Kanlı canlı şemsiyelerden, kibar ancak vahşi kaplumbağa insanlara, Japon folkloru hayal gücünü zorlayan canavarlar içeriyor.
Japon folklorunun sunduğu Yōkai (Japoncada doğaüstü yaratıkların tamamına verilen ad. Ayrıca aynı isme sahip çizgi dizi ve oyun serileri bulunmakta.) çeşitliliği karşısında Batı dünyasının canavarları biraz sönük kalabiliyor.
İşte Japon Mitolojisi Canavarları
1. Tanuki
Tanukiler Japonların yakından tanıdığı rakun ve köpek kırması gerçek hayvanlar. Türkçede tahmin edilebileceği gibi ismi rakun köpeğidir. Japonya’da pörtlek gözlü, tombul ve dost canlısı duran heykellerini görebileceğiniz bu hayvanlar folklorda çok daha güçlü ve haylaz tasvir edilmişler.
Bu düzenbaz yaratıkların sahip olduğu tuhaf bir güç var: Devasa skrotumlarının (testis torbası) şekillerini değiştirebilmek. Geçmişten günümüze ulaşan çizimler skrotumlarını bir kayık olarak kullanmaktan, komik suratlar yapmaya kadar pek çok şey için kullandıklarını gösteriyor.
2. Jorogumo
Jorogumo, 400 yaşına girdiğinde inanılmaz boyutlara ulaşıp güzel bir kadına dönüşen bir örümcek. Erkekleri cezbederek daha sonra yemek için yakalıyor.
3. Kappa
İnsansı sürüngenler olan Kappa‘ların göletler ve nehirlerde yaşadıklarına inanılır. Kafalarında su dolu bir kase taşıyan bu yaratıklar kısa, pullu ve gagalılardır. Bir şekilde kafalarındaki suyu kaybederlerse sihirli güçlerini de kaybettikleri söylenir. Genelde art niyetli olsalar da kibar olmak zorundadırlar. Yoldan geçen biri kendilerine başını eğerek (Japonlara özgü selamlaşma) selam verdiğinde karşılık verip selamlamaları kaselerinden su kaybetmelerine neden olur. Kişi, kaseyi yeniden doldurursa ömürlük bir dostu ve müttefike sahip olmuş olur.
Kappa‘ların art niyetli olduğunun bahsi geçmişti. Çocukları boğar, kurbanlarının kanlarını içer, kadınları taciz ederler. Karşı koyamadıkları üç saplantıları vardır: Salatalıklar, Sumo güreşi ve folklora göre insanın ruhunu taşıyan ve anüste bulunan mücevheri çalmak.
4. Kamaitachi
Pençelerinde orak benzeri tırnaklara sahip bu gelincikler, tırnaklarıyla kurbanlarının ayak bileklerine veya baldırlarına pençe darbeleri indirmeden önce sürdükleri kasırga ile kurbanlarını yere yıkarlar. İddialara göre bu yaratıkların tırnakları, yaraların kanamasını durduran ve uyuşturan bir tür ilaç içerir. İlacın uyuşturucu etkisi kaybolmaya başladığında vücudu acı sarar. Nedendir bilinmez ancak sadece erkekler Kamaitchi tarafından saldırıya uğrarlar.
5. Nuribotoke
Nuribotoke’in adı siyah teninden, Buda’yı andırdığından ve göbeğinden dolayı “boyaya/verniğe bulanmış Buda” anlamına geliyor. Gözleri yuvalarından sarkan, kötü kokan bu yaratıklar aynı zamanda uzun kuyruklara sahipler.
Japon evleri ve tapınakları genelde bir Butsudan (dini ögelerin saklandığı şatafatlı, dolap benzeri alan) içerir. Butsudan’lar sabahları açık olur fakat geceleri ruhsal varlıkların dünyaya geçmek için buraları kullanabileceğine inanıldığından kapatılır. Butsudan‘lar bakımsız bırakıldığında, geceleri açık kaldığında Nuribotoke’ler buralara musallat olabilir ve insanlara geleceğe dair yanlış bilgiler veren Budalar olarak kendilerini gösterebilirler.
6. Tsukumogami
Tsukomogami, ev eşyalarının ve araç-gereçlerin 100. yaşlarında bir “ruh” kazandıklarına dair olan inanışa verilen kapsayıcı bir isim. Bu ruha sahip eşyalar genellikle dost canlısı olarak betimlenseler de atılmış veya kötüye kullanılmış eşyalar eski sahiplerine karşı intikam peşinde koşabilir.
7. Nuppeppo
Nuppeppo kelimesi muhtemelen aşırı makyaj yapan kadın anlamına gelen nupperiden geliyor. Nuppeppo‘lar damla şeklinde, biçimsiz yağlı vücutlarının altında bir yüze sahip olan yaratıklardır. Folklora göre çürüyen et gibi kokan iğrenç kokuları dışında genellikle zararsızlar. Bazı kaynaklara göre çoğunlukla mezarlıklar ve tapınaklarda görülen, hızlı hareket eden bu yaratıkları öldürüp etini yiyen biri ciddi bir hastalığın tedavisine kavuşabilir veya ebediyen genç kalabilir.
8. Ashinaga-tenaga
Ashinaga-tenaga’ya kelime anlamıyla bakmak gerekirse çift, uzun bacaklar ve uzun kolların bir araya gelişini ifade ediyor.
Anlaşılacağı üzere bu yaratıklar uzun bacaklara veya uzun kollara sahip olan erkeklere benziyorlar. Görselde çift birlikte balık yakalamaya çalışıyor. Ashinaga derin suları geçerken tenaga balığı yakalamak için uzun kollarını kullanıyor.
9. Futakuchi-onna
Futakuchi-onna sıradan bir kadın gibi gözükse de kafasının arkasında gizli bir ağza sahip. Bir ahtapotun dokunaçları gibi hareket eden saçlarını yemeklere ulaşıp ikincil ağzını beslemek için kullanır. Çoğu folklorik hikayede Futakuchi-onna ona nadiren yemek veren cimri bir adamın karısı olarak betimlenir. Zamanla kadının sürekli yemek yemek isteyen, aksi taktirde çığlıklar atan ve müstehcen sözler sarf eden ikincil bir ağzı oluşmuştur.
Siz bu listedeki mitolojik Japon yaratıklarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? En korkuncu hangisi gözüküyor?
Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
* Çözerken Bozkırın Tuhaf Ruhlarıyla Karşılaşacağınız Zorlu Altay Şamanizmi Testi
* Uzak Doğu’dan Gelen Bir Derleme: Japon Öykü Seçkisi
* Japon Sanat Akımı “Ukiyo-e” ve Süper Kahramanlar
Kaynak: Big Think
Futakuchi-onna ne öyle abi. En korkuncu o bence