in ,

Terminatör Filmleri Hakkında Bilmeniz Gereken 19 Gerçek

Terminatör filmleri hakkında bilmeniz gerekenler! James Cameron’ın kült serisi, bir dönemin sinema dünyasına nasıl damga vurdu?

Terminatör Filmleri Hakkında Bilgi
- Reklam -
- Reklam -

Son zamanlarda hak ettiği değeri pek göremese de bir neslin evine girmiş, bazılarını korkutmuş, bazılarını ise oldukça heyecanlandırmış bir seri Terminatör (Yokedici). Aynı zamanda yönetmen James Cameron’ın da ilk büyük filmi. Onu James Cameron yapan kariyer basamaklarından birisi. Bu yüzdendir ki serinin geçmişi bir sürü ilginç olayla dolu. Terminatör filmleri hakkındaki hikâye de tıpkı bir ağaç gibi dallanıp budaklanıyor.

Bu yazıda sizlerle ilk filmi 1984 yılında vizyona giren Terminatör serisinin perde arkasında olan bitenlere bir göz atacağız.

Terminatör Filmleri Hakkında Az Bilinen Gerçekler

1. Terminatör’ün Asıl Çıkış Noktası Bir Kâbustu

Terminatör fikri filmin yönetmeni ve yazarı olan James Cameron’ın aklına ilk kez, Roma’da kaldığı zamanlarda bir gece gördüğü kabusla birlikte kazınmıştı. O zamanlar yönetmenliğini istemeye istemeye de olsa kabul ettiği Piranha II: The Spawning filmi zerine çalışıyordu. Gönülsüzce yönettiği bu filmin kurgusuyla geçen zorlu bir geceden sonra Cameron, rüyasında sert, kromla kaplı bir gövdeye sahip bir robotun üst kısmının kendisini sürükleyerek alevlerin içerisinden çıkardığını gördü.

- Reklam -

Piranha II: The Spawning

Yönetmen bu hikâyeyi hızla dallandırıp budaklandırdı ve gelecekten gelerek, bir kadını öldürmeye çalışan Terminator isimli robot doğmuş oldu. Kadını öldürmeye çalışıyordu çünkü bu kadının bir oğlu olacak ve o çocuk, gelecekte tüm insanlığı kurtaracaktı. O zamanlardan beri Cameron, Piranha II filmini hiç çekmemiş gibi varsayarak Terminatör’ün onun ilk filmi olduğunu söylemektedir.

2. James Cameron Filmi Senaryoya Dökme İşini Başkalarıyla Paylaştı

Cameron, gördüğü bu kâbusu senaryoya dökmesi için William Wisher Jr.’ı işe aldı. Bu isim ayrıca Terminatör 1 ve 2 filmlerinde polis memuru Nick Delaney’ye hayat verdi. Filmde yer alan çoğu aksiyon sahnesini ve insanlarla robotlar arasındaki savaşla ilgili birçok sahneyi Cameron yazdı; Wisher ise Sarah Connor’ın polis memurları tarafından sorgulanması gibi sahneleri kaleme aldı.

Arnold Schwarzenegger terminatör

Cameron’ın daha sonra evlendiği ve boşandığı, filmin de yapımcısı olan Gale Anne Hurd’ün ismi de senaryoyu yazan kişilerin arasında geçiyordu. Buna rağmen Cameron, Hurd’ün tek bir kelime dahi yazmadığını iddia ediyor. Unutmamak gerek ki o dönem Camoron, Terminatör’ün haklarını 1 dolar karşılığında Hurd’e satmıştı. Ah aşk, sen nelere kadirsin!

3. Film için Yapılan Sunum Oldukça Sıra Dışıydı

Bilirsiniz ki kafalarda oluşan her projenin o veya bu şekilde varlıklı insanlara sunulması ve bir şekilde para bulunması gerekir. İşte bu yüzden Yokedici filminin senaryosu, Hemdale Pictures isimli düşük bütçeli bir stüdyonun sahibi olan John Day’in masasına kadar gelmişti. Day, Cameron’ı aradı ve ondan filmle ilgili bir sunum yapmasını istedi. Elbette ki Day, daha öncesinde Orion Pictures’la konuşmuş ve onlardan filmi tüm dünyada dağıtacaklarının garantisini almıştı. Stüdyonun aklını başından alabilmek için Cameron, yanına Lance Henriksen’ı da alıp sunumu yapmaya gitti.

terminator movie

Filmin oyuncu kadrosu henüz belli değildi ama Henriksen, oraya giderken insana benzeyen bir robot kılığına girmişti. Yırtık tişörtü, deri ceketi, askeri botları ve dişlerindeki, bir sigara paketinden koparılan, altın rengi alüminyum folyoyla insan kılığındaki bir robot gibi görünüyordu. Stüdyo Cameron’ın fikrini oldukça beğendi, keza ünlü yönetmen yanında fikirlerini yansıtan bazı resimli öyküler de götürmüştü. En sonunda stüdyodan 6 milyon dolar bütçe almayı başardı.

