Terry Pratchett ve Nail Gaiman’ın absürt fantazi türündeki eseri “Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch” (2012 basımlı İthaki Yayınevi çevirisi ile “Kıyamet Gösterisi”) uyarlama macerasında 2019’da mutlu sona ulaştı.
Hayranlarının otuz yıllık bekleyişi Amazon Prime ve BBC 2 işbirliği ile sonlandı. Sevilen Good Omens karakterlerinden; melek Aziraphale (Michael Sheen), en iyi arkadaşı şeytan Crowley (David Tennant), ergenliğin eşiğindeki Deccal, mahşerin dört atlısı ve daha birçoğu izleyicinin karşısına çıktı.
Peki Good Omens hakkında bilmeniz gereken başka neler var? İşte karşınızda 10 maddede bu serüvenin detayları!
1. Good Omens Daha Evvel de Uyarlanmıştı
Good Omens’ın ekranlara gelme yolculuğu biraz çetin (daha sonra değineceğiz) fakat 2015 yılında BBC 4’da bir radyo oyunu uyarlaması yapıldı. Oyuncular arasında Mark Heap (Spaced), Peter Serafinowicz (Zombilerin Şafağı), Louise Brealey (Sherlock), Colin Morgan (Merlin) gibi isimler yer almıştı.
2. Terry Gilliam Bir Film Uyarlaması Üzerine Epeyce Uğraştı
Brazil ve Time Bandits gibi filmlerin Oscar adayı yönetmeni Terry Giiliam, yıllardır Good Omens’ın bir film uyarlaması üzerine çalışıyordu. Gaiman ile yapılan bir röportaja göre, kötü zamanlama sebebiyle tamamen rafa kaldırıldı.
Gilliam, 11 Eylül saldırılarından kısa bir süre sonra Hollywood yapımcıların kapısını çaldı. Gaiman olayları 2013 yılında Empire Film Podcast’e olayı şöyle anlatıyor:
“Terry, dünyanın sonunda geçen Deccal ile alakalı eğlenceli bir film, demiş ve yapımcıların cevabı, lütfen git, bizi korkutuyorsun, olmuş.”
3. Johnny Depp ve Robin Williams’ın, Good Omens Filminde Oynama İhtimali Vardı
Terry Gilliam’ın hâlâ Good Omens’ın film uyarlaması için çalıştığı esnalarda, aklında şeytan Crowley karakteri için Johnny Depp ve melek Aziraphale karakteri için ise Robin Williams vardı.
Dizide ise sırasıyla bu karakterler sırasıyla; David Tennant ve Michael Sheen tarafından canlandırıldı.
4. Good Omens, Kitaptan Oldukça Farklı Olacak Bir Film Uyarlamasının Eşiğine Gelmişti
Kitabın yayımlanmasından iki yıl sonra 1992’de Gaiman Sovereign Sinemaları için bir senaryo yazdı. Fakat yapımcılar, karakterlerin bazılarını içermeyen ve olay örgüsünde ciddi değişikliklerin olduğu başka bir senaryo yazmasını istediler. Pratchett’ın tepkisi, “Amerika’da geçen ve Mahşerin Dört Atlısı’nın olmadığı bir senaryo mu… olamaz!” oldu. Neyse ki daha sonra Sovereign Sinemaları iflas etti ve Gaiman ile Pratchett film haklarını geri alabildiler.
5. Good Omens, Dinî Kurgu Ödüllerine Aday Gösterildi
Gaiman ve Pratchett, Good Omens’ı dine karşı mizahi bir yaklaşım ile yazdı. Gaiman’a göre “dinî düzene karşı küfür, alabildiğince karşı” bir eserdi ancak yine de, bazı dinî lilderler tarafından kucaklandı. Gaiman 2013’te şöyle yazmış:
“Terry ile bu kitabı yazdığımızda, büyük bir tepki ile karşılaşacağımızı düşünüyorduk. Kitabın yakılması, pencerelerden fırlatılması beklentilerimiz arasındaydı. Fakat tam tersi, kazanamasak da dinî kurgu ödüllerine aday gösterildi.”
