in , , ,

Karantina Günlerinde En Önemli Eserlerini Veren 5 Tarihi İsim

Koronavirüs birçok insanı karantina ile tanıştırdı. Tarih ise salgın hastalıklar zamanında en önemli işlerini ortaya çıkartan isimlerle dolu.

Karantina Günlerinize Verimlilikleriyle İlham Olacak 5 Ünlü İsim
- Reklam -
- Reklam -

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart’ta Koronavirüs salgınını pandemi olarak ilan etmesi üzerine birçoğumuzun hayatı oldukça değişti. Pandemi, neredeyse kontrolden çıkmak üzere olan ve küresel olarak yayılmış salgın hastalıklara verilen bir isim. 21. yüzyıl insanı ise bu sene ilk defa karantina kavramı ile tanıştı.

Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasının ardından okulların ve üniversitelerin tatil edilmesi, işyerlerinin çalışma saatlerinin kısıtlanması ve kahvehane, bar, sinema, tiyatro, ibadethane gibi birçok yerin ya tamamen kapatılması ya da aktivitelerinin kısıtlanması gibi önlemler alındı. Bu kararlarla beraber birçok öğrenci ve gencin oldukça boş vakti oluştu. Bu zamanı geçirecek bir yer olmadığı için de evde kalıyorlar.

21. yüzyıl hayatı o kadar yoğun ve aktif ki insanlar yalnız kaldıklarında ne yapacaklarını unutmuş durumdalar. Karantina nedeniyle depresyona giren ya da karantinayı protesto eden birçok insan bulunuyor. Aslında karantinanın yarattığı soyutlanma özgürlüğü, hayatımız hakkında düşünmek ve kendimizi geliştirecek şeyler yapmak için müthiş bir zaman yaratıyor.

- Reklam -

Daha önce bu kadar boş vakte alışık olmadığımız için ilk başlarda odaklanmakta ve bir şeyler ortaya koymakta zorlanmanız normal. Yine de tarih, karantina altında oldukça verimli çalışmış birçok tanıdık isimle dolu. Biz de size ilham olması açısından karantina altında verimli günler geçirmiş bazı ünlü isimlerden bahsettik.

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare, kariyerinin başlarında The King’s Men tiyatro topluluğunun bir ortağı ve aktörüydü. Bubonik veba ya da hıyarcıklı veba olarak bilinen hastalık 1600’lü yılların başlarında İngiltere’de bir salgına dönüştüğünde, Londra’daki tüm tiyatrolar kapanmak zorunda kaldı.

Bu durum Shakespeare’e olabildiğine boş vakit verdi çünkü bir aktör olarak, 1606 yılının birçoğunu evde geçirmek zorunda kalmıştı. Tiyatro endüstrisinin aldığı bu sert darbeyi Shakespeare neredeyse tek başına karşıladı. Evde bulunduğu süre boyunca Kral Lear, Macbeth ve Antonius ve Kleopatra gibi yüzyıllar boyunca hatırlanacak eserlerini kaleme aldı.

Isaac Newton

Isaac Newton - Karantina

Shakespeare’in en ünlü eserlerini yazdığı karantina döneminden birkaç on yıl sonra, genç Isaac Newton da kendini karantina altında buldu.

Takvimler 1665 yılını gösterdiğinde bubonik vebanın son büyük salgını İngiltere’yi yine vurmuştu. Bu sırada Cambridge Üniversitesi’nde öğrenci olan genç bilim insanı tüm dersleri iptal edildiğinde aile mülküne çekilerek eğitimine orada devam etti. Uzaktan eğitim ya da internet gibi şeylerle meşgul olmadığı için Newton, tüm zamanını kendi çalışmalarına adayarak önemli bir yol kat etti.

Isaac Newton, aile mülkünde kaldığı süre boyunca her mühendislik ve temel bilim öğrencisinin aşina olduğu Calculus’ün erken formlarını burada yazdı ve prizmalar ile oynadığı sırada optik teorilerini geliştirdi. Bilinen en büyük keşfi olan yerçekimini de yine bu dönemde, belki de bir ağaçtan kafasına düşen elmayla değil fakat o elmanın düşüşünü gözlemleyerek buldu.