4. Stüdyo, Terminatör Rolünü O. J. Simpson’ın Oynamasını İstedi

Orion Stüdyoları’nın başındaki isim Arnold Schwarzenegger’in Terminatör’le savaşmak için zamanda geri gönderilen Kyle Reese isimli bir adamı canlandırmasını istiyordu. Terminatör rolünde ise O.J. Simpson olacaktı. O zamanlarda Arnold’ın tek tecrübesi 1982 yılında oynadığı Conan the Barbarian filmiydi.

Cameron ise farklı düşünüyordu. Hatta Schwarzenegger’la kavga etmek için ona bir buluşma teklif etmişti. Buna rağmen Arnold’ın film hakkındaki düşüncelerini duyunca kavga etmekten vazgeçerek Schwarzenegger’in baş kötüyü oynaması gerektiğini düşündü ve bu fikrini stüdyoya sundu. Ertesi gün Schwarzenegger’le anlaşıldı.

5. Tasarım Ekibinin Uğraşları Sonucunda Ortaya Çıkan Terminatör, Cameron’ın Kâbusundakiyle Tıpatıp Aynıydı

Cameron ilk başlarda özel efekt alanında bir efsane olan Dick Smith’in Terminatör’ün iskeletini yaratmasını istiyordu. Smith, Şeytan (The Exorcist) filminin o ikonik efektlerinin ve Baba (The Godfather) filminde Marlon Brando’nun ikonik bir şekilde yaşlandırılmasının arkasındaki kişiydi. Buna rağmen Smith ona sunulan teklifi reddetti. Bu sayede Cameron’ın daha az tanınan arkadaşı Stan Winston için bir fırsat doğdu. Buradan aldığı motivasyonla kariyerinde ilerleyen Winston, daha sonraları Alien ve Jurassic Park gibi filmlerde çalışacak ve başarılarına başarı katacaktı. Winston ve Cameron haftalar boyu birbirlerine yaptıkları çizimleri gönderip dursalar da Terminatör’ün asıl tasarımı ünlü yönetmenin Roma’da, o yorgun gecede gördüğü rüyanın ertesinde yaptığı bir çizimden doğdu.

6. Winston ve Ekibi Terminatör’ün İskeletini Yaratabilmek için Çok Sıkı Çalıştı

terminator filmleri yokedici

Terminatör’ün iskeletini yaratmak kolay değildi. Yedi artist, tam altı ay boyunca gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar. İskeletin yapımında kil ve sıva kullanıldı; bu malzemeler tutkal, fiberglas ve çelikten yapılan bir kalıbın içine döküldü. Tüm iskelet daha gerçekçi görünmesi için kromla kaplandı ve eskitildi. Tüm bu çabaların sonucunda ortaya çıkan şey 45 kilogramlık bir Terminatör’dü.

7. Filmin Müzikleri Zamanına Göre Benzersizdi

Seriyi izleyenlerin duyar duymaz fark edeceği o müzik Brad Fiedel tarafından bestelenmişti. Bu müziği yapabilmek için Fiedel, çeşitli kızartma tavalarını, farklı yüzeylere vurmuş ve Prophet 10, Oberheim gibi analog sentezleyici kullanmıştı. Müziğinin de filmin başarısında büyük rol oynadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

8. “Terminatör 2” O Zamanlara Göre Oldukça Maliyetliydi

Cameron ikinci bir film yapmak ve Sarah Connor’ın hikâyesini devam ettirmek istemişti. Acak bu iş sandığı kadar basit olmayacaktı. Terminatör 2: Kıyamet Günü (Terminator 2: Judgment Day) filminin bütçesi tamı tamına 94 milyon dolardı. Bu, o zamana dek yapılmış en pahalı filmdi. Filmin başlangıcından önce yayınlanan o savaş sahnelerinin bütçesi bile başlı başına ilk film kadar tutmuştu. Sadece Cameron’a 6 milyon dolar ödenmiş ve Schwarzenegger o ünlü robotik rolüne bürünmek için 15 milyon dolar istemişti. Schwarzenegger’e verilen paranın 12 milyon doları kendisine Gulfstream jeti alınarak ödenmişti. Filmin yapımcısı Mario Kassar, ünlü oyuncuya 12 milyon dolarlık Gulfstream jeti satın almış ve üzerini de nakit olarak ödemişti.

