in ,

Yurdagül Şahin Öneriyor: Kayıp Rıhtım Okurları İçin 5 Kitap

Av adlı eseriyle Gio En İyi Öykü Kitabı Ödülü’ne layık görülen Yurdagül Şahin, Kayıp Rıhtım okurları için yerli edebiyattan 5 kitap önerdi.

Yurdagül Şahin Kitap Önerisi
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizde son dönem korku edebiyatını sıkı takip eden okurların mutlaka karşılaştığı isimlerden birisi olan Yurdagül Şahin, Koronavirüs günlerinde imkânı olan herkesin eve kapandığı günlerde sevdiği 5 kitabı Kayıp Rıhtım’a anlattı.

Şahin’i 2017 yılında yayımlanan ve korku öykülerini bir araya getiren Av adlı eseriyle tanıyoruz. Av, 2018’de FABİSAD’ın Gio En İyi Öykü Kitabı ödülüne layık görülmüştü. Yurdagül Şahin, yazarlık macerasına Yönbulucu & Kral Kelebeklerinin İnanılmaz Yolculuğu adlı çocuk kitabı ile devam etti.

İşte Yurdagül Şahin’in okurlarımız için önerdiği 5 kitap!

- Reklam -

Yurdagül Şahin Hangi Kitapları Öneriyor?

Distopya kurgularının ötesinde bir biçimde yaşadığımız, evlere kapandığımız Koronavirüs salgını günlerinde kitap okuyoruz, film izliyoruz, müzik dinliyoruz; bütün zor zamanlarda olduğu gibi edebiyata, sanata sığınıyoruz.

Kayıp Rıhtım için hazırladığım kitap önerileri listesinde seçim yapmakta biraz zorlandım. Salgının yarattığı ekonomik krizin sonuçları henüz tam ortaya çıkmamışken, ne kadar yeni kitap basılır? Yayınevlerinin basılı olup da dağıtıma çıkamayan kitapların durumu gibi pek çok sorunun yanıtları aranırken pozitif ayrımcılık yaparak bize ait olan beş eserden bahsetmek istedim.

Edebiyatımızdan Portreler / Hikmet Altınkaynak

Edebiyatımızdan Portreler / Hikmet Altınkaynak

Yazarlarımızın her biri benim için çok kıymetli, kısıtlı alanda olabildiğince çok yazar ve eserden bahsedebilmek için araştırmalarına, titiz, özenli ve özverili çalışmalarına saygı duyduğum değerli yazarımız Hikmet Altınkaynak’ın Edebiyatımızdan Portreler’ini ilk kitap olarak paylaşıyorum.

Şair, öykücü, romancı, denemeci, eleştirmen farklı dallarda yapıtlar vermiş Türk edebiyatının önde gelen ustalarıyla bir başka ustanın Hikmet Altınkaynak’ın yaptığı söyleşilerin yer aldığı kitap, yazarların sanatçı kişiliklerine, yapıtlarına, sanat anlayışlarına kısaca çağdaş edebiyat tarihimize ışık tutuyor. Fotoğraflarla, dipnotlarla günümüze bağlanan söyleşiler kitabı daha da zenginleştirmiş. Özellikle bu gün aramızda olmayan sanatçılarımızın bir daha tekrarı mümkün olmayan samimi, ufuk açıcı söyleşileri beni çok etkiledi. İyi ki bu söyleşiler kitaba dönüşmüş ve iyi ki sonsuzluğa armağan edilmiş.

Edebiyatın İzinde – Fantastik ve Bilimkurgu / Seval Şahin, Banu Öztürk, Didem Ardalı Büyükarman

Edebiyatın İzinde - Fantastik ve Bilimkurgu / Seval Şahin, Banu Öztürk, Didem Ardalı Büyükarman

Edebiyatımızdan Portreler kitabından 2013 yılında yapılan Edebiyatın Hayalperver Çocuğu: Fantastik ve Bilimkurgu Edebiyatı sempozyum bildirilerinden Seval şahin, Banu Öztürk, Didem Ardalı’nın yayına hazırladığı Edebiyatın İzinde – Fantastik ve Bilimkurgu kitabına geçiyorum.

Dünya edebiyatındaki gelişimin aksine ülkemizde fantazya ve bilimkurgu edebiyatının çoğunluk tarafından ciddiye alınmadığı dönemlerden günümüze tarihçesini, benim gibi yeni yazarlara edebiyatın bu türlerinde yazma cesareti veren, kılavuzluk yapan değerli yazarlarımızın deneyimlerini, türlerin birbiriyle ilişkilerini ve alt başlıklarını, kafa karıştıran pek çok sorunun yanıtlarını bulabileceğiniz bir kaynak kitap. Fantastik ve Bilimkurgu literatürü açısından çok değerli, araştırma inceleme açısından çok büyük bir eksikliği tamamlayan başucu kitabı.

Kara Kitap / Suat Derviş

Kara Kitap / Suat Derviş

- Reklam -

Fantastik edebiyat ve bilimkurgu edebiyatından gene yazmayı ve okumayı sevdiğim başka bir türe, korku gerilim edebiyatına, ilk gotik eserlerimiz, Suat Derviş’in yazdığı Kara Kitap, Ne Bir Ses… Ne Bir Nefes…, Buhran Gecesi, Fatma’nın Günahı bu dört romanının birlikte okurlara sunulduğu Kara Kitap’a geçiyorum.

