in , ,

Lord of the Rings vs Game of Thrones: Hangisi, Ne Konuda Daha Başarılı?

Son zamanların en sık yapılan kıyaslarından birisi: Yüzüklerin Efendisi mi, Game of Thrones mu? Kuşkusuz ikisinin de birbirinden üstün geldiği bazı noktalar var.

Lord of the Rings vs Game of Thrones
- Reklam -
- Reklam -

Uyarlama eserlerde “fantastik” denince akla genellikle ilk gelen yapımlar Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi) ve Game of Thrones (Taht Oyunları) oluyor. Tarzları ve anlatım biçimleri birbirinden hayli farklı olsa da aklımızda ve kalbimizde oldukça ayrı yere sahip olan bu eserlerin birbirleriyle amansız kıyası da her geçen gün devam ediyor.

LOTR’un unutulmaz epik sahneleri her zaman zirvede yerini alırken Game of Thrones için de tarihten esinlenen günümüzdeki en farklı ve zengin televizyon yapımı oldu diyebiliriz. Her iki hikâye de kendi alanlarında farklı konularda kendilerini aştı. Elma ve armut misali biri film biri dizi olan iki yapımı kıyaslamak pek mümkün olmasa da farklı yönleri incelenebilir.

Her ikisi de fantastik yapımların önemli birer simgesi olduğundan ister istemez bazı noktalarda karşılaştırıyoruz. Screen Rant sitesi de bu iki yapımın bir diğerinden daha iyi olduğu 5 noktayı listelemiş.

- Reklam -

Gelin bu listeyi beraber inceleyelim:

10. GOT: Birden Fazla Bakış Açısı

Game of Thrones

The Lord of the Rings’de çok fazla karakter olmasına rağmen (Yüzük Kardeşliği’nde bile sadece 9 karakter mevcut), hikâye genel olarak Frodo ve Aragorn üzerinde ilerliyor. Boromir, Elrond, Arwen ve hatta Gandalf gibi hikâyeyi ilginç bakış açılarından izleyebileceğimiz bu farklı karakterleri filmde az görüyoruz.

Oysa Game of Thrones’ta durum daha farklı. Dizide çok farklı ve çeşitli karakterler yer alıyor. Olanları birçok kişinin gözünden izliyoruz ve hepsinin hikâyesini, geçmişini ve bakış açılarını öğreniyoruz. Bu da zengin hikâyeye ayrı bir derinlik ve hareketlilik katıyor.

9. LOTR: Muhteşem Görsel Efektler ve Set Tasarımı

Lord of the Rings Minas Tirith

Game of Thrones’taki görselleri hazırlamak, özellikle televizyon dizisi olduğunu da göz önünde bulundurursak tabii ki oldukça zor. Ancak yine de zirveyi LOTR kimseye kaptırmıyor. Live-action ve CGI ile yapılan özel efektler ve manzaralar gerçekten muazzam. Filmin, GOT’tan 10 yıldan daha uzun bir süre önce yapıldığını da hatırlatalım.

Muhteşem savaş sahneleri dışında Minas Tirith, Helms Deep (Miğfer Dibi), Moria gibi yerlerin tasarımının ve görsellerinin eşi benzeri yok diyebiliriz. Thrones da bu konuda başarılı olsa da (Kral Toprakları vb.) daha tipik, gerçeğe benzer kalıyor.

8. GOT: Daha Karanlık ve Gerçekçi

Game of Thrones kızıl düğün

GOT daha karanlık, gerçekçi bakış açısıyla ön plana çıkıyor. Hem sahnelerde hem de yaşanan trajik ve korkunç olaylarda bunu görüyoruz. Dizideki gaddar tutum için LOTR’un tam tersi diyebiliriz. İhanetler, sayısız ölüm, bitmeyen savaşlar ve mücadeleler tıpkı tarihte olduğu gibi daha zalim ve dinamik bir hikâye ortaya çıkarıyor.

Dizideki Kızıl Düğün gibi birçok olay özellikle Orta çağda yaşananlardan yola çıkılarak yazılmış. Karakterler de sürekli köşeye sıkışıyor veya perişan haldeler. Biz de seyirci olarak empati kuruyor ve yapılan şeylerin sebeplerini anlamaya çalışıyoruz.

7. LOTR: İyimserlik

Lord of the Rings Legolas

Her iki yapımda da duygusal ve hüzünlü bir anlatım olsa da LOTR, daha iyimser kalıyor bir bakıma. LOTR’da da tabii ki korkunç orklar, devasa örümcekler ve Mordor gibi korkutucu yerler var. Ama bunlar kahramanlarımızın yolculuğu yanında geri planda kalıyor.

LOTR’un bu denli ilham verici bir hikâye olmasının sebebi ise olumsuzluk ve tehlike karşısında azimli, güçlü ve yoldaş olmanın önemi üzerinde duruyor olması.

6. GOT: Daha İlginç Fantastik Unsurlar

Game of Thrones

Peter Jackson’ın üçlemesinde birçok büyü ve kötülük bulunsa da George R.R. Martin ve GOT yapımcıları birbirinden farklı fantastik öğeleri harika bir şekilde dizide bir araya getirdi. Druidler, Elfler ve sihirli küreler gibi kavramları dâhil etmek yerine kendi dünyasını oluşturuyor GOT.

GOT, modern fantastik yapımlarda çok kullanılmayan fikirleri bir araya getiriyor. İçinde ejderha, buzdan zombiler, ateş çağıran büyücüler, Ormanın Çocukları gibi bir ırk ve ağaç tanrılarının olduğu başka kaç tane hikâye sayabiliriz ki?