9. Devam Filminin Senaryosu Aslında İlk Filmin Senaryosuydu

terminatör 1984

Yapımcıların ve Cameron’ın kafalarındaki düşüncelere göre ilk filmde gelecekten gelen iki Terminatör’ün birbiriyle savaşması gerekiyordu; ama bu fikri hayata geçirmek oldukça pahalı olacağından vazgeçildi. Onun yerine filme birbiriyle savaşan iki T-800 robotu koymak istediler. Her iki robotu da Schwarzenegger oynayacağından bu fikir oldukça ucuza gelecekti ve farklı bir robot iskeleti yapılmasına gerek de kalmayacaktı. Daha önce yapılan iskeletler kullanılabilirdi. Cameron bu fikri de beğenmedi ve ikinci film için sıvı metala dönüşebilen T-1000 fikrini hayata geçirdi. Böylece serinin hayranlarının kalplerinde taht kuran sıvı metalden robot fikri ortaya çıkmış oldu.

10. “Terminatör 2” Özel Efektler Konusunda Bir Devrim Başlattı

Cameron, sıvı metalden yapılma robot, T-1000 fikrini ilk filmde de kullanmak istemişti ama 1980 yılının özel efektlerini kullanarak böylesine bir şey yapmak imkânsızdı. Buna rağmen The Abyss filmini çektiği sırada sıvı manipülasyonuyla ilgili yeni bir efekt denemiş ve film için su formunda bir uzaylı varlık yaratmıştı. Bu yüzden Industrial Light and Magic’teki özel efekt sanatçılarından benzer teknikleri kullanarak sıvı bir Terminatör yaratmalarını istedi.

terminator 2 efekt

- Reklam -

İkinci film 136 dakika sürüyordu; T-1000’in sıvılaştığı sahneler ise sadece 5 dakikaydı. Bu beş dakika için otuz beş özel efekt uzmanı, altı ay boyunca çalıştılar. Bu iş için ILM (Industrial Light and Magic) bünyesindeki bir özel efekt sanatçısı olan John Knoll ve kardeşinin yazdığı bir program kullanıldı. İşte o program bugün Photoshop olarak tanıdığımız programın ilk versiyonuydu.

11. John Connor Rolüne Yakışacak Birini Bulmak Oldukça Zor Oldu

Oyuncu yönetmeni Mali Finn, John Connor’ı oynayacak çocuğu ararken farklı seçenekleri de değerlendirdi. Bu rol için yüzlerce profesyonel oyuncuyla görüştü ama normların dışına çıkmak onun kanında vardı ve bu huyu onu Edward Furlong’a kadar götürecekti. Finn, Pasadena’da bir çocuk kulübünü ziyarete gitti ve orada gözüne Furlong takıldı. Finn çocuğa yaklaştı, çocuk oldukça iticiydi ve ona kurbağa dudaklı demişti ama diğer yandan oldukça özgüvenliydi. Aynı filmdeki John Connor karakteri gibi Furlong da babasıyla hiç tanışmamış, bekar annesi tarafından büyütülmüştü. Birkaç denemeden sonra Finn, çocuğu eğitmesi için bazı öğretmenler tuttu ve en sonunda John Connor rolü için onu işe aldılar.

12. Edward Furlong Çok Hızlı Büyüyordu

Terminatör 2 filminin çekimleri başladığında tecrübesiz aktör henüz 13 yaşındaydı ama çekimlerin ortasında ergenliğe girmiş ve hızla gelişmeye başlamıştı. Bu durum sesinin de kalınlaşmasına sebep olmuştu. Bu yüzden Cameron, Edward Furlong’un kalınlaşan sesiyle uyumlu olması için filmin ilk yarısındaki repliklerinin hepsini yeniden kaydetmek zorunda kalabilirdi.

