in ,

Yüzüklerin Efendisi Dizisi “Güç Yüzükleri”nin Yeni Fragmanına Dair Detaylı Bir Analiz

Yüzüklerin Efendisi dizisi “Güç Yüzükleri” fragmanı için hazırladığımız değerlendirme yazısı sizlerle. The Rings of Power’ın yeni ve uzun fragmanını detaylıca analiz ediyoruz.

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Güç Yüzükleri Fragman Değerlendirmesi
- Reklam -
- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi dizisi “Güç Yüzükleri”nin yeni yayınlanan fragmanı için hazırladığımız değerlendirme ve analiz yazısı yayında. Yeni Amazon uyarlaması The Lord of The Rings: The Rings of Power, beklenenden fazlasını mı vadediyor yoksa hayal kırıklığına uğramaya hazırlanmalı mıyız?

Amazon Prime Video uzun süredir beklenen yeni fragmanı nihayet dün, yani 14 Temmuz’da yayınladı. 6 Temmuz’da yayınlanan tanıtım videosu ve sonraki günlerde Brezilya’dan sızarak dünyaya yayılan video Orta Dünya hayranlarında büyük heyecan oluşturdu. Söz konusu videolara ek olarak 14 Temmuz’a gelen süreçte kamera arkası fotoğraflar ve diziden yeni görseller basına servis edildi. Dizi hakkında kısmi bir değerlendirme yapmak için yeterli malzemeye sahibiz artık.

Öncelikle, diziye konu olacak Güneş’in İkinci Çağı, J.R.R. Tolkien’in Güç Yüzüklerine Dair eserinde ifade ettiği üzere 3441 yıl sürmüştür. Dizinin ilk sezonunda Tolkien’e göre İkinci Çağ’ın 3200’lü yıllarında yaşamış olan Ar-Pharazôn’u görecek olmak dizinin zaman algısı konusunda soru işaretleri oluşturmakta. Yeni Yüzüklerin Efendisi uyarlamasının zaman çizelgesine ilişkin sorular bununla sınırlı kalmıyor. Tolkien’e göre 2. Çağ’ın 1067 yılında Sauron tarafından öldürülen Celebrimbor ile Ar-Pharazôn, Elendil, Isildur gibi karakterleri nasıl aynı zaman diliminde bulundurulacağı da merak konusu. Bu noktadan hareketle dizinin Tolkien’in zaman kurgusunu tamamen terk ettiğine dair bir çıkarımda bulunmak mümkün. Bununla beraber Kanon’da Ar-Pharazôn’un oğlu gibi bir karakter bulunmazken 14 Temmuz’da yayınlanan Númenoran aile(?) fotoğrafında böyle bir karakter bulunuyor. Yine aynı fotoğraftan hareketle dizi kurgusu içinde Elendil’in Ar-Pharazôn’un oğlu, Isildur’un ise torunu olarak kurgulanmış olabileceği şüpheleri ortaya çıkıyor. Ek olarak Elendil’in oğlu Isildur’a dizide yer verilirken kitaplarda yer alan Anarion karakteri dışarıda bırakılmış gibi görünüyor.

- Reklam -

Númenoran ailesi

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri Fragmanının Gösterdikleri ve Gizledikleri

Yüzüklerin Efendisi dizisinin İkinci Çağ’ın son yüzyıllarında başlaması tarihsel bağlantıyı kurmak için sürekli geçmişe dönük sahnelere ve anlatılara yer vermesine yol açacaktır. Bu noktada fragman bize Valinor’da Tirion olduğunu düşündüğümüz kenti ve Valinor’un Telperion ve Laurelin adlı ağaçlarını gösteriyor. Yine fragmanda görülen buzlu ve fırtınalı sahneler ise Noldor’un isyan sonrası Helcaraxë buzulu üzerinden Beleriand’a geçişi olarak yorumlandı. Bununla beraber, bir çember etrafında kılıç kaldıran kişiler ise Fëanoroğulları’nın yemini olarak düşünüldü. Kuğu başlıklı bir gemide yolculuk eden Elflere ilişkin sahne ise Alqualondë ve Akraba Kıyımı’nın gösterileceği yönünde heyecan yarattı.

