in ,

M. Olgay Söyler Öneriyor: Kayıp Rıhtım Okurları İçin 7 Kitap

Tarihçi ve yazar M. Olgay Söyler, son zamanlarda okuduğu eserleri Kayıp Rıhtım’a anlattı. İnanç tarihi ağırlıklı bir okuma listesi sizlerle!

M. Olgay Söyler - Kitap Önerileri İnanç Tarihi
- Reklam -
- Reklam -

Anadolu’nun Kronikleri: Epik ve Menkıbevi Destan Dünyasına Giriş kitabı ile övgü toplayan yazar ve tarihçi M. Olgay Söyler; son zamanlarda okuduğu kitaplardan Kayıp Rıhtım okurları için bir seçki hazırladı.


Uzun zamandır çalıştığım alan olan tarih, antropoloji, dinler tarihi ve Anadolu halk inanmaları üzerine yayımlanmış değerli olduğunu düşündüğüm isimlerin kitaplarını Kayıp Rıhtım okuyucuları için kendimce bir seçki halinde sunmayı düşünüyordum. Ancak, son zamanlarda okuduğum kitapların bir liste halinde okuyucuya sunulması fikri de oldukça cezbediciydi.

Dünyayı saran virüsün olumsuz etkisiyle, arkadaşlarımızı, ailemizin yanımızda olmayan bölümünü, mutlaka sevgililerimizi çok özledik. Elden de bir şeyin gelmediğinin farkına vardığımız anda belki çoğumuz ekmek yapmayı öğrenmekle birlikte bilmediğimiz yeteneklerimizi, belki öğrenmeyi ertelediğimiz dili çevrimiçi öğrenmeye başladık. Bizden sadece ilgi bekleyen çocuklarla, sevgimizi artık söylemeyi çoğu zaman atladığımız kadınlarla bir arada olmayı, sevgiyi ve hayatı paylaşmanın güzelliğinin tekrar farkına vardık. Elbette böyle mi oldu bilinmez belki oldukça ütopik bir dünya tasavvuru benimki ancak ben buna inanmak istiyorum. Ama illa ki kitap okuduk.

- Reklam -

Ben de bu süreçte yine inanç tarihi veya tarih alanında oldukça güzel kitaplar okudum, ama araya gördüğüm kadarıyla birkaç sürpriz sıkıştırmışım. Zaten bu sürecin neden olduğu önemli olaylardan biri, birçok alışkanlığımızın dönüşüme uğramasıydı. Çok uzatmadan listeye geçelim o zaman değerli okuyucu.

M. Olgay Söyler Son Zamanlarda Ne Okudu?

1. Sayıların Gizemi / Annemarie Schimmel – Alfa Kitap

Sayıların Gizemi / Annemarie Schimmel

Ülkemizde de bir dönem çalışmış inanç tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Annemarie Schimmel’in bu kitabında: Sayıların binlerce yıldır hayatımızın her köşesinde nasıl yer aldığının, farklı inançlarda, kültürlerde ve coğrafyalarda bazen bir batıl inanç bazen de bir ritüel olarak yaşantımıza nasıl yansıdığı irdelenirken, edebiyat, şiir mitolojik bir anlatı da birden bire nasıl karşımıza çıktığının öyküsünü anlatıyor. Sayılar ve sayı sistemleri, Gnosis ve Kabala, İslami gizemcilik, Orta Çağ ve Barok sayı sistemi, batıl inançlar ve sayıların küçük sözlüğü bölümleri ile her şeyin her şeye nasıl gizlice bağlantılı olduğunu öğreniyorsunuz.

2. Georges Dumezil’den Dinler Tarihi Dersleri / Haz. Fuat Aydın – Feyza B. Aydın -Eski Yeni Yayınları

Georges Dumezil’den Dinler Tarihi Dersleri

Mit ve Destan serisi ile ülkemizde daha çok tanındığını düşündüğüm dinler tarihçisi Fransız Georges Dumezil’in 1925/1927 yılları arasında misafir öğretim üyesi olarak İstanbul Üniversitesi (Darül’fünun) İlahiyat Fakültesi’nde verdiği derslerin notlarından oluşan kitabı, son zamanlarda okuduğum en özel kitaplardan birisiydi. Vahşi dinleri, Totemcilik, ruh telakkisi, ölüler ibadeti, Brahma, Hind dinleri gibi onlarca başlıkta kitaplaştırılarak sunulan ders notları 85 yıl sonra tekrar gün yüzüne çıkmış oldu.