5. LOTR: Dil Oluşturma

Lord of the Rings giriş kapısı

- Reklam -

Burada film ve diziden çok uyarlandıkları kitapları ele alacağız. Ancak filmlerde de Jackson’ın tamamen Elfçenin veya Mordor’un Kara Lisanı’nın geçtiği sahneler çektiğini de söyleyelim.

LOTR’un en ilgi çeken kısmı sadece bir dil değil birden çok dil ve lehçeyi içinde barındırması. J.R.R Tolkien bu dillerin hepsini kendisi oluşturuyor. Buna karşın GOT’ta ise birkaç Valyrian ve Dothraki ifadesi duyuyoruz.

4. GOT: Daha Dinamik Karakterler

Game of Thrones varys serçeparmak

George R.R. Martin, Benioff ve Weiss dil oluşturmadaki eksiğini üç boyutlu, ilginç karakterler oluşturarak tamamlıyor diyebiliriz.

GOT’u incelersek çeşitli karakterlerin farklı özelliklerini, sorunlarını, tercihlerini, engellerini ayrı ayrı tanıyoruz. Ana karakterin birkaç kusuru veya sorunu olduğu LOTR’un aksine GOT’taki karakterler, ya tamamen kusurlu ya da ne iyi ne kötü diyebileceğimiz kişilere kadar çeşitlilik gösteriyor. İyi dediğimiz kişiler bile anti-kahraman olabiliyor. GOT’ta ilgi çeken kısımlardan biri de bu oluyor genelde.

3. LOTR: İyiye Karşı Kötünün Klasik Hikâyesi

aragorn

Tarihsel kurgu ve fantastik öğelerin bir araya geldiği farklı hikâyeler ilgi çekici olsa da, seyirciler bazen iyiye karşı kötünün olduğu klasik yapımları izlemeyi ister. Bu sebeple Star Wars’un ilk filmleri ve the Lord of the Rings gibi yapımlar oldukça ilgi çekti ve hâlâ ilgiyle izlenmeye devam ediyor.

LOTR üçlemesi, iyilerin kötülere karşı olduğu mükemmel bir hikâye sunuyor. İnsanların her zaman ilgileneceği ve kendinden bir parça bulacağı eskimeyen mitolojik bir öyküdür LOTR.

2. GOT: Dünya Düzeni (Din ve Kültür)

taht odası

LOTR’da hayal gücümüzü zorlayan manzaralar ve mekânlar olsa da GOT, bu çevreye daha çok kültür ve tarih yerleştiriyor.

Westeros ve Essos’u incelersek dinlerin çeşitliliği bile kültür zenginliği hakkında ipucu veriyor. İlk İnsanların Eski Ağaç Tanrıları, Andalların Yedi İnancı, Işık Tanrısı ve Boğulmuş Tanrı gibi birçok inancı bu yerlerde görüyoruz.

Dizide, Kral Toprakları, Qarth, Kuzey gibi birbirinden farklı mekânlara şahit olurken G.R.R. Martin’in oluşturduğu Targaryenler, Starklar, Andallar, İlk İnsanlar gibi sayısız milletleri barındıran bu geniş hikâye kesinlikle nefes kesici.

1. LOTR: Savaş Sahneleri

Savaş Sahnesi

Lord of the Rings dendiği zaman insanların aklına ilk gelen genelde devasa ve müthiş savaş sahneleridir. Özellikle Miğfer Dibi ve Minas Tirith Savaşı’nın sinemada ayrı bir yerinin olması şaşırtmıyor. Live-action ve görsel efektler birçok detay ile bir araya geliyor ve ortaya gerçekten heyecan verici savaş sahneleri ortaya çıkıyor.

GOT’ta da televizyon standartlarının üzerine çıkan Blackwater Bay (Karasu) Savaşı, Battle of Bastards (Piçlerin Savaşı) gibi muazzam sahneler var tabii ama bu konuda LOTR’un gerisinde kalıyor.

Peki, siz bu liste hakkında ne düşünüyorsunuz? Listede katılmadığınız maddeler var mı? Karşılaştırmak istediğiniz başka hangi noktalar var?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Orta Dünya’da Gördüğümüz En Güçlü 8 Kılıç

* Game of Thrones Dizisindeki En iyi 10 Kostüm

* Kendinizi Lothlorien Ormanı’nda Hissedeceğiniz Dünyanın En Mutlu 10 Ülkesi

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for YTarik YTarik dedi ki:

    Ben GoT’cu tayfadanım. Lotr’u çok sevsem de benim için bir GoT değil ne yazık ki. Ahh o son sezon da olmasa :((

  2. Avatar for KiNG_of_The_CiTy KiNG_of_The_CiTy dedi ki:

    GOT son sezon tam bir felaket. Ekran ışığını sona getirip izledim.
    xjztz1QgVRv8I

  3. Avatar for TheNameless TheNameless dedi ki:

    İnceleme çok güzel olmuş. Ama Got için +1 verilen düşüncelerin çoğunun asıl sebebi Got’un bir dizi olması. Film için o denli bir süre namümkün. İnceleme tamamen objektif ve güzel olmuş. Emeğinize sağlık…

  4. Avatar for Rena Rena dedi ki:

    Üstüne bir de telefon jokeri. Bir şey demiyorum ama foruma üye olmadığı belli. :grin:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

fox disney x men

Marvel Sinematik Evreni Yolcuları: X-Men ve Fantastic Four

Peaky Blinders Sezon 5 kapak

Peaky Blinders 5. Sezon Yayınlanmaya Başladı