The Rings of Power Fragman Akraba Kıyımı

Ancak Telperion ve Laurelin dışında İkinci Çağ öncesine olduğunu düşünülen diğer göndermelerin seyirciyi yanıltmak ve bu düşünceyi kuvvetlendirmek için yerleştirilmiş olma ihtimali hayli yüksek. Çünkü Tolkien’in anlatılarına baktığımızda Galadriel’in Akraba Kıyımı’na katılmadığı kesin. Bu doğrultuda Galadriel Helcaraxë üzerinden Beleriand’a geçecekse Kuğu simgeli bir gemide ne yapıyor olabilir? Bu bir merak konusu. Tüm bunların yanı sıra kanonik anlatıya göre Helcaraxë üzerinden Beleriand’a geçen Elf grubu binlerce kişiden oluşmaktayken fragmanda görünen sahne 10 kişiden oluşuyor. Dolayısıyla söz konusu sahnenin Helcaraxë yürüyüşü olması imkansıza yakın. Çember etrafında kılıç kaldıran insanlar Sauron’un güç yüzüğü verdiği İnsan soyluları olarak da değerlendirilebilir. O kişilerin Fëanoroğulları olduğunu düşünmek heyecan verici olsa da geleceğin Nazgul’leri olmaları dizinin amacına daha fazla hizmet edebilir. Yine aynı kişiler fragman boyunca yürüyüşleri görülen kafiledeki kimseleri de temsil ediyor olabilir.

Fragman, önceki tanıtım videoları ve fotoğraflarda olduğu gibi izleyiciye Númenor’a ait bir liman kenti gösteriyor. Burası Númenor’un en büyük liman kenti olan Romenna olabilir. Tolkien’e göre Númenor’un başkenti adanın tam ortasında yer alan Armenelos kentiydi, dizide ise başkent ve Númenor sadece bu kentten ibaret olabilir.

yüzüklerin efendisi güç yüzükleri Númenor

Tüm bunlara ek olarak fragmanla beraber önceki videolara ve görsellerde yer alan Cüce kişinin Durin III karakteri olmadığı ortaya çıktı. Söz konusu karakter Prens Durin IV olarak oyuncu kadrosunda yer alıyor. Fragmanın izleyiciye gösterdiği hususlardan bir diğeri ise ilk kez bir Cüce Konağı ve Moria Tahtı’nın görülmesi. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit üçlemelerinde Moria ve Erebor gibi Cüce yerleşimleri gösterilse de bu alanlardaki eski maden alanlarına odaklanılmıştı. The Ring of Power dizisinde ise Cüce Konakları ve Cüce Tahtı’nı görmek oldukça heyecan verici. Böylelikle Cüce ırkının gündelik yaşantısına bir pencere açılmış olacak.

Prens Durin IV

Fragmanın gösterdikleriyle beraber göstermedikleri de önemli. Yeni ve uzun fragmanda önceki videolar ve görsellerde ön plana çıkan Celebrimbor karakterine yer verilmemiş. Diziye adını veren Tek Yüzük ve Güç Yüzükleri de henüz hiçbir görsel materyalle izleyiciye gösterilmiş değil.

Sahnelerin Detayları

Fragmanın başında duyduğumuz ses Yüzüklerin Efendisi filmlerine ve kitaba göz kırpma niteliğinde. Filmlerin açılışında Galadriel’in seslendirdiği o meşhur açılış ile dizi fragmanının açılışında bir Orta Dünya projeksiyonu tutulması güzel bir eşleşme olarak ortaya çıkıyor. Bu esnada Elfler, Cüceler ve Númenor’lu olmayan İnsanlara değiniliyor. Bu noktada Númenor’un oldukça gelişmiş olması ve Orta Dünya anakarasında yaşayanların ise bitki saplarından yapılma çatılar altında tarım yaparak geçinmesi durumu seriye sadık bir tavır gibi görünüyor. Yeni fragman, ilkinin can sıkıcı noktalarını kapatıyor ve izleyicilerin dizin görsel kalitesiyle tatmin olacağını gösteriyor. Müzikler ise anlatı ve sahnelerle oldukça uyumlu. Özellikle başlangıçtaki Elf temasında çalan müzik tüyleri diken diken ediyor. Görseller ve müzikler seyircide eski bir dostu yeniden görmenin sıcaklığını uyandırıyor.