Kitaptaki eserlerin tümü gotik atmosfer, gotik mekânlar yaratılması açısından oldukça başarılı, olaylar on sekizinci yüzyıl şatolarına benzer, insanlardan uzak kırsal bölgelerdeki köşkler, malikânelerde geçiyor, tamamı karanlık, kasvetli, insana korku veren tekinsiz mekânlar. Psikolojik tahliller, karanlık grift kişilik çatışmaları, aşk, sakatlık, çirkinlik, güzellik, hastalık, ölüm temalarının işlendiği karanlık metinler tümü. Suat Derviş her an her şeyin olabileceği, geçmişle bu günün, hayalle gerçeğin birbirine geçtiği muğlak alanlar yaratarak biz okurları aktif olarak metne katıyor ve genelde yargı koymadan eserlerini açık uçlu bitiriyor. Edebiyatı, siyasi görüşleri, bireysel duruşuyla özgür ve özgün bir kadın sanatçı Suat Derviş’in az bilinen gotik eserlerini daha çok okunması dileğiyle paylaşmak istedim

Pulbiber Mahallesi / Didem Madak

Pulbiber Mahallesi / Didem Madak

Şimdi de yazamadığım ama okumaktan keyif aldığım, tekrar tekrar okuduğum şiir kitaplarından birini, az sayıdaki kadın şairlerimizden Didem Madak’ın Pulbiber Mahallesi kitabını paylaşıyorum

Grapon Kâğıtları kitabının arka kapağında ‘bu kitapta yer alan şahıs ve mekânların gerçekle alakaları tamdır’ beyanıyla kendisinin de açıkladığı gibi Didem Madak’ın şiirlerinin en belirgin özelliği, yaşamıyla yazma süreci arasındaki ilişki bana göre. Çiçek, anne kokan, yaşamın acılarına karşı gülümseten, başkaldıran yine kendi dizeleriyle ‘ütüsüz ve buruşuk gezdirdiği ruhunun diyeti’, biraz kadınsı, durup dururken bağıran şiirler. Amansız hastalığına yenilmeden önce son yazdığı, ‘128 Dikişli Şiir’den bir bölümü, ‘Ay Işıl’a Sığışmıştı’ şiirinden esinle, daha çok şiir kitabı basılması ve daha çok şiir okunması dileğiyle buraya sığıştırıyorum.
Doğdum, doğurdum
Bir insan nasıl büyüyor gördüm
Hayatta kalmak için
Ve hayatta kalmanın yanında
İnandım şiir bir gevezelikti
Şimdi 128 harfli bir şiir var karnımda
Satırlar artık bomboş
Karnımda hissiz bir şiir var
İçimde durmadan bölünen şiirler
Birlikte yok olacağımız şiirler
Birlikte unutulacağımız şiirler
Hiç borcu olmamış şiirler
Ve bu yüzden çok acıyan şiirler

(Pulbiber Mahallesi s. 113)

Yargu / Ezel Akay ve Haldun Çubukçu

Yargu / Ezel Akay ve Haldun Çubukçu

Bu yazının son kitabı olarak hikâye anlatma türlerime yeni eklediğim senaryo yazmaktan doğan merakla keşfettiğim Ezel Akay ve Haldun Çubukçu’nun yazdığı Yargu romanını paylaşmak istiyorum.

Senaryo yazmak için yola çıkılmış fakat yazarların okuyarak, araştırarak, tartışarak, vakalar yaratarak kendi ifadeleriyle “Gelecek kuşaklara bir fikir bırakma oyunu”nda akıllarında kurdukları senaryo ile Yargu dünyasında uçurum oluşmuş ve Yargu romana evrilerek edebiyatımızda yerini almış. Romanın dili oldukça özgün, eski, öz Türkçe sözcükler, lehçeler kullanılmış, Ezel Akay’ın Anadolu Ortaçağ üçlemesinin ilki, “Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?” filminin diline yakın. Bu ara filmi de izlemenizi öneriyorum, bence Türk sinemasının en iyi filmlerinden biri.

Serinin ikincisi Yargu, üçüncüsü Romalı Celal olarak planlanmış. Umarım üçleme tamamlanır ve seriyle birlikte ülkemizdeki çok büyük bir eksiklikte tamamlanır, bizler de keyifle okuruz, izleriz. Yargu, 1200-1400 yılları arasında, çok az bilinen bir dönemde, Anadolu Ortaçağı’nda geçiyor. Savaş kalıntılarından bulunup kurtarılmış çocuklardan, genç kızlar ve genç erkeklerden oluşmuş kardeşlik, eşitlik, özgürlük topluluğu Türkmen oymağı, Karacakızlıların’ın yargılanışını, oyun içinde oyunla anlatıyor. Macera, derin felsefeler, komik olaylar, ilginç karakterlerle dolu, hüzünlü ama bir o kadar da umutlu, şiddete karşı oyunun, hukuka karşı adaletin savaşını anlatan mutlaka okunması gereken bir roman.

Nitelikli kitapları okurlarla buluşturma çabasından, sanata katkılarından dolayı Kayıp Rıhtım’a teşekkürler.

Evde kalın, edebiyatla, sanatla kalın, sevgiyle kalın.
Yurdagül Şahin
Sevgili Yurdagül Şahin okurlarımız için işte bu kitapları önerdi. Sizin de bu listede okuma fırsatı yakaladığınız kitaplar yer alıyor mu? Kendi önerilerinizi ve kitaplara dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, daha fazla kitap önerisi için buraya tıklayabilirsiniz.


* Hak Ettiği Değeri Görememiş 10 Klasik Distopya Eseri

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türk Halk Anlatmalarında Olumsuz Tipler - Dr. Mustafa Duman

Türk Halk Anlatmalarında Olumsuz Tipler: Kötülüğün Temsilcileri İncelendi

Fringe - En İyi Bilimkurgu Dizileri

Collider Açıkladı: 21. Yüzyılın En İyi 25 Bilimkurgu Dizisi