden önce altı filmde gördük. Bir kere bile ırkçılığa maruz kalmadı. Durum böyleyken, sırf siyah diye şimdi diziye bu ekstra yükü katmak akıl kârı mı? Ya da, o iş böyle mi yapılır?
Sam Wilson’ın göreceği ırkçılığı Captain America’yken yaşaması işleri biraz daha ilgi çekici kılabilirdi. Yancıyken önemsenmeyen siyah adam, ana kahraman olduğunda kabullenilmezdi. Dizide ırkçılık çok daha etkileyici şekilde işlenebilirdi. Peki, son bölümde uzun bir nutuk çekerek insanları ırkçı olmamaya davet etmek? Komik. Senaristlerin kendi sınırlarını, yaptıkları işin ciddiyet oranını kabullenmemeleri gülünç. Hele ki, Disney gibi filmlerinin Çin posterinde siyah aktörleri kaldıran bir şirketten geldiği zaman.
Yeni Captain America filmi çoktan duyuruldu. Hâlâ işleri yoluna koymaya çalışan bir Sam Wilson mı yoksa titri taşımayı öğrenebilmiş ve İntikamcıların liderliğini yapmaya hazır Yüzbaşı’yı mı izleyeceğimizi ilerleyen yıllarda öğreneceğiz. Vicdan yükünden kurtulmuş bir Winter Soldier’a denk gelmek de fena olmaz tabii.
Dizide bir de düşmanlar vardı, değil mi? Flag Smashers. Bitcoin’den elde ettiği paralarla politikacılara rüşvet vererek ülke yöneten 4Chan üyeleri gibi bir şeydiler. Güzel konsept, pek çok MCU kötüsüne olduğu gibi az süre ve kötü senaristlerle harcandı. Hiçbir şekilde diziye veya evrene etkileri olmadı.
Şimdi önümüzde Loki var. İhanet Tanrısı, Spider-Man: Far From Home’dan beri sürekli bahsi geçen ama sonunda hep dalga unsuru yapılan (Haha, Bohner) paralel evrenlere nihayet girecek, MCU’nun yeni safhasını açacak. 11 Haziran’da görüşmek üzere.
Sizin The Falcon and The Winter Soldier dizisi ile ilgili görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!