in ,

Bilimi Dünyaya Sevdiren Carl Sagan Kimdir? Hayatı Hakkında 12 İlginç Anekdot

Carl Sagan kimdir? İşte uzayı milyonlara sevdirmeyi başaran bilim insanının araştırma, öğretme ve sürekli öğrenmeyle geçen hayatı hakkında bazı ilgi çekici anekdotlar!

carl sagan kimdir hayati hakkında bilgi
- Reklam -
- Reklam -

Carl Sagan kimdir? Bilimi dünya çapında milyonlarca insana sevdiren, popüler bilimin öncülerinden Sagan’ın hayatı hakkında az bilinen detaylara göz atma zamanı.

Gezegenimizi ve çok daha ötesini merak etme isteği uyandıran bilim insanı Carl Sagan, bir gökbilimci ve astrobiyolog olarak görev yaptı. 1934 yılında Brooklyn’de dünyaya gelen bilim insanı, 1996 yılında Seattle’da hayatını kaybetti.

Sagan’ın göklere bakmaktaki yeteneğiyle iletişim becerileri birbirleriyle hayli uyumluydu. Kendi kitabından uyarlanan Cosmos: A Personal Voyage belgeseli başta olmak üzere pek çok çalışmasıyla uzayı ve bilimi sıradan insan için anlaşılır kıldı.

- Reklam -

İşte modern bilimin en önemli isimlerinden Carl Sagan hakkında hayatından ilgi çekici 12 bilgi!

Carl Sagan: Popüler Bilimin Babasının Hayatı Hakkında 12 İlginç Bilgi

1. Harvard Üniversitesi Sagan’ın Akademisyenlik Başvurusunu Reddetmişti

Sagan’ın akademik kariyeri Harvard’ta başlasa da, 5 yıllık asistan profesörlük süreci sona erdiğinde, çalışmalarına kadrolu olarak üniversitede devam etmesi uygun görülmedi. Harvard’ın genç bilim insanını kalıcı olarak kabul etmemesindeki en önemli sebep bir öğretmeninin çalışmaları hakkında “laf kalabalığı ve kullanışsız” yorumunda bulunmasıydı.

carl sagan eserleri

Sagan bu reddin ardından şansını Cornell’de denedi ve 1996’daki ölümüne kadar çalışmalarına orada devam etti.

2. Bütün Eserlerini Önce Ses Kaydına Alıp Sonra Yazıya Geçirirdi

1994’te yayımlanan Soluk Mavi Nokta’nın 20 taslağı ABD Kongre Kütüphanesi’nde görülebilir. Sagan’ın pek çok eseri, bunun gibi, sürekli revizelere, bitmez taslaklara sahip. Hatta kimi eserleri yayımlanmasından yıllar sonra eklenmiş, yeni bilgiler taşıyan kısımlarla dolu.

bilim insani

Ünlü bilim insanının bu kadar çok yeniden yazım kullanması bir yerden sonra eserlerin ilk hâlinin ses kaydı olmasına sebep olmuş. Kasetlerden dinleyerek yazıya çeken öğrenciler Sagan’a teslim ediyor ve hiç değilse o ilk taslak oluşurken ortaya çıkan kâğıt dağlarından kaçınılıyormuş.

3. “Kuşlar Neden Uçar?” İsimli Bir Çocuk Kitabı Yazmayı Planlamıştı

1993’te “Neden?” sorusu üzerinde duran bir çocuk kitapları serisini düşünmeye başlamış. “Neden Yazlar Sıcak Geçer?”, “Neden Göller Var?” ve “Hava Nedir?” serideki diğer kitapların konularıymış. Sagan’ın ömrü bu fikri metne dökmeye yetmemiş.

4. Uzay İstasyonu Fikrine Karşı Çıkmış

Sagan NASA’nın Uzay İstasyonu fikrini hiç de hoş karşılamamış. Ünlü astronoma göre gezegenin hemen dibindeki bir İstasyon’a gitmek uzay keşfi değilmiş. Sagan için robotlar kullanarak uzak gezegenlere gitmek esas hedef olmalı, bir istasyon da ancak insanları uzun yolculuklara hazırlamak için makul bir fikir.

