in , , ,

Korona Günlerinde Edebiyatla Kalma Rehberi: Kitaplar, Dergiler ve Yazar Sohbetleri

Edebiyat her yerde! Koronavirüs nedeniyle evlerimize kapandığımız şu günlerde çevrimiçi olarak ulaşabileceğiniz dergi, kitap ve röportajları sizler için derledik.

Korona Günlerinde Sanatla Kalma Reçetesi: Kitaplar, Dergiler ve Yazar Sohbetleri
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs nedeniyle yaşamımız bir anda hiç beklenmedik biçimde değişti. Yıllardır yaptığımız her şeyin dönüştüğüne ve internet platformlarına taşındığına hep beraber şahit oluyoruz. Her akşam bir alacakaranlık kuşağı gibi gözümüzün önünden geçen insan ölümleri skorundan ve gelecek belirsizliğinden fena halde bunalmış durumdayız. Fakat inanıyoruz ki sanatın gücü fani dünyanın acı meselelerinden daha kudretli. Kötü günleri unutturmasa da üstünü bir süreliğine örtmenin yolunu her zaman biliyor. Ve elbette bize de öğretiyor.

Peki Bu Günlerde Edebiyat Yolculuklarına Çıkmaya Ne Dersiniz?

Aslında önceliği virüssüz günlerden önce evinize depolayıp bir türlü okumaya zaman ayıramadığınız eserlere vermenizi tavsiye ediyoruz ama evindeki tüm kitapları tüketmiş bir okursanız size ilk tavsiyemiz şöyle:

Kayıp Rıhtım Forum’da kitaplar üzerine bolca sohbet ediyor, yayınevlerine merak ettiklerimizi soruyor, okuma grupları oluşturuyoruz. Kafası karışık bir okursanız ve bugünlerde yalnız hissediyorsanız biraz sosyalleşmek belki de tam aradığınız etkinliktir.

- Reklam -

Bunun yanında daha önce hiç okumadığınız ama merak ettiğiniz kitapların listesini çıkarabilir ve bunlarla ilgili bilgiler toplayabilirsiniz. Aslında yazını bir kapsül haline soktuğundan zaman zaman dem vursak da merak ettiğiniz bir eserle alakalı alıntılara bakabilirsiniz ve daha önemlisi okuduğunuz eserlerin yazım tarihine, yazarın ruh haline ve bir edebiyat metnini oluşturan noktalara eğilebilirsiniz. Bunun için de şöyle yazılarımız var:

Kayıp Rıhtım Forum

Aynı zamanda sitemizde sevdiğiniz yazarlardan okuma listeleri de bulabilirsiniz, böylece onların geçtikleri yollardan izlerini takip edebilirsiniz:

Çevrimiçi Okumalar

Dünya genelinde basılmış ve telif hakları sona ermiş farklı dillerde binlerce kitabın tam metin içeriğine Google Kitaplar’ın “books.google.com” sayfasından erişilebildiğini size hatırlatmak isteriz.

Bunun yanında bakanlık tarafından başlatılan “Kütüphanem Cepte” mobil uygulaması ile de okurlar e-devlet üzerinden kütüphanelere üyelik gerçekleştirebilecek ve sistemde bulunan e-kitapları ücretsiz olarak okuma imkânı bulabileceksiniz.

Görme engelli vatandaşlar için de konusankitaplik.mkutup.gov.tr adresinden hizmet veren “Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık” profesyonel kayıt stüdyolarında seslendirilen kitaplardan yararlanabilecek.

Sesli kitaplara yine Youtube aracılığı ile ulaşabileceğinizi de söyleyelim. Okan Bayülgen’in sesinden Satranç’ı dinlemek fena fikir gibi gözükmüyor.