yüzüklerin efendisi güç yüzükleri fragman 20. saniye

- Reklam -

Fragmanda ilk dikkat çeken hususlardan biri yürüyüş halindeki bir kafile. Bu kafile ilk olarak 20. saniyede bir nehir yatağını geçerken görülüyor ve bu esnada sayıları 20 kişi. Nizami bir şekilde yürümekteler. 22. saniyede ise aynı grup karlı bir tepede yürürken görülüyor ve bu esnada sayılarının 10’a düştüğü dikkat çekiyor. Önceki görsellerde yer alan şelale ve buz tırmanışı sekansının bu olayın bir parçası olması muhtemel (Helcaraxë yürüyüşü heyecanı bu noktada bozuluyor). Yine karlı dağlarda yürüyüş esnasında Galadriel’in konuştuğu kişinin sırtında da onunla aynı kılıcın olduğu görülüyor. Bu kılıç tipinden hareketle kafilenin Elflerden oluştuğu düşünülebilir. 59. saniyede ise grubun aynı dağ silsilesinde gece vakti meşaleler eşliğinde yine 10 kişi olarak rüzgâra karşı yürüdüğü görülüyor. Yine 59. saniyede Galadriel’in bu grubun lideri olarak en önde gittiğini görmek mümkün. Daha sonra ise aynı grubun gece vakti bir mağara veya dar bir vadiye giriş yaptığı bir sahne bulunuyor. Muhtemelen Galadriel ile mağara trolünün dövüşü bu olay esnasında gerçekleşiyor.

yüzüklerin efendisi güç yüzükleri fragman 59. saniye

Peki bu ekip kimlerden oluşuyor ve nereye gidiyorlar? Galadriel, felaket öngörüsünden hareketle Kuzey’e veya Doğu’ya doğru bir operasyona çıkıyor. Buradaki amaç tehlikeyi oluşmadan önce ani bir baskınla yok etmek olabilir. (Tehlikenin ne olduğu dizi tarafından net şekilde aktarılmış değil halen.) Olaylar bu şekilde ilerlerse Galadriel’in gemi ile gittiği yer ve gemi enkazında bulunma amacının aydınlatılması gerekir. Alevler içerisindeki kent ve cesetler bu olayla bağlantılı olabilir. Söz konusu sahne ile alakalı farklı görüşler bulunuyor. Bu sahnenin Akalabeth olabileceği ve Galadriel’in görüsü olabileceği üzerine yorumlar yapılıyor.

the rings of power galadriel

Galadriel karakterinin görünüşü kanona uygun görünse de karakterin dizideki tipolojisi uygun görünmüyor. Her ne kadar TheOneRing ekibi savaşçı bir Galadriel’in Tolkien’in anlatısına aykırı olmadığını iddia etse de kitaplar ortada. Tolkien’in Galadriel’in İkinci Çağ esnasındaki pozisyonu konusunda kafası karışıktı. Bu durum anlatılarına da yansıdı. Bitmemiş Öyküler’de Galadriel ve Celeborn üzerine yazılmış bölümde Galadriel’in Gazap Savaşı sonrasında uzun bir yurt arayışına çıktığı ve kendi krallığını kurmak istediği belirtilmişti.

Harfootlar konusu da en çok merak edilenler arasında. Önceki görsellerde Harfootların yabani ama bilgece bir tarzı olduğu görülmüştü. Şamanik esintiler barındıran Harfootlar fragmanda ise önceki videolarda yer alan geyik boynuzuna benzeyen kanatlı iki gezgini uzaktan takip ederken karşımıza çıkıyor. Önceki videolarda Sadoc Burrows adlı yaşlı Harfoot’un gökyüzünün tuhaflaştığını söylediği ve eski bir kitabı okuduğu sahneden hareketle Harfootların kehanetler ile hareket ettiklerini göreceğiz. Özellikle dizideki kötücül olaylar bu kehanetlerin ve kadim bilgilerin parçası olarak karşımıza çıkacak gibi duruyor.

