in ,

Kara Şövalye’nin En İyi Maceraları: Mutlaka Okumanız Gereken 10 Batman Çizgi Romanı

Batman çizgi romanları denince akla sayısız eser geliyor. İşte The Killing Joke’tan Year One’a… Kara Şövalye’nin en iyi maceralarından bazıları!

Batman cizgi romanlari
- Reklam -
- Reklam -

Batman çizgi romanları arasında bir favori seçmek çoğu zaman güç olmuştur. Yine de Gotham’ın ikonik koruyucusu hakkındaki en iyi macerayı birlikte bulmaya çalışalım!

Kara Şövalye yıllar içinde pek çok farklı ekiple sayısız maceralara atıldı. Bunlar arasında Batman’in mutlaka okumanız gereken bazı eserleri de yer alıyor. Gotham’ın muhafızına dair mutlaka kütüphanenizde bulunması gereken 10 farklı çizgi romanını sizler için derledik.

Çizgi roman kültürü yüzyıllar içinde çok farklı şekiller aldı. Birbiri ardına akan kutucuklar birçok yazar ve çizerin elinde değişik yorumlarla okuyucuya ulaştı. Ancak çizgi romanın evriminin bir noktasında yaratısı olarak ortaya çıkardığı kahramanlar, ondan daha büyük bir noktaya geldi. Bu kahramanlar arasında en dikkat çekici olanlarından biri de Batman. Çizgi romanların temelini oluşturması açısından oldukça kritik bir öneme sahip Kara Şövalye yıllar içinde çeşitli maceralar yaşadı. Bazısı karakterin beden gücüne odaklanırken bazısı Dünya’nın En İyi Dedektifi olarak dehasını sayfalara aktardı. Ama neredeyse bütün hikâyeleri okurları heyecan içinde bırakmayı başardı.

- Reklam -

Meşhur kahramanın Matt Reeves tarafından beyaz perdeye aktarılan ve başrolünde Robert Pattinson’ın yer aldığı The Batman filmi izleyiciyle buluşmuşken  ve dijitale de gelmişken, Gotham şehrinin koruyucusunu daha yakından tanımak için okumanız gereken çizgi romanlara hep beraber göz atalım.

İşte En İyi Batman Çizgi Romanları

10. Batman: Dünya

Batman: Dünya Ethem Onur Bilgiç

DC’nin belki de bütün Batman çizgi romanlarından farklı olarak ele alındığı Batman: Dünya, kahramanımızı farklı açılardan ele almak konusunda oldukça başarılı bir antolojik eser. Ertan Ergil’in yazdığı ve Ethem Onur Bilgiç’in çizdiği Beşik hikâyesi ile Türkiye’nin de bulunduğu 14 ülkenin 14 farklı yorumunu içeriyor. Böylece Gotham’ın karanlık gölgelerinden çıkıp güneşin parladığı plajlarda ve kültürlerde Bruce Wayne karakterinin temel fikrine daha rahat göz atabiliyoruz. İlk defa çizgi roman okuyacak olan okurlara biraz ağır gelse bile en iyi Batman eserleri arasında kesinlikle yer alıyor.

Batman: Dünya için hazırladığımız incelememize de buradan göz atabilirsiniz.

9. Under the Hood

Under the Hood çizgi roman

Under the Hood, Batman’in duygusal tarafını en iyi ele alan eserler arasında kendisine yer buluyor. Judd Winick, Doug Mahnke, Eric Battle ve Shane Davis’in bulunduğu yaratıcı ekip Jason Todd’u yeniden panellerde görmemizi sağlıyor. Eski Robin olan Todd’un kendisine bir baba figürü olarak seçtiği Batman tarafından yapılan “ihaneti” konu alıyor. İntikam ve nefret dolu bu hikâye aynı zamanda Joker’in ne kadar kötücül bir dehaya sahip olduğunu da gözler önüne seriyor.

8. Batman: Hush

Batman: Hush

Batman: Hush, Bruce Wayne’nin çözmesi gereken görkemli gizem hikâyelerinden birisi olarak listede yer alıyor. En iyi dedektif ünvanını elinde bulunduran Batman, sırlarını bilen birisi tarafından şantaja uğrar. Kara Şövalye bir taraftan Superman ile uğraşırken diğer taraftan hayatına müdahale eden bu gizemli kişiyi bulmak zorundadır.

Hush serisi ayrıca Batman’in Catwoman ile ilişkilerinde yeni bir noktaya geldiği bir eser olarak da dikkat çekiyor.

7. The Dark Knight Returns

The Dark Knight Returns

Çizgi roman yazarları arasında kendisine haklı bir yer edinen Frank Miller’ın 1986 tarihli efsane hikâyesi Jason Todd’un ölümünden sonra emekli olan Bruce Wayne’nin yaşadığı zorlukları anlatıyor.

Ancak emekliliğinden 10 yıl sonra Gotham şehrinin artan suç vakasını görmezden gelemeyip kostümünü yeniden üstüne geçiriyor. Fakat Gotham Polis Departmanı ve Amerikan hükûmeti bunu kabul edilemez buluyor. Böylelikle Superman’i Batman’i durdurmak için gönderiyor.

