in , ,

Ve Diğer Kutsal Şeyler – Selim Bektaş | Yazarının Kaleminden

Selim Bektaş yeni romanı “Ve Diğer Kutsal Şeyler”in ortaya çıkış macerasını Yazarının Kaleminden köşesinde anlattı.

Ve Diğer Kutsal Şeyler - Selim Bektaş | Yazarının Kaleminden
- Reklam -
- Reklam -

Öykülerini çeşitli mecralarda okuma fırsatı bulduğumuz, bir dönemin öne çıkan yayınlarından Peyniraltı Edebiyatı’nın kurucusu, şimdilerde ise Trendeki Yabancı’nın başında gördüğümüz Selim Bektaş, Ve Diğer Kutsal Şeyler adlı yeni romanının yazım macerasını anlattı.


İlk romanım Muz Beyazı Ekim 2015’te yayımlandığında aklımda 3 yılda bir roman yayımlama fikri vardı. Kişisel programıma göre Ve Diğer Kutsal Şeyler 2018’de yayımlanacaktı. Ama unuttuğum temel bir gerçek vardı: Ben tembel bir yazardım. Kitap Ağustos 2020’de yayımlandı. İyi ve garip hikâyeleri çok seviyorum. Muz Beyazı’nda iktidarın rüyaları yasakladığı bir evrendeydik ve bir rüya makinası yapmaya çalışıyorduk. Ve Diğer Kutsal Şeyler’de ise tamamlanmamış bir kutsal kitap ve garip ilişkilerle dolu bir trendeyiz.

Ve Diğer Kutsal Şeyler - Selim Bektaş

- Reklam -

Ve Diğer Kutsal Şeyler: İlk Kıvılcım

Ve Diğer Kutsal Şeyler’in ilk kıvılcımı, muhtemelen öncesinde bin kez dinlediğim Stairway to Heaven’ı bin birinci dinleyişimde şarkının “o şarkı” olduğunu fark etmemle atıldı. Stairway to Heaven odağında bir roman. Güzel fikir. Sanki kutsal bir metinden alınmış gibiydi. Bir kadın “ulaşılamaz”ın peşinde, macera boyunca önüne engeller, yardımcılar çıkıyor ve sonunda arınıyor. Mistik olduğu kadar ayakları yere basıyor çünkü cennete kanatlı bir atla değil, merdivenle çıkmak istiyor.

Henüz ortaya çıkamamış bir dinin bir türlü yazılamayan kutsal kitabının son bölümünü yazması için tutulan bir gölge yazarın hikâyesi, özgürlük alanı “neredeyse” sınırsız bir hikâyeydi. İstediğim herhangi bir şeyi kutsal yapabilirdim. O günlerde 1930’larda Amerika’da üretilen bir trenin hikâyesini okumuştum. Mercury. Art Deco tarzında yapılmış bir tren. Adeta steampunk filmlerden çıkmıştı, gördüğüm en güzel ve en büyük şeylerden biriydi Mercury. Sanayi ve sanatın bu kadar iç içe geçtiği başka bir şey hatırlamıyorum. Yeni dinimin ana kutsalını bulduğuma göre diğer kutsalları da yazabilirim sanırım. Romanın diğer kutsalları, ilişkiler, yol ve müzik. Bu kadar kutsal yeter. (Not: Mercury’nin hikâyesi romanda birkaç küçük değişiklikle yer alıyor.)

Ve Diğer Kutsal Şeyler - Mercury

Hızlı Kurgu

Romanda hızlı bir kurgu olduğu için hızlı okunması gerekiyordu. Bu yüzden kısa bölümler halinde kurguladım. Anlatıcının da birinci kişi olması dili daha esnek kullanabilmemi sağladı. Böylece iş görüşmesine giderken kendine yaptığı çoktan seçmeli testi, trende giderken hazırladığı bulmacayı ya da sevgilisi için hazırladığı hayali yemek menüsünü görebilecektik.

- Reklam -

Son olarak kitabın isminden bahsetmek istiyorum. Daha ortada hiçbir şey yokken bir Word dosyasını “Birkaç Kutsal Şey Daha” olarak kaydetmiştim. Uzun bir süre o isimle çağırdım dosyayı. Daha sonra çok teklediği için değiştirmek istedim. Enis Batur’un bir şiirinde geçen “Uyanıp kan içinde bir gece”yi “Uyanıp Pas İçinde Bir Gece” olarak uyarladım. Berkan M. Şimşek, Cem Tunçer ve Mustafa Çevikdoğan bu ismi hiç beğenmediler, Cem Akaş da beğenmedi. Aslında bir kişi dışında kimse beğenmedi. Nihayetinde “Ve Diğer Kutsal Şeyler” oldu, herkesin içine sinmiştir sanırım.

Kitapta geçen şarkılardan oluşan playlist aşağıda:

Konuşulmayan şeyler vardır.
Selim Bektaş


* Aşk ve Öbür Cinler Alıntıları: Gabriel García Márquez’den Masalsı Bir Başyapıt

Esere dair yorumlarınızı bizlerle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

enola holmes incelemesi

Enola Holmes İncelemesi: Boynuz Kulağı Geçerse!

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Cinsellik

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Cinsellik İçeren Sahneler ile Öne Çıkabilir