in ,

Zack Snyder’s Justice League İncelemesi: DC Sinematik Evreni’nin Beklediği Film

Zack Snyder’s Justice League incelemesi sizlerle. Hayranların yıllardır merakla beklediği yeni HBO Max filmi, DC Sinematik Evreni’nin geleceğini kurtarmak için yeterli mi?

Zack Snyder Justice League Warner Bros.
- Reklam -
- Reklam -

Zack Snyder’s Justice League incelemesi yayında. Yönetmenin nihayetinde vizyonunu yansıtabildiği, aralıksız dört saatten oluşan film ile ilgili ilk değerlendirmelerimiz sizlerle.

Zack Snyder’ın yönetmen koltuğunda oturduğu, ek sahnelerle desteklediği Adalet Birliği nihayet HBO Max üzerinden yayınlandı. Hayranların aylardır beklediği, uğruna yıllardır mücadele verdiği yapımı da böylece izleyebildik. Peki bunca süredir oluşan beklenti için bu film yeterli miydi? Gelin, bu sorunun cevabını iyisiyle ve kötüsüyle birlikte arayalım.

Bu arada hemen belirtelim: 2017’deki yapımı ve fragmanları izlediyseniz bu yazı sizin için herhangi bir spoiler (sürpriz bozan) içermeyecektir.

Öncelikle lafı uzatmadan ve dolandırmadan sonlara doğru söylememiz gereken bir şeyi başta yazalım: Zack Snyder’s Justice League, 2017 yılında Joss Whedon önderliğinde çıkan filme göre HER BAKIMDAN daha üstün ve seyir keyfi yüksek bir yapım olmuş. Uzun süresine rağmen sıkmadan ve heyecanla kendisini izleten yeni yapım, eskisine birkaç sahne dışında neredeyse hiç benzemiyor.

- Reklam -

Zack Snyder’ın yeni kurgusunda karakterlerin etkileşiminden sahne geçişlerine ve filmin renk tonlarına kadar her şey değişmiş durumda. Öyle ki “Bu sahneyi çok iyi hatırlıyorum, nasıl böyle değişik olabilir ki?” diyebileceğiniz pek çok kısım mevcut. Snyder, kendisinden sonra görevi devralan ve yeni çekimler yapan Joss Whedon’ın çektiği hiçbir görüntüyü kullanmamış. Her ne kadar “Burası neden yoktu ki?” denilecek bazı kısımlar olsa da inanın bu sorunun sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Karakter Gelişimleri

Zack Snyder's Justice League İncelemesi

İlk başta birer saatten ve toplamda dört bölümden oluşacağı söylenen filmin neden tek seferde çıktığını ve neden Zack Snyder’ın bu konuda ısrarcı olduğunu filmi izleyince net bir şekilde anlıyorsunuz.

Bu film, uzunluğu sayesinde özellikle Cyborg ve The Flash gibi daha önce solo maceraları çıkmamış karakterlerin geçmişlerine çok daha iyi bir şekilde odaklanıyor. 2017 yapımında kopuk kopuk olarak izlediğimiz ve bir anda bir yerlerde hangi amaçla belirdiği belli olmayan karakterlerin neye dayanarak hareket ettiklerini görüyoruz. Snyder’ın karakterlere verdiği detaycılık ve çizgi romanlara yaptığı göndermeler net şekilde kendini belli ediyor. Yönetmen, çizgi roman okuyormuşçasına oluşturduğu sekanslar ile ne yapmaya çalıştığını daha özgür şekilde ifade edebiliyor.

Sadece iyi tarafta bulunan karakterler de değil, ilk filmde asıl kötü olarak gösterilen Steppenwolf’un da aynı şekilde amacının ne olduğunu ve pat diye ortaya çıkmadığını görüyoruz. Darkseid’ın bir önceki filmde yer almamasının ne kadar büyük bir hata olduğunu, Steppenwolf’un değişen tek şeyinin CGI görüntüsü olmadığını da fark ediyoruz. İzleyiciler nihayet elle tutulur bir kötü adam portresi ile karşı karşıya kalıyorlar.

