in , , ,

Murat S. Dural Öneriyor: Korona Günleri Kitap Tavsiyeleri

Yazar Murat S. Dural son dönemlerde okuduğu eserler özelinde, Korona Günleri’nde değerlendirebileceğiniz bazı kitap tavsiyeleri ile karşınıza çıkıyor.

Murat S. Dural Öneriyor: Korona Günleri Kitap Tavsiyeleri
- Reklam -
- Reklam -

Kibrit Ev adlı fantastik ve korku temalı öykü kitabıyla tanıdığımız, çeşitli derlemelerde adına sık sık rastladığımız; son olarak da Lefter Küçükandonyadis: Efsaneler Ölmez ile karşımıza çıkan Murat S. Dural konuğumuz oldu.

Murat S. Dural son dönemlerde okuyup beğendiği kitapları “Korona Günleri”nde Kayıp Rıhtım okurları için anlattı.

Murat S. Dural Korona Günleri’nde Ne Okuyor?

Enteresan günler, küçük bir kıyamet provası yaşarken, tüm dünya eve kapanmış aynı şeyleri solur, hissederken sevgili Kayıp Rıhtım ve emektarlarının teşviki ile size “Korona Günleri” için naçizane, beğenimi kazanmış birkaç kitap önermek istedim.

- Reklam -

Hemen belirtmeliyim ki her ne kadar bu süreç bizi fiziksel olarak soyutlasa da sosyal ve kültürel becerilerimizi, ister istemez iletişim becerilerimizi, kendimizle geçirebileceğimiz değerli zamanları hediye ediyor. Bu durumun kazanımı, zihnimizi ve ruhumuzu zenginleştirmeye katkısı tartışılmaz.

Özellikle spesifik ilgi alanım korku, tekinsiz, tuhaf, gotik edebiyat ile sizi fazla germek istemedim. Bu yüzden önereceğim kitapların yarısı bu türlerden diğer yarısı ise farklı tarzdaki eserlerden oluşacak. Her iki gruba da birer çizgi roman ekledim. Aynı anda çok şey okumak isterseniz farklı tarz ve türleri aynı potada eritebilirsiniz. Umarım ve ulaşabilirseniz bu eserler size bu zorlu günlerde güzel arkadaşlık eder.

Murat S. Dural Öneriyor

Demian / Herman Hesse

İlk kitap Herman Hesse’den “Demian”. Hesse hayranlığımı bir yana bu kitabı diğer bir yana koyuyorum. Can Yayınları’ndan çıkan eser benim şahsen, geçmişten aşina olduğum şeyleri anlatan olağanüstü bir roman. Böylesi enteresan ve değişik bir duyguyu 200 sayfa boyunca bu kadar kaliteli, anlaşılabilir anlatmak, yakın dostlarımla yaşadığım çok derin bir hissi, paylaşımı böylesine abideleştirmek, bu kadar kaliteli bir dil, akıcılık ve açıklıkla anlatmak yazarlığın Nirvana’sı olsa gerek. Muhakkak okumanızı tavsiye ediyorum.

Habibi / Craig Thompson

Fleanur Yayınları’ndan çıkan çizgi roman “Habibi” başlı başına ezber bozan, zihin açan bir eser. Çizimler kadar diyaloglar, buna eşlik eden felsefi yaklaşım ve çöl atmosferi oldukça iyi. Kaçırılmaması gereken bir eser. Çok sevdim ve müthiş keyif aldım. Her sayfa özenle oluşturulmuş. Eserin 665 sayfa olduğunu düşündüğünüzde ne demek istediğimi sanırım daha iyi anlayacaksınız. Sayfalar ilerledikçe geçmiş denilen şeyin gelecek ile bağlantılanması, evreninin kendine has müthiş renkleri ve karanlığı insanda yeni kapılar açıyor.

Bitik Adam / Giovanni Papini

Monokl Yayınları’ndan çıkan nice güzel eserden biri; Giovanni Papini’nin “Bitik Adam”ı. Tam bir dekadan manifestosu. Olağanüstü bir dil, akışkanlık, derin fikri alt yapı, saldırgan ve münasebetsiz tutum. Hayatımda çok özel yeri olan kitaplar var; Nietzsche’nin “Böyle Buyurdu Zerdüşt”ü, Aldous Huxley’in “Algının Kapıları”, yukarda tanıttığım Herman Hesse’nin “Damian”ı, Erasmus’un “Deliliğe Övgü”sü, Ferenc Molnar’ın “Pal Sokağı Çocukları” ilk aklıma gelenler. İşte bu kitaplara Giovanni Papini ve eseri “Bitik Adam” da girdi. Aynı yazarın “Düşsel Konçerto 1. Cilt”i de hayatımda önemli yer tutan eserlerden.

