in ,

Fantazya ve Bilimkurgu Temalı Podcast’ler Nasıl Hazırlanır?

Bilimkurgu, fantastik ya da korku… Altkültürler üzerine bir podcast mi hazırlamayı düşünüyorsunuz? O zaman gelin, bu kısa rehberimize bir göz atın!

podcast
- Reklam -
- Reklam -

Kitap okuyor, filmler izliyor, oyunlar oynuyorsun. Bunlar hakkındaki düşüncelerini anlattığın belki de arkadaşlarınla sohbetlerini paylaştığın bir podcast yapmak istemez misin? YouTube ya da Twitch’de yayın yapmak çok masraflı. Kamera alman, iyi mikrofonlar edinmen, ışığa dikkat etmen gerekli. Ancak internet üzerinden sadece sesinle insanlara ulaşabileceğin bir podcast bu kadar zor olmayacaktır. Eğer bilgilerini paylaşmak istiyorsan, cep telefonun ve bilgisayarın ve internet bağlantın varsa para harcamadan nasıl podcast yapılır size onu anlatacağım.

Ses Kaydetmek

Bundan on sene önce ya da beş sene önce podcast yapmayı düşünseydiniz para harcamanız gerekirdi. Öncelikle iyi bir kayıt ekipmanı edinmeliydiniz. Yani güçlü mikrofonlar, onları bağlayabileceğiniz ses kartları ve güçlü bilgisayarlar lazımdı. Oysa biraz düşününce hepimizin güçlü mikrofonu, sesteki gürültüyü temizleyen içinde de güçlü işlemciler bulunan birer cihazımız var. Doğru tahmin ettiniz. Gürültülü bir yerde bile siz konuşurken sesinizi karşınızdakine ulaştıran cep telefonunuzdan bahsediyorum. Cep telefonlarındaki mikrofon ve ardındaki ses çipi iyi kayıt yapmanıza yetecek güçte. Tek yapmanız gereken telefonunuzun ses kayıt uygulamasını kullanmak. Böylece bilgisayarınıza aktarabileceğiniz bir ses kaydınız oldu. Şimdi sırada o ses kaydını güzelleştirmekte.

Ses Kaydını Temizlemek

Telefon mikrofonu iyi ama konuşurken dilinizi şaklatmanızı, ya da dışarıdan gelen sesleri de kaydedecektir. Hatta belki bir miktar da gürültü olacaktır. Sessiz bir kayıt odası çoğumuzun sahip olmadığı bir imkansa, bu işin bir çözümü olmalı. İşte devreye Audacity giriyor. Ücretsiz bir ses düzenleme programı olan Audacity, profesyonel ses teknisyenlerinin de kullandığı bir uygulama. Tüm özellikleri ile kullanmak biraz karışık gözükse de içindeki filtrelerle gürültüyü düzenlemek, hata yaptığınız yerleri kesmek ve doğru bölümleri yerlerine yapıştırmak çok kolay. İsterseniz birden çok ses dosyasını beraber kullanabilir, isterseniz arkaplan sesi yapabilirsiniz. İşiniz bittiğinde üreteceğiniz mp3 dosyası podcastinizi içerecektir.

- Reklam -

Podcast’i Yayınlamak

Podcast yayınlamak için sizin mp3 dosyalarınızı ve diğer uygulamalara sırasını anlatacak bir RSS dosyasını taşıyacak bir sunucunuz olması gerekiyor. Sunucu kurmak zor iş olduğu için çoğunlukla bu işte uzman firmalara gidip barındırma hizmeti alırsınız. Bu da aylık 5$’dan başlayıp alınan hizmete göre artan bir maliyet demektir. Eğer incelemek isterseniz, https://transistor.fm/, https://www.libsyn.com/, https://www.buzzsprout.com/, https://www.podbean.com/ piyasada ünlü firmalardan birkaçı. Ben buna da para harcamak istemem derseniz, piyasaya yeni girmiş bir firma var. https://anchor.fm/ adresindeki Anchor’a üye olursanız sizin podcastinizi ücretsiz tüm tanınmış podcast uygulamalarına gönderiyor. İster bilgisayarda hazırladığınız ses dosyasını kullanabilirsiniz, isterseniz de Anchor cep telefonu uygulamasından kayıt yapıp podcastinizi yayınlayabilirsiniz.

