in ,

The Witcher Dizisi ile Oyun ve Kitaplar Arasındaki 8 Fark

Andrzej Sapkowski’nin kitap serisinden uyarlanan Netflix’in yeni fantastik dizisi The Witcher, kitap ve oyunlarına göre bazı farklılıklara sahip.

The Witcher
- Reklam -
- Reklam -

20 Aralık’ta Netflix’te yayınlandığı günden beri gündemde olan The Witcher dizisinin, Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski’nin aynı adlı fantastik kitap serisinden uyarlandığını biliyoruz. Buna ek olarak CD Projekt Red’in ünlü oyun serisi The Witcher’dan da bazı sahneleri dizide görmek mümkün.

Oyunlardaki Kıta’nın oluşturulmasında Andrzej Sapkowski’nin çok az yardımı dokunmuşken dizide yapımcı Lauren S. Hissrich ile birlikte çalıştığını ve danışmanlık yaptığı da bilinenler arasında. Bu yüzden dizi doğal olarak roman ve oyun serisi arasında benzerlikleri ve farklılıkları beraberinde getiriyor. En çok göze çarpan farkları (spoilerlı olarak) gelin beraber inceleyelim.

1. Ozan Dandelion/ Jaskier Farkı

CD Projekt RED oyunları ve Sapkowski’nin eserlerindeki en iyi karakterlerden birisi de şık ve çapkın ozan Dandelion diyebiliriz. Dandelion, bir şekilde Geralt’ın yakın arkadaşı olmayı başarabilmiş ancak başı beladan kurtulmayan bir karakter.

- Reklam -

Ancak dizide de aynı havayı yakalayan karakter farklı bir isimle yer alıyor. Geralt’ın ozana Jaskier ismi ile hitap ettiğini görüyoruz. Karakterin Sapkowski tarafından konulan ve oyunlarda karşımıza çıkan ismi Jaskier.

The Witcher
Jaskier/Dandelion

Tam adı Julian Alfred Pankratz olan ve kitabın orijinal dilinde de Jaskier olarak geçen bu karakterin adı, narin bir çiçek anlamına geliyor. Oyunlarda ise kendisini Dandelion olarak görüyoruz. Dandelion, Jaskier’in Lehçedeki karşılığı. Kendisini dizide ise yine orijinal kullanım olan Jaskier ile görüyoruz.

2. The Witcher Dünyasındaki Karakterler

The Witcher oyunlarındaki kişilere baktığımız zaman hepsinin beyaz tenli olduğunu görüyoruz. Hem Sapkowski hem de CD Projekt RED kurguyu Polonya’yı baz alarak şekillendiriyor ki Polonyalıların neredeyse tamamı beyaz tenli insanlardan oluşuyor.

Ancak Kıta dediğimiz yer bir kurgu olduğu için Netflix kaynak materyale bağlı kalmak istememiş ve diziye farklılıklar getirmiş. Örneğin Yennefer’i canlandıran Anya Chalhotra’nın Hint asıllı İngiliz bir oyuncu olduğunu görüyoruz. Bunun dışında Triss, Fringilla ve diziye yeni eklenen Dara karakterinin de romanlardan farklı bir dış görünüşü var.

Fringilla Vigo netflix witcher
Fringilla Vigo

Yapımcı Hissrich, konuyla ilgili ırktan bağımsız olarak en iyi oyuncuları diziye katmak istediklerini söylüyor.

3. Geralt’ın Ses Tonu

Pek çok hayran oyunlar nedeniyle Doug Cockle’ı Rivialı Geralt olarak benimsiyor. Band of Brothers ve Blair Witch oyunu gibi birçok yapımda yer alan oyuncu, yıllardır Witcher’ı oynamış ve oyunlarda da Geralt karakterinin seslendirmesini yapmıştı.

The Witcher

Dizide Geralt’ı canlandıran Henry Cavill de Cockle’dan pek farklı değil aslında. Oyunları büyük hayranı olan Cavill, Cockle’ın performansını da sevdiğini belirtiyor. İkisinin de sesi benzer olsa da Cavill, İngiliz olduğu için kendi aksanı ile konuşuyor ve Cockle’a göre daha derin bir tonda sese sahip. Her ne kadar oyunlardan farklı olsa da sesinin Geralt karakterini yansıttığı yadsınamaz.

4. Geralt’ın Kılıçları ve Kostümler

Oyunlarda Geralt’ın iki adet kılıcının olduğunu görüyoruz. Sıradan dövüşler için çelik bir kılıç ve canavarlar için de gümüş bir kılıç. Dizide de bu durum aynı ama bunu pek sık görmüyoruz. Geralt genellikle tek kılıç taşıyor.

The Witcher

Kitapta ise özel bir durum olmadığı sürece Geralt’ın gümüş kılıcını atı Roach’ta bıraktığı belirtiliyor. Witcher zırhı yapan Nick Jeffries, dövüşlerde bu kılıcın pek de pratik olmadığını söylüyor. Gümüş kılıcın pahalı olması haydutları da çekeceği için ortada gözükmemesi daha mantıklı diyebiliriz. Dizideki kostümler ve zırhların ise oyundan farklı ancak daha gerçekçi olduğunu görüyoruz.