Yeni bir uygulama olmasa da biryudumkitap.com’un e-posta kutunuza her sabah 5 dakikada okuyabileceğiniz, hikâye ve roman pasajlarını gönderdiğini hatırlatalım. Abonelik için adınızı ve e-postanızı siteye bırakın ve her sabah saat 08.00’de gelen kutunuzu kontrol edin…

British Council, Keşfet

British Council, Keşfet projesiyle Türkiye’den yazarlar ile Birleşik Krallık yazarları arasında köprü kurmayı, her iki ülkeden mesleği edebiyat olan kişiler arasındaki diyaloğu kolaylaştırmayı ve bu yazarların eserlerini yeni kitlelerle buluşturacak bir platform yaratmayı hedefliyor. Bu amaçlar doğrultusunda yazılan 6 yazardan, 6 yeni öyküyü okuyabilir veya dinleyebilirsiniz.

Çeşitli yayınevleri de Koronavirüs günlerinde okurlarına çeşitli incelikler yapmayı unutmadı. Can Yayınları, Trendeki Yabancı uygulamasını 1 ay boyunca ücretsiz erişime açtı. Uygulamayı indirerek, bugüne kadar çıkan tüm sayılara erişebilirken Klasikler dizilerinden de çeşitli eserleri de bu süre boyunca bu uygulamadan online olarak okuyabilirsiniz.

Gerçeklerle arası iyi olmayan edebiyat fanzini Marşandiz’in ilk 15 sayısı da dijital ortamda ücretsiz olarak okuyabileceğiniz öykü ve şiir yayınları arasında yer alıyor. Fanzinin sayılarına buradan göz atmanız mümkün. Bununla birlikte mitoloji, uzay ve fantastik edebiyat fanzini CosmicZion Zine arşivleri için de şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

1992-2002 seneleri arasında yayımlanan Hayalet Gemi adlı neşriyatın dijital arşivi ise buradaki bağlantıda sizleri bekliyor.  Murat Gülsoy‘un önderliğindeki dergi Nazlı Ökten, Selçuk Akman, Yekta Kopan, Mehmet Açar ve Sabri Gürses gibi yetenekli kalemlere ev sahipliği yapmıştı.

Okumak Kadar Yazmaya da Vakit Ayırıyor muyuz?

Bunla beraber sadece okuyucu olmaktan ziyade e-fanzinler, e-dergiler oluşturabilir veya okuyabilirsiniz. Hatta hep içinizde kalan öykü yazma hevesiniz hâlâ yerindeyse her ay farklı temada yayımladığımız Öykü Seçkisi’ne göz atıp gelecek ayın konusu ile ilgili bir hikâye yazmayı deneyebilirsiniz. Ki yüzlerce amatör ve profesyonel yazarı ağırlayan seçkimizde dikkatinizi çeken bir temanın öykülerinde kaybolabilirsiniz.

- Reklam -

Eğer henüz böyle bir deneyiminiz yoksa ya da kendinizi teknik anlamda geliştirmek istiyorsanız bunun için oldukça fazla kitap olduğunu söylemeliyiz.

Korona Daktilo

Yaratıcı yazarlıkla ilgili kitap önerilerimiz şöyle:
  • Dümeni Yaratıcılığa Kırmak, Ursula K. Le Guin, Hep Kitap
  • Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri, Danell Jones, Timaş Yayınevi
  • Edebiyat Nedir, Jean-Paul Sartre, Can Yayınları
  • Yazın Sanatı ve Yaratıcı Yazarlık, Ray Bradbury, Altıkırkbeş Basın Yayın
  • Yazma Uğraşı – Eli Kalem Tutan Herkesin Karşılaştığı 21 Soruna 210 Çözüm Önerisi, Roy Peter Clark, Metropolis
  • Bir Kuştan Öbürüne: Hayat ve Yazmak Üzerine Tavsiyeler, Anne Lamott, Hep Kitap

TRT 2 Edebiyat Programları

Bunun yanında evinde internete sahip olmayanlarımız için de TRT 2’nin hafta içerisinde yayımladığı edebiyat programlarını şöyle sıraladık:

Ahmet Murat Özel’in hazırlayıp sunduğu Edebiyat Söyleşileri, Türk edebiyatını, ülkemizdeki ve dünyadaki güncel edebiyat tartışmalarını TRT 2 ekranına taşıyor. Özel, her hafta farklı bir konuyu yazarlar, şairler, eleştirmenler ve edebiyat…

