in ,

Yerdeniz’den Zaman Çarkı’na… İşte Tüm Zamanların En İyi 11 Fantastik Kitap Serisi

Fantastik kitaplar uzun yıllardır pek çok okura ilham oluyor. Peki, türün en önemli yapıtları hangileri? İşte tüm zamanların en iyi fantazi serileri!

Fantastik Kitaplar En İyi Fantazi Serileri
- Reklam -
- Reklam -

Fantastik kitaplar son yıllarda pek çok farklı türden listede kendisine yer bulmayı başardı. Peki fantazi türünün en iyi serileri hangileri? Bu tartışmalı soruya birlikte yanıt arayalım!

Sinema ve dizi uyarlamalarıyla adını sıkça duymaya başladığımız pek çok fantastik kitap serisi, şu sıralar popüler kültürün değirmeninde en bol öğütülen ürünler arasında. Türün sadık okurları, katlanarak artan bu ilgi karşısında şaşkın. Ancak fantazi her okuru karşılayabilecek kadar geniş bir okyanus.

Fantastik edebiyat yıllardır sayısız insana ilham olmaya devam ederken çoğumuzun okuma listesini uzatan, ceplerini ise boşaltan keşiflere de olanak sağlıyor. Her bir eserin farklı bir kitabın yolunu açtığı bu yapıtlar raflarımızdan farklı evrenlere geçiş kapısı olma özelliği taşıyorlar. Peki fantastik edebiyatta öncelikli olarak hangi eserleri okumalıyız? Hangi kitaplar dünya çapında adını duyurmayı başardı? Tüm zamanların en iyi fantastik serileri hangileri? Bu soruların yanıtları kolay verilmese de, 11 kitaplık bir listeyi sizler için Türkçeleştiriyoruz.

- Reklam -

Fantastik edebiyatın önemli örneklerini içeren bu liste, yalnızca tamamlanmış serilerden oluşuyor. Bu nedenle George R.R. Martin’in Game of Thrones dizisine ilham veren Buz ve Ateşin Şarkısı’na listede yer veremedik.

En İyiler Arasına Adını Yazdırmış Fantastik Kitaplar: İşte Okumanız Gereken 11 Fantazi Serisi

1. Kara Büyücü Üçlemesi – Trudi Canavan

Kara Büyücü Üçlemesi - Trudi Canavan - fantastik kitaplar

Büyünün okuru sardığı fantastik bir evrende geçen Kara Büyücü, Imardin’de doğan ve büyü güçlerine sahip olan Sonea’nın, bu güçlerini kontrol etmeyi öğrenme ve şehirde ezici güç olan Büyücü Loncası’na olan baş kaldırma serüvenini konu alıyor.

Türkiye’de ilk olarak Laika Yayıncılık tarafından 6 kitaplık bir seri olarak yayımlanan Kara Büyücü Üçlemesi, daha sonra Pegasus Yayınları tarafından, Mert Dengiz’in Türkçeye tercümesiyle tekrar raflarda yerini almıştı.

Dünya çapında ilgiyle okunan ve Avustralyalı yazar Trudi Canavan imzası taşıyan seri; Büyücü Loncası, Çırak ve Yüksek Büyücü kitaplarından oluşuyor.

2. Daevabad Üçlemesi – S.A. Chakraborty

Daevabad Üçlemesi – S.A. Chakraborty

Tarihin ve fantazyanın harmanlandığı Daevabad üçlemesi, 18. yüzyılda geçiyor. Hikâye para kazanmak için Osmanlı asillerini kandırmak için metafizik alemine atılan Nahri’nin inanmadığı şeylerin gerçekleşmeye başladığına şahit olmasıyla başlıyor. Farklı bir alemden cin çağıran karakter ile işler başka bir boyuta tırmanıyor.

Fantastik edebiyatın bir diğer başarılı örneği olan bu seri, aldığı olumlu yorumlarla ve prestijli ödüllerle adını duyurdu.

Serinin ilk kitabı Pirinç Kenti, Mehmet Boran Evren’in çevirisiyle Epsilon Yayınevi tarafından yayımlandı.

Üçlemenin diğer iki kitabı ise The Kingdom of Copper ve The Empire of Gold kitaplarından oluşuyor.

