in ,

Warrior Nun 1. Sezon İncelemesi: “Neyin Peşindesin Tanrı?”

Warrior Nun 1. sezon incelemesi sizlerle. Alt yapısı manga kökenli bir Amerikan çizgi romanına dayanan yeni Netflix dizisi hakkında ilk yorumlar.

Warrior Nun 1. Sezon inceleme
- Reklam -
- Reklam -

Warrior Nun 1. Sezon incelemesi ile karşınızdayız. Netflix’in aynı isimli çizgi romandan uyarlanan yeni fantastik aksiyon dizisi nasıl olmuş? İlk eleştirilerimiz sizlerle.

Ben Dunn’ın çizgi romanlarından biri olan Warrior Nun: Areala’dan uyarlanan dizi, 19 yaşındaki genç Ava’nın ölümü ve doğumuyla başlıyor. Yapım geneliyle iyi ve kötünün savaşına odaklanarak ilerliyor. İzlerken ilk bölümlerde Ava sayesinde eğlenirken ilerledikçe daha ciddi ve dini bir dünyaya giriyor ancak aynı zamanda da bilim, despotluk, arkadaşlık vb. konularla da harmanlanıyoruz. Her ne kadar rahibelerin koridorda bir avuç adamı dövmesini izlemek ilgi çekici olsa da sezon kısaca “şeytan canavarlarla kapışan rahibeler ve despot bir yönetimin cahil dünyası” şeklinde özetlenerek yarıda kalmış bir şekilde bitiyor.

Yapım, artık Netflix ismi ile klasikleşmiş bir plan ile çıkıyor karşımıza. Çok yüksek olmayan bir bütçe ve genellikle uyarlama olarak özetleyebileceğimiz bu plan genelde olduğu gibi Warrior Nun’da da başarılı olmuş gibi gözüküyor. Dizinin ilk sezonu 40’ar dakikalık 10 bölümden oluşuyor. Macera ve aksiyon ağırlığı gayet dengeli bir şekilde paylaştırıldığı için hızla tüketilecek bir kıvamda. Ayrıca dizinin OST’si ve kullanılan müzikleri, zaten güzel bir mimariye sahip olan dini yerlerle birleşerek güzel bir izleyiş zevki sunmuş oluyor.

- Reklam -

Dizinin oyuncu performansları ise biraz karmaşık. Warrior Nun dizisi bazı isimlerin ilk oyunculuk deneyimi olmuşken bazı oyuncular ise bundan daha büyük işlerde görmüş olduğumuz kişiler. Van Helsing ve Bad Blood gibi yapımlardan tanıdığımız Simon Barry yapımcı ve yazar koltuğunda. Ona yazar koltuğunda David Hayter (Watchmen) ve Amy Berg (Person of Interest) eşlik ediyor. Oyuncularımız ise Alba Baptista (Patrick), Toya Turner (Easy), Kristina Tonteri-Young, Lorena Andrea, Tristán Ulloa (Sex and Lucia) ve Thekla Reuten (Red Sparrow).

Bu incelememizde dizi ile ilgili bazı detaylar SPOILER (sürprizbozan) içermekte.

Warrior Nun 1. Sezon inceleme netflix

Şampiyonun Uyanışı: Warrior Nun ve Halo

Önceki hayatında bir trafik kazası sonucu felçli olan Ava’nın yeni hayatına girişi aksiyon dolu John Wick benzeri sahneleri ile başlarken, biz de maceranın ilk bölümüne başlamış oluyoruz. Geçmişi bir gizem ögesi olarak kullanılan Ava, Haç Kılıcı Tarikatı’nın güç ögesi olan Halo’yu bir şekilde almış oluyor ve tüm dizi bir süreliğine Ava’nın görüş açısından (ilahi bakış açısı) anlatılmaya başlanıyor. Her şeyden habersiz olan karakterimiz kaçarak bir takip hikâyesini başlatmış oluyor. Biraz Buffy the Vampire Slayer, biraz John Constantine hikâyelerine benzeyen bu eser bazı yönleriyle ilgi çekici ve başarılıyken, bazı yönleriyle de oldukça tatsız ve sıkıcı olabiliyor.

