Ülkü Tamer kitapları tek bir çatı altında buluşuyor. Türk edebiyatının önemli şair, yazar ve çevirmenlerinden Tamer’in eserleri Ketebe Yayınları etiketi altında bir araya geldi.
1937 yılında dünyaya gelen Ülkü Tamer, çoğunlukla İkinci Yeni şairleri ile birlikte anılsa da 70’ten fazla kitabı dilimize kazandırmış, öyküleri ile ödüle layık görülmüş, antoloji çalışmaları ile adından çokça söz ettirmiş birisi. Üşür Ölüm Bile, Gül Dikeni Memik Oğlan, Güneş Topla Benim için, Ağıt ve Düşenlere gibi şiirleri çeşitli müzisyenler tarafından bestelenen Tamer, sanatın her alanında var olmayı bilmişti. Anıları bugün hâlâ öykü tadında okunabilen, şiirleri eskimek bir yana günden güne yenilenen Tamer, 2018’de okurlarını yasa boğarak aramızdan ayrılmıştı.
Tamer’in kitapları ise uzun yıllardır farklı yayınevleri tarafından basılıyor ve kimi baskılara da ulaşmak mümkün olmuyordu. Nihayet yazarın bütün eserleri tek bir çatı altında toplanmaya başlandı. Bu çok yönlü ismin külliyatına taze bir başlangıç yapmak isteyenler için ortaya güzel bir fırsat çıktı.
İşte Ketebe Çatısı Altında Bir Araya Gelen Ülkü Tamer Kitapları
Yanardağın Üstündeki Kuş
Şairin bütün şiirlerini bir araya getiren Yanardağın Üstündeki Kuş, ilk olarak 2002 yılında basılmıştı. Ancak eserin uzun süredir baskısı bulunmuyordu. Şimdi ise şairin kitaplarında yer alan bütün şiirler tekrar erişilebilir durumda.
Tarihte Yaşanmamış Olaylar
Ülkü Tamer’in öykü olarak da tanımlayabileceğimiz bu muzip kitabı, yazar tarafından şu uyarıyla açılıyor:
“Bu kitapta okuyacaklarınızın tümü uydurmadır. Düzmecedir. Palavradır. Adlar da, tarihler de, olaylar da gerçek değildir. Düş ürünüdür. Sondaki kaynakça bile.”
İçerisinde 10 anlatının bulunduğu kitap, Tamer’in tarihle ilgili ’inanılmaz’ yapıtlarla karşılaşması üzerine kaleme aldığı bir çeşit parodilerden oluşuyor.
Alleben Öyküleri
Yazarın 1991 yılında Yunus Nadi Öykü Armağanı’na da layık görülen Alleben Öyküleri, çoğunlukla ülkü Tamer’in çocukluk yıllarını konu alan metinlerden oluşuyor.
“Çocukluğunu ve büyüdüğü şehri, onun kültürünü içinde görkemli özgünlükte bir define gibi taşımayı bilen bir şairin, anayurduna, kendisine, kültürüne dair gördüklerini, hatırladıklarını öykü formunda yeniden keşfi.”
Yaşamak Hatırlamaktır
Ülkü Tamer, anlatının her alanında ustalığını konuşturmayı çok iyi biliyor. Yazarın anılarından oluşan bu kitabı yakın Türkiye tarihi, Türk edebiyatının son yüzyıldaki serencamı, futbol, Akdeniz, tiyatro, sinema; şairler, oyuncular, tiyatrocular… gibi sayısız meseleye değiniyor.
Sanatın ve Edebiyatın Dayanılmaz Hafifliği
Öykü, şiir ve çevirideki başarısını kurgu dışında da başarıyla gösteren Tamer’in Bütün Yazıları’nın bir kısmı bu eser altında bir araya geliyor. Yazarın henüz hayattayken kitaplaşmamış yazıları da yıllar sonra ilk defa bu eserde okurun karşısına çıkıyor.
Sanat Yolculukları
Yazarın Bütün Yazıları’nın ikinci kısmı ise bu çalışmada karşımıza çıkıyor. Ülkü Tamer’in belleğine doğru çıkılan bu yolculuk Papirüs’ten Cağaloğlu’ndaki Eser Han’a, Onat Kutlar’dan güzel Antep sokaklarına, Attila İlhan’dan Baylan Pastanesi’ne kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Bunlarla birlikte, Ketebe’nin Ülkü Tamer çevirilerini de okurla buluşturmayı sürdürdüğünü hatırlatalım. Ezra Pound’un Çin şiirleri derlemesi Cathay da onlardan birisi.
Ülkü Tamer kitapları arasında sizin en çok sevdiğiniz eser hangisi? Yorumlarınızı ve önerilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu bir advertorial içeriktir.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!