Harfoot

Bu noktada Hobbit olarak da değerlendirilebilecek Harfootların Orta Dünya için rolü LOTR ve Hobbit üçlemelerine göre değişmemiş görünüyor. Harfootların Meteor Adam ile bir bağlantısı kurulacak. Çünkü meteor onların yakınına düşüyor. Bu noktada bir merak konusu daha ortaya çıkıyor. Eğer bu dizi boyunca Sauron Hobbit veya uzantılı Irklar ile temas ederse gelecekteki Hobbit ve LOTR anlatısı temelsiz kalabilir. Zira Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’te Hobbit ırkının gözden ırak oluşu, bilinmeyişi gibi durumlar oldukça etkiliydi. Dizi kanona uymamayı bir yana bırakıp ona zarar verecek mi? Bunu izleyerek göreceğiz. Bununla birlikte Meteor Adam’ın Sauron olduğuna ilişkin yorumlar ve kuvvetli deliller bulunsa da önceki videolarda Meteor sahnesinde iki kişinin olduğu görülmüştü. Soru işaretlerinin toplandığı nokta halen Meteor Adam olarak duruyor. Söz konusu meteor dizinin son bölümünde ortaya çıkarsa gelecek sezona bir gizem mirası bırakmaya elverişli bir malzeme olarak görünüyor.

meteor adam yüzüklerin efendisi

Kapanış

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisinin 540 veya 480 dakika sürecek 1. sezonunu eldeki birkaç dakikalık videolar ve fotoğraflar ile anlamaya çalışmak pek çok noktada eksiklik bırakıyor. Elimizdeki tüm videolar sadece tek bölümün bile kesitleri olabilir. Bu da sezonun geneli hakkındaki çoğu düşünceyi boşa çıkartacaktır. Bunun yanı sıra yeni fragman daha fazla soruyu ve merak unsurunu beraberinde getiriyor. Arondir bu işlerin neresinde? Arondir Galadriel’in kafileyle yolculuğu esnasında mı hikâyeye dahil oluyor? Ar-Pharazôn neden bir kral gibi değil de bir tarikat lideri gibi görünüyor? Númenor’da taht kavgaları nasıl yaşanacak? Bunlara benzer pek çok soruyu sormak mümkün ama yanıtlamak şimdilik mümkün görünmüyor. Kanonik bir anlatı bulunmadığı ve Tolkien’in zaman çizelgesine uyulmadığı için dizinin bölümleri geldikçe teoriler oluşturmaya elverişli bir ortam oluşacak.

Bu fragmanın ardından Amazon Prime Video, 22 Temmuz 2022 tarihini, yani San Diego Comic-Con etkinliğini işaret etti. O etkinlikle nasıl bir içerik yayınlanacağını tüm Orta Dünya sevenler heyecan ve merakla bekliyor.

Sizler yayınlanan yeni Yüzüklerin Efendisi dizisi fragmanını nasıl buldunuz? Yazıda değindiğimiz kısımlar haricinde dikkatinizi çeken yerler neler? Yorumlarınızı ve teorilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Alpaslan Tandırcı

2018'den bu yana Kırktuğ ve Fantas(an)tik gibi e-dergilerde ve birkaç blogda yazılar kaleme aldım. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Tolkien araştırmaları, siyaset bilimi ve ekoloji alanında uzmanlık çalışmalarına devam ediyorum. J.R.R. Tolkien ve onun Orta Dünya'sı benim için tahammül etmesi hayli zor olan gerçeklerin acı dünyasına bir alternatif teşkil ediyor. Olórin kadar bilge, Fingolfin kadar yiğit ve Felagund Finrod kadar fedakâr biri olabilmeyi hedefliyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Suzume no Tojimari fragman

Kimi no Na Wa Yönetmeni Makoto Shinkai’nin Yeni Filmi “Suzume no Tojimari”den Yeni Fragman

Pokémon Fosil Müzesi dijital

Pokémon Fosil Müzesi Dijital Ortamda Ziyarete Açıldı