- Reklam -

İşte podcast yapmak bu kadar basit. Eğer yukarıda kısaca özetlediğim yöntemlerle podcast nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, benim bilimkurgu podcastimi https://anchor.fm/uzay adresinde ya da cep telefonunuzda podcast uygulamasında aratarak bulabilirsiniz. Podcast ile ilgili sorularınız varsa yardıma açığım, bana ulaşmanız yeterli.

İyi kayıtlar.

Gökçe Mehmet Ay

1979′da doğdu. Çocukluğu halk kütüphanesinde ne kadar bilimkurgu, macera ya da masal kitabı varsa okumakla ve biriktirdiği parası ile çizgi roman alıp onları hatmetmekle geçti. Asimov’a, Pohl’a hayran bir bilimkurgu okuyucusuyken, fantastik edebiyatın yazarlarıyla tanıştığı üniversite yıllarında daha dikkatli bir bilimkurgu fantastik edebiyatı okuru oldu. ODTÜ’de devam eden mühendislik eğitimi sırasında ODTÜ Bilimkurgu ve Fantastik Topluluğuna ve aynı odayı kullanan ODTÜ Gülmece topluluğuna katıldı. BKFT’de bilimkurgu ve fantastik üzerine laflayıp, oyunlar oynadı, OGT’de öykü atölye çalışmalarında öyküler yazdı. METUCon’da Türkiye’de geçen oyunlar oynattı, LARP’ların yazımında çalıştı. O dönemde tanıştığı arkadaşları ile Zifir adında 2 seneye yakın devam eden bir e-dergide görev aldı. 6 sene bir teknopark şirketinde ArGe yaptıktan sonra, üniversiteye dönmüş ve araştırma görevlisi olmuştur. 2017 yılında doktora çalışmasını bitirmiştir. İşten zaman buldukça ailesiyle zaman geçirmekte ve turkcebkf.wordpress.com adresinde günce tutmaktadır. Öyküleri Gölge e-Dergi’de, Hayalet e-Dergide ve YBKY e-dergide yayınlanmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Allah’ım bu ne güzel bir konu böyle, hep yapmak istemiştim. Haftasonu kesinlikle deneyeceğim. Artık benden kaçış yok. Ahahaha. Bu arada kayıtlarınızın bazılarını dinledim, oldukça ilham vericiler. Bu konu hakkında gerçekten güzel örnekler.

  2. Avatar for Gokce_Mehmet_AY Gokce_Mehmet_AY dedi ki:

    Podcast dinleyiciye ulaşmak için çok iyi bir yöntem. Çalışmanızı merakla bekliyorum.

  3. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    Podcast’in güzel yanı ekrana bakılamayacağı zaman dinlemesinin keyifli olması. Türkçe bilgi içeren podcast fazla bulunmuyor daha çok sohbet havasında oluyor. İngilizce olarak tarih podcastleri var baya ilgi çekici keşke dilimizde de olsa otobüste filan dinlenmesi çok iyi oluyor.

  4. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Aslında tam da bu konuda bir şeyler yapmayı düşünüyorum, çoğunlukla İngiliz, Amerikan tarihi, koloniler, hikayeleri, edebiyatı ve şiirleri; biraz da az bildiğim Türk ve diğer ülkelerin tarihi hakkında konuşmak istiyorum. Az biliyorum dediğime bakmayın, elbette okulda öğretilenleri biliyorum fakat içimizde çok zevkle dinlediğim bir İlber Ortaylı, bir Celal Şengör var.

  5. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    O kadar güzel bir fikir ki tesadüf eseri dün amerikan koloni tarihi hakkında araştırmalar yaptım sebebi de dün Pocahontas ile ilgili bir kitap okudum ve bazı şeyler ilgimi çekti. Daha önce 10 bölümlük bir amerikan tarihi belgeseli izlemiştim ama içinde koloniler yoktu. Ben özellikle kızılderililerin ateşli silahlara ve atlara erişimleri olduktan sonra bile nasıl yenildiklerini merak ediyorum o yüzden araştırma yaptım ama bu konuda doğru bir kaynak bulamadım. Daha çok kitap var ama her şey için de kitap okunmuyor belgesel veya podcast olsa bir şeylerle uğraşırken dinlenip izlenebilir. Eğer yaparsanız bana link atabilirdeniz memnun olurum özellikle tarih üzerineyse yemek verken filan bir şeyler öğrenmek için dinleyebilirim. Şimdiden iyi çalışmalar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

batman elmer fudd inceleme

Batman: Elmer Fudd – Yarasa Avı Başlıyor!

Christopher Robin cin yasaklama

Winnie the Pooh’nun Son Filmi “Christopher Robin” Çin’de Neden Yasaklandı?