in , ,

Derry: Stephen King’in Pennywise’ı da Konuk Ettiği Kurgusal Kasabasında Geçen Eserleri

Stephen King’in Derry kasabasında geçen eserleri bir arada. Pennywise’ın da memleketi olan bu kurmaca bölgede geçen bütün King maceraları!

Derry - Stephen King
- Reklam -
- Reklam -

Artık yaşayan efsane haline gelmiş Stephen King’in Maine eyaletinde yarattığı üçüncü kurgusal kasaba olan Derry birçok romana ve öyküye mekân oldu. Yazarın kurgusal kasabaları bir hayli popüler. Birçoğunun haritaları, krokileri ve haklarında kaleme alınmış sayısız bilgi içeriği var.

Stephen King ve onun Maine eyaletinde hayali bir kasaba olarak yarattığı Derry’de geçen eserlere bir arada göz atarak yazarın kurgusal gücüne bir kez daha hayret etmeye hazır olun.

Derry, yazarın pek çok romanında ve öyküsünde yer aldı. Bu şirin kasaba daha çok palyaço Pennywise’ın evi olarak bilinse de fonunda yer alan tek öykü ya da roman bu değil. Yazarın pek çok eseri Derry’de geçiyor. Yine de biz Derry’yi düşündüğümüzde aklımıza ilk O ve Kaybedenler Kulübü geliyor. Bir kitap O kadar ünlü olduğunda ve iki kez sinemaya uyarlandığında, bunun olması elbette kaçınılmaz.

- Reklam -

Derry Kasabası

King, daha önce yaptığı açıklamalarda gerçek hayattaki memleketi olan Bangor’un, Derry’ye ilham verdiğini belirtmişti. Bangor kasabasının sakinlerinin iyiliği için umarız ki orada çocukları avlayan ya da şekil değiştiren canavar palyaçolar, sayısız açıklanamayan felaketler ve kurbanlarının midesine adını kazıyan sadist manyaklar yoktur. King’in Maine’i, diğer kasabalarıyla nasıl betimlediği düşünülürse oralarda bir kanalizasyon kanalının yakınında yürümenin güvenli olup olmadığına emin olmak gerçekten imkânsız ve yürek isteyen bir iş olmalı.

O kitabı kenara bırakılırsa Derry, Castle Rock ya da Jerusalem’s Lot’tan daha az esere ev sahipliği yapmıştır. Kral’ın Derry’ye yaptığı gezileri ve kasabada yatan korkunç gizemleri keşfetmemizin zamanı geldi.

1. O / It (1986)

IT Pennywise Stephen King

Tamamıyla Derry’de geçen ilk Stephen King hikâyesinin, sonsuza dek bu kurgusal kasabanın adı anıldığında akla ilk gelecek roman olan O olduğu doğrudur. O, okurlar için genellikle Kral’ın en iyi eserlerinden birisi kabul ediliyor ve eğer birisi onu listede 1 numaraya koymazsa muhtemelen o kişi henüz kitabı okumamıştır. 1100 sayfalık gerçek bir destan olan O eğer King’in kıyamet kitabı olan Mahşer olmasaydı kolaylıkla yazarın en efsanevi romanı olabilirdi. Birçok kişi sinema uyarlamalarına aşina olsa da orijinal kitap her zaman Kaybedenler Kulübü’nün ve sadist palyaço Pennywise’ın gerçek hikâyesi olarak kalacak.

2. Uykusuzluk / Insomnia (1994)

Uykusuzluk, King’in henüz beyazperdeye uyarlanmamış olan nadir romanlarından birisi. Hikâye Derry’de geçiyor fakat O’nun aksine Uykusuzluk, King’in başka bir destanı olan Kara Kule’yle kurduğu yoğun bağlantılarla kozmik olan alanlara daha çok odaklanıyor. Uykusuzluk konu olarak başkalarının göremediği dünya dışı şeyleri görmesine izin veren ve gün geçtikçe kötülen bir uykusuzluktan muzdarip olan dul Ralph Roberts’ın macerasını anlatıyor.

3. Kemik Torbası / Bag of Bones (1998)

Kemik Torbası kitabında Derry kısmen gözükse de kasabanın olay örgüsüne dahil oluşu kayda değer bir seviyede. Hikâyenin merkezinde karısının ani ölümü sonrası dul kalan ve ardından üzüntüsüyle başa çıkabilmek için göl evine çekilen yazar Mike Noonan var. Kitabın başında çiftimiz Derry’de yaşıyor, bu yüzden doğal olarak kasabadan da bol bol bahsediliyor. King’in bir diğer kurgusal kasabası olan Castle Rock ise çok az da olsa kurguya bir yerinden dâhil oluyor.

4. Kuzeye Doğru Giden Yol Virüsü / The Road Virus Heads North (1999)

The Road Virus Heads North - Derry

Kuzeye Doğru Giden Yol Virüsü, Karanlık Öyküler adlı öykü toplamı için yazılan ve aynı zamanda Rüyalar ve Kâbuslar (Nightmares & Dreamscapes) antolojisinin televizyon dizisi içinde uyarlanmış bir kısa öykü. Hikâye Boston’dan Derry’ye giden yazar Richard Kinnel’ı anlatıyor. Kinnel yolda araba kullanırken bir bahçe satışı görüp içeri uğruyor. Dükkânda intihar eden bir sanatçının elinden çıkmış uğursuz bir tablodan etkileniyor. Tabloyu satın alıp yola geri dönüyor. Ancak tablo Richard eve gidene kadar yavaş yavaş kontrolden çıkmaya başlıyor.