Murat S. Dural Öneriyor

Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi / Enrique Villa-Matas

Enrique Villa-Matas’ın Can Yayınları’ndan çıkan “Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi” adlı eseri son derece şaşırtıcı. Okurken bol bol gülümsedim, hatta bazı paragraflarda kahkaha attım. Edebiyat dünyasının, sanat ve sanatkarların bir kısmını böylesine süsleyerek sergilemek, yazarlardan, eserlerinden yola çıkıp alaycı ama ciddiyeti de elden bırakmayan bir üslup geliştirip aktarabilmek, yeniden, unutulmaz bir senaryo yazabilmek gerçekten güçlü bir dehanın göstergesi. Kısa bir kitap olmasından ve Villa-Matas hakkında belirleyici, merak uyandırıcı, etkileyici bir eser sayılmasından dolayı rahatlıkla önerebiliyorum.

Kayıp Çocuk Arşivi / Valeria Luiselli

Siren Yayınları’ndan çıkan Valeria Luiselli imzalı “Kayıp Çocuk Arşivi”. Valeria Luiselli’ye olan hayranlığım her kitabıyla biraz daha artıyor. Bunda muhakkak ki bizi onunla tanıştıran Seda Ersavcı’nın müthiş, yazara uygun çevirisi de pay sahibi. Romanın kurgusu başka, dili bambaşka güzel. Büyük ihtimalle belki Hollywood değil ama Bağımsız Amerikan Sineması esere ilgi gösterecektir. Özellikle kullandığı akışkan cümlelerine dikkat çekmek istiyorum. Bir bölümde tam 20 sayfalık tek bir cümle var ve inanmayacaksınız (dedikodu gibi oldu!) sizi hiç yormuyor. Nasıl olabilir! Meksika sınırına duvar örülmesinin arifesinde böylesi bir esere, Obama’nın okudukları arasında paylaştığı, ödüllere aday gösterilen bu kitaba bir göz atmalısınız.

- Reklam -

Ölüler, Diriler ve Deliler (Derleme)

Sıra geldi tuhaf, tekinsiz kurgulara. İlk kitap Deli Dolu Yayınları’ndan yeni çıkan “Ölüler, Diriler ve Deliler”. Karanlık bir öykü derlemesi. Kitabı duyduğum ve sonrasında ilk defa elime aldığımda öncelikle içindekilere, okumuş olabileceğim öykü ve yazarlara bakma ihtiyacı hissettim. İlk şaşkınlığımı o an yaşadım. Her ne kadar bir iki öykü tanıdık gelse de okumaya başlayınca büyülendim. Eserlerin sadece yazım tarihi ya da konseptten dolayı art arda gelmediğini, bize hazırlanmış çok güzel bir sofra gibi dizayn edildiğini gördüm.

Belirttiğim gibi eserler karanlık türün gelişimini gözler önüne sermek istercesine kronolojik sırayla önümüze seriliyor. 1773 ile 1911 yılları arasını kapsayan bu özel seçki bilindik isimlerin kıyıda kalmış, büyük ihtimalle ilk defa Türkçe’ye çevrilmiş öykülerinden oluşuyor. Bu noktada kitabın çevirmeni Zeynep Avcı’dan bahsetmek doğru adım olacak sanırım. Sayısız çeviri ve ödül sahibi bu edebiyat emektarının başarısı her ama her öyküde kendini müthiş bir şekilde belli ediyor. Kitabın editörü Hilal Aydın. Kitabın dilinin akıcı, okur dostu bir yapısı var. İzninizle bu kısımda ülkemiz edebiyatı açısından, bu türe katkılarından dolayı birkaç ismi anmak, önemlerine, verdikleri emeklere işaret etmek istiyorum. Bir süredir İthaki Yayınları emektarları Alican Saygı Ortanca, Ömer Ezer, Emre Aygün tarafından çıkarılan “Karanlık Kitaplık” serisi, bu serinin birbirinden güzel kapaklarının tasarımcıları Ebrahel Lurci ve Hamdi Akçay çok önemli bir rekabetin başlangıcı oldular.

Klasik Korku Öyküleri (Derleme)

Bu Karanlık Edebiyat çağrısına cevap veren Çınar Yayınları ise ülkemizde Gotik Edebiyat adına en önemli isimlerden biri Yankı Enki’nin editörlüğünde “Kara Çınar” serisini yayın hayatına geçirdi. Tüm dünyada farklı dallarda yükselen yerel karanlık edebiyat, korku eserleri, üretimler, ilk defa sahneye çıkan yeni evrenler almış başını giderken bu saydığım isimler hiç şüphesiz ki türün en mühim lokomotifleri. Son olarak önemle belirtmeliyim ki bu güzel yarış, rekabet arttıkça hem ülkemizde bu tür daha da yükselecek hem de yazanlar, çizenler için daha verimli üretimler kapısı olacak.

İşte biraz önce bahsettiğim Çınar Yayınları’ndan çıkan “Klasik Korku Öyküleri” bu türdeki ikinci kitap. Çınar Yayınları’nın Kara Çınar Serisi “Geceyi Yaşa!” sloganı ile çıkıyor. O geceyi alacakaranlık eyleyen Yankı Enki, Burcu Aktaş, Derviş Şentekin Cüneyt Çomoğlu, Pınar Demirhan’ın emeklerini barındırıyor, hepsini geçtim (buraya dikkat!) bu eser Seda Ersavcı, Elif Ersavcı, Yankı Enki’nin çevrileri ile adeta ince ince süslenmiş. Korku edebiyatı ile özel olarak hemhal olduğum için içerikteki öykülerin kalitesine kefilim. Yankı’nın eşiğinden geçen her eser gibi bu kitabın da üstüne atladım, iyi ki de öyle yapmışım. Türü seviyorsanız, “çevirileri nasıl?” filan bile demeyin; her anlamda çok iyi. Hele o Sarı Duvar Kâğıdı! Sandman Serisi’nin usta çevirmeni Elif Ersavcı’nın emeği.