5. İklim Değişikliğine Dikkat Çeken İlk İsimlerdendi

carl sagan kimdir hayatı hakkında bilgi anekdot

1960’da yazdığı doktora tezi Venüs’ün atmosferini konu alıyordu. Teorik modeli gezegenin son derece yüksek yüzey sıcaklığının atmosferdeki sera etkisinden kaynaklandığını ortaya çıkardı. Konu hakkında Kozmos kitabından bir alıntı:

“Venüs’ün yüzeyi bir uyarı, bizimkine benzeyen bir gezegende yaşanabilecek facialara dair bir uyarı.”

6. Kongre Kütüphanesi’ndeki Carl Sagan Arşivi, “Family Guy” Dizisinin Yaratıcısı Tarafından Fonlandı

Carl Sagan’ın bütün eserlerinin yanında taslakları ve dağınık notları gibi materyallerden oluşan “bin kutuluk” bir koleksiyon ABD’deki en büyük kütüphane olan Kongre Kütüphanesi’nde sergileniyor. Sagan’ın vefatının ardından eşi Ann Druyan’ın çabalarıyla bir araya getirilen koleksiyon, Family Guy dizisinin yaratıcısı Seth MacFarlane’in bağışladığı açıklanmayan bir miktarla satın alınmış. “Seth MacFarlane Koleksiyonu, Carl Sagan ve Ann Druyan Arşivi” adıyla sergilenen eserlerin arasında Sagan’ın ilk not defterleri ve sınav kâğıtları bile var.

7. Hiç Söylemediği Bir Sözle Ünlü Oldu

Johnny Carson’un sunduğu Tonight Show’da birkaç kez boy gösteren Sagan, bir noktadan sonra sunucunun mizahının da hedefi oldu. Carson’un, boyunlu kazak dahil kusursuz yaptığı Sagan taklidinde geçen “milyarlarca ve milyarlarca” kalıbı, Sagan’ın en ünlü deyimleri arasında.

- Reklam -
YouTube video

İşin aslıysa farklı. Sagan hiç bu kalıbı kullanmadı ama uzayın büyüklüğünü betimlemek için milyon, milyar ve trilyonları sürekli tekrarladığı da bir gerçek.

YouTube video

8. Sagan ve Ann Druyan Sadece Bir Telefon Görüşmesi Sürecinde Çıkıp Ardından Nişanlanmışlar

Sagan ve Druyan birbirlerine Voyager mesajını hazırlarken âşık olmuş. İkilinin kısa süren flört evresi kayda eklenecek bir Çin müziği ararken ortaya çıkmış. Druyan geç mesailerden birinde “Akan Nehir” adında bir melodiye denk gelmiş ve heyecanla Sagan’ı aramış. İkili o zamana kadar iş partneri ve arkadaş olsa da aralarında başka hiçbir şey yokmuş. Telefonda ne konuşuldu bilmiyoruz ama o çağrı sona erdiğinde telefonu nişanlı bir çift olarak kapatmışlar.

9. Esrarın Yasallaşması için Çalıştı

carl sagan popüler bilim

1969’da Time dergisinde marihuana kullanmanın kişisel faydalarından bahseden makaleyi yazan Mr X, Carl Sagan’dan başkası değildi. Ünlü bilim insanı, gençliği boyunca uyuşturucu kullandığını 30’larının sonunda kabul etti. Sagan’a göre, “içimizdeki hassas yönü ve kardeşlik duygumuzu ortaya çıkartan bir ilacın yasal olmaması öfke uyandırıcı,” bir olaydı.

10. Star Trek’teki Çeşitlilik Azlığı Canını Sıkmıştı

1978’de bilimkurgu eserlerin hayatındaki önemini anlatan bir yazı kaleme alan Sagan, Star Trek’in çok beyaz olmasından dert yakınmış:

“Yüzyıllarca gelecekteki bir geminin küresel toplumdan seçilmiş üyeleri utanç verici düzeyde Anglo-Amerikan. Ayrıca, dizideki 12 ya da 14 yıldızlararası aracın sadece ikisi -Kongo ve Potemkin- İngilizce olmayan isimlere sahip.”

