in ,

Yüzüklerin Efendisi Dizisi “The Rings of Power”ın Final Bölümü İncelemesi: Sauron, Meteor Adam ve Güç Yüzükleri

The Rings of Power 8. bölüm için hazırladığımız inceleme yayında. Güç Yüzükleri’nin adına yakışır bir sezon finali yapıp yapmadığına birlikte göz atalım.

The Rings of Power 8. Bölüm İncelemesi
- Reklam -
- Reklam -

The Rings of Power 8. bölüm incelemesi ile Amazon Prime Video kanalında yayınlanan Yüzüklerin Efendisi dizisi Güç Yüzükleri’ne bir süreliğine veda ediyoruz. Hikâye başlamadan önce bu ayrılığın bizi üzeceğini düşünürken, ilk sezonun finali ile, “Nihayet sona erdi!” diyoruz. Peki tablo neden bu kadar keyif kaçırıcı?

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’nin “Göz” isimli yedinci bölümü 7 Ekim’de yayınlanmıştı. Dizinin “Alaşım” adlı 8. bölümü 14 Ekim’de izleyicilerle buluştu. Sekiz haftalık bir maratonun ardından The Rings of Power 1. sezon da böylece tamamlanmış oldu. Bu bölümde -yeni adıyla- Mordor ve Eregion hikâyeleri birbirine bağlanıyor. Bunların yanı sıra Numenor sahnelerine de tanıklık ediyoruz. Bölüme adını veren “Alaşım” ifadesi güç yüzüklerinin yapım sürecine referans olarak seçilmiş gibi görünüyor. Bununla beraber yapım ekibinin ayrımcılık karşıtı tutumuna da işaret ediyor.

The Rings of Power 8. Bölüm Olay Akışı

Güç Yüzükleri final bölüm incelemesi

- Reklam -

Yeşil Orman ve Meteor Adam

Açılış sahnesinde Yeşil Orman’da yağmurlu bir atmosferde Meteor Adam’ın bilinmezliğe yol alışına şahit oluyoruz. Bu süreçte onu takip eden Harfoot ve Tarikat ile yolları kesişiyor. Bu kısımlarda görsellik oldukça etkileyici. Tarikat üyelerinin Meteor Adam’a “Sauron” şeklinde hitap etmesi bölümün ilk sürprizini yaşatıyor. Sezon boyunca Sauron’un aslında kim olduğu hakkında birçok ipucu paylaşılmıştı. Senaryo ekibi seyircinin Sauron’un kim olduğuna dair şüphelerini ilk bölümlerde Meteor Adam’a sonraki bölümlerde ise Halbrand’a yöneltmişti. Bu bölümde artık Halbrand’ın kılık değiştirmiş Sauron olarak ortaya çıkacağı sahneyi beklerken Tarikat üyelerinin Meteor Adam’a etkileyici bir ses tonuyla “Sauron” ismiyle hitap etmeleri beklenmedik bir durumdu. Çünkü son demlerde Meteor Adam’ın Gandalf olduğuna ilişkin göndermeler bulunuyordu.

Sauron olmanın dizi içerisinde bir anlamı var. Önceki bölüm incelemelerinde değindiğimiz üzere bu senaryoda bir kötülük problemi oluşturulmak istendiği çok açık. Bunun en açık yansımalarını sezon finalinde görüyoruz. Çünkü tarikat üyelerinin Meteor Adam’a (onu reenkarne olmuş bir Sauron olarak gördükleri için) kötülüğü öğretme çabalarında bu karşı tarafta bir kafa karışıklığı yaratıyor. Meteor Adam sürekli iyi mi yoksa kötü mü olduğunu anlamaya çalışıyor. Bir yandan sevgili dostu Nori’yi incitmek istemiyor diğer yandan doğaüstü güçleri yakıp yok etmeye oldukça müsait. Ancak nihai olarak kenti tabiatı ile yüzleşiyor ve iyi olduğuna hep beraber emin oluyoruz. Gerek kelebek sembolü gerekse burun-koku göndermesiyle onun Gandalf olduğundan da emin oluyoruz. Şahsen, doğa ile ilişkisi ve Yeşil Orman bölgesine yol alması nedeniyle bu karakterin Radagast olabileceğini düşünüyordum.

