in ,

Total War: Three Kingdoms – Kırılgan Koalisyon Despota Karşı

Masum görünen anlaşmalar, ihanetler, arkadaşlıklar, koalisyonlar… Zalimi yıkma amacıyla çıkılan yoldaki binbir türlü vicdansızlık. Merakla beklenen Total War: Three Kingdoms oyununu inceledik.

Total War: Three Kingdoms
- Reklam -
- Reklam -

Total War serisi nereden nereye geldi… Yıllar önce ilk deneyimlediğim zamanları hatırlıyorum. Kocaman savaşlar, yönetilen ordular, kıran kırana mücadele çok ilginç gelirdi. Sadece strateji masasında karar almakla kalmaz, o savaşı bizzat yönetir ve çeşitli taktiklere başvururduk.

Birçok oyuna göre çok daha farklı bir yerde kendini konumlandıran bir yapımdı ve bu sebeple yaratıcılıkları da her zaman saygı duyulası oldu. Ben de ilk deneyimlediğim andan itibaren bu seriden bir oyunun başına her geçtiğimde o nevi şahsına münhasır tadını ve heyecanını hissettim.

Serinin Tarihçesi

Dile kolay 2000 yılından başlamak üzere yan yapımlarının yanı sıra ilk olarak Shogun: Total War ile birlikte toplam 13 oyun çıktı şimdiye dek. Tabii böyle bir seri hayran kitlesi ve ilgi olmadan devam edemezdi. 20 milyonun üzerinde sattı ve bu rakamı da her yeni adımıyla artırmaya devam ediyor. 19 yıl geçmesine rağmen türünün başat götürücüsü olarak hâlâ yenilikleri kovalamaları takdire şayan. Başarılarının kaynağının da bu olduğunu söyleyebiliriz.

- Reklam -

Her çıkan oyununu oynamasam da her zaman benim için özel bir yere sahip oldu bu seri. Bu uzun macerada farklı tarihlere ve hikâyelere konuk olduk. O şanlı ve kanlı geçmişi yöneterek kararlarımızla tarihi baştan yazdık.

Yeri geldi fantastik diyarlara açıldık. Hatırlarsınız iki oyundan oluşan Warhammer serisiyle bambaşka bir oyunla karşılaşmıştık. Cüceler, elfler, vampirler… Tarihte gerçek bir olayı değil, hayali bir büyüleyici evreni deneyimlemiştik. Şahsen ilkini oynamış, bazı göze çarpan eksikleri olsa bile bu farklı denemeleri çok hoşuma gitmişti.

Ama sonra tekrar köklerine döndüler. Oynanışın yanında tarihi araştırmalarla bezeli yeni yapımlara yelken açtılar. Serinin son oyunuysa yakınlarda çıkan Total War: Three Kingdoms oldu.

Gelin ne anlatıyor bakalım.

total war three kingdoms 1

Üç Krallık

Erdemli, cesur ve geleneklerine bağlı bir diyar. İhanetin diğer bölgelere göre çok daha sert karşılandığı, savaşta saygıya her şeyden çok önem verildiği Uzak Doğu’ya geliyoruz serinin bu adımında. Oyun, tarihi verilere göre Han Hanedanı’nın son yıllarına, 169’da başlayıp toprakların birleştiği 280 yılları arasında süren Çin tarihinde çok önemli bir yere sahip Üç Krallık dönemini konu ediniyor.

Çin tamamen kaos içinde karşılıyor bizi. Zaten karmaşanın hâkim olduğu bir evre. Büyük Han Hanedanı, çocuk imparatorla birlikte dağılmanın eşiğine geliyor. O çocuk da despot savaş ağası Dong Zhuo’nun kuklası. Zhuo tarafından tamamen baskıcı ve gaddar bir rejim kuruluyor. Kendisinin gücü arttıkça imparatorluk iyice kaosa sürükleniyor.

Savaşlar, kıyım had safhada. Ama bir yerlerde buna dur diyecek üç kahraman var. Zalime karşı göğüs geren Çin’in büyük ailelerinden gelen bu üç kişi birbirlerine destek oluyor ve diktatörlüğü yıkmak istiyorlar. Zorbalığı devirebilecekler mi, yoksa kişisel hırsları kırılgan koalisyonlarını paramparça mı edecek?

E tabii ki ikincisi! Zaten biz de yıkılmakta olan imparatorluktan doğan boşlukta, çeşitli anlaşmalar ve savaşlarla en güçlü olma ve egemenlik kurmak için çabalıyoruz. Diğerleri de bizden farklı değil. Koalisyonlar, ortaklıklar hep bir tehlikede. Çünkü asıl amaç zalimi yıkmanın ötesine gidiyor. Doğrusu insan söz konusuyken aksi beklenemez.

Tarihi Arka Plan

Her Total War oyununda olduğu gibi bunda da esinlenilen çeşitli tarihsel kaynaklar mevcut. Sadece oyunun geçtiği dönem değil, seçtiğimiz karakterler de (başlarken krallık yerine karakter seçiyoruz) gerçek bilgilere dayanıyor. Hatta bazı generaller de öyle. Karşınıza şanlı ve oldukça tehlikeli savaşçı Lü Bu çıkarsa mücadeleye girmeden önce bir düşünün derim.

