in , ,

Üç Kelimelik Dünya – Osman Palabıyık | Yazarının Kaleminden

Osman Palabıyık, alanında ünlü isimler ile söyleşi yaptığı yeni kitabı Üç Kelimelik Dünya’nın ortaya çıkış macerasını Kayıp Rıhtım okurları için yazdı.

Üç Kelimelik Dünya - Osman Palabıyık | Yazarının Kaleminden
- Reklam -
- Reklam -

Osman Palabıyık, hazırladığı ve alanında ünlü isimler ile söyleştiği yeni kitabı Üç Kelimelik Dünya hakkında yazdı. Palabıyık, kitabın ortaya çıkış serüvenini Kayıp Rıhtım okurları için kaleme aldı.

* * *

Dört beş yıl önce öykü yazmaya daha çok yoğunlaşmıştım ve kafamda kurguladığım bir öykü kitabı vardı fakat bir gün yayıncı bir arkadaşımla oturup projeleri konuşurken, ilerisi için planladığım söyleşi kitabını daha önceden hazırlama fikri ortaya atıldı. Uzun zamandır çeşitli mecralarda söyleşiler yaptığım için birkaç farklı söyleşi kitabı planım zaten vardı. Bu konunun üzerine uzun uzun konuşunca öykü kitabı benim aklımdan uçup gitti tabii. İlk günden beri söyleşi hazırlamaya karşı dinmeyen bir heyecanım var. Bir an önce çalışmalarına başladım. “Aşk” teması üzerinden bir plan yaptım, söyleşi yapacağım isimlerin listesini çıkardım ve hızlı bir şekilde listemdeki isimlerle iletişime geçip söyleşileri yapmaya başladım. Bir yandan soruları hazırlıyor, bir yandan biten söyleşilerin deşifrelerini yapıyor ve düzenliyor, bir yandan da bir sonraki söyleşi ismi ile iletişime geçiyordum.

Yaklaşık bir yıl kadar “aşk” üzerine söyleşiler gerçekleştirdim fakat bir yıl sonra çeşitli aksilikler başladı ve durakladım ben de. O süreçte de beklettiğim ve bu konuda faydalı olacağını düşündüğüm kitapları okumaya başladım. Onları okudukça kitabın temasını güncelleme ve değiştirme ihtiyacı hissetmeye başladım. 2018 yılı Tüyap Kitap Fuarı’nda Küsurat Yayınları ile tanıştık, proje üzerine kısa bir sohbet ettik tekrar görüşmek üzere sözleştik. Ben o sırada projenin yeni hali ve isimler üzerine tekrar çalıştım ve 2019 başında yayınevi ile tekrar bir araya geldik, isim listesi üzerine tekrar çalıştıktan sonra isim ve duygu eşleştirmeleri üzerine yoğunlaştık.

- Reklam -

Çalışmalara başladığımız sıralarda -şubat ayının sonlarında- şiir kitabım Ertelendikçe Büyüyen çıktı ve biraz ona zaman ayırdım. Daha sonra yaptığımız plan üzerinden listemizdeki isimlerle iletişime geçip bir takvim oluşturduktan sonra söyleşileri gerçekleştirdim. Söyleşi hazırlamanın en zorlu yanlarından birisi deşifre süreci. Uzun uzun ses kayıtlarını baştan sona dinlemek ve eksiksiz, yanlışsız kaleme almak uzun zamanlar alıyor. Bu konuda Öyküm, Esra ve Damla çok yardımcı oldular, koşturmacada deşifreleri yetiştiremediğim anlarda imdadıma yetiştiler. 2019 yılı sonunda kitabı tamamlamış olarak yayınevine teslim ettim.

Üç Kelimelik Dünya: Kuşaklar Arası Hikâyeler

Üç Kelimelik Dünya: Aşklar, Oyunlar, Duygular - Osman Palabıyık

Üç Kelimelik Dünya’ya söyleşileriyle katkı veren Selçuk Aydemir, Şevval Sam, Sarp Akkaya, Damla Sönmez, Şevket Çoruh, Aslı İnandık, Selçuk Erdem, Ezo Sunal, Niyazi Koyuncu, Zeki Kayahan Coşkun, Barış İnce, Mehmet Gürs, Dilan Bozyel, Ümit Kavak ve Melek Mosso’ya tekrar teşekkür ederim. Farklı yaş ve meslek gruplarından birçok insanı tek bir kitapta birleştirmek istememin en büyük sebebi zaman içerisinde hem kendi küçük çevremizde hem de yaşadığımız coğrafyadaki değişimlerin hayatımıza, duygularımıza nasıl etki ettiğini, zamanla duygularımızın ve olaylara karşı tepkilerimizin nasıl değiştiğini gözlemleyebilmekti. Söyleşi yaparken hem kuşak farklarını görmek hem de çocukluğu ya da gençliği tam kuşaklar arası geçişe denk gelen isimleri tanıyıp hikayelerini öğrenmek bana mutluluk verdi. Bunlar da uzun uzun hikayelerle kitaba yansıdı elbette. Zaman içerisinde oynadığımız oyunların, olaylara karşı geliştirdiğimiz tavırların, duygularımızı yansıtma biçimimizin, iletişim dilimizin değişimini görmek açısından verimli söyleşiler oldu.

- Reklam -

Biraz önce bahsettiğim aksiliklere o zamanlar çok kızmış olsam da şimdilerde “iyi ki” diyorum. Çok önemsediğim bir kitap o zamanlar aceleyle çalışmaya başlamamla tekdüze bir içeriğe sahip olacakken şimdiki hali ile keyif veren bir içeriğe sahip. Ayrıca “iyi ki Küsurat ekibiyle tanışmışım” diyorum. Onlarla tanışmış olmam ve kitabın yolculuğu konusunda motive etmeleri kitabın kaderi konusunda belirleyici oldu.

Tüm söyleşilerin birleştiği ortak nokta “samimiyet” oldu sanırım. Her ne kadar farklı kuşak ve alanlardan isimlerle konuşmuş olsak da hepsinin yaşadığı olaylar ve dönemlere baktığımızda duyguların hep saf ve samimi kaldığını gördüm. Bu tabii ki söyleşi yaparken de iyi hissettiren bir durum.

Son olarak kitabın girişinde yazdığım dileğimi tekrar edeceğim: Umutlu olmaktan, sevmekten, sarılmaktan ve gülümsemekten vazgeçmeyin. 🙂

Osman Palabıyık


Üç Kelimelik Dünya hakkındaki yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz. Sitemizdeki diğer yazar maceralarını buradan okuyabilirsiniz.

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the Falcon and the Winter Soldier white wolf

The Falcon and the Winter Soldier’da Bahsi Geçen White Wolf Aslında Kimdir?

Bernardine Evaristo yeni kitap yazarlık

Booker Ödüllü Bernardine Evaristo, Yazarlık Yolculuğunu “Manifesto” Kitabıyla Anlatacak