Güç Yüzükleri 8. Bölüm İncelemesi

Tarikat üyelerini bu bölümde ilk kez konuşurken gördük. Böylece onları yüzeysel de olsa tanıyabilme imkânı edindik. İlk ekibin üç kadından oluşması bana Yunan mitolojisindeki Graeae’den ilham alınarak yazıldıklarını düşündürse de iki grubun üç kadından oluşmak dışında bir ortak yanı bulunmuyor. Dizide gördüğümüz tarikat içerisinde Asa sahibi olan kadim otoriteleri (büyü ve doğa), miğferli olan savaşı ve tülbentli olan bilgeliği temsil ediyor. Üçlü’nün bu temsili çok uzun sürmüyor ve Meteor Adam tarafından yok ediliyorlar. Yok oldukları esnada onların Nazgul olabileceklerine dair bir izlenim bırakmayı da ihmal etmiyorlar. Tüm bunların ardından Meteor Adam için tıpkı Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nde olduğu gibi Gandalfvari yolculuk hikâyesi başlamış oldu.

Eregion, Yüzükler ve Halbrand

The Rings of Power 8. bölümde, Eregion (Ost-in Edhil) kentini ilk kez detaylı şekilde görüyoruz. Kentin Lindon’dan daha tipik bir Elf şehri olduğundan söz etmek mümkün. Bu arada Celebrimbor’un kulesinin bittiğini görüyoruz. Ancak burada yarım kalmış ve bağlantısız bir hikâye bulunuyor. Cüce inşaatçılar kuleyi inşa edip kenti terk etmiş görünüyor. Bu, önceki bölümlerde temeli atılmak istenen durumu boşa çıkaran bir tercih. Kente yaralı hâlde gelen Halbrand Elf şifası ile ayağa kalkabiliyor. Tabi ilk işi demirci Celebrimbor ile tanışmak oluyor. Bu etkileşimden “Güç Yüzükleri” fikri doğuyor. Bu kısımlar senaryo ekibinin The Rings of Power (Güç Yüzükleri) adı verilen nesnelerin temel mantığını anlayamamış olduğunu kanıtlıyor.

The Rings of Power 8. Bölüm eleştiri

Yüzüklerin yapılış hikâyesinde (kanonda) Annatar ile Celebrimbor’un uzun yıllar süren bir etkileşimi söz konusu. Önemli olan yüzyılların teknik ve düşünsel birikiminin bir ürünü olarak Güç Yüzükleri’nin ortaya çıkması. Ayrıca yüzükler Elflerin solması ile bağlantılı değil. Üç Elf yüzüğü güç ve refahı artırmayı amaçlamakta. Bunlar büyülü yüzükler. Tolkien’in büyü anlayışı bir silah mermisi etkisi yaratan anlık büyü patlamalarından ziyade tabiatı ve yaşama sirayet eden genel bir atmosfer olarak ortaya çıkıyor. The Rings of Power’da yüzüklerin büyülü kısmı neredeyse es geçilmiş denecek kadar yüzeysel. Ayrıca yüzük yapımı kesinlikle bu kadar aceleye getirilmemeliydi. Bir önceki bölümde neredeyse hiçbir şey anlatmayıp final bölümünde olayları bu denli hızlı işlemek profesyonelce değil. Ek olarak, Elf Yüzükleri’nin tektaş formatında olmasından çok filmlerdeki yüzüklerin aynısı olmasını isterdim.

Eregion sahnelerinde Gil Galad’ın efsanevi silahı Aeglos da ilk kez gösteriliyor. Yüce Kral’ın Cüceler ile anlaşamayıp Mithril’den yoksun kaldıkları için topyekün Valinor’a göç kararı aldığından söz edebiliriz. Bunun yansımasını Eregion’un boşaltılması emrinde görmek mümkün. Ayrıca Kral yanardağ patlamasından haberdar ve kötülüğün varlığı – yokluğu ve yükselmesi umurunda değil gibi görünüyor. Basiretsiz bir kral tiplemesi oluşturmalarını anlamlandırmak çok zor.

The Rings of Power 8. Bölüm İnceleme

- Reklam -

Galadriel’in Halbrand ile yüzleşme sahnesi sezonun en etkileyici sahnesiydi. Galadriel’i şüphelendiren şey iki bölüm önce Adar’ın Sauron hakkında sarf ettiği “Bedene hükmedecek bir güç” cümlesiydi. Galadriel aynı cümleyi Celebrimbor’dan duyunca yapbozun parçalarını birleştirdi. Çünkü Celebrimbor Halbrand ile toplantılar yapıyordu. Galadriel şüphelerinde haklı çıktığını anlayınca yine fevri şekilde bu durumun üzerine gitti. Halbrand’ın Sauron versiyonunun psikolojik sahneleri başarılıydı. Galadriel’in tutarsızlıklarını yüzüne vurması ise senaryo ekibinin Galadriel’i bilinçli olarak bu şekilde yazdığını gösteriyor.