11. Mars’ı Kendi Başına Bırakmamız Gerektiğini Düşünüyordu

Uzayı keşfetme kendisinin en büyük tutkusu olsa da, Sagan’a göre Mars’ı korumak uzayda yol alma limitimizi azaltma pahasına bile değecek kadar önemli.

Mars Uydusu Phobos Rover

Ünlü astronom, Cosmos belgeselinde tezini şöyle açıklıyor:

“Mars’ta hayat varsa, Mars’ta hiçbir şey yapmamamız gerektiğine inanıyorum. O durumda, Mars, Marslılara aittir. Marslılar sadece mikroplardan ibaret olsa bile. Bizden bağımsız bir biyolojinin varlığı hayal edebileceğimizden çok daha büyük bir servet ve o hayatın korunması, Mars’ın herhangi bir diğer olası kullanımından çok daha kıymetli.`

12. Bir “Contact” Oyunu Yapma İsteği Vardı

Ülkemizde de Mesaj adıyla vizyona giren Contact, ünlü yazarın tek romanı. Metin aslında ilk taslaklarda bir video oyunu olarak geliştirilmişti. Oyuncular Dünya’ya bir mesaj getiren bir uzaylıyı kontrol edecek ve evren boyunca pek çok farklı tehlikeden kaçmaya çalışacaktı. Sagan oyunda insanları canlandıracağımız bazı bölümlerin de olacağı, döneminin çok ilerisinde bir oyun düşünmüş olsa da, bu tasarı hiçbir zaman meyvesini vermedi.

carl sagan hayatı

Sagan göremese de, 1997’de romandan aynı adla uyarlanan, yönetmen koltuğunda Robert Zemeckis’in oturduğu bir film yapılmıştı.

İşte En Popüler Carl Sagan Kitapları

  • Kozmos: Evrenin ve Yaşamın Sırları
  • Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı
  • Cennetin Ejderleri & İnsan ZekÂsının Evrimi Üzerine Düşünceler
  • Tanrı’nın Kapısını Çalan Bilim
  • Milyarlarca ve Milyarlarca
  • Mesaj
  • Nükleer Kış / Silahlanma Yarışının Sonu
  • Atalarımızın Gölgesinde

Sizin Carl Sagan hakkında paylaşmak istediğiniz ilginç anekdotlar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlere ulaştırabilirsiniz.

Kaynak: Mental Floss

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Kendisini rahmetle yad ettim, bu güzel bilgilendirme yazısından sonra. Çocukluğumda “Kozmos” belgeselinin ülkemizde yayınlandığını ve merakla - ilgiyle izlediğimi anımsıyorum. Rahmetlinin romanından uyarlanmış “Mesaj (1997)” filmi de çok iyiydi bana göre.

  2. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Carl Sagan, dünyada kitabı en çok satış yapmış bilim insanıdır. Tarihte en çok satılan “popüler bilim” kitabı, Carl Sagan’ın 1980 yılında basılan “Kozmos” isimli kitabıymış ve bugüne kadar yaklaşık 40 milyon satış yapmış.

    En çok satılan ikinci “popüler bilim” kitabı ise, Stephen Hawking’in 1988 yılında basılan “Zamanın Kısa Tarihi” isimli kitabıymış. Hawking’in, yayımlandığı dönem büyük ses getirmiş olan bu kitabı, bugüne kadar yaklaşık 25 milyon adet satılmış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

En İyi Spor Animeleri: Rekabet, Tutku ve Dostluk Bir Arada

Rekabet, Arkadaşlık ve Tutku: İşte Spor Temalı En İyi 25 Anime

Bruce Lee Animesi "House of Lee"den İlk Fragman Yayında

Bruce Lee’ye Odaklanan Anime Dizisi Geliyor: İşte “House of Lee”den İlk Fragman