Edvard Munch

Edvard Munch

Ünlü Çığlık tablosunu resmeden Edvard Munch, 1918-1920 yılları arasında 50 milyondan fazla kişiyi öldüren İspanyol Gribi nedeniyle Norveç’teki evinde mahsur kalmıştı. Ressam, salgının yarattığı etkilerden negatif etkilenmek yerine elindeki zamanı bir artıya çevirerek muhteşem eserler çıkarmaya devam etti. Fiziksel olarak kendini yeterli hissettiği her anda resim malzemelerine sarıldı ve ortaya unutulmayacak eserler sundu.

- Reklam -

İspanyol gribine yakalandığı dönemde çizdiği oto portresinde kendini hasta yatağının önünde otururken resmetti. Tabloda ince saçları ve solgun yüzüyle oturan ressam, durumunun ciddiyetine rağmen sanatına olan aşkının büyüklüğünü de göstermiş oldu.

Thomas Nashe

Thomas Nashe

Shakespeare ile aynı dönemde ünlenen Thomas Nashe, I. Elizabeth döneminde yaşamış bir oyun yazarıydı. 1592 yılında bubonik veba Londra’yı vurduğunda, Nashe virüsten korunmak için İngiliz kırsallarına çekildi.

Yazar, Summers’ Last Will and Testament adındaki ünlü eserini bu dönemde yazdı. Salgın sırasındaki tecrübelerini aktardığı eserden bir bölüm şöyle:

Adieu, farewell earths blisse,
This world uncertaine is,
Fond are lifes lustful joyes,
Death proves them all but toyes,
None from his darts can flye;
I am sick, I must dye:
Lord, have mercy on us.

Giovanni Boccaccio

Giovanni Boccaccio - Karantina

Floransalı yazar ve şair Giovanni Boccaccio, bubonik vebanın kurbanlarından biriydi. 1348 yılında salgın Floransa’yı vurduğunda, hem babası hem de üvey annesi salgına yenik düştüler. Boccaccio, şehirden kaçıp Toskana kırsallarında saklanarak salgından ve krizden sağ çıkmayı başardı. Bu dönemde, en büyük eseri olarak bilinen Decameron’u yazdı ve salgını kendi lehine çevirdi. Decameron, veba salgını sırasında aynı evde yaşamaya başlayan on insanın birbirine anlattığı toplam yüz hikâyeden oluşmasıyla tüm Avrupa’da kolayca benimsendi.

Gördüğünüz gibi salgın dönemleri her ne kadar acı dolu da olsa, sanatçı veya bilim insanlarının yaratıcılıklarını kullanabileceği büyük bir zaman kazandırıyor. Bu nedenle karantinadan dolayı depresyona girip sadece yiyip içmeye son vermeli ve belki de hayatımıza yön verebilecek bazı kararlar almalıyız.

Siz salgının yarattığı boş vakti nasıl değerlendiriyorsunuz? Yoksa işe gitmeye devam edenlerden ya da evde çalışanlardan mısınız?

Karantina günlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşın!


* Bram Stoker Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek

Kaynak: Mental Floss

Oğuzhan Koç

1998’in sonbaharında, İstanbul’da dünyaya gözlerini açan yazar hala doğduğu semtte yaşamakta. Küçük dünyaların büyük hayalcisi olması nedeniyle zaman zaman kabına sığamıyor. Eskinin öğretmen lisesi şimdininse Çapa Fen Lisesi’nde okurken lise fanzinine yazdığı şiirlerle ilk eserlerini okuyucuya sunmaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Matematik Mühendisliği okurken aynı zamanda da edebiyat ve sinemayla ilgileniyor. Gezmeyi, izlemeyi ve yazmayı bir bütün haline getirdiği eserler verme hayali içerisinde yaşarken şimdilik sadece sitelere birkaç haber yazmakla yetiniyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rosario Dawson Ahsoka Tano the mandalorian 2. sezon

The Mandalorian 2. Sezonunda Ahsoka Tano Karakteri Yer Alabilir

Iron Man, Marvel Sinematik Evreni'ne Geri mi Dönüyor?

Iron Man, Marvel Sinematik Evreni’ne Geri mi Dönüyor?