in , ,

Kefensizler Mezarlığı – Kayahan Demir | Yazarının Kaleminden

Kayahan Demir, yeni baskısıyla raflara gelen “Kefensizler Mezarlığı” kitabının yazım macerasını Kayıp Rıhtım okurları için anlattı.

Kefensizler Mezarlığı - Kayahan Demir | Yazarının Kaleminden
- Reklam -
- Reklam -

Kayahan Demir, yeni kapak tasarımı ve daha ayrıntılı bir metinle yıllar sonra yeniden raflardaki yerini alan Kefensizler Mezarlığı adlı eserinin ortaya çıkış sürecini Kayıp Rıhtım okurları için kaleme aldı.


Irvin D. Yalom’un “Korkular da yıldızlar gibi hep oradadırlar, ama gün ışığı onları gizler” cümlesiyle başlıyor Kefensizler Mezarlığı… Gerçekten de öyle, korkularımızı genellikle karanlığın gizemli dehlizlerindeyken hissedebiliyoruz. Işığın ve kalabalığın olduğu yerler, tıpkı sürekli gökyüzünde olan ancak güneş ışığı sebebiyle görünmeyen yıldızlar gibi korkularımızı görünmez kılar. Ta ki günün sonunda sessizliğin ve karanlığın hüküm sürdüğü ıssız odalarımıza çekilinceye dek…

Kefensizler Mezarlığı da korkularımızı bize hatırlatan, Urfa Harran’ın kültürel tarihiyle Uzay bilimini bir araya getiren alışılmışın dışında bir korku romanı… Aynı zamanda benim Hafıza Koleksiyoncusu kitabıma kadarki en kült eserimdi diyebilirim.

- Reklam -

Kefensizler Mezarlığı, ilk önce kısa hikâye olarak kaleme alınmıştı. Hatta hikâye formatı yıllar önce Kayıp Rıhtım’ın Aylık Öykü Seçkisi’nde yayımlanmıştı. Hikâyeyi okuyan birçok okur bu kurgunun roman olarak kaleme alınması gerektiğini söylemişti. Bunun üzerine 2016 yılında Carpe Diem Kitap etiketiyle raflarda yerini almış ve büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. İçinde cinli perili bir hikâyenin olmadığı bir korku romanı olabilir miydi? Kefensizler Mezarlığı‘nın belki de o dönemlerde albenisini artıran en önemli nokta buydu işte. Türünde alışılmışın dışına çıkmaya çalışan bir kitap oluşu…

Tam beş sene sonra Kefensizler Mezarlığı yeni kapak tasarımı ve yayıneviyle raflarda yerini aldı. İsminin aynı oluşu, okurun şöyle bir yanılgıya düşmesine sebebiyet veriyor olabilir: “Bu kitap 2016 yılında basılan haliyle tıpatıp aynı… Sadece kapak ve yayınevi değişmiş. Dolayısıyla bu kitaba baskı tekrarı da diyebiliriz.”

Kefensizler Mezarlığı - Kayahan Demir

Evet, kurgu ve kitaptaki karakterler ilk basımla aynı… Ancak 2016’da çıkan Kefensizler Mezarlığı, yaklaşık 23-24 bin kelimelik bir kitaptı. 2021 versiyon Kefensizler Mezarlığı ise ortalama 42-43 bin kelimelik bir hacme sahip. Yani ilk basıma göre 20 bin kelime daha fazla… Edebiyat dünyasındaki yayıncı, editör ve yazar dostlarım bunun ne kadar ciddi bir rakam olduğunu hemen anlar. Kefensizler Mezarlığı, neredeyse ilk basımın iki katı hacimli bir kurguyla okura tekrardan sunuldu.

Aslında Kefensizler Mezarlığı’nı ilk kaleme aldığımda şimdiki basımı gibi 40 binin üzerinde bir kelime sayısına sahipti. Ancak ilk baskıda maalesef kitaptaki bazı korku sahneleri sansürlendi ve bölümlerin kısaltılması gerekti. Bu baskıda ise kitap neredeyse hiçbir noktada sansüre uğramadı diyebilirim. Ve evet, gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, asıl Kefensizler Mezarlığı ikinci baskıyla raflarda yerini aldı!

