in ,

Akdeniz Bilimkurgu Antolojisi “Radyoaktif Düşler” Kitabının Kanadalı Yayıncısı Cathy MacKenzie ile Söyleşi

“Radyoaktif Düşler: Akdeniz Bilimkurgu Antolojisi” kitabının Kanadalı yayıncısı Cathy MacKenzie ile Kanada’da edebiyat, bilimkurgu ve “Radyoaktif Düşler” özelinde bir söyleşi gerçekleştirdik.

Cathy MacKenzie - Radyoaktif Düşler - Kanada Söyleşi
- Reklam -
- Reklam -

7 ülkeden 11 farklı bilimkurgu öyküsünü Akdeniz teması altında buluşturan Radyoaktif Düşler antolojisi, dünyadaki yolculuğuna devam ediyor. Eserin Kanada’daki basımını üstlenen MacKenzie Yayıncılık’tan Cathy MacKenzie ile keyifli bir sohbete imza attık.

Türkiye baskısı Haziran 2024’te yayımlanan Radyoaktif Düşler, bugüne dek Türkiye dışında Kuzey Kıbrıs, Kanada ve İngiltere’de yayımlandı.

Antolojide Türkiye’den Selin Arapkirli, Cem Can ve Onur Selamet, Kıbrıs’tan Tuğrul Sultanzade ve Dimitra Nikolaidou, Mısır’dan Yasser Abu-elhassab, İtalya’dan Chiara De Giorgi, Yunanistan’dan Ifestion Hristopulos, İsrail’den Elana Gomel, Fransa’dan David Bry ve Julia Rennaud bilimkurgu öyküleriyle yer alıyor.

- Reklam -

Seçkinin İtalyan yazarı Chiara De Giorgi, Kanadalı yayıncı Cathy MacKenzie ile Kayıp Rıhtım için görüştü. Söyleşide MacKenzie’nin edebiyat geçmişi, yayınevinin kuruluş süreci, Kanada’daki edebiyat ortamı ve Radyoaktif Düşler kitabının yolculuğu gibi başlıklar ele alındı.


Söyleşi: Chiara De Giorgi
Çeviri: Ünver Alibey

MacKenzie Yayınları’ndan Cathy MacKenzie ile Söyleşi

Yayıncı olmadan önce yazardınız. Yazmaya nasıl başlamıştınız?

Küçüklüğümde doymak bilmez bir okurdum. Kütüphaneden sık sık kitap alırdım, genellikle bir romanı bir ya da iki günde bitirirdim. Ancak büyüyüp evlendiğimde ve çocuk sahibi olduğumda bu hobimi tamamen unuttum. Ta ki ilk iki torunum 2007 yılında üç hafta arayla doğana kadar. Doğumları beni çok etkiledi ve nedense her birine uzun şiirler yazdım, bunları çerçeveletip ailelerine hediye ettim. Düşündüğüm kadar takdir edildiler mi emin değilim, ama her halükarda bu beni yeniden yazmaya, özellikle de şiire yöneltti. Çok geçmeden “büyükanne” şiirlerinden oluşan bir kitap için yeterli sayıda şiirim oldu. Bir noktada, öykü yazmaya da geri döndüm ve birkaç şiir kitabı ile öykü kitabını kendi kendime yayınladım.

Radyoaktif Düşler - Akdeniz Bilimkurgu Antolojisi

Yayınevinizi nasıl kurdunuz?

2010 yılında, o zamanki yerel yazı gruplarımdan birinde anılarını yazmış olan ve yayımlatmak için yayıncı arayan bir beyle tanışmıştım. Birkaç yayınevine göndermiş, ama hep ret yanıtı almıştı. Kitabı çok hoşuma gitmişti. Bu yüzden dedim ki neden ben yayımlamıyorum?

Ve böylece MacKenzie Yayınları kurulmuş oldu.

Evet, kitabı çok başarılı oldu. Galiba şu ana dek en çok satan kitabımız o… Elbette bu, anlatacak çok iyi bir hikâyesi olmasından kaynaklanıyordu. O zamandan beri iki yüzden fazla kitap üzerinde çalıştım. Kitapları her zaman çok sevmiş olsam da bu, daha önce yapmayı hayal ettiğim bir şey değildi. Aslında, lisede yapılan yetenek testlerinden kütüphaneci olarak iyi bir kariyer yapabileceğim sonucu çıkmıştı. Ama onun yerine kurumsal bir avukat asistanı oldum ve sonunda da yazar ve yayıncı… Yetenek testi aslında pek yanılmamış; kitaplara geri döndüm de denebilir.

Kanada’da edebiyat ortamı nasıl?

- Reklam -

Kanada’daki edebiyat ortamı çok canlı… Sadece Nova Scotia’da (Cathy’nın yaşadığı yer) çevrimiçi ve yüz yüze buluşup tartışabileceğiniz birçok kitap kulübü ve yazı grubu var. Yazarlar her zaman imza günleri ve kitap tanıtımları düzenliyor.

Kanadalı Bilimkurgu Yazarları ve “Radyoaktif Düşler” Üzerine

Dünyaca ünlü bazı önemli bilimkurgu yazarları Kanada’dan çıktı. Örneğin Margaret Atwood ya da William Gibson… En sevdiğim yazarlardan biri olan Cory Doctorow da Kanada doğumlu. Sizin bu türle ilişkiniz nasıl?

Evet, dünyaca ünlü bilimkurgu yazarlarımız olduğu doğru… Bilimkurgu burada çok ilgi gören bir türdür. Ben de bilimkurgu olarak sınıflandırabileceğimiz bir düzine kadar öykü yazdım; hatta bunlardan dört ya da beş tanesi bilimkurgu antolojilerinde yayımlandı.

Radioactive Dreams  - Radyoaktif Düşler - Kanada Kapağı

Bizim bilimkurgu antolojimiz “Radyoaktif Düşler” hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kısa bir süre önce Radioactive Dreams adlı bir bilimkurgu antolojisi ile karşılaştım. Mizanpaj ve düzenlemesinden çok etkilendim ve kapak da harika. Şöyle bir göz gezdirdim, ardından birkaç bölüm okudum ve daha fazla düşünmeden yayımlamaya karar verdim. Proje gerçekten hoşuma gitti. Ayrıca, okurlarımızın Akdeniz ülkelerinden bilimkurgu yazarlarını tanımasının ilginç olacağını düşündüm.

Bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkürler. Umarım antolojimiz Kanada’da da ilgi görür.

İlgi göreceğine inanıyorum.


Radyoaktif Düşler kitabına dair yorumlarınızı ve Kanada’da yayıncılık dünyası hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat içeriği için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Emilia Clarke - Ponies Dizi Kadrosu

“Game of Thrones” Yıldızı Emilia Clarke, Yeni Casusluk ve Gerilim Dizisi “Ponies”in Kadrosuna Katıldı

Jenna Ortega - Dune Chani - Zendaya

Jenna Ortega, 6 Yıl Önce Gizlilikle Yürütülen “Dune” Filmi Seçmelerine Katıldığını Açıkladı