3. Assisili Francis ve Hıristiyan Mistisizmi / Cengiz Batuk – İz Yayıncılık

Assisili Francis ve Hıristiyan Mistisizmi

Fransiskenler tarikatının kurucusu olduğunu bildiğimiz Francis’in hayvanlarla, bitkilerle konuşan bir adam olarak hikayesini takip ediyor, Hıristiyan diniyle, kilise ve eski pagan olup yeni dinin koruyuculuğuna soyunan Roma’nın zenginleşip halktan nasıl koptuğunu ve Francis’in bunların karşısında nasıl bir anlamda sessiz bir devrim gerçekleştirdiğini okuyoruz. O, kitapta da anlatıldığı üzere kimilerine göre bir devrimci, bazen bir şövalye bazen gizemlerle dolu bir adam, bir şair ve bazen bir savaşçı olarak karşımıza çıkar. İnanç tarihinde önemli bir portrenin biyografisini okumak isteyenlere tavsiyemdir.

4. Homeros Destanları ve Markos İncili / Dennis R. MacDonald – İthaki Yayınları

Homeros Destanları ve Markos İncili / Dennis R. MacDonald

Belki dünyada en çok okunan destanların yazarı olan Homeros’un destanlarının özellikle Odysseia adlı eserinin, İncil yazarı Markos’u diğer birçok eser gibi nasıl etkilediğini karşılaştırmalı olarak ele alıyor.

Hemen burada Zafer Duygu’nun İnciller Güvenilir Metinler midir? kitabını da önermiş olayım.

- Reklam -

5. Uygarlığın Doğuşunda Din: Çatalhöyük Örneği / Haz. John Fred ve Ian Hooder – Alfa Kitap

Uygarlığın Doğuşunda Din: Çatalhöyük Örneği - M. Olay Söyler Kitap Öneri

Doğabilimci, arkeolog, antropolog, filozof, ilahiyatçı gibi bir grup seçkin akademisyeni Çatalhöyük çevresinde bir araya getiren kitap, dinde inancın rolü, maddi ve manevi olanın bütünleşmesini ve dinin toplumsal rolleri gibi temaları araştırıyor. 9.000 yıllık tarihi olan Çatalhöyük için Batı’nın nasıl çalışmalar yaptığını imrenerek takip ederken Çatalhöyük için dünya ölçeğinde akademik işleri daha fazla yapmamız gerektiğinin de naçizane altını çizmek istiyorum.

6. Ay Sarayı / Paul Auster – Can Yayınları

Ay Sarayı / Paul Auster - M. Olay Söyler Kitap Öneri

İnsanların hayatlarında çok özel kişilikler vardır, hayatı daha anlamlı kılan onlardan biri de benim hayatımda olduğuna göre onun bana önerdiği ve zevkle okuduğum kitap da burada yer almalıydı. Bu belki bencil yaklaşımım kitabın güzelliğine zarar getirmeyecektir diye düşünüyorum. Edebiyat konusunda kendimi güçlü hissetmediğimi itiraf etmeyelim, üstelik edebi eleştirileri yapabilenleri de pek özel insanlar olarak görürüm, alanlarına da saygım sonsuzdur. Ben sadece bu güzel kitabı alın ve harika vakit geçirin diyorum.

7. Eros’un Istırabı / Byung-Chul Han – Metis Kitap

Eros’un Istırabı / Byung-Chul Han - M. Olay Söyler Kitap Öneri

“Son zamanlarda sık sık aşkın sonu ilan edildi. Aşk bugün sınırsız tercih özgürlüğünün, seçeneklerin çeşitliliğinin ve mükemmellik zorlamasının kurbanı olmuş. Olanakların sınırsız olduğu bir dünyada aşk artık olanaklı değilmiş. Tutkunun soğuduğundan şikâyet edenler de var.”

Acaba gerçekten böyle mi? Benim de yeni yeni keşfettiğim Byung-Chul Han, İnsanların duygularını nasıl tükettiğini, aşk ve erotizme bakışında yaşanılan dönüşümü inceliyor. Aşk kriz yaşıyor, Eros intiharın eşiğinde diyorum ben ve öneriyorum.

M. Olgay Söyler

Yazar ve tarihçi M. Olgay Söyler tarafından hazırlanan okuma listesi işte bu şekildeydi. Peki siz bu eserler arasından hangisini okudunuz? Listeye eklemek istedikleriniz var mı? Önerilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


Daha önceki Kitap Önerileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

amazon amc sinema

Amazon, AMC Sinemaları’nı Satın Alabilir

Peaky Blinders - Steven Knight - Charles Dickens - Great Expectations

Peaky Blinders Yaratıcısından Charles Dickens Uyarlaması Great Expectations Geliyor