Üniversitede eğitimini aldığım Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünden edindiğim bilgileri hep bir korku romanına uyarlamak istemiştim. Zira Uzay Bilimleri çok heyecan verici olmasının yanı sıra, bazı konuları yer yer ürkütücü gelirdi bana. Zaten uzayın muammalı bir yer olması bile insanı ürkütmeye yetiyor. Bunca teknolojik gelişmeye rağmen kainatın sadece yüzde üçü hakkında bilimsel verilere sahibiz. Geri kalan yüzde doksan yedilik dilim için söylenebilecek tek bir kelime var: Karanlık… Evet, yani bu büyük pasta dilimiyle ilgili hiçbir şey bilmiyoruz. Kâinatta bugüne kadar ‘hiç Ufo görünmemiştir’ sözünü dahi o yüzde üçlük verilere göre söyleyebiliyoruz. Gerisini siz düşünün artık!

Haliyle bu kadar karanlığın hüküm sürdüğü kadim bir bilim dalıyla özdeşleşebilecek tek edebî tür korku olmalıydı.

- Reklam -

Urfa Harran gerek kültürel tarihi gerekse sahip olduğu temiz gökyüzüyle kurgu için aklıma gelen ilk şehirdi diyebilirim. Ayrıca bana göre şehrin mistik bir havası da var. Kefensizler Mezarlığı’nın kurgusuyla da çok güzel bir uyum yakaladı. Ve açıkçası ben kitabın bu kadar beğenilmesini Urfa Harran’a da bağlıyorum.

Kitabı yazma sürecinde ciddi anlamda kitap okumaları da yaptım. Özellikle İslâm âlimlerinin hayatları ve buluşlarıyla ilgili okuduğum kitapları, romanın kaynakça bölümünde teker teker belirttim. Kitapta Doğu-Batı bilimiyle ilgili ciddi bilgiler mevcut. Baş karakterimiz Yıldırım Akarsu, astronom olduğu için sürekli düşünen bir zihne sahip… Onun bu düşünceleri sayesinde kendimizi dünyayı sorgularken buluyoruz. Evet, Kefensizler Mezarlığı’nın felsefi bir tarafı da var. Aslında korku kitabı gibi görünen birçok kitabın felsefi temelli olduğunu kabul etmek lazım. Birçok literatürde korku-bilim kurgu kitabı olarak bilinen Frankenstein’ın her şeyden azade felsefi bir kitap olduğunu savunsam, buna kaç kişi karşı çıkabilir ki?

Kefensizler Mezarlığı - Kayahan Demir

Kefensizler Mezarlığı, alanında uzman birçok kişi tarafından takdir yorumları aldı. Astronomi profesöründen tutun, sinema dizi yönetmenine ve yapımcısına kadar birçok kişinin takdirine mazhar oldu. Bunda kitabın sinematografik bir anlatımla kaleme alınmasının da etkisi var şüphesiz. Kitaptaki diyaloglar okurda ‘bu kitap mutlaka film olmalı’ fikrini uyandırıyor.

Senarist ve yönetmenler de bu şekilde düşünmüş olmalı ki, kitabın sinema filmine uyarlanması yönünde teklifler aldım çoğu kez. En son anlaşmaya vardığımız yapım şirketiyle kitabın dijital dizi olması yönünde karar kıldık. Bir aksilik olmazsa 2022 yılı içinde dijital bir kanalda, aynı isimle, dizi formatında ekranlara gelecek.

Sözün özü, Kefensizler Mezarlığı yazımı meşakkatli ancak okuması keyifli bir kitap… Elbette bunun takdirini okurlarımız verecektir. Ancak her şeye rağmen iyimser olmaya çalışan bir kitap da Kefensizler Mezarlığı… Dilerseniz yazımızı kitaptan iyimser sayılabilecek bir cümleyle sonlandıralım:

“Hayatta hiçbir gayesi olmayan insanın durumu, otopsiye girmeyi bekleyen cesedin durumundan farksızdır.”

Kayahan Demir


Kefensizler Mezarlığı hakkındaki yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz. Sitemizdeki diğer yazar maceralarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Keanu Reeves Leonardo DiCaprio The Devil in the White City

Keanu Reeves, “The Devil in the White City” Dizisinde DiCaprio ve Scorsese ile Bir Araya Gelebilir

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Isildur'un Kız Kardeşi Ema Horvath

Yüzüklerin Efendisi Dizisinde Kitaplarda Bulunmayan Isildur’un “Kız Kardeşi” Yer Alabilir