in ,

Kurgu Diyarlarda Cehennem Deneyimi Yaşatan 5 Perili Ev

Perili ev teması spekülatif kurguda sıklıkla işlenen bir başlık. İşte Shirley Jackson’dan T. Kingfisher’a, bu alanda yazılmış bazı edebiyat eserleri!

perili ev kitap çnerileri
- Reklam -
- Reklam -

Perili ev teması edebiyat dünyasında özellikle korku janrında sık işlenen konulardan birisi. Spekülatif kurgu yazarları, bu temada kaleme aldıkları kitaplarla okuru klostrofobik deneyimlere davet etmekten hiç kaçınmadı. İşte bu atmosferde geçen bazı eserlerden kısa bir liste ile karşınızdayız!

Günümüzde artan ev fiyatları ve kiralar, insanın yeni bir eve taşınma ihtimalini bir hayli düşürmüş durumda. Yine de kurgu diyarlarda, değeri şüpheli bir şekilde düşük olan birçok yapı bulunuyor.

Ev kavramına getirdikleri karanlık bakış açılarıyla dikkat çeken bazı yazarlara birlikte göz atalım. Charlotte Perkins Gilman’dan T. Kingfisher’a… Dilimize çevrilmiş veya henüz kazandırılmamış bazı isimlerden perili evlerle dolu bir kitap önerisi listesi!

- Reklam -

Perili Ev Kitapları: Edebiyat Dünyasının Şeytani Yapıları

The Yellow Wallpaper (Sarı Duvar Kâğıdı) – Charlotte Perkins Gilman (1892)

The Yellow Wallpaper (Sarı Duvar Kağıdı) – Charlotte Perkins Gillman

Kadınlara ait neredeyse tüm hastalıklar gibi doğum sonrası depresyonun da bilim dünyasına ve kocalara uzak bir tabir olduğu bir dönemden gelen Sarı Duvar Kâğıdı, eşini seven ve onun “iyiliği için” her şeyi yapan bir adamla başlıyor. Kraliçe Victoria döneminde geçen hikâyede John bir doktor ve karısının doğumla birlikte kötüleşen akıl sağlığına en iyi gelecek reçeteyi yazıyor: Toplumdan uzak, dev bir köşkte izole yaşam deneyimi.

Öykünün ana karakteri olan isimsiz kadın ise arkadaşlarından, ailesinden uzakta pas tutmaya başlamış ucuz köşkün tadını çıkartmaya başlıyor. Her ev gibi bu ev de karakteri içinde geçen süre arttıkça değiştiriyor. John’un, eşini eskiden olduğu normal, çocuksu neşe dolu kadına dönmesi için tıktığı ev, kadını bambaşka bir ruh hâline taşıyor.

Feminist sosyolog ve yazar Charlotte Perkins Gilman’dan hiç eskimeyecek bir öykü.

The Haunting of Hill House (Tepedeki Ev) – Shirley Jackson (1959)

The Haunting of Hill House (Tepedeki Ev) – Shirley Jackson / perili ev

Tepedeki Ev emlak potansiyeli konusunda ciddi bir sıkıntıya sahip: Sakinlerini çılgına çeviren kanlı bir geçmişi var. Zalim Hugh Crain tarafından inşa edilen ev, rahatsız edici bir şekilde gerçek dışı bir kimliğe sahip. Karanlık tarihi nedeniyle de aklı başında insanların uzak durduğu bir yapı.

Bu ev, dört amatör araştırmacıyı kendisine çekiyor: Luke Sanderson, teyzesinin lanetli mirasına bir göz kulak olma arzusunda. Bohem Theodora konağın asilliğinden büyülenmiş. Doktor John Montague doğaüstü güçlerin bilimsel kanıtını bulma peşinde ve Eleanor Vance hayatı boyunca süren sömürüden kurtulabilmek için eve adım atmış. Hayalleri gerçekleştirmek için yaşattığı kâbuslarla ünlenen bir evden daha ideal neresi olabilir ki?

Shirley Jackson’dan “perili ev” anlatılarına unutulmaz bir katkı.

Way-Farer – Dennis Schmidt (1978)

Way-Farer – Dennis Schmidt - perili ev

Bu hikâyedeki perili ev, bütün bir gezegenin kendisi konumunda olmasıyla diğer örneklerden ayrışıyor.

Geçmişin kâşiflerinin aksine Kensho’ya yerleşmek üzere yola çıkan koloniciler derslerine sıkı çalışmıştı: Gezegende tehlikeli hayvanlar, bulaşıcı hastalıklar ve ölümcül biyokimyasal aktiviteler yoktu. Yeni topraklara mesai saatleri ve depresyon gibi kavramlar getirmek için yanıp tutuşan insanlık için idealdi. Kimse neden bu cennette hiç hayat olmadığını sormadı.