6. Batman: The Court of Owls

The Court of Owls

The Court of Owls, DC Comics evrenini baştan başlatan New 52 olayından sonra Batman’in kendisini içinde bulduğu ilk seri olma önemini taşıyor. Scott Snyder ve Greg Capullo tarafından kaleme alınan seri gizli bir örgüt olan Baykuşlar Divanı’nın derinlere kök salmış kötülüğünü de gözler önüne seriyor. Ayrıca Batman: Dünya’da Türkiye’nin hikâyesinin de atıfta bulunduğu bu divan Kara Şövalye’nin baş etmesi gereken büyük düşmanlarını da barındırıyor.

5. Batman: Year One

Year One Batman çizgi romanları

- Reklam -

1987 yılının noir öyküsü Batman: Year One kendisini açıklayan bir başlığa sahip. Frank Miller’ın yazdığı ve David Mazzucchelli’nin çizdiği seri Bruce Wayne’nin Gotham’a döndüğü ilk yılı anlatıyor. Bununla birlikte suçla savaş yıllarının başında olan Batman kötü karakterlerle tanışırken Jim Gordon ile birlikte çalışmayı da öğrenecektir.

4. A Death in the Family

A Death in the Family

Efsanevi yazar Jim Starlin tarafından yazılan ve Jim Aparo’nun panellere aktardığı A Death in the Family sonunu okuyucuların seçtiği ilginç bir sayı. Serinin sonunda Robin’in ölüp ölmemesini okuyucuya bırakan çizgi roman Jason Todd’un acı dolu hikâyesini anlatıyor.

Todd’un annesi Joker tarafından kaçırılmıştır ve bunun üzerine Robin gerçek bir kahraman olarak annesini kurtarmak için kötü palyaçonun karşısına çıkar. Muhteşem bir mücadele sonrasında Todd, okurların isteği üzerine Joker tarafından öldürülür. Ancak bu daha muhteşem bir serinin başlangıcı olacaktır.

3. Batman: The Long Halloween

Batman Çizgi Romanları The Long Halloween

Jeph Loeb ve Tim Sale tarafından yaratılan The Long Halloween, Batman evreni içinde belki de en akıllıca yazılmış hikâye örgülerinden birine sahip. Batman’in suçla savaş kariyerinin ilk yıllarını anlatan eser, Holiday isimli kötünün özel günlerde insanları öldürmesini konu alıyor.

Matt Reeves’in The Batman filmi için büyük bir ilham kaynağı olan bu eser, evrenin en büyük kötülerinin de konuya dahil olmasıyla iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Gotham şehrinin yorulmaz koruyucusu için gittikçe kötü bir hal alan örgü, okuyucuya enfes bir macera sunuyor.

2. Batman: Whatever Happened to Caped Crusader

Whatever Happened to Caped Crusader batman çizgi romanları

2009 yılında Neil Gaiman tarafından yazılan ve Andy Kubert tarafından çizilen Whatever Happened to Caped Crusaider, Batman serisini bitirmesi açısından oldukça önemli bir yere sahip. Ayrıca DC evreninin büyük olaylarından birisi olan Final Crisis öncesi Batman’in psikolojik travmalarla dolu yaşamının son bölümüne Gaiman’ın müthiş anlatımıyla göz atabiliyoruz. Batman 686. sayı ve Detective Comics 853. sayı olarak iki parça halinde okuyucuya sunulan eser 2009 yılında British Fantasy Award En İyi Çizgi Roman dalında ödülünü kazanmıştı.

1. The Killing Joke

The Killing Joke

Çizgi roman tarihini kökten değiştiren en önemli yazar Alan Moore’un kaleminden çıkan The Killing Joke birçok açıdan geleneksel Batman eserlerinden ayrılıyor. Bunun en önemli sebebi tek sayılık bu eserin Joker karakterine derinlik katması ve Barbara Gordon gibi diğer karakterleri farklı açılardan ele alması gösteriliyor.

Suçun deha prensi Joker, Polis şefi Gordon ve Kara Şövalye Batman arasında geçen hikâye tek bir kötü günün nasıl sonuçlar doğurabileceğini anlatıyor. Bununla birlikte The Killing Joke, Joker’in şimdiye kadar anlattığı en büyük şakayı da içeriyor. Alan Moore’un ustalık eseri Eisner En İyi Yazarlık dalında da ödülü kucakladı.

İyilik için karanlıkta savaşan Batman’in dâhil olduğu en iyi 10 çizgi roman sıralaması bu şekildeydi.

Sizin listeye mutlaka eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz başka eserler var mıydı? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bize iletebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Gelu Gelu dedi ki:

    Batman Dünya hariç çok klasik bir liste. Sürekli gördüğümüz en iyi Batman maceraları listelerinde hep olan 6-7 hikaye burada da var.
    Batman Dünya için ufak bir hata var açıklama kısmında. “Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkenin 10 farklı yorumunu içeriyor” kısmı 14 ülke ve 14 farklı yorum olmalıydı.

  2. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Batman: White Knight simdiye kadar okudugum en iyi Batman macerasi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Daniel Auster cinayet

Dünyaca Ünlü Yazar Paul Auster’ın Oğlu, 10 Aylık Kızını Öldürdüğü Gerekçesiyle Tutuklandı

hologram insan uzay

Tarihte İlk Defa Bir İnsan Hologramı Uzaya Çıktı: İletişimde Yeni Bir Çağ Başlıyor