İlk defa gerçekten hayatta olduğunu hissetme, insanlarla kaynaşma gibi aşamalardan sonra kendini ve dünyadaki yerini aramaya başlayan Ava zorunlu bir şekilde kendini Haç Kılıcı Tarikatı’nın ortasında buluyor. Tarikatın din ve “dünyadaki kötülük”ler arasındaki köprü görevi olması, gerçek bir kız kardeşlik kavramıyla tanışmış olması, şampiyon olmak gibi şeylerle ilgili bilgi alıp eğitim görse de asıl isteği konunun kendisiyle ilgili olan kısmı: Warrior Nun olması ve kendisini ölümden döndürüp, muazzam özellikler kazandıran; duvarların içinden geçmesini sağlayan Halo’nun geçmişi ve kendisi ile ilgisinin ne olduğu.

Dizi bu şekilde ilerlerken karakterlerin geçmişini bölüm bölüm bizlere sunuyor. Planların ve ilerleyişteki tahmin yeteneğimizi sınırlamak için birçok gizem ögesi kullanıyor. Bu açıdan bakıldığında Warrior Nun, ilk sezonuyla birbiri içinde karışma ve dağılma olmadan süregelen bir olay örgüsünü kurmayı başarmış. Karakterlerin gelişimi zaten bir sezonda işlenmesi çok zor olduğundan bunu geçmişe ve yakın çevresinin de bu geçmiş hakkında bilgisizliği kullanılmış. Bu şekilde bir nevi sanal gelişim/gelişim sonucunu izlemiş oluyoruz.

Gereksiz Bir Aşk Hikâyesi

netflix dizisi incelemesi

İlk bölümde Ava’nın rahibelerin sığınağından(?) kaçmasıyla gerçek hayatta tecrübesinin sıfır olduğunu anlaması aynı anda oluyor. Bu şekilde tamamen rastgele insanlarla karşılaşıyor, tanışıyor, çarpışıyor. Bir şekilde, zenginlerin evini ödünç alan bir grupla karşılaşan kahramanımız, eski hayatında her zaman hayal ettiği şekilde düşünerek bir süre “boş zaman dolduruyor”. Kendini ucube olarak tanımlarken birden bir grubun içerisinde olması ve JC’nin ona ilgi göstermesi gibi olaylar ile asıl hikâyemizden ve Haç Kılıcı Tarikatı’ndan kaçınmış oluyor.

Dizinin ilk kısmı diye nitelendirebileceğimiz birkaç bölümde gerçekleşen bu olaylar, rahibelerden kaçarken arkasında bir dünya olması yönüyle iyi olsa da sonuç ve dizinin tümüne bakıldığında saçmalıktan öteye geçmiyor. Muhtemelen JC de dahil kimseyi bir daha göremeyeceğimiz bir hikâyede bu kısım yalnızca Ava için bir seçenek durumunda. Kendini aramasının ve, “Ben yaşamak istiyorum,” sözünün arkasında duran yaşam için altı boş ve gereksiz bir mini hikâye oluşturmuş bu minik hırsızımsı çete ve JC.
“Sistem bizim gibi insanlara karşı ayarlanmış. Çok çalışıyorsanız, her şeyi alabileceğinizi söylüyorlar, ama bu bir yalan.” – JC

Başarısızlık: Korunamayan Denge

Warrior Nun incelemesi

- Reklam -

Kendini Halo ve kilise öğretileri ile bir karmaşada bulan Ava’yı bizler ilk bölümlerde başka bir bakış açısıyla izlerken sezon ilerledikçe başka ve daha geniş bir algıya geçiyoruz. Ava her ne kadar Halo’dan önceki geçmişi berbat da olsa çok iyi bir mizahçı. Tıpkı çizgi romanlarda karakterlerin içinden geçenleri konuşma balonundan farklı bir şekilde (bulut balonları) okuduğumuz gibi Ava’nın da içinden geçenleri duyabiliyoruz. Dizinin ilk fragmanında da gördüğümüz bu hikâyeyi anlatan kişi bakış açısı bir süre sonra kesiliyor. Yalnızca izlediğimiz dünya ile kalıveriyoruz. Bu sanıyorum ki Ava’nın geçmişini tamamen öğrendikten sonra hikâyenin işlenen zamana gelmesiyle oluyor. Ancak bu istemli veya istemsiz olsun, kötü bir tercih.

Ava bu mizahi karakteriyle kız kardeşlerin ve Haç Kılıcı Tarikatı’nın ciddiyeti ile bir tezatlık oluşturarak dizi boyunca ciddi ve ciddiyetsizlik arasında kalan bir atmosfer yaratmış. Bu sebeple en başta bize bolca verilen mizahi öge dizinin içine bize sımsıkı sarılarak çekiyor. Ancak dediğimiz gibi birkaç bölüm sonra ciddiyet, dini ögeler ve kendini bulma konularının içinde kalan Ava için de bizim içinde macera sıkıcı bir hale dönüşüveriyor.