- Reklam -

O sorulmayan sorunun cevabıysa çok kısa sürede veriliyor. Koloniciler bilinen bütün tehlikeleri araştırırken gözle görülemeyenleri hiç düşünmemişler. Kensho gezegeni, insanların “mushin” adını verdiği görünmez yaratıkların evi. Bu yaratıklar, olumsuz hisleri bulup dozunu artırma gücüne sahipler. Kensho’da insanlığın kurtulması olağanüstü seviyede kişisel duygu durumu kontrol gücü gerektiriyor.

Amerikalı yazar Dennis Schmidt’ten bilimkurguyla dövüş sanatlarının buluştuğu macera dolu bir roman.

The Bones – Sheri S. Tepper (1987)

The Bones – Sheri S. Tepper Korku Evleri

İlk karısının oğlu Robby’yi bir iblise yem etme planından kıl payı kurtulan Badger Ettison, ikinci karısı Mahlia (kendisini büyülü becerilerle eski karısından kurtulmasına yardım eden) ile yeni, daha az iblis dolu bir hayat kurmaya karar veriyor. Badger, Mahlia, Robby ve çiftin bebek kızı Elaine’den oluşan yeni aile, şehrin kalabalığından uzak bir yaşam tercih ediyor. Sütten ağzı yanınca yoğurdu üfleyerek yiyen Badger, yeni hayatlarında büyüyle ilgili hiçbir şey istemiyor. Mahlia’nın cadı akıl hocalarıyla tüm bağlarını kesmesini sağlıyor.

Bir kurumsal danışman olan Badger, genellikle iş için evden uzakta kalıyor. Bu nedenle, onarım ve iyileştirme çalışmaları gibi evin günlük zorluklarıyla başa çıkmak Mahlia’ya düşüyor. Bu, yeni bir anne için ağır bir yük. Ama daha kötüsü de yolda. Yeni ev saf kötülükle dolu ve Badger, Mahlia’yı ailesini yeni evlerinin etrafında dönen karanlık güçlerden koruyabilecek büyülü araçlardan mahrum bırakmak için elinden geleni yapmıştı.

Bilimkurgu, korku ve gizem romanlarıyla tanınan Sheri S. Tepper’dan dehşet dolu bir kitap.

The Twisted Ones – T. Kingfisher (2019)

The Twisted Ones – T. Kingfisher Korku Evleri

Serbest editör Melissa, rahmetli büyükannesinin kırsaldaki eviyle ilgilenme yükünü omuzlamaya karar veriyor. Bu görev aslında babasına düşse de, çocukluğunun kâbuslarına dönmek istemediği için babası bu işi kızına yıkıyor. Melissa, evin sorunlarını çözmek için eski belgeleri kurcalamaya başlıyor ve hayatının hatasını da işte tam bu noktada yapıyor.

Büyükbabasının günlüğüne denk gelen Melissa, babaannesinin ne kadar zalim bir kadın olduğunu bizzat kocasının sözlerinden öğreniyor. Daha da kötüsü, günlükler karısından yakınan bir adamın anıları olmaktan çıkıp, bilmecelerle dolu bir hâl alıyor. Melissa, ipuçlarını birleştirerek büyükbabasının eve musallat olan kötü ruhlardan bahsettiğini anlıyor. Bu ruhlar hakkında bilgiye sahip olmak bile onların ilgilerini çekmek demek. Melissa artık bu korkunç figürlerin odağı hâline gelmiştir.

Hugo ödüllü yazar ve illüstratör T. Kingfisher’dan karanlık bir masal.

Siz bu listedeki kitaplardan hangilerini okudunuz? Önerebileceğiniz başka perili ev temalı kitaplar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Tor

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Yabancılarda çok ucuz perili evler ama bizim burada olursa şöyle bir ilan görebiliriz :grinning:

    Kiralık Perili Ev. ( Kiralık dedim ama satılıkta da üç aşağı beş yukarı benzeri şeyler olurdu.)

    Özellikler: Kombili, 3+1, markete 50 km uzaklıkta, bir yardım isteyecebileceğiniz en yakın komşu 10 km mesafede, ormana ve mezarlığa sıfır adımdır. İçerisinde periler, hayaletler ve başka başka değişik yaratıklar vardır bu yüzden çok nadir bir ev olup çok değerlidir. Kirası 30 bin TL’dir ve memur kefil isterim.

  2. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Edgar Allan Poe’nun mükemmel Usher evi nerede?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Audrey Hepburn hayatı Rooney Mara

Hollywood Yıldızı Audrey Hepburn’ün Yaşamı Filme Uyarlanıyor: Başrolde Rooney Mara Var

HBO Max Türkiye

HBO Max Türkiye Genel Müdürü Belli Oldu: Dijital Yayın Servisi Ülkemize Geliyor