Edward Furlong yokedici

Furlong’un şansına Cameron filmi kronolojik sırayla çekmiyordu; yönetmen bazı ses efektleri kullanarak Furlong’un yer aldığı kısımlardaki repliklerin ses tonunu düzeltmeyi başardı. Filmin sonunda Furlong ve Hamilton’ın bir arabanın iki yanında durduğu bir sahne yer alıyordu ama Furlong’un boyu oldukça uzamıştı. Artık Hamilton’ın yanında eskisi gibi durmuyordu. Bu yüzden yere bir çukur kazdılar ve Furlong’un boyunun kısa görünmesini sağladılar.

13. Elindeki Onca Teknolojiye Rağmen Cameron Eski Tekniklerden de Faydalandı

Terminatör filmleri bilgi

Çelik fabrikasındaki o son savaşta T-1000, Sarah Connor’ın şeklini alıyordu. İşte bu sahneyi yaratmak için öyle ahım şahım teknolojiler kullanılmadı. Yapılan numara aslında çok basitti; Linda Hamilton’ın ikiz kardeşi Leslie onun karşısında, T-1000 olarak oynayacaktı. Aynı şekilde akıl hastanesinde T-1000’in kılığına büründüğü polisin de ikiz kardeşi kullanıldı.

14. “Judgement Day” Oldukça Gerçekçi Görünüyordu

Sarah’nın rüyasında gördüğü o nükleer patlama efektini yaratabilmek için uzmanlar saatlerce gerçek nükleer bombaların patlama görüntülerini inceledi ve hem uygulamalı hem de bilgisayar efektlerini birlikte kullandılar. Yaşanan o büyük patlamada ölen insanlar, yanıp küle dönüşen arabalar ve yıkılan binaların hepsi aslında birer minyatürdü. Atom bombasının yarattığı o şok dalgası ise Apple Macintosh bilgisayarda yapılmıştı. Bilim insanları Cameron’a Terminatör 2 filmindeki atom bombasının gerçeğe oldukça yakın olduğunu söylemişler.

15. Arnold Üçüncü Filmde Oynadı Oynamasına Ama Bedeli Ağır Oldu

Arnold Schwarzenegger film yokedici

Schwarzenegger’e üçüncü filmde oynaması için 29,2 milyon dolar ödendi. İmzalanan kontrata özel jetlerinin yakıtı, tam donanımlı bir spor salonu, ultra lüks otel odaları, limuzinler ve korumalar için harcanmaya hazır bekleyen 1.5 milyon dolar da eklenmişti. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Arnold bilet satışları, DVD satışları, televizyon ve oyun haklarından gelen paranın da yüzde yirmisini aldı. Her şeyin bir bedeli var… Böylece Arnold hem Kaliforniya valisi hem de filmin ortağı olma şerefine erişti.

16. “Terminatör 3” Filmi Tam Anlamıyla Devasaydı

Şu ünlü vinçle kovalama sahnesinde gerçek bir sokak kullanılırsa çok basit duracağı düşünüldüğünden yüzlerce metre kareye yayılan bir plato inşa edilmiş ve kullanılmıştı. Keza gerçek bir sokağı yıkıp yakmak oldukça masraflı olurdu. Terminatör’ün vincin ucunda tam anlamıyla bir binanın içerisinden geçip gittiği sahneye para yetmeyince Arnold kendi cebinden ödeyerek bu sahnenin çekilmesini sağladı.

17. “Terminatör 3” Vizyona Girdiği Dönemin En Pahalı Filmiydi

makinelerin yükselişi

Terminatör 3’ün bütçesi 170 milyon dolardı. Bu da filmi zamanının en pahalı yapımı haline getiriyor. Günümüzde ise sinema tarihin en pahalı 100 filminden biri olarak yaşamına devam ediyor. Peki ne kadar hasılat yaptı dersiniz? Tam olarak 433 milyon dolar.

18. Christian Bale, Aslında John Connor Karakterini Oynamayacaktı

Christian Bale’in dördüncü filmde Marcus Wright isimli sibernetik robotu canlandırması planlanıyordu ama aktör senaryoda pek az rolü olan John Connor’ı oynamak için ısrar edince yazarlar Connor’ın filmdeki varlığını arttırdılar. Sonuçta Bale’e verilen para boşuna gitmemeliydi… Bu yüzden filmin senaryosu yeniden yazıldı.

