in ,

The Witcher: Kargaların Laneti İncelemesi – Bu Sefer Olmuş

The Witcher: Kargaların Laneti incelemesi sizlerle. JBC Yayıncılık tarafından yayımlanan serinin üçüncü cildi, vahşi bir intikam hikâyesini takip ediyor.

The Witcher: Kargaların Laneti İncelemesi
- Reklam -

The Witcher: Kargaların Laneti inceleme yazısıyla sizlerleyiz.

Uyarlama zor bir iştir. Çok sevilen bir filmi, kitabı veya oyunu başka bir medyaya taşıma çalışmaları neredeyse her zaman üzüntü ve muz kabuğuyla son bulur. Arada bazı güzel sürprizler de çıkar elbette ama ne demişler, istisnalar kaideyi bozmaz.

Aynı şey The Witcher çizgi romanları için de geçerli. Ya da en azından benim için… Şu ana dek Türkçeye çevrilmiş The Witcher çizgi romanlarında aradığımı bir türlü bulamadım çünkü ben.

- Reklam -

Birinci cilt olan Camlar Konağı, The Witcher evreninde geçen bir Conan öyküsüne benziyordu. Karakterler, canavarlar falan tanıdıktı fakat öykünün bu evrenle alakası yoktu. İkinci cilt Tilki Çocuklar nispeten daha iyiydi, ancak bunun sebebi direkt olarak Sapkowski’nin yazdığı bir öykünün neredeyse birebir uyarlaması olmasından kaynaklanıyordu.

Bu incelememize konu olan Kargaların Laneti adlı üçüncü cilt ise bize yepyeni, orijinal bir hikâye sunuyor ve bu kez bunu buram buram The Witcher kokan, enfes bir atmosfer eşliğinde yapmayı başarıyor.

The Witcher: Kargaların Laneti – Eski Lanet, Yeni Serüven

Kargaların Laneti bizi The Witcher 3 oyununun civarlarındaki bir zaman dilimine götürüyor. Geralt ve Ciri yeni bir kontrat için Novigrad’ın yolunu tutmuştur. Söylentilere göre bu kadim şehre yeni bir Striga belası musallat olmuştur ve onu durdurabilecek tek kişi de doğal olarak daha önce bunu başarabilen yegâne Witcher olan Geralt’tır.

The Witcher: Kargaların Laneti İncelemesi

Kahramanlarımız tıpkı üçüncü oyunda hatırladığımız gibi çizilmişler. Geralt sakal bırakmış, beyaz saçlarını arkadan toplamış ve ikonik Kaer Morhen zırhını kuşanmış bir vaziyette çıkıyor karşımıza. Ciri ise oyundaki standart kıyafetleri ve kılıcıyla eşlik ediyor ona.

İlk bölümlerde bir yandan ikilinin Novigrad’a yaptıkları seyahat sırasında karşılaştıkları olaylara kısa kısa şâhit olurken, diğer yandan da Geralt’ın şu ünlü Striga macerasını (Son Dilek adlı kitabının açılış öyküsünü) Ciri’ye anlatmasını dinliyoruz. Böyle anlarda çizgi roman kareleri sepya renklere bürünüp nostaljik bir hava kazanıyor ve biz de Geralt’ı bu sefer gençlik hâliyle, ilk The Witcher oyunundaki zırhı ve saç kesimiyle görüyoruz. Her iki durumda da çizimlerin oldukça hoş ve temiz olduğunu söyleyebilirim.

Kahramanlarımız Novigrad’a varmadan önce yolda irili ufaklı birkaç macera daha yaşıyor. Bunlar genellikle ya bir-iki sayfada, ya da bir-iki karede anlatılan kısa, basit şeyler. Bununla birlikte çizgi romanın atmosferini güçlendirdikleri de bir gerçek.

- Reklam -

Leylak ve Bektaşi Üzümü

Geralt ve Ciri nihayet gidecekleri yere varıp tam da araştırmalarına koyuldukları sırada onlara üçüncü bir isim daha katılıyor: Kuzgun saçlı, menekşe gözlü, aksi tavırlı Yennefer… O noktadan sonra Geralt ile Yennefer’ın inişli çıkışlı ilişkisine ve ikisinin de Ciri’nin yetiştirilme tarzı hakkındaki farklı görüşlerine kısa bir bakış atıyoruz. İtiraf etmem gerekir ki her ne kadar Yennefer’ı gördüğüme sevinsem de kuzgun saçlı büyücünün işe dâhil olmasıyla çizgi romanın gidişatı biraz sallantılı bir hâl alıyor ve konu az buçuk dağılıyor.