5. Karakter Değişiklikleri

The Witcher dünyasına baktığımızda anlatılacak pek çok hikâye mevcut ve izleyiciyi bu fantastik dünyaya çekebilmek için bazı değişiklikler yapılmış. Hissrich, daha önce The Witcher’ı hiç duymamış kişileri diziden soğutmak istemediklerini belirtiyor.

Bu sebeple oyundan tanıdığımız bazı karakterler dizide ya birleştirilmiş ya da yeni roller üstlenmiş. Oyunda Ermion adıyla bilinen Mousesack’i The Witcher 3’te görüyoruz. The Witcher 3 oyunu, kitap ve dizide yaşananlardan sonrasını anlatırken diziye baktığımızda Mousesack (Fareçuval) ilk sezonun ortasında öldürülüyor.

renfri geralt the witcher

- Reklam -

Dizinin ilk bölümünde gördüğümüz lanetli prenses Renfri ise kitapta benzer şekilde anlatılsa da oyunda pek bahsedilmiyor. Ancak hikâyesi ilk oyunun ek paketi Price of Neutrality’de yer alan Deidre’ninkine oldukça benziyor.

6. Kıta Haritası

Andrzej Sapkowski, “Mantıken ilk önce harita ile başladım,” diyen J.R.R. Tolkien’in aksine öyküye önce haritayla başlamadı. Ancak bu hayranlarını veya yazarın editörlerini harita yapmaktan alıkoyabilmiş değil.

The Witcher Harita

Oyundaki harita çoğunlukla doğru olsa da kitapla karşılaştırıldığında bazı farklılıklar bulunuyor. Cintra’nın bulunduğu Kuzey’e doğru her iki harita da birbirine uyuyor. Güney’de ise farklılıklar göze çarpıyor.

Netflix için hazırlanan harita ise ikisinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş gibi gözüküyor.

7. Romantizm Dozu

The Witcher’ın ilk iki oyununda Triss Merigold’u Geralt’ın ilgilendiği kişi olarak görüyoruz. Ancak The Witcher 3: Wild Hunt’ta arasının bir iyi bir kötü olduğu Yennefer’ın ortaya çıkmasıyla tam bir aşk üçgeni karşımıza çıkıyor. Kimin seçileceği de oyuncuya bırakılıyor.

netflix the witcher yennefer aktris

Dizinin ilk sezonunda ise böyle bir durum söz konusu bile değil. Yennefer, Geralt’ın sevdiği tek kişi olarak gösteriliyor. Bu şekilde olması belki de dizi açısından daha iyi olmuş diyebiliriz. Sekiz bölümde anlatılacak pek çok hikâye varken aşk üçgeninin de olması diziyi epey karıştırırdı muhtemelen.

8. Son Dilek Meselesi

The Witcher 3: Wild Hunt’ta Geralt ve Yennefer’ın aşkına sebep olanın cin olduğunu düşünüyorsunuz. “The Last Wish” isimli yan görevde Geralt ve Yennefer ikisini bir araya getiren dileği bozmak için cin avlıyorlar. Başarılı olursanız, Yennefer ile devam etmek ya da onu terk etmek oyuncuya bırakılıyor.

Yani oyunda büyünün ikisini bir araya getirdiği ima edilirken dizide durum pek de öyle değil. Dizinin beşinci bölümü “Bottled Appetites”ta ikilinin ilk tanışmasını, Geralt’ın Yennefer’ın hayatını cinden dilek dileyerek kurtarmasını izliyoruz. Ancak dileğin ne olduğu belirsiz. Aynı şekilde kitaplarda da Geralt’ın ne dilediği duyulmuyor.

yennefer netflix the witcher dizi

Oyundan farklı olarak cin her ne kadar ikisi arasında bağ kurmuş olsa da Geralt’ın Yennefer’ın hayatını kurtarmaya çalışması ve aralarındaki diyaloglar sayesinde ikili arasında zaten bir etkileşimin olduğunu görüyoruz.

Peki, siz bu farklılıklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin de fark ettiğiniz ve eklemek istediğiniz farklar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* The Witcher 1. Sezon İncelemesi

* The Witcher 2. Sezonu Daha Düzenli Olacak

Kaynak: Looper

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for GkiraraJ GkiraraJ dedi ki:

    Uzun uzun yazmaya gerek yoktu yahu. Her şey desek o kadar. :roll_eyes: -Dalga geçiyorum tabii, elinize sağlık.-

  2. Avatar for wifhty_zet wifhty_zet dedi ki:

    Sekizinci fark pek öyle değil.

    “Your wish,” she whispered, her lips very near his ear. “I don’t know whether such a wish can ever be fulfilled. I don’t know whether there’s such a Force in nature that could fulfill such a wish. But if there is, then you’ve condemned yourself. Condemned yourself to me.

    Aynı kitapta böyle bir diyalog geçiyor. Bu yüzden pek de belirsiz diyemeyiz. Yoksa Andrzej efendi niye koysun bunu oraya :face_with_raised_eyebrow:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Theon Greyjoy Andrew Dunbar

Game of Thrones Dizisinde Dublörlük Yapan Oyuncu Hayatını Kaybetti

the mandalorian 2 sezon star wary baby yoda

The Mandalorian 2. Sezon Yayın Tarihi Açıklandı