in , ,

Yazarının Kaleminden: Karanlık Dünyaya Yolculuk – Yeşim Taşı Efsanesi

Yazar ve editör Ömer Ünal, yerli fantastik türünde kaleme aldığı “Yeşim Taşı Efsanesi: Karanlık Dünyaya Yolculuk” kitabının yazım macerasını anlattı.

Yazarının Kaleminden: Karanlık Dünyaya Yolculuk - Yeşim Taşı Efsanesi
- Reklam -
- Reklam -

Gök kubbenin altında söylenmemiş söz yoktur dense de söylenen sözlerin hepsinin aslında birbirinden çok daha farklı kurgular olduğunu kabul etmeli. Yazıya, söze ve kitaba olan aşk da aslında tam olarak o yepyeni kurgunun peşine takıldığım gün başladı diyebilirim.

Henüz ortaokul sıralarında başlayan yazma ve okuma tutkum, lise yıllarında dergi yazarlığına evrildi. O yıllarda zamanda yolculuk, paralel evrenler üzerine okumalar yapıyor ve edebiyat fantastik zemine nasıl çekilebilir şeklinde türlü sorular soruyordum kendime. Kısa hikâye denemelerimde de özellikle boyut değiştiren kahramanlar, zamanda yolculuk yapan insanlar üzerine kurgular oluşturuyordum.

Jules Verne’in “Dünya’nın Merkezine Seyahat” adlı romanı, Robert Zemeckis’in “Geleceğe Dönüş” üçlemesi çocukluk yıllarımda bilinmeyene olan merakımı arttıran önemli çalışmalardır. Türkçe ve edebiyat alanlarındaki lisans eğitimimin ardından yüksek lisansımı Türk halk bilimi anabilim dalında tamamladım. Türk mitolojisi, kültürel ögeler, farkına varmadığımız ancak mitolojik arka planı oldukça sağlam ve derin birçok ritüel yazılarımda söz konusu alanların varlığını günbegün artırdı.

- Reklam -
Birçok kişi için mitoloji denildiğinde akla ilk olarak Yunan ve İskandinav mitleri geliyor.

Yeşim Taşı Efsanesi: Karanlık Dünyaya Yolculuk

Oysaki milletlerin kültürel hafızalarında mitik birçok unsur bulunmakta ve Türklerin de mitolojik hikâyelerinde, inanç sistemlerinde ve kültür kodlarında oldukça fazla öge yer almakta. Tüm bunları kitabî bilgilerden okuyup takip edebiliyoruz.

Halk bilim alanındaki eğitimim sonrasında alanımla ilgili birçok makaleyi ve tezi okumaya başladım. Bu tezlerden bazılarının kitaplaşması ve daha çok fazla kişiye ulaşmasını o kadar çok istemiş olmalıyım ki aldığım bir telefon ile bana bu isteğimi gerçekleştirme imkânı sunuldu.

Düzenli olarak yazdığım dergilerden İhtimal’in yayın yönetmeni Haydar Barış Aybakır’dan Karakum Yayınevi’nde mitoloji-halk bilim editörlüğünü üstlenmem istendi. Bu teklife elbette olumlu yanıt verdim. Seçkin Sarpkaya’nın Türklerin Şeytani Masalları adını taşıyan kitabıyla başladığım editörlük mesaisine Türk Kültüründe Vampirler, Anadolu’nun Kronikleri, Mitolojinin Müziği, Kahramanın Sinemadaki Yolculuğu, Türk Destanlarından Kalevala Destanı’na kitaplarıyla devam ettim. Bu süreçte edindiğim bilgiler yazılarıma da ışık tutmaya başladı. Çocukların ve gençlerin Türk mitolojisiyle buluşmaları ve destan kahramanlarını kendilerine uygun bir dille okumalarına dair duyduğum istek bende giderek arttı.