Tüm bunların yanında The Rings of Power, özelinde de bir kötülük problemi vermek istiyor. Önceki bölümlerde Orkların da duyguları olduğundan ve bir vatana sahip olma haklarından bahsedilmişti. Bu bölümde ise Sauron’un Morgoth’un baskısından kurtulduğunu söylemesi, tek olanın (Eru Illuvatar) ışığından bahsetmesi ve diyarı iyileştirme amacını vurgulaması bunu kanıtlıyor. Bu sahnelerde hem Sauron’un da iyi bir tarafı olabileceği mesajı verilmek isteniyor hem de bu düşünce ile Sauron’un herkesi manipüle edebileceği gösteriliyor.

Numenor kısımları The Rings of Power 8. bölümün küçük bir bölümünü oluşturuyor. Birliğin adadan ayrılmasından sezon finaline kadar taht oyunlarının yaşanmadığını anlıyoruz. Oysa Miriel’in sefere çıkmasıyla Pharazon’un iktidarı ele almak için girişimlere başlamasını bekliyorduk. Belli ki bu gelişmeler 2. sezona kalmış. Final bölümünde Khazad-Dum hikâyesinde yer verilmemesi ise hayli garip.

The Rings of Power 8. Bölüm Yorumları

The Rings of Power 2. Sezon ile Bir Şeyler Düzelir mi?

The Rings of Power 1. sezon finali, 8 bölüm içerisinde seyir zevki en yüksek bölüm olsa da sezonun geneline yayılmış yapım hatalarından payını almıştı. Zaman uyumsuzluğu, hikâyenin kanona aykırı olması, yüzeysel bir senaryo ve kötü planlanmış bir kurgu bu bölüme de hakimdi. Sezon finali gibi özellikle tüm olayları bir noktada bağlayıp mola verilmesi gereken bir bölümde Khazad-Dum’a yer vermemek amatörlükle açıklanamaz. Bu, bile isteye kusurlu bir iş yapmak ve bunu başarılı ilan etmenin anlamsız kibri ile açıklanabilir. Müzikler açısından, iki karakterin karşılıklı diyaloğunda bile replik başına değişen temalar dikkatli izleyiciyi yoruyor. Tema müziklerin ortam seslerine tercih edilmesi bu sezonun kronik hatalarından biri. Bu durum diyalogların gücünü bu bölümde de azaltmaya devam ediyor.

Senaryo ekibinin Tolkien’in Orta Dünya’sını anlayıp özümsediğini düşünmüyorum. Elflerin Ariflikten uzak profilinde, Gil Galad’ın basiretsiz bir kral oluşunda, Numenor’u kendi içerisinde bir ada ülkesi olarak göstermelerinde ve Güç Yüzükleri’nin yapılış mantığını anlamamalarında bunun izleri bulunabilir.

Güç Yüzükleri’nin politik bir amacı olduğu Tolkien için açık bir durum. Morgoth’un yok edilişinden sonra Sauron diğer Orta Dünya halklarıyla savaş stratejisini değiştirmişti. Morgoth gibi ateş gücü uygulamak yerine yumuşak güç olarak güç yüzükleri tasarlanmıştı. Sauron tüm ırklarla savaşmak yerine kralların iradelerini yüzükler yoluyla kendine bağlayarak tüm Orta Dünya’ya hükmetmek istemekteydi. Dizide anlatılan olay ise bambaşka. Bu genel yüzeysellik hâlinin yeni sezonda nelere sebep olacağını hep beraber göreceğiz.

The Rings of Power - Güç Yüzükleri

The Rings of Power 2. sezon onayını çok önceden almış ve dizinin çekimleri bu ayın (Ekim 2022) başında başlamıştı. Ancak yeni sezonun yayın tarihi henüz belli değil. Senaryo ekibinin bu sezona gelen eleştirileri dikkate almadan devam edecek olmaları ise birçok Orta Dünya hayranı için üzücü bir tablo.

Siz The Rings of Power 8. bölüm hakkında neler düşünüyorsunuz? Final bölümü hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Alpaslan Tandırcı

2018'den bu yana Kırktuğ ve Fantas(an)tik gibi e-dergilerde ve birkaç blogda yazılar kaleme aldım. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Tolkien araştırmaları, siyaset bilimi ve ekoloji alanında uzmanlık çalışmalarına devam ediyorum. J.R.R. Tolkien ve onun Orta Dünya'sı benim için tahammül etmesi hayli zor olan gerçeklerin acı dünyasına bir alternatif teşkil ediyor. Olórin kadar bilge, Fingolfin kadar yiğit ve Felagund Finrod kadar fedakâr biri olabilmeyi hedefliyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Irkların İcadı - Guido Barbujani

Guido Barbujani’nin Irk Kavramının Perde Arkasını Ele Aldığı “Irkların İcadı” Kitabı Raflarda

aztek alkol tanrısı

Meksika’da Bir Manastırda, Aztek Alkol Tanrısını Tasvir Eden Duvar Resmi Bulundu