3. Farseer Üçlemesi – Robin Hobb

Farseer Üçlemesi – Robin Hobb

Suikastçı Fitz Chivalry Farseer’in hayatına odaklanan üçleme okura büyü, macera ve entrika dolu bir dünyanın kapılarını aralıyor. Üstelik bu fantazi evreni zombilere de ev sahipliği yapıyor.

Aslı Tohumcu tarafından Türkçeye tercüme edilen Farseer, ilk olarak İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Daha sonra Alfa Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Bilimkurgu ve fantastik edebiyatın öncü isimleri arasında yer alan Robin Hobb’ın üçlemesi;
Suikastçının Çırağı, Kraliyet Suikastçısı ve Suikastçının Arayışı kitaplarından oluşuyor.

4. Doğruluk Kılıcı Serisi – Terry Goodkind

Doğruluk Kılıcı Serisi – Terry Goodkind

Fantezi türünü seven çoğu okurun dünyasına dahil olduğu ve ince ayrıntılarla örülmüş seri, epik-fantastik türünün en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Uzun soluklu bir seri olan Doğruluk Kılıcı, Deniz Akkuş ve Kerem Sanatel’in tercümesiyle Pegasus Yayınları tarafından yayımlandı. Ayrıca 2008 yılında Legend of the Seeker adlı, 2 sezondan oluşan bir diziye de uyarlandı.

5. Yerdeniz Serisi – Ursula K. Le Guin

Yerdeniz Serisi - Ursula K. Le Guin - fantastik kitaplar

Farklı dünyaları mümkün kılan bir diğer usta kalemlerden Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz serisi, fantastik edebiyatın yapı taşlarından biri sayılıyor.

Yerdeniz Büyücüsü, Le Guin’e göre büyüme temasını işleyen bir roman olma özelliği taşıyor. Roman, gelecekte Yerdeniz’in en büyük büyücülerinden biri olacak olan Ged isimli bir çocuğun, başından geçen olayları anlatıyor.

Fantezi türünün klasikleri arasına adını yazdırmış serinin ilk romanı Yerdeniz Büyücüsü 1968’de yayımlandı.

Seri, usta çevirmen Çiğdem Erkal İpek tarafından Türkçeye kazandırıldı ve Metis Yayınları’nın klasiklerinden biri oldu.

6. Zaman Çarkı – Robert Jordan

Zaman Çarkı

Dizisiyle birlikte adını artık sıkça duymaya başladığımız seri, 15 kitaplık büyük bir külliyattan oluşuyor. Fantastik edebiyatın bir diğer klasiklerinden sayılan Zaman Çarkı, destansı bir anlatı derinliğine dalmak isteyen okurlar için doğru bir okyanus.

- Reklam -

Yazar Robert Jordan 2007’de aramızdan ayrıldığında 11 kitap yayımlanmıştı. Miras bıraktığı ayrıntılı notlarıyla seri Brandon Sanderson tarafından tamamlandı.

Uzun soluklu serüven Niran Elçi’nin yetkin tercümesiyle İthaki Yayınları etiketiyle raflarda yer alıyor.

7. Kırık Diyar – N.K. Jemisin

Kırık Diyar - N.K. Jemisin

Kırık Diyar’ın hikâyesi, kıyamet sonrası bir gelecekte, yeryüzünde hiçbir şey bırakmayacak depremlerin yaşandığı bir dünyada ve üç kadın çevresinde şekilleniyor.

N.K. Jemisin imzalı serinin üç kitabı ile art arda üç yıl Hugo ödülüne layık görülmüştü. Serinin ilk iki romanı Beşinci Mevsim ve Sütun Kapısı, Deniz Başkaya’nın tercümesiyle Dex Kitap tarafından yayımlandı.

Ayrıca yazarın Beşinci Mevsim romanı, The Guardian tarafından seçilen 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı arasına girdi.

8. Diskdünya – Terry Pratchett

Diskdünya – Terry Pratchett

Tarifi zor bir dünyaya okuru çeken, uzun soluklu bir seri Diskdünya. Serinin ilk kitabı Büyünün Rengi 1983’te yayımlandı ve son kitaba kadar uzun bir yol katetti.

Fantastik edebiyatın hiciv ustası olarak anılan Terry Pratchett’ın Diskdünya’sında maceralar, Büyük A’tuin isimli dev kaplumbağanın sırtındaki dört filin (Berilla, Tubul, Büyük Tphon ve Jerakeen) üzerinde dengede duran yassı bir disk olan dünyada geçiyor.