6. Bir Zamanlar, Good Omens’a İkinci Kitap İçin Çalışmalar Gündemdeydi
Good Omens’ta bazı noktalar, Gaiman ve Pratchett’ın hiç yazmadığı ikinci kitaptan alınmıştı. Gaiman süreçten şöyle bahsediyor:
“Dizide, ikinci kitaptan alınan birçok karakter ve onların olayları mevcut, sadece biraz daha erken gerçekleşmiş oldu. Başmelek Gabriel (John Hamm) başlıca örneklerden biri.”
7. Bir Sunucu, Good Omens’ın Kurgu Olduğunu Fark Etmemişti
Gaiman ve Pratchett’ın kitap tanıtımı için yaptıkları ilk radyo röportajında, radyo sunucusu kitaptaki kurgu değil de, bu ikilinin sahiden dünyanın sonuna dair gerçek kehanetler yazdığını düşündü.
Pratchett bu olayı şöyle anlatıyor:
“Fark ettiğimiz an çok eğlenceliydi, bizi durduracak kadar bilgi sahibi olmadığı bildiğimiz için görüşmeyi ele geçirebilirdik.”
8. Neil Gaiman, Terry Pratchett Olmadan Good Omens’ı Uyarlamaya Sıcak Bakmıyordu
Pratchett 2015 yılında, Gaiman’ın daha evvel o olmadan yapmayacağını söylediği Good Omens uyarlamasını havada bırakarak yaşamını yitirdi. Ancak Pratchett, ölmeden kısa bir süre önce, Gaiman o olmadan devam etmesine razı geldiğini söyleyen bir mektup yazmıştı. Pratchett’ın sözleri şöyle:
“Bunun gerçekleşmesini çok isterdim. Neil biliyorum oldukça meşgulsün ancak başka hiç kimse bizim gözümüzün bebeği bu esere gereken özeni gösteremez. Keşke daha fazla dahil olabilseydim ancak bir şekilde yardımcı olmaya çalışacağım.”
9. Good Omens’ın Amerikan Baskısı Daha Uzun
Good Omens’ın ilk Amerikan baskısı, İngiliz versiyonundan 700 kelime daha fazlaydı. Pratchett bu durumu şöyle açıklıyor:
“Amerikalı yayımcılar Warlock’a (herkesin Deccal olduğunu düşündüğü, fakat aslında hastanede karışan sıradan bir çocuk olan karakter) ne olduğunu ile alakalı bir bölüm istediler. Karakter Amerikalı bir çocuktu ve yayımcı Amerikalıların ona ne olduğunu merak edeceklerinden emindi. Bu yüzden biz de kabul ettik ve yazdık. Çok ufak eklemeler olmasına rağmen eserin tümü üzerinde etkisi çok büyüktü.”
10. Disketler, Good Omens’ın Oluşum Aşamasında Bir Mihenk Taşıydı
Pratchett ve Gaiman Good Omens’ı, o zamanların gözde teknolojisi olan disket yoluyla birbirlerine ilettiler. Gaiman süreci şöyle anlatıyor: “O zamanlar 1988 senesiydi ve disketler baya tutuluyordu.”
Başlangıçta Pratchett, Adam ve arkadaşlarını çevreleyen olayları yazmaya odaklanırken, Gaiman Mahşerin Dört Atlısı’na odaklandı. Her şey bittiğinde ise, ikisinin de eli her bölüme değmiş, neyin kime ait olduğunu bilmek imkânsız hale gelmişti.
Peki siz Kıyamet Gösterisi romanını okudunuz mu? Dizi uyarlamasına dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
* Neil Gaiman: “İyi Sanat Yapın”
Kaynak: Mental Floss
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!