Yarasalar hakkında ilginç bilgileri ve tuhaf gerçekleri bir araya getirdiğimiz bu içerikte, uçan tek memeli hayvanın ilgi çekici dünyasına yakından bir bakış atıyoruz.
Sadece ülkemizde 39 tür olmak üzere dünya çapında yaklaşık 1.400 yarasa türü bulunuyor. Fiziksel boyutları küçük olsa da yarasalar, dünya üzerindeki memeli varlığının dörtte birini oluşturacak kadar büyük bir popülasyona sahip.
Salgından süper kahramana çok farklı şekillerde gündeme gelen bu kanatlı kahramanlar hakkındaki bilgilerinizi tazelemek isterseniz bu içeriğimiz tam size göre.
Yarasalar Hakkında İlginç Bilgiler
1. Yarasalar 30 Yıldan Fazla Yaşayabilir ve Saatte 100 Kilometreyi Bulan Bir Hızla Uçabilirler
Birçok yarasa doğada 20 yıldan az yaşar. Ancak bazı yarasa türlerinin ömrü 30 yılı aşabiliyor. En uzun süre yaşadığı kayıt altına alınan yarasa ise 41 yaşındaydı.
Öte yandan Tennessee Üniversitesi’nden araştırmacıların saatte 160 km hıza ulaşabildiğini keşfettiği Meksika serbest kuyruklu yarasası bilinen en hızlı memeli türüdür.
2. Yarasalar Gerçek Uçuş Kabiliyetine Sahip Tek Memeli Türüdür
Diğer “uçan” memeliler havada süzülür. Gerçek anlamda uçabilmek için hayvanı havada itmek için bir uçuş vuruşu veya kanat çırpışı gerektirir. Yarasaların parmakları son derece uzundur ve her birinin arasında bir kanat zarı bulunur. Anatomik olarak kanatları bir insan eline benzer. Bu eşsiz kanat yapısı nedeniyle yarasalar büyük bir manevra kabiliyetine sahiptir. Bazılarına göre yarasaların uçuş kabiliyeti bazı kuş türlerinden bile daha iyidir.
İlginizi çekebilir: Yarasalar Uçan Tek Memeli Hayvan Olmayı Nasıl Başardı?
3. Yarasalar Mağaralarda, Ağaçlarda ve İnsan Yapımı Yapılarda Yaşayabilir
Yarasalar yaşam döngüleri boyunca farklı habitatta yaşarlar. Pek çok yarasa mağaralarda yaşar ya da kış uykusu için mağaraları kullanır. Örneğin Virginia büyük kulaklı yarasası yıl boyunca mağaralarda yaşar. Ancak kışlama evi genellikle yaz tüneklerinden farklıdır. Nesli tükenmekte olan bu yarasalar Virginia ve Batı Virginia’da sadece birkaç yerde bulunur.
Ormanda yaşayan yarasalar ağaçlarda veya orman tabanında tünerler ve birçoğu yavrularını büyük ağaçların pul pul dökülen kabuklarında büyütür. Nesli tükenmekte olan gri yarasalar gibi bazı yarasalar su üzerindeki böceklerle beslenir ve akarsu ve nehirlerin yakınında tünerler.
Yarasalar, büyük ölçekli ağaç kesimi ve kalkınma nedeniyle tahribat ve parçalanmadan korunması gereken çeşitli habitatlara ihtiyaç duyar. Yarasalar ayrıca eski binalar, menfezler, köprüler gibi insan yapılarında da barınabilirler.
4. Yarasalar Yiyeceklerini Kör Karanlıkta Bile Bulabilirler
Tüm yarasalar noktürnal (gececil) değildir. Noktürnal olanlar, saniyede 10-20 bip sesi gibi duyulamayan tiz sesler çıkarıp yankılarını dinleyerek böceklerin yerini tespit edebilirler. Buna ekolokasyon denir.
Ancak bu, yarasaların kör olduğu anlamına gelmez. Bu canlıların gözleri gece yaşamı için tasarlanmıştır. Küçüktürler ve geceleri iyi görebilirler. Ancak görme, yarasaların kullandığı duyulardan sadece bir tanesidir. Çoğu meyve yarasası gibi bazı yarasalar da yakındaki yiyeceklerin kokusunu almak için burunlarını kullanır.
5. Yarasalar Saatte 1.200 Sivrisinek Yiyebilirler
Yarasalar genellikle her gece vücut ağırlıkları kadar böcek tüketerek böcek popülasyonunun kontrol altında olmasını sağlarlar. Bu sayede tarım için doğal bir zararlı kontrol yöntemi olarak kabul ediliyorlar.
6. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yarasa Türlerinin Yarısından Fazlası Ciddi Şekilde Azalmakta veya Tehlike Altında Olarak Listelenmektedir
Habitat kaybının yanı sıra ABD ve Kanada’daki yarasaları yok eden bir hastalık olan beyaz burun sendromu da bu canlılar için ciddi bir tehlike arz etmektedir.
7. Bazı Yarasalar Soğuk Kış Ayları Boyunca Mağaralarda Kış Uykusuna Yatar
Yarasalar ayrıca buzla kaplandıkları takdirde dahi dondurucu soğuklarda hayatta kalabilirler.
8. Solgun Yarasalar Akreple Beslenir
Solgun yarasalar, Kuzey Amerika’daki en zehirli akrep olan Arizona kabuk akrebi de dahil olmak üzere akrep zehrine karşı bağışıklık kazanmıştır. Yılın belirli zamanlarında bir pallid yarasanın beslenme rutininin %70’i akrepten oluşabilir.
9. Guano Adı Verilen Yarasa Dışkısı En Zengin Gübre Çeşitlerinden Biridir
Yarasa guanosu bir zamanlar çok önemli bir maddeydi. Guano, petrolden önce Teksas’ın en büyük mineral ihracatı olarak anılıyordu.
Öyle ki Teksas’taki Austin kenti, Congress Avenue Köprüsü’nün altında yaşayan Meksika serbest kuyruklu yarasalarının Kuzey Amerika’daki en büyük kentsel nüfusuna (mevsimsel olarak) ev sahipliği yapmaktadır. Burada yaklaşık 1,5 milyon yarasa yaşamaktadır.
10. Dünyanın En Büyük Yarasası, Güney Pasifik’teki Adalarda Yaşayan “Uçan Tilki”dir
Uçan tilki yarasasının kanat açıklığı 6 metreye kadar çıkabilmektedir. Dünyanın en küçük yarasası ise Tayland’daki yaban arısı yarasasıdır; bu yarasa bir başparmaktan daha küçük ve madeni paradan daha hafiftir.
11. Çoğu Yarasanın Yılda Sadece Bir Yavrusu Olur
Anne yarasalar, yavrularını milyonlarca yarasa arasından kendilerine özgü ses ve kokuları sayesinde bulabilirler. Yılda sadece bir yavruya sahip olmaları yarasaları nüfuslarını sürdürme açısından oldukça dezavantajlı bir konuma itmektedir.
12. Teksas’taki Bracken Yarasa Mağarası Dünyanın En Büyük Yarasa Kolonisine Ev Sahipliği Yapmaktadır
Milyonlarca Meksika serbest kuyruklu yarasası her yıl mart ve ekim ayları arasında Bracken Mağarası’na tünemektedir. Bu yarasa türünü korumak için 1.521 dönümlük alanı koruma altına alma çalışmaları sürmektedir.
13. Yalnızca Üç Yarasa Türü Kan Emicidir
Dracula başta olmak üzere birçok vampir mitinde “kan emici varlıklar” olarak atıfta bulunan yarasaların yalnızca %0,0025’i kan emicidir. Bu üç vampir yarasa türü Orta ve Güney Amerika’da yaşamaktadı. Popüler inanışın aksine vampir yarasalar insanlarla beslenmezler. Bunun yerine sadece diğer küçük memelilerin kanını emerler.
Yarasalar ekosistemlerinde doğal haşere kontrolü ve tohum dağıtıcılar olarak önemli roller oynarlar. Yarasaların çoğu, yaklaşık %70’i, böcek tüketir ve bu nedenle sivrisinekler gibi insan hastalıklarını taşıyabilen veya böcekler gibi tarımsal ürünlere zarar verebilen böcek popülasyonlarının kontrolüne yardımcı olur.
14.Vampir Yarasaların Tükürükleri İnsanlar için Faydalıdır
Vampir yarasaların tükürüklerinde inme hastalarına yardımcı olduğu tespit edilen bir protein vardır. Bu protein, yarasanın yemeğini yiyebilmesi için av kaynağının kanının pıhtılaşmadan akmasını sağlayan bir özelliğe sahiptir.
Draculin olarak adlandırılan bu enzimin, insanlarda felce neden olan beyindeki kan pıhtılarını parçaladığı bulunmuştur.
15. Yarasalar Dünyadaki Tüm Memeli Türlerinin Beşte Birini Oluşturur
Dünya çapında 1.200’den fazla yarasa türü bulunmaktadır. Yaklaşık 45 tür ABD ve Kanada’ya özgüdür ve bunlardan 12’si Tehlike Altındaki Türler Yasası kapsamında tehdit veya tehlike altında olarak listelenmiştir.
İlginizi çekebilir: Yunuslar Hakkında 33 Tuhaf Gerçek
Yarasalar hakkında sizin eklemek istediğiniz ilginç bilgiler var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!