41 kitaplık külliyat, Niran Elçi’nin tercümesiyle Delidolu Kitap tarafından yayımlandı.

9. Karanlık Cevher Üçlemesi – Philip Pullman

Karanlık Cevher Üçlemesi – Philip Pullman - fantastik kitaplar

Adını bir film uyarlaması ve ardından gelen HBO dizisi ile daha çok duyuran Karanlık Cevher üçlemesi, fantastik edebiyatın önemli serileri arasında yer alıyor.

Philip Pullman imzalı sevilen serinin konusu, Lyra Belacqua ve Will Parry’nin paralel evrenler arasındaki maceraları çevresinde şekilleniyor. Felsefe, teoloji ve fizik temalarına ağırlık veren seri bu yönüyle, diğer fantastik serilerden ayrılıyor.

Sevin Okyay ve Niran Elçi’nin tercümesiyle İthaki Yayınları tarafından yayımlanmış serinin üç kitabı şöyle: Altın Pusula (Kuzey Işıkları), Keskin Bıçak ve Kehribar Dürbün.

10. Yüzüklerin Efendisi – J.R.R Tolkien

yüzüklerin efendisi j.r.r. tolkien tek cilt

Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, fantastik edebiyatı besleyen ana kaynak olarak yerini yıllardır koruyor. İnce ayrıntılarla örülmüş eşsiz bir evren olan Orta Dünya’dan, her fantastik edebiyat okurunun yolunun geçtiği aşikâr.

J.R.R. Tolkien imzalıYüzüklerin Efendisi Metis Yayınları’nın kültleşmiş serilerinden. Çevirisi ise bu konuda yetkin isimler olan Bülent Somay ve Çiğdem Erkal İpek tarafından yapıldı.

Üçlemenin kitapları ise şöyle: Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü.

11. Harry Potter – J.K. Rowling

harry potter j.k. rowling

Fantastik edebiyatın bir diğer popüler figürlerinden olan Harry Potter, okumayanların ya da izlemeyenlerin bile fikir sahibi olduğu eşsiz bir evren.

Büyüyü, dostluğu ve okuyana ait olacağı bir dünya vadeden Harry Potter, her yaştan okurun ilgisini çekiyor ve bu ilgiyi zaman geçse de taze tutuyor.

Yapı Kredi Yayınları’nın kültleşmiş serilerinden olan Harry Potter’ın 7 kitabı, Ülkü Tamer, Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından dilimize kazandırıldı.


Sizin fantastik kitaplar listesinde mutlaka olması gerektiğini düşündüğünüz seriler hangileri? Kendi önerilerinizi ve yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cultured Vultures

17 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Yüzüklerin Efendisi ve Yerdeniz serilerini okudum içlerinden bu yüzden diğerleri hakkında yorum yapamam ama YE ve YD’ nin sıralamada birinci ve ikinci sırada olduklarını söyleyebilirim. :slight_smile:

  2. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    Kırık Diyar serisi ilk defa dikkatimi çekti bu liste sayesinde. Dex nasıl kötü bir imaj çizmişse artık hiç ilgilenmeden geçmişim. Bir iki defa görmüştüm fakat umursamamıştım. Üç Hugo almış bir de.

  3. Avatar for DenaroForbin DenaroForbin dedi ki:

    Buz ve Ateşin Şarkısı tamamlanmadığı için alınmamış listeye fakat tamamlandığında kafaya oynar. Ah be Martin…

  4. Avatar for Elmakurdu23 Elmakurdu23 dedi ki:

    Politik doğruculuğun fantastik edebiyata ki zirvesi diyebiliyorum?

  5. Avatar for Re_lar_Kvothe Re_lar_Kvothe dedi ki:

    Birinci siradaki seri hakkında hep kötü şeyler duydum ve dörtteki rezalet bir kitap serisi. Hangi kafayla yapmışlar bu listeyi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

12 cevap daha var.

Shaman King fragmanı

Shaman King’in Netflix Macerası Devam Ediyor: 1. Sezon 2. Kısım Fragmanı Yayınlandı

Spider-Man: Beyond the Spider-Verse

Spider-Man: Into the Spider-Verse 2 Filminin Merakla Beklenen İlk Fragmanı Yayınlandı