Cehennem’den Gelen / Alan Moore ve Eddie Campbell

Üçüncü kitap Fleanur Yayınları’ndan çıkan bir çizgi roman; “Cehennem’den Gelen”. Alan Moore ve Eddie Campbell’in projesi “Cehennem’den Gelen-From Hell” müthiş, koleksiyonluk bir eser. Türe, önemine, hikâyenin efsanesine layık, bu anlamda yayınevi tarafından özveriyle çalışılmış, çok iyi hazırlanmış bir baskıya sahip. Kitabı ilk elime aldığımda dillere destan korku-polisiye eserinin, Karındeşen Jack’in kulaktan kulağa anlatılan, defalarca kitaplara, sinemaya konu edilen tek bir anlatısını okuyacağımı düşünmüştüm. Ancak her şeyi geçtim hikâyenin bitimi ile başlayan her bölüme dair açıklama ve onun ardından yine çizgisel olarak aktarılan diğer teoriler beni benden aldı. Jack üzerine Ansiklopedik bir kitaba dönüşmüş. Çizgi roman, polisiye ve özellikle Karındeşen Jack’e ilgi duyanların edinmesini öneririm.

Murat S. Dural Öneriyor

Kör Baykuş / Sâdık Hidayet

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan bir Sâdık Hidayet klasiği; “Kör Baykuş”. Kıymetli dostum, sevgili Göktuğ Canbaba’nın önerisi ile başladığım (muhakkak kitap önerilerini takip edin), karanlığına, bilinç akışına hayran kaldığım bir eser oldu. Eğer almaya niyet ederseniz muhakkak “Özel-Çizimli Baskı”sını sorun. Büyük ihtimal bulamayacaksınız. Kitap Sâdık Hidayet’in inanılmaz, depresif ve bir o kadar etkileyici hayat hikayesi ile öylesine örtüşüyor ki. İranlı yazarı ya da eserini nasıl tanımlayabileceğimi bilemiyorum. Her cümlesi yaşanmış, yaşanan ve içselleştirilmiş karanlığını solutuyor okura. Kısa bir kitap diyebilirsiniz ama öyle değil durum. Örgüsü kuvvetli, aklınızda yer ediniyor. Ezildiğinizi, karakterin sıkıntılarını, gerçek mi paranoya mı olduğunu anlayamadığınız durumları onunla beraber sırtınıza yükleniyorsunuz. “Kör Baykuş” aklınızı başınızdan alabilecek derecede başarılı, atmosferini buram buram solutan bir eser. Bir ara gözlerinizin karardığını, artık etrafınızı ellerinizle dokunarak anlamaya çalıştığınızı hissettiriyor. Zor ama zor olduğu kadar güzel. Bu riske girmeye değer.

Ölüler Yaşıyor Mu? / Hüseyin Rahmi Gürpınar

Son olarak Everest Yayınları’ndan çıkan Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Ölüler Yaşıyor Mu?” eserini önermek istiyorum. Kendisini ve yazarlığını pek sevdiğim Onat Bahadır’ın önerisiydi. Neye uğradığımı şaşırdığım bir kitap daha! “11 Ağustos 1932, Heybeliada” imzası ile sonlanan bu eseri nasıl anlatmak lazım? Türk Edebiyatı’nda korku, fantazya eserlerin belki de zirvesine koymak ve özellikle işaret etmek gerekiyor. Ön yargılarınızı unutun; böyle bir şey okumadınız. Gerçekten bu türleri seviyorsanız, bilinmezin ve onun sebep olduğu korku ilginizi çekiyorsa, bu türün felsefesine ilgi duyuyorsanız muhakkak okumanızı öneririm. Metinde eski dile dair kelimeler var ancak hiç rahatsız etmiyor. Cinlerle pek münasebette bulunan sinemamızın böylesi bir hazineyi, değerli bir eseri ya da buradan minvalle benzeri eserleri nasıl yok saydığını hem esefle kınıyor hem de hayretle karşılıyorum.

Evde kalın, edebiyatla kalın.

İşte Murat S. Dural tarafından sizlere önerilen bazı kitaplar bu şekildeydi. Peki sizin bu listeye eklemek istedikleriniz var mı? Siz de önerilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz


* Türk Mitolojisinden 10 Kitap Önerisi

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

mercan resifleri nasa

NASA Oyun Aracılığıyla Mercan Resiflerinin Haritasını Çıkarıyor

chuck dizi röportaj

Chuck Yapımcılarıyla Olası Devam Sezonları ve Geçmiş Üzerine Söyleşi