Stephen King eserleri yıllardır sayısız projeye ilham oldu, dizi ve film uyarlamaları yapıldı. Film uyarlamaları arasında ismi hâlâ en başarılı filmler arasında sayılanlar olsa da, hayal kırıklığı ile sonuçlananlar da oldu.
Romanlarından ve kısa hikâyelerinden uyarlanan filmleri izleyen yazarın yorumları da filmden filme değişiklik gösteriyor. Bazı filmleri övse de, bazıları hakkındaki yorumları pek parlak değil. Öte yandan Kral’ın kimi tercihleri de sinemaseverlerde şaşkınlık yaratabiliyor. Öyle ki King, Stanley Kubrick’in The Shining uyarlamasını hiç sevmediğini açıklamış; hatta bu film için bir uyarlama daha yapılması konusunda ısrarcı olmuştu.
İşte Kral’ın Stephen King Uyarlamaları Hakkındaki Yorumları
10. Carrie (1976)
Başarılı uyarlamalar arasında sayılan Carrie, yönetmen Brian De Palma imzası taşıyor. Yazarın aynı isimli romanından uyarlanmış olan yapım, King’in beğendiği filmler arasında.
King, 2010’da Florida Weekly gazetesine verdiği röportajda film hakkında olumlu cümleler kurmuş, De Palma’nın yaklaşımını övmüştü. Yönetmenin bakış açısının kendisiyle aynı olmadığını fakat romanı açıkça kavradığını belirtmişti.
9. The Tommyknockers (1993)
King 2014’te Rolling Stone’a verdiği röportajda daha az sevdiği bazı uyarlamalardan bahsetmişti. Bunlardan biri de The Tommyknockers (Şeffaf) romanının mini dizi uyarlaması. Jimmy Smits’in oyunculuğunu övse de, genel olarak dizinin eksik olduğundan bahsetmişti.
Fakat roman hakkında King’in değindiği farklı bir nokta var: Romanını bir açıdan küçümseyen yazar, yazma sürecinde çok da ayık olmadığını ifade etmiş ve “berbat bir kitap” olarak nitelendirmişti.
8. The Dead Zone / Ölüm Bölgesi (1983)
Bir diğer dikkat çeken uyarlama ise The Dead Zone. Yönetmen David Cronenberg imzası taşıyan yapım, birçok açıdan romanın başarılı bir uyarlaması sayılıyor.
Deadline röportajında King’e herhangi bir film anlaşmasından pişman olup olmadığı sorulduğunda şu ifadelerde bulunmuştu:
“Hayır, asla pişman olmadım. Film üzerinde çalışılması ve elden gelenin en iyisinin yapılması benim için her zaman önem teşkil ediyordu. Özellikle Carrie ve The Dead Zone gibi başarıya ulaşan yapımlarda, işte bu benim hikâyem, diyebilirim.”
7. Graveyard Shift / Mezarlık Devriyesi (1990)
King’in aynı isimli kısa hikâyesinden uyarlanan film ise yazarın en az sevdiği uyarlama olma özelliği taşıyor. Yine aynı Deadline röportajında Graveyard Shift’ten bahseden yazar şu ifadelerde bulunmuştu:
“Sanırım böyle, biraz iğrenmiş hissettiğim birkaç film var. Bu da bir tür aceleyle ekrana konmuş bir yapım sayılır.”
Bir tekstil fabrikasının altında, mutasyona uğramış bir yarasa hakkında olan filmi izleyen çoğu kişi yazarın düşüncelerine katılsa da, korku filmleri sevenler için yapım yine de izlemeye değer sayılıyor.
6. Cujo (1983)
King’in övdüğü diğer yapımlardan biri Cujo. Yazar, yapımcılarla olan olumlu deneyiminden de bahsederek, “İddialı olmayan filmler arasında Dee Wallace’lı Cujo belki de en iyisi,” ifadelerini kullanmıştı.
King ayrıca yapımcıların kendine ve romana saygı çerçevesinde anlaşma yaptıklarını da belirtmişti.