Yazar, eleştirmen ve gazeteci Doğan Hızlan yaklaşık 70 yıldır Türk edebiyatının takip ediyor ve güçlü bir hafızaya sahip. Hızlan bu programda kendi hafızasını tarihselleştirecek ve genç izleyicilerle cumhuriyet dönemi edebiyat…

Doğan Hızlan
Doğan Hızlan

Yazar İskender Pala, ömrünü adadığı divan edebiyatından seçtiği meşhur beyitleri, güncel bir üslup ve yaklaşımla açıklıyor.

Aykut Ertuğrul, Furkan Çalışkan ve Erkan Şimşek’in sunuculuğunda gerçekleştirilen, her bölümde haftanın yeni çıkan kitapları, dergileri ve edebiyat odaklı haberleri yorumlayacağı programda keyifli bir sohbet sizleri bekliyor.

Unutmadan yine TRT Arşiv’den en önemli edebiyat sohbetlerini derlediğimiz TRT Arşiv’de Mutlaka Göz Atmanız Gereken 6 Edebiyat Programı isimli bir öneri listemiz de bulunuyor.

Beyaz Perdede Edebiyat

Peki önemli edebiyat uyarlamalarını izlemeye ya da ünlü yazarların hayatlarını seyir zevkine dönüştürerek anlamaya ne dersiniz?

5 kitap uyarlaması film önerisi:
  • Beni Adınla Çağır, Yönetmen: Luca Guadagnino, 2017
  • Aşk ve Gurur, Yönetmen: Joe Wright, 2005
  • Marslı, Yönetmen: Ridley Scott, 2015
  • Sefiller, Yönetmen: Tom Hooper, 2012
  • Selvi Boylum Al Yazmalım, Yönetmen: Atıf Yılmaz, 1977
Tolkien Film
Tolkien (2019)
5 yazar biyografisi önerisi:
  • Tolkien, Yönetmen: Dome Karukoski, 2019
  • Kill Your Darlings, Yönetmen: John Krokidas, 2013
  • Mary Shelley, Yönetmen: Hayfa el Mansur, 2017
  • Çavdar Tarlasındaki Asi, Yönetmen: Danny Strong, 2017
  • Noel’i İcat Eden Adam, Yönetmen: Bharat Nalluri, 2017

Yazarları Dinlemek, Kütüphanelerine Konuk Olmak

Youtube’da bir miktar araştırma yaptığınızda da yazar söyleşilerine rastlayabilirsiniz. Şurada Zülfü Livaneli’nin ve Ercan Kesal’ın röportajlarına, şu kanalda da günümüz yazarlarının evlerine konuk olabilirsiniz. Ayşe Kulin’in çok sevimli hallerine ya da Celal Şengör’ün mütevazı(!) kütüphanesine göz gezdirebilirsiniz.

Yine bi’kafalar adlı Youtube kanalında sanatçılarla yapılan kalburüstü sohbetlere eşlik edebilirsiniz.

Bizden tavsiye, ilk seçeceğiniz video Mehmet Güreli ile aşk&edebiyat sohbeti olabilir:

YouTube video

Bunun yanında evde oturduğumuz günleri bir verimlilik yarışı içine getirmememizin de önemli olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz. Kolektif biçimde büyük bir stresin içinde olduğumuzu unutmamalı ve bu günleri biraz olsun rahatlayarak, kendimizi bıraktığımız yerden hatırlamaya çalışarak geçirmeliyiz.

Sahi siz en son hayatın o bitmeyen telaşında nerede bırakmıştınız kendinizi? Kayıp Rıhtım Forum’a gelin ve birlikte tartışalım!

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türk Demonolojisi

Türk Demonolojisi: Türler, Özellikler ve Korunma Yolları

Margaret Atwood - Covid-19

Margaret Atwood: “Covid-19 Karantinası Bir Distopya Değil”