5. Rüya Avcısı / Dreamcatcher (2001)

Rüya Avcısı King’in, diğer kitaplarına kıyasla, zayıf eserlerinden birisi ve çoğu hayran tarafından da sevilmiyor. Hatta King’in kendisi de kitabı bitirdiği haliyle ilgili hoşnutsuzluğunu dile getirmişti. Rüya Avcısı daha sonra geniş çapta planlanan bir film haline de geldi. Yine de kitap bu listeye uygun olarak Derry’de ve çevresinde geçiyor. Muhtemelen King 1999’da ölümden dönünce Rüya Avcısı’nı yazarken kullandığı reçeteli ağrı kesiciler yüzünden bir uçurtma kadar yükseklerde uçuyordu, kitaptaki uzaylıları da bu esnada kurgulamış olmalı.

- Reklam -

6. Adil Uzatma / Fair Extension (2010)

Adil Uzatma, Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece adlı öykü kitabından, Derry’de geçen bir öykü. Derry sadece King’in romanlarına değil aynı zamanda hikâyelerine de ev sahipliği yaptı. Bu eserde ölümcül bir kanser hastası olan ve genel olarak hayatta kendi payına düşen kısma üzülen Dave Streeter adlı bir adamın hikâyesi konu alınıyor.

Derry

Streeter’e gizemli bir adam tarafından bir fırsat veriliyor: 15 yıl daha yaşayacak ve bu süre boyunca muazzam derecede iyi bir talihe kavuşacaktır. Kahramanımız bu anlaşmayı kabul ediyor ve Streeter’ın tüm kötü şansı onun nefret ettiği başka birine aktarılıyor.

7. 11/22/63 (2011)

11/22/63, Stephen King’in Hulu dizisine de uyarlanmış, beğenilen bir zaman yolculuğu romanı.  Ana karakter, arkadaşı Al’ın bir zaman portalına erişimi olduğunu öğrenince şok geçiren bir öğretmen olan Jake Epping. Şimdi ölmekte olan adam, Jake’in asla yapamayacağı görevi tamamlamasını istiyor: Başkan John F.Kennedy’nin suikastını önlemek.

O

Jake bu görevdeyken Derry’de biraz zaman geçiriyor, hatta Kaybedenler Kulübü’nün üyeleri olan Richie Tozier ve Beverly Marsh ile bile karşılaşıyor. O’nun kâbus canavarı hızlı geçen ama son derece ürkütücü olan bir sahnede görünüyor ve Jake’i neredeyse büyülüyor.

Derry Kasabasınae Referans Veren Diğer Stephen King Eserleri

Derry’de geçen romanları ve öyküleri böylece listelemiş olduk. Bir de bu korkunç kasabada geçmese de buraya referanslarda bulunan Stephen King eserleri var. Onları da ayrıntıya girmeden isim isim burada belirtmiş olalım.

  • The Bird and Album (1981): Henüz bir kitapta yer almayan kısa öykü.
  • Azrail Koşuyor (1982): Richard Bachman takma adıyla yayımlanan roman.
  • Ceset (1982): Kuşku Mevsimi adlı öykü kitabında yer alıyor. Ancak ülkemizde bu öykü tek başına bir kitap olarak basıldı.
  • Hayvan Mezarlığı (1983).
  • Otto Amcanın Kamyonu (1983): Sis adlı öykü kitabında yer alıyor.
  • Bayan Todd’un Kestirme Yolu (1984): Yine Sis adlı kitabından bir öykü.
  • Şeffaf (1987).
  • Sadist (1987).
  • Gece Pilotu (1988): Rüyalar ve Kâbuslar adlı öykü kitabında yer alan kısa öykü.
  • Hayatı Emen Karanlık (1989).
  • Gizli Pencere, Gizli Bahçe (1990): Geceyarısını 4 Geçe adlı novellada yer alan bir öykü.
  • Ruhlar Dükkânı (1991).
  • Oyun (1992).
  • Dolores Claiborne (1992).
  • 4 Numaralı Otopsi Odası (1997): Karanlık Öyküler adlı derlemede yer alan kısa öykü.
  • Maça Kızı (1999).
  • Kara Ev (2001).
  • Kara Kule 7: Kule (2004).
  • Bir Aşk Hikâyesi (2006).
  • Sağır Dilsiz (2007): Karanlık Çökünce’de yer alan kısa öyküsü.
  • Kubbenin Altında (2009).
  • İyi bir Evlilik (2010): Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece novellasında yer alan kısa öykü.

Derry Kasabası Haritası

Derry Harita - Stephen King

Peki siz King’in Derry’de geçen en çok hangi macerasını seviyorsunuz? Sizin aklınızdaki kasaba nasıl bir yer? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Stephen King Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz 30 Gerçek

Kaynak: Screen Rant

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bethesda, Microsoft Satın Alma

Bethesda Artık Microsoft’a Ait: Oyun Dünyasında Dev Satın Alma

The Falcon and The Winter Soldier Tarihi

The Falcon and The Winter Soldier Dizisi 2021’de Gelecek