in , ,

Tarihin En Uzun Soluklu Çizgi Dizisi The Simpsons’taki Stephen King Göndermeleri

The Simpsons dizisinde 33 sezon boyunca birçok referans verildi. İşte korkunun kralı Stephen King için yapılan bazı göndermeler!

the simpsons stephen king göndermeleri
- Reklam -
- Reklam -

The Simpsons dizisi 30 yılı aşkın süredir devam eden yayın hayatında, verdiği referanslarla sık sık gündeme gelmeyi başarıyor. Yapımın bolca gönderme yaptığı isimlerden birisi de korku edebiyatının usta kalemi Stephen King.

33 sezonluk yayın tarihi boyunca The Simpsons korku türünün en ikonik isimleri arasında yer alan Stephen King’e birçok gönderme yaptı. Aslına bakılırsa The Simpsons ve Stephen King ikilisinin çok fazla ortak yönü var. İkisi de Amerikan popüler kültürünün ayrılmaz parçaları ve 90’lı yılların en çok konuşulan markaları. Her iki taraf da kemik kitleleri tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor ve sahipleniliyor.

Aralarındaki en büyük farklılık ise The Simpsons izleyiciyi güldürürken King’in okuru dehşete sürüklemesi. Her ne kadar The Simpsons dizisinin gerçekleşen(!) kehanetleri en tecrübeli izleyiciyi bile korkutmayı başarsa ve King’in bazı satırları okurları kahkahalara boğsa da ikili temelde birbirinden farklı yollarda yürüyor.

- Reklam -

The Simpsons dizi boyunca iki defa King’i ekrana bizzat taşımayı başardı (birisinde sadece sesli diğerinde de kısa bir sahne ile). Bununla birlikte seri boyunca ünlü yazarın yazdığı eserler ve kitaplarından uyarlanan filmler de yapımda kendilerine yer buldu.

İşte The Simpsons Dizisinde Yer Bulan Stephen King Göndermeleri

Treehouse of Horror V (6. Sezon 6. Bölüm)

the simpsons göndermeler

Belki de The Simpsons dizisinin parodi olarak ele almayı başardığı en iyi bölümlerden birisi olan Treehouse of Horror, yazarın The Shining (Medyum) eserine bir gönderme. Stanley Kubrick’in aynı isimle sinemaya uyarladığı yapımı sahne sahne tekrar eden bölümde Homer, Jack Torrence rolünde, Bart, Danny rolünde, Groundskeeper Willie ise Dick Halloran rolünde yer alıyor. Bu kadro ile birlikte The Shining’in sahne ve referansları oldukça başarılı bir parodi eser ortaya çıkarıyor. Kısa ekran süresine rağmen yazarların büyük bir saygı ile The Shining’i The Simpsons versiyonuna çevirmeleri parodiyi daha da etkileyici kılıyor.

Korku türünün en ünlü eserlerinden birisinin parodisini yaparak risk alan ekip bunun altından başarıyla kalkıyor. The Simpsons bölümleri arasında yer alan tek Stephen King uyarlaması olmasa da bu özelliği ile en dikkat çeken bölümler arasında yer alıyor.

Insane Clown Poppy (12. Sezon 3. Bölüm)

stephen king çizgi dizi

Stephen King’in dizide ilk ekrana çıkışı gelecek romanlarından birisine gönderme yaptığı bir bölümle olmuştu. Insane Clown Poppy bölümündeki parodinin dikkat çeken bir diğer tesadüfüyse Drew Barrymore’un Krusty karakterinin kızını seslendirmişti. Barrymore, 1984 tarihli King uyarlaması Firestarter filminde Charlie McGee karakterini oynamıştı.

Bu bölümde King, Marge’a, Benjamin Franklin’in elektriği keşfinin daha karanlık ve gotik bir hâle geldiği garip bir korku hikâyesi üzerinde çalıştığını söylüyor. Yazarın bu kitabı hiçbir zaman çıkmasa da, King’in yazdığı ve elektrik üzerinde yapılan deneylerin korkunç bir evrene kapı açıldığı Revival (Diriliş) kitabının konusuna oldukça benziyor.

The Blunder Years (13. Sezon 5. Bölüm)

the simpsons the body stephen king

The Blunder Years belki de The Simpsons dizisinin hayranlarını ikiye ayıran en belirgin bölümlerden birisi. Bunun sebebi ise ünlü aktör Paul Newman’ın kısa bir rolü olmasının yanı sıra bölümün senaryosunun oldukça farklı olması. Bölümde Homer gençliği sırasında ölü bir beden görüyor ve bu sırada yaşama ve dostluğa dair birçok şey öğreniyor.

Bölümün senaryosu ilhamını King imzalı The Body (Ceset) öyküsünden ve kitaptan uyarlanan Stand by Me (Benimle Kal) filminden alınırken izleyicilerin bölüme dair en büyük eleştirisi de bu noktada beliriyor.

- Reklam -

The Body, bir ceset görmek için kilometrelerce yol kat eden ve yol boyunca hayat ve birbirleri hakkında çok şey öğrenen ergen arkadaşların trajikomik bir hikâyesini anlatıyor. Bununla birlikte Rob Reiner Stand by Me filminin tonu için doğru dengeyi bulmuş olsa da, The Simpsons bölümü birçok izleyici için fazla karanlık ve kasvetli oldu.

Treehouse of Horror XV (16. Sezon 1. Bölüm)

korku bölümü simpsonlar

Belki de hak ettiği değeri bir türlü görememiş Cadılar Bayramı özel bölümleri arasında yer alan Treehouse of Horror XV’da The Ned Zone alt başlığıyla kısa bir parça yayınlanmıştı. King’in The Dead Zone (Çağrı) eserine bir gönderme olarak alınan yapımda Ned Flanders’ın herkesin geleceğindeki ufak parçaları gördüğü ve onların nasıl öleceklerini bildiği bir güce sahip oluyor.

Kaynak materyalden birazcık uzaklaşma özgürlüğünü gösteren yapım King’in hikâyesinin temeline sadık kalmayı başarıyor.

Treehouse of Horror XXIV (25. Sezon 2. Bölüm)

stephen king shining simpsonlar

The Simpsons bünyesindeki ilk cameo’sunun ardından Stephen King’in dizide ikinci kez yer alması kaçınılmazdı. 25. sezon ünlü korku yazarını karatahtanın önünde tebeşirle bir kez daha ekranlara taşıdı. Açılış sekansını Guillermo del Toro’nun hazırladığı ve birçok farklı korku yazarını ve yönetmenini gösteren bölüm Stephen King’i de es geçmiyor.

King’in Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlanan ve kendisinin hiç sevmediği bir adaptasyon olan The Shining’e göndermede bulunarak “All work and no play makes Jack a dull boy” yazdığı görülen sekans hayranlar tarafından ilgi çekici bulunmuştu. Bu ifade filmde Jack Torrance’ın daktilosuna tekrar tekrar yazdığı o malum cümle olarak tanınıyor ve Jack’in artık aklını tamamen kaybetmeye başladığını gözler önüne seriyor.

All work and no play makes Jack a dull boy

Sizin The Simpsons dizisindeki favori Stephen King göndermeniz hangisi? Listede olmayan başka referanslar da var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İsa'nın Ölümü - J.M. Coetzee

Nobel Ödüllü Yazar J.M. Coetzee’nin İsa Üçlemesi “İsa’nın Ölümü” ile Sona Eriyor

South of the Circle incelemesi

South of the Circle İncelemesi: Soğuk Savaş’ın Gölgesinde İnsanlık