5. The Dark Tower / Kara Kule (2017)
Yapımın aldığı olumsuz eleştirilerin ardından King de film hakkında konuşmuş ve olumlu ifadelerde bulunmamıştı. Stüdyonun seriyi temkinli bir yaklaşımla uyarladığından bahsetmişti.
Filmin kitabın ortalarından başlamasının filmin eksiklerinden olduğunu ifade etmişti.
Romandaki ağırlığın verilememesi ve yanlış belirlendiğini düşündüğü izleyici yaş sınırı yazarın eleştirdiği konulardan diğer ikisi.
4. Shawshank Redemption / Esaretin Bedeli (1994)
King’e en sevdiği uyarlamalar sorulduğunda hemen söylediği iki yapımdan biri Esaretin Bedeli. King bu yapımı çok sevdiğini ve Frank Darabont ile çalışmaktan çok memnun olduğunu ifade etmişti.
Yönetmen Frank Darabont’un bir başka roman uyarlamaları olan Green Mile (1999) ve The Mist (2007) filmlerinde de imzası bulunuyor.
3. Maximum Overdrive (1986)
King’in eleştirdiği ve hayal kırıklığı ile sonuçlanan bir diğer film Maximum Overdrive olmuştu. King yönetmenliğini de yaptığı filmi yorumlarken aynı zamanda yönetmenliğini ve o zamanlardaki uyuşturucu bağımlılığını da eleştirmişti:
“Filmle ilgili sorun şu ki, filmin yapım süreci boyunca kafam yerinde değildi ve ne yaptığımı bilmiyordum.”
2. Stand by Me / Benimle Kal (1986)
King’in çok beğendiği iki yapımdan bir diğeri Ceset (The Body) kısa hikâyesinden uyarlanmış Benimle Kal.
Rob Reiner imzalı film, King’in övgüsünü kazanmış ve yönetmenin hikâyeyi uyarlama tarzı yazarı memnun etmişti.
1.The Shining / Cinnet (1980)
Stanley Kubrick imzalı Cinnet, King’in hakkında en fazla konuştuğu uyarlama olma özelliği taşıyor:
“Bence Cinnet güzel bir film ve önceden de söylediğim gibi, içinde motoru olmayan büyük, güzel bir Cadillac’a benziyor.”
Yazar aynı zamanda Jack Torrance karakterinin filmde eksik yansıtılmış olmasını eleştirmiş ve ikisinin arasında fark olduğundan bahsetmişti:
“Kitaptaki Jack, akıl sağlığı ile cebelleşiyor ve sonunda onu kaybediyor. Bana göre bu bir trajedidir. Fakat filmde trajedi yok çünkü gördüğümüz gerçek bir değişim yok.”
Diğer yandan, Cinnet her ne kadar başarılı bir sinematografiye sahip olsa da, King’in bakış açısını yakalayamadığı için yapım yazarın beğenmediği uyarlamalar arasında yerini aldı.
Sizler bu filmlerden hangilerini izlemiştiniz? Stephen King uyarlamaları hakkında yazarın yaptığı yorumlara katılıyor musunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Screen Rant
Ben de The Shining hakkında düşüncesine katılıyorum. Tabii ki güzel bir film ama kitapta verilmeye çalışılan durum filmde yok.
Kitapta Jack’in ruh halindeki değişim adım adım ilerliyor, gerçekten otelde olan bir şeyin onu bu duruma soktuğunu hissediyorsunuz ki gerilimi maksimuma çıkarıyor bence. Filmde ise zaten delirmiş biri oradayken de biraz iteklenmiş gibi duruyor.
Yani gerilim, korku vs hep görselde daha etkili olur ama King için bu iş tam tersi, henüz izlediğim hiçbir uyarlaması kitabını geçemedi benim için.
Açıkcası The thinner (Falcı) filmi de kitap ile uyumlu bir şekilde beyaz perdeye aktarılmış bir yapım olduğunu dşünüyorum. Stephen King’de filmin bir kısmında eczacıyı oynamaktadır.