Warner Bros.’un En Büyük Hatası

Zack Snyder's Justice League

DC Sinematik Evreni’nin haklarını elinde bulunduran ve bugün için Disney’in Marvel Sinematik Evreni’ne karşı en büyük koza sahip olan Warner Bros. ne yazık ki aceleciliği nedeniyle daha en başından kaybetmeye mahkumdu. Henüz sinematik evrendeki karakterleri doğru düzgün tanıtmadan ve onlara belli bir altyapı sunmadan, sırf ikinci Avengers filmi çoktan çıktı diye apar topar bir Justice League ile pastadan kendine pay almaya çalıştı. Bu nedenle işleri eline yüzüne bulaştırdı. Ancak işin sorumluluğunu üstlenmek yerine bunu oyunculara ve kamera arkası ekibe yüklemeyi tercih etti.

Ne kadar iyi bir yönetmen olursanız olun, elinizde ne kadar iyi bir ekip olursa olsun, eğer size o imkânı veren firma ikide bir işinize burnunuzu sokar ve kendi istediği olacak diye diretirse sonuç 2017’nin Adalet Birliği gibi bir şey olur. Kevin Feige, uzun yıllardır Marvel Sinematik Evreni’nin başında olan bir isim ve Disney kendisine o evreni etkileyecek derecede karışmıyor. İlmik ilmik ördüğü yapımlar ve Avengers gibi kahramanların topluca yer aldığı maceralar bugün Disney’e milyarlaca dolar kazandırıyor. Ancak Warner Bros. gelişimi es geçip sonuca odaklanarak benzeri bir şey bekliyor. İşin üzücü yanı, şu an bile hâlâ hatasının tam olarak farkında varabildiğini düşünmüyorum. Snyder’ın beklenen yapımının başına gelenler de bunun bir kanıtı gibi duruyor.

Öncesi ve Sonrası

Justice League The Snyder Cut

Geçen yılın mayıs ayında HBO Max’e geleceği açıklanan Zack Snyder’s Justice League, aslında çok daha öncesinden onay almıştı. Hayranların baskısı ve yönetmen ile oyuncuların da bunu istiyor olması ve tabii HBO Max’in de yayın hayatına başlaması Warner Media’nın böyle bir karar almasını sağladı. İyi ki de sağladı. Ortaya epik denilecek bir yapım çıkmamış olsa da, öncekine nazaran çok ama çok daha iyi bir şey çıktı. Dört saatlik yapım sizi sıkmıyor ve karakterlere yazılmış garip diyaloglar olmadan seyir zevki yüksek bir macera izliyorsunuz.

- Reklam -

Diyelim ki orijinal filmin dümeni Joss Whedon’a hiç verilmeseydi ve Zack Snyder önderliğinde çıksaydı, izleyeceğimiz şey yine böyle bir şey mi olacaktı? Sorunun cevabı hem evet, hem hayır.

Evet, çünkü Snyder’ın anlatmak istediği ya da en azından kendisine verilen özgürlük alanı içerisinde anlatabileceği şey bundan iyi olmayacaktı.

Hayır çünkü o film çıksaydı dört saat olmayacaktı. Örneğin karakter gelişimlerinden yine kısmak zorunda kalacaklardı ve bizler yine çekimleri yapıldığı halde kurguda atılan birçok sahneyi göremeyecektik.

Steppenwolf

Snyder’ın özellikle eleştirilerden ders çıkardığını ve bu nedenle birçok şeyi değiştirdiği belli oluyor. Fragmanlarda da bolca maruz kaldığımız Steppenwolf’un yeni tasarımı belki de eski filmdeki gibi olacaktı. Yine Batman’in hiçbir zaman söylemeyeceği ama karanlık tonunu biraz azaltalım derken söylettirdikleri saçma ve komik olmayan diyalogları az biraz da olsa görecektik. Yeni çekimler sonrasında sahneye çıkan Jared Leto’lu Joker’i ve daha fazla yer verdikleri Deathstroke’ı bu kadar çok göremeyecektik.

Yine de film dört dörtlük denemez. Görüntü kalitesinden müziklerin sığlığına kadar birçok sorun bulunuyor. Örneğin renk paletleri ilk yapıma göre çok daha iyi, evet. Yine de sorunlar yok değil. Wonder Woman’ın çıktığı her sahnede aynı müziğin gelmesi, yerli yersiz yerde gaz müziklerin çalması bayıyor. Çok fazla CGI sosuna bulanan sahneler görüntü kirliliği yaratıyor. Slow motion tekniği beni çok rahatsız etmese de dört saatlik bir macera için biraz fazla kullanıldığı kanaatindeyim. Kendini tekrar eden kısımların bulunması da yine süreyle alakalı gibi geliyor. Filmin tonu nedeniyle bazı sahnelerde yer alan diyaloglar da benzer şekilde can sıkıcı hale gelebiliyor.