Despot Bir Yönetimde Katolik Kilisesi

Warrior Nun 1. Sezon incelemesi

Olayların aslında Cardinal Duretti’ye dayandığını varsayan rahibeler onun güç ve unvan uğruna her şeyi planladığını düşünüyorlar. Diziyi izlerken arka planda dönen bir araştırma ve birkaç yanıltmaca ile anlatılan bu Katolik kilisesindeki despotça yöneliş bizlere bilgiler sunarken dini organizasyonların içini ve insanlığın bencilliğini de anlatmayı amaçlamış. Birçok mini iplikle örülen bu hikâye, dizideki asıl konu kadar büyük. Bu bağlamda oldukça zengin bir karışıklık oluşturmuş. Yapmaya çalıştığı şeyle başarı olan dizi, 7. ve 8. bölümlere kadar bizi ekranları başında tutmayı amaç edinmiş.

Olaylar asıl olarak dine dayandığı için dizi boyunca birçok dini simge olmuş yerleri görebiliyoruz. En minik olarak düşünebileceğimiz; arkasına küçük de olsa bir felsefe sıkıştırılan “şeytan çıkarma” ayinleri (aslında adamı öldüresiye dövdükleri için hiç kullanmak istemesem de) bile bir dizi sahnesi olarak düşünüldüğünde özenle hazırlanmış ve seçilmiş gibi. En büyük olarak düşündüğümüzde ise tüm ihtişamıyla birçok kilise ve dini yapıtlar ile iç içeyiz. Bunlar da dizi atmosferinin gayet güzel olduğunu vurgulamış oluyor.

Tanrının Mesajını Doğru Aldık mı?

inceleme

Yapımın en büyük sorunlarından biri tıpkı seçilmiş şampiyonumuz Ava gibi olması. Kendinin ne olduğunu bilememesi. Bir an karşımıza fantastik ögeler saçarken, bir an duygusal olarak çökmüş bir kızın etrafından uzaklaşma hikâyesini izliyorken buluyoruz kendimizi. Olsun diye yazılmış olan şeyler dizinin bir cabası olarak kalırken sona geldiğimizde beklediğimiz her şeyi ters çevirip bizi şaşırtmak istiyor yazarlar. Gerçekten de her şey tersine dönüp de beklemediğimiz şeylerle karşılaşan bizler ise etkilenmiş bir kişi olmaktan çok uzağız. Belki bu karmaşa içerisinde kaldığımızdan, belki de 10 bölüm ardından gerçekten sıkıldığımızdan…

Dizi bizlere büyük şeyler sunmuyor. Hikâye anlatımı olarak oldukça iyi performans gösterirken boş ve sıkıcı bağlamlarla bizi kendinden soğutsa da genel olarak düşündüğümüzde Netflix için iyi kategorisine rahatça girebilecek konumda. Halinden memnun dizinin 2. sezona uzanabilecek gibi biten ilk sezonu hakkında yorumlarımız sizlerleydi.

Warrior Nun 1. sezon hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorum ve eleştirilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, 2. sezon hakkındaki beklentilerinizi belirtebilirsiniz.


* Space Force 1. Sezon İncelemesi: Gerçekten Kötü mü?

Ömer Faruk Avcı

19 yaşında, Eskişehir doğumlu. Hayallerim oldukça sayısal işlerde olsa da edebiyata ve yazarlığa tutku ve sevgiyle bağlı biriyim. Her alanda herkesten bir şeyler öğrenmeyi ve kendime bir şeyler katmayı çok seviyorum. Devam ettirmekte olduğum bir fantastik serim olmakla beraber aklımdan geçen her konuda içerik üretmeyi seviyorum ve bunları paylaşmak için her zaman can atıyorum. Ayrıca tam bir kahve aşığıyım.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Batuhan Batuhan dedi ki:

    Konu güzel ama dizinin içine aşırı gençlik dizisi materyali eklemişler. Güzelim konuyu mahvetmiş. Konu klasik bilindik bir konu yanlış anlaşılmasın ama konu güzel. Jeannine Sauvage adlı marvel karakterinden baya bir etkilenmiş belli.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hugo Ödülleri Kazananları

2020 Hugo Ödülleri Kazananları Duyuruldu

1899 Dark Yaratıcıları Yeni Netflix Dizisi

1899: Dark Yaratıcılarından Yeni Netflix Korku Dizisi