- Reklam -

tota war three kingdoms 2

Bu oyunda iki temel bilgi kaynağından yararlanmış ve esinlenilmiş. Bunlardan ilki 14. yüzyılda Luo Guanzhong tarafından kaleme alınan, 120 bölümden oluşan yaklaşık 800.000 kelimelik “Üç Krallığın Hikâyesi” (Romance of the Three Kingdoms). İkincisiyse yapı ve karakterler itibarıyla çoğunlukla tarihsel detayları takip etse de romantizmden etkilenen, tarihsel kurmaca olan üçüncü yüzyılda yazılan eser “Üç Krallığın Kaydı” (Record of the Three Kingdoms) olarak seçilmiş.

Oynanış ve Birtakım Farklılıklar

Karakteri ve ihtişamı öne çıkarması başta olmak üzere birçok farklılık serinin diğer oyunlarına göre Total War: Three Kingdoms’da mevcut. Ancak ben en dikkat çekenini yazacağım: Düello modu!

Yukarıda da dediğim ve bilindiği üzere Çin kültüründe savaşta “saygı” büyük önem taşıyor. Eğer iki general savaş arenasında karşı karşıya gelip kılıçlarını çarpıştırıyorlarsa (muharebe esnasında karşıya teklif edebiliyor veya alabiliyorsunuz) diğer kimse buna karışmaz. Askerler savaşa katılırsa bu yapılan hile büyük bir alçaklık olur ve ordunun morali düşer.

Eh… tabii üzerine saatlerce düştüğünüz generaliniz kazandığınız bir savaşta bir düelloya kurban gitmesi sizi üzebilir. Bazen birazcık onursuzluğun getirisi (generali kurtarmak) daha fazlaysa niye yapılmasın?

Bazı Ek Detaylar

Maceranızı serinin diğer yapımlarındaki gibi farklı şekillerde kurabilirsiniz: Sefere çıkabilirsiniz, bunun yanı sıra arkadaşınızla işbirlikçi oynayabilir veya çok oyunculu bir oyuna katılabilirsiniz.

Oyunda sefere 12 farklı karakterle çıkabiliyorsunuz. Dediğim gibi karakterler bu oyunda ön planda kurgulanmış. Üç farklı kategoride seçilebiliyorlar: Koalisyon, Valiler ve Kanun Kaçakları. Her karakterin özellikleri ve oyun zorluğu farklı. Ayrıca oyunun çıkışıyla birlikte yayınlanan ek paketle birlikte Sarı Sarıklılar İsyanı’nı (Yellow Turban Rebellion) da oynayabiliyoruz. Tabii bunu ilk oynayışta tavsiye etmem, zira bayağı zor.

Son olarak ayarlarda atmosferi iyice deneyimlemek adına Çince seslendirme ve diplomasi konuşmaları seçeneğinin olması çok güzel. Sizi iyice o döneme sokuyor ve kendinizi kaosa daha ait hissediyorsunuz. Ayarlardan bu özelliği kullanmayı ve değiştirmeyi unutmayın derim.

Haydi Sefere!

Oyunun fiyatı Steam’de 179 TL olarak belirlenmiş. Oynanış süresinin uzunluğu, birçok yönden iyi tasarımı ve içerik zenginliğiyle başarılı bir yapım olduğunu söyleyebilirim. Benzer fiyattaki diğer oyunlarla karşılaştırıldığında öne çıkıyor. Tüm bunları hesaba kattığınızda ve Total War oyunlarına karşı bir ilginiz varsa öneririm.

Masum görünen anlaşmalar, ihanetler, arkadaşlıklar, koalisyonlar…  Zalimi yıkma amacıyla çıkılan yoldaki binbir türlü vicdansızlık. Zaten ihtişamın yolu çiçeklerle bezeli değildir, kanla sulanmıştır. Bakalım siz neler yapacaksınız?

O zaman gelin yeni bir Total War macerası daha başlasın.

YouTube video

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Buyici Buyici dedi ki:

    Konsola çıksa ah keşke diyeceğim yegane pc oyunu.

  2. Avatar for Vector Vector dedi ki:

    Dynasty Warriors: Empires’ı PS2’de oynadığımdan beri şöyle güzel bir Üç Krallık strateji oyunu arıyordum. O oyunu buldum ama bilgisayar patates işte :confused:. Eh, videolara devam.

  3. Avatar for Buyici Buyici dedi ki:

    Sırf total war oyunları hasretim için pc toplayasım var. Mediaeval total war 1den sanırsam Empire total wara kadar hepsinin canını çıkarmıştım. Benim için en iyisi her zaman Mediaeval Total War 2 olmuştur. Moğol, Timur baskınları, cografi keşifler, amerika expansion paketi. Hey gidi günler. Alttan winampta Mansur Ark şarkıları ile ne oynardım.

  4. Avatar for zafer511 zafer511 dedi ki:

    Bu başlığı görünce canım çekti. Total War Shogun’u çok oynamışımdır. Oyunda topraklarımı büyüttükçe herkes bana saldırırdı. Aman şehri vermeyelim, dur şu ticaretim bozulmasın diyerek kara kara düşünürdüm. Bazen de kıl payı kaybedilen muharebeler olurdu veya en sevdiğim generali kaybederdim. Hemen Alt+F4 cekip yeniden oynardım. Ufak tefek hileler olur illa :slight_smile: Rome 2’de çok oynadım, sonrasında başka bir oyununa bakmamıştım. Eğer kaldırırsa ben bu oyuna bir gireyim.:yum:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

deadpool spider man ust

Deadpool Yeni Spider-Man Filminde Görünebilir

Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 Üzerinde Çalışan Kişi Sayısı 400’ü Aştı