- Reklam -

Motivasyon Kaynağım

Tüm bu süreç, beni daha sistemli bir şekilde ve bu kez kitabıma yönelik olarak yazmaya itti. Motivasyon kaynağımı Türk mitlerinden alınca yazmak da kaçınılmaz oldu. Uygurların Göç Destanı’nda da ifadesini bulan Yeşim Taşı’nı merkeze alarak Oğuz, Umay ve Berk karakterlerinin mitolojik yolculuğuna araladım kapıları. Kitabımı; iki yılı aşkın bir süredir yaptığım araştırmalar sonucunda, yaklaşık olarak bir yılda tamamladım.

Serinin ilk kitabı olan “Karanlık Dünya’ya Yolculuk”, aydınlığa susamış tüm ruhların, özgürlüğe adanmış tüm yüreklerin birer fısıltısı aslında. Tabii ki bu fısıltıyı duyacak olan da okurun ta kendisi. Kahramanın yolculuk için Bilge Kağan’dan aldığı davetin şekli, kahramanların Ankara’da başlayan fantastik yolculuğu ve maceraları sırasında karşılaştıkları mitolojik canavarlar; fantastik efsane ve destan kahramanları kurgumun zenginleşmesine olanak sağladı. Özellikle Dede Korkut Hikâyelerinin yeni nüshasının bulunuşu ve “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” adını taşıyan on üçüncü hikâye kitaptaki olayların kilit noktalarına da zemin hazırladı. Okuru bolca fantastik öge ile buluşturan sayfaların kokusunu bir yazar olarak duyumsamak ise ayrı bir haz ve serinin devamını yazmak için de büyük bir motivasyon kaynağı.

En Çok Zorlanılan Yerler

Kitabın yazılış sürecinde beni en çok serinin devamı için kurguladığım kısımlar zorladı. Hatta serinin üçüncü kitabında yer alan bir merkez sahneyi ilk kitabımda sezdirebilmek için de kimi cümlelere yer verdim. İlk kitapta var olan tarihi kişiler, olaylar ve savaş isimleri konusunda da kitaplara yeniden başvurmam gerekti. Bu noktada halkbilimci, yazar, edebiyatçı birçok kişiye danıştım. Kitap tamama erdi derken yaptığım kimi düzenlemeler ve özellikle editörümün ve düzeltmenimin uyarıları ile tüm kitabı yeniden okumak durumunda kaldığım zamanlar da oldu. Büyük bir titizlikle gerçekleştirilen düzenlemelerin ardından, kitap yayına hazırlanırken de yayınevinin gösterdiği ilgi oldukça değerliydi benim için.

Yeşim Taşı Efsanesi: Karanlık Dünyaya Yolculuk

Halihazırda editörü olduğum yayınevinden kitabımın çıkıyor olması pek de şaşırtıcı olmasa gerek. Ancak kitabımın yazılış sürecini bilen ve kurgumdan haberdar olan arkadaşlarımın da önerileriyle çalışmamın kendi yayınevlerinden çıkması konusunda iki farklı yayınevi ciddi bir şekilde kitabımla ilgilendi. İsim vermeden kendilerine de teşekkür etmeliyim.

“Türk mitolojisini merkeze alan özellikle de genç okurların ilgisini çekebilecek bir kurgu nasıl yazılabilirdi?” sorusuna kendimce cevaplar bulduğum ve bunu da ortaya koymaya gayret ettiğim kitabımın fantastik edebiyat okurlarına yeni sorular sordurması ve tılsımlı kapıları ardına kadar açtırması en büyük dileğimdir. Hızır ve Dede Korkut kitabı okuyan tüm okurların yoldaşı olsun…
Ömer Ünal


* Yeşim Taşı Efsanesi: Türk Mitolojisini Merkeze Alan Fantastik Roman Raflarda

* Sitemizde bulunan diğer yazım maceralarını okumak için tıklayın!

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

J.R.R. Tolkien Gondolin'in Düşüşü

J.R.R. Tolkien’in İlk Orta Dünya Hikâyesi Gondolin’in Düşüşü Türkçede!

star wars obi-wan

Star Wars: Obi-Wan Kenobi Dizisi Bir Süreliğine Rafa Kaldırıldı