19. Bale ve Schwarzenegger, “Terminatör 4: Kurtuluş” Filmini Pek Beğenmediler

Schwarzenegger, serinin dördüncü kısmı olan Terminatör 4: Kurtuluş (Salvation) filminde oynamadı. Terminator: Genisys için verdiği bir röportajda oyuncu kendi oynadığı üç filmin gerçekten kendine has olduğunu ve ilginç hikâyelere sahip olduklarını belirtmişti. Konu Kurtuluş filminden açıldığında ise, “iyi ki film kötüydü,” demişti. Kendisinin oynadığı Genisys filminin de serinin hayranları tarafından pek beğenilmediği bir gerçekti aslında. Bale’e gelecek olursak eğer, kendisi; bir deneme yaptıklarını ama ellerine yüzlerine bulaştırdıklarını belirtmişti. Ayrıca ünlü oyuncu, bilgeliğin zamanı geldiğinde geri çekilmeyi bilmek olduğunu da sözlerine eklemişti.

christian bale yokedici 4

Terminatör Filmleri Sıralaması

  • The Terminator (1984)
  • Terminator 2: Judgment Day (1991)
  • Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
  • Terminator Salvation (2009)
  • Terminator Genisys (2015)
  • Terminator: Dark Fate (2019)

Terminatör filmleri de zamanla giderek kötüleşen, kalitesi düşen ve yapımcıların ününü kullanarak para kazanmaya çalıştığı bir seri hâline geldi. Yeni çekilen filmlerin IMDb puanlarındaki düşüş de bunu gösterir nitelikte. İyi bir Terminatör filmini bir daha ne zaman görürüz bilemiyoruz; orijinal üçlemedeki oyuncuların da oldukça yaşlandığı bir gerçek. Umarız yakın bir zamanda gerçekten iyi bir film çekilir; belki seriyi yeni baştan çekerler… Kim bilir…

Peki sizler Terminatör filmleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Mental Floss

Halil Oğulcan Karamağara

Bir sürpriz yumurtanın içinde, 1994 yılında, İstanbul'da düşmüşüm annemin karnına. Mesela ağlamamışım doğduktan sonra. Tabii sonradan arayı kapattım. Şu anda Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyor, kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Anime, dizi ve film izlemeyi çok severim. Okumayı da. Arada kendimi oyun oynamaya kaptırdığım da olmuyor değil. En çok da büyünce yazar olmak istiyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Terminatör 1 ve özellikle 2 çok iyi filmlerdi. Sonra maalesef diğerleri geldi her şey battı. En son J. C. abimiz seriyi tekrar eline alarak 2. filmden sonrasını anlatan bir Terminatör çekmişti. İzlemedim, nasıl bilmiyorum(Yeni terminatör hoşuma gitmemişti). Aslında Terminatör bence sağlam bir evrene sahip bir filmdi ama iyi değerlendirilemedi.

  2. Avatar for MisterNo MisterNo dedi ki:

    Metin yazarı Halil Oğulcan’a bir uyarım var. Türkiye’de insanlar sözlüğe bakmayı sevmedikleri için kulaktan dolma bilgiyle konuşur ve yazar. Yazar arkadaşta bu hataya düşüp yazısında bolca “oldukça” belirtecini kullanmış. Kullanmış kullanmasına ama ne yazık ki anlamını bilmeden kullanmış. “Oldukça” belirteci “çok” anlamına gelmez, o anlamda kullanılamaz. Tam aksine daha düşük bir seviyeyi gösterir, “az” değil ama “çok” da değil. Bir sözlük açıp bakıldığında şu görülür. “Olabildiğince, epeyce, yeterince”. Bunların hiçbiri “çok” anlamına gelmez doğal olarak. Ekte verdiğim yazı konuyu açıklayacaktır.

  3. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Haklısınız. :slight_smile: Uyarınız için teşekkür ederim. Bundan böyle dikkat edeceğim.

  4. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Geleceğimizi şekillendirecek olan yegane şeyin ‘yapay zekaya sahip robotlarla (sayborg da olabilir) insanlık arasındaki çekişmelerin - çatışmaların - savaşların’ olacağını, ilk kez bu kadar göz önünde bulunduran ve gayet inandırıcı bir biçimde ele alan bu film serisi hakkındaki bilgileri; bir yandan 90’lı yıllarda özel tv kanallarının ilk kez ortaya çıktığı günlerdeki zevkle izlediğim o günleri yad ederek diğer yandan da özleyerek - iç çekerek - üzülerek okudum. Emeğinize sağlık.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

She-Hulk 2. Sezon Çalışmaları Başladı

Marvel Dizisi “She-Hulk” 2. Sezon Onayını Almış Olabilir

The Great 4. Sezon İptal Edildi

Tarihi Drama Dizisi “The Great” 3. Sezonun Ardından İptal Edildi