Bir noktadan sonra kahramanlarımız yeniden Striga’nın izine düşseler de maalesef son savaş biraz “oldu bitti”ye geliyor. O ana dek başarıyla yükseltilen tansiyona rağmen beklediğimiz o son “destansı” savaşa şâhit olamıyoruz. Her şey çok çabuk sonlanıyor. Sanki sayfa sayısı yetmemiş gibi bir izlenim uyandırdı bu bende. Aralardaki gereksiz sahnelerden bazıları atılarak daha tatmin edici bir son çizilebilirdi bence.

Yine de bu durum çizgi romandan aldığım keyfi azaltmadı. Geralt, Yennefer ve Ciri’yle yeni bir serüvene atılmak, aralarındaki atışmaları görmek, Witcher evreninde kısa bir gezintiye çıkmak, sayfalar arasında meşhur Striga öyküsünü çizgi roman olarak okumak ve senaryonun sürprizleri gayet güzeldi.

The Witcher: Kargaların Laneti çizgi roman inceleme

Çeviri ve Editörlük

Bu kısımda daha önceki JBC Yayıncılık incelemelerim için yazdıklarımdan farklı bir şey söylememe gerek yok. Çeviri ve editörlük her zamanki gibi dört dörtlüktü. Bir cümle mi sırıtmaz yahu? Bir tane mi şu olmamış, şöyle yazsalar daha iyi olurdu dedirten cümle çıkmaz? Vallahi bravo… Peki kime? Çevirmen Gökhan Sarı ve editörleri Aslı Dağlı ile Şeref Atak’a.

Cildin baskı kalitesi de her zamanki JBC standartlarında, kuşe kâğıt ve renkli. Kapak olarak da hem orijinal hem de varyant kapak basılmış. Orijinal olanda beyaz-yeşil zemin üzerinde Geralt, Yennefer ve Ciri’yi görüyoruz. Favorim olan kırmızı-siyah varyant kapaktaysa Geralt tüm haşmetiyle arz-ı endam ediyor.

Eğer The Witcher kitaplarını ve/veya oyunlarını seviyorsanız, evrene olabildiğince sadık kalan bu çizgi roman uyarlamasını sizlere gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

The Witcher: Kargaların Laneti hakkındaki yorumlarınızı siz de Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Ne Witcher ne çizgiromanlar dikkatimi çeker ama @mit bir yazı yazdıysa konu ne olursa olsun okumak büyük keyiftir. Ellerinize sağlık. Keşke daha çok yazınızı görsek burada.

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Sağ olun Bülent Bey, teşekkürler. Bu yazı çok iyi olmadı gerçi, paslanmışım. Yazmak zor geldi :slight_smile: JBC Yayıncılık’a inceleme sözüm vardı, ta iki sene önce, annem hastalanmadan evvel. Sonra araya hastaneler, doktorlar, koşturmacalar girdi. Yazmak anca bugüne kısmet oldu. Tekrar teşekkür ediyorum güzel sözleriniz için.

  3. Avatar for Vordue Vordue dedi ki:

    Elinize sağlık. Yayınlanan 4 çizgiroman içerisinde ben de en çok Kargaların Lanetini beğenmiştim. Forumdaki ufak yorumumda Witcher çizgi romanlarında sıraya takılmadan, denemeyi düşünenler için ilk bu romanla da başlanabileceğini önermiştim hatta;

  4. Avatar for mit mit dedi ki:

    Aynı fikirdeyiz demek :slight_smile: Okuyup yorumladığınız için teşekkürler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Electric State Filmi Netflix ile Geliyor

Russo Kardeşler’in Millie Bobby Brown’lı Yeni Bilimkurgu Filmi “The Electric State” Netflix ile Geliyor

Taş Tanrılar - Jeanette Winterson

İngiliz Yazar Jeanette Winterson’ın “Taş Tanrılar” Romanı İlk Defa Türkçe Raflarında