Zack Snyder’s Justice League 2 Gelir mi?

Zack Snyder's Justice League hbo max

Peki küçük bir ihtimal olsa da devamı gelir mi? Evet, herkesin belki de en çok merak ettiği soru bu. Yeni macera eskisine göre ne kadar farklı olsa da ilerleyiş açısından önceki filmle benzeşiyor. Haliyle birçok hayran daha film çıkmadan önce bile yenisini dillendirmeye başlamıştı. Görünüşte Warner Bros.’un bu yapım ile olan işi bitti. Ama bundan iki yıl öncesinde bu film de hiç gelmeyecekti, değil mi? Üstelik bu birlikte yer alan The Flash’ın solo filmi, Aquaman 2 ve Wonder Woman 3 de bizleri bekliyor.

Spoiler vermeden şunu rahatlıkla söyleyebilirim sanırım. Snyder, akıllıca davranmış ve filmin sonunu devamı gelecek şekilde bağlamış. Üstelik bu sahneler yeniden çekimler ile eklenmiş. Yani yönetmen özellikle bunu düşünerek hareket etmiş. Kendisine sorulduğunda bunun her ne kadar son olduğunu söylese de içten içe bu evren ile işinin bitmediği belli oluyor. Peki hayranlar, Snyder’ın yönetmenliğinde yeni bir filme hazır mı? Görünüşe göre öyle.

Başta söylediğim şeyi sonda da tekrar etmek istiyorum: Zack Snyder’s Justice League, iyi ki geldi ve 2017’deki yapımı saf dışı bıraktı. Ortada muazzam, epik, inanılmaz diyebileceğimiz boyutlarda bir değişim var mı? Bana göre hayır. Ama sağlam temellere dayanan, iyi ve kötü karakterlerin amaçlarını daha net şekilde izleyicilere aktaran ve başından sonuna izletebilen bir film var. Daha fazlasını beklemeden izlediğiniz takdirde, eminim keyif alacaksınızdır.

Peki ya sizler Zack Snyder’s Justice League’i izlediniz mi? Dört saatlik yapımı sizler nasıl buldunuz? Sizce beklenen yapım için yeterli bir macera mıydı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Eski Justice Leauge’ i geçenlerde televizyonda izlemiştim ve eleştirilerin hepsini hak ediyordu. SnyderCut’ ı izleyenler keyfini çıkarsın. Ayrıca düzgün koşan bir Flash istiyorum. Tamam normal bakışta anlaşılmıyor ama özellikle ağır çekimde çok kötü duruyor. :smiley: (Taktı Flash’ a)

    SelfishWearyDunlin-max-1mb

  2. Avatar for Kaan_Usengul Kaan_Usengul dedi ki:

    Filmdeki Flash’ı ben de sevmedim. Ben diziden dolayı filmdekini beğenemedim.

    Koşma konusunda katılıyorum size.

  3. Avatar for atakangngor atakangngor dedi ki:

    Filmde üçüncü parçaya kadar geldim. Artık uyuma vakti.

    Wonderwoman ile bir kinayem var.

    Londra’daki sahnelerde kendimi müzikler sağ olsun Mardin’de hissettim. Okullar açılsın da artık gidelim.

  4. Avatar for ESO ESO dedi ki:

    Ben de son savaş sahnesi başlarken sabaha bırakayım artık dedim. Yanlış zamanlama mı olmuş ne? :sweat_smile: Neyse ki ilk filmi maalesef izlemiştim.

  5. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Ben sanırım artık süper kahraman filmlerini kaldıramıyorum. Beğenmedim yine bu filmi de. İlki zaten film de değil garip saçma sapan bir şeydi. Bu en azından film olmuş parçaları ayrı kabul etmezsek. Rastgele müzik, slow motion ile 4 saatlik filmin herhalde 1 saatini atlayarak izlemişimdir. Kaldıramadım hepsini… Öyle ki paragraf bütünlüğünü sağlayacak bağlaç bile koyamıyorum, rastgele yazıyorum yorumu. Beynim eridi filmde ondan sanırım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

Almodovar Teoremi - Antoni Casas Ros

Almodovar Teoremi – Antoni Casas Ros: Trajedinin Denklemini Çözmek

Dünyanın En Eski Dokuma Sepeti İsrail

Dünyanın En Eski Dokuma Sepeti İsrail’de Bulundu: 10 Bin Yıllık Geçmişe Sahip!