Altkültür seviyor musunuz? Peki ya bilimkurgu ve kapalı-oda polisiyesi türlerini harmanlayan, uzay gemisinde gizemli bir maceraya ne dersiniz?
Yakınlarda Çınar Yayınları aracılığıyla Çağlar Kök‘ün çevirisiyle çıkan Altı Diriliş (Six Wakes) tam da türleri barındırıyor. Biz de hatırlarsanız sitemizde bu kitabın incelemesini yapmıştık.
Şimdiyse romanın yazarı Mur Lafferty ile yazarlık hayatı, aldığı ilhamlar, bilimkurguda ölümsüzlük ve klonlamaya kadar keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Keyifli okumalar!
Merhaba, öncelikle bizimle röportaj yapmayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Merak ettiğim bir soruyla başlayalım.
Kitabınızda ölümsüzlük önemli bir yere sahip. Bilimkurgu eserlerinde yer yer karşılaştığımız bir konu. Özellikle, insan bilim sayesinde çok uzun yıllar yaşasaydı ne gibi değişimler yaşardı? Sizin kitabınız için bu konuyu seçmenizde özel bir sebep var mı? Zihninizi meşgul eden bir konu mu? Eğer öyleyse, neden?
Bir süredir nesil gemisi konsepti üzerinde kafa yoruyordum ve ekibin baştan sona aynı olmasını istedim. Bu fikirden hareketle klonlamayı yaşayan insanları çoğaltmaktan ziyade ölümsüzlük üzerine kullanılmasını düşünmeye başladım. Birçok nesil gemisi hikâyesinde geminin mürettebatı görevlerini hatırlamıyorlar çünkü çok zaman geçiyor. Bense görevini hatırlayan ancak uzayda olmanın ve uzun süre birlikte çalışmanın yan etkilerinden muzdarip insanları keşfetmek istedim.
Bilimkurgu ve bilimde ölümsüzlüğün işlenmesi üzerine araştırmalar yaptınız mı? Bunun üzerine esinlendiğiniz ve bize de önereceğiniz eserler var mı?
David Gerrold’ın “The Man Who Folded Himself” adlı eseri klonlama ve zaman yolculuğu konseptleri üzerinde etkili oldu. Bunun yanı sıra korku ve kana daha az eğilen ve daha çok yaşlı varlıkların modern zamana küçümsemeyle baktığı vampir kurguları da çok ilgimi çekti. Kitabı yazdığımdan bu yana biraz süre geçti, bu sebeple etkilendiğim bilimkurgular artık zihnimde değiller. Eminim ki bunu gönderdikten sonra bir sürü düşüneceğim!
Peki siz klonlanma aracılığıyla ölümsüz olmayı tercih eder miydiniz? Neden?
Sanmıyorum. Sadece 45 yaşımdayım ve şimdiden insanların ünlüler hakkında konuştuğunu duyuyorum veya insanları magazin dergilerinin kapaklarında görüyorum ve düşünüyorum, “Bu da ne böyle?” 200 yıl veya daha uzun yıllar yaşamayı hayal edemiyorum.
Altı Diriliş bilimkurgu ve kapalı-oda polisiyesi türlerini harmanlıyor. Özellikle bu iki türü seçmenizin sebebi neydi?
Ben türü seçmedim. Uzay gemisinde kanlı bir sahne düşündüm ve bunun aynı zamanda kapalı-oda polisiyesi türüne uyduğunu fark ettim. Daha önceden hiç gizem türünde yazmamıştım ve öğrenmek için bu türdeki elime geçen her kitabı okumaya başladım.
Podcast programları (Geek Fu Action Grip, I Should Be Writing) yaptınız ve Mothership Zeta adlı dergide yayın yönetmenliği yapıyorsunuz. Bunların yazarlığınızda ne gibi etkileri oldu?
(Mothership Zeta şu an aktif değil. Bugünlerde Escape Pod dergisinin editörlerindenim.) Podcastler izleyiciye kendimi sunarken güvenimi artırdı ve “gerçek” bir teslim tarihi olmadan yeni bir iş yaratmam açısından kariyerime katkı sağladı.
Hugo, Nebula ve Philip K. Dick gibi önemli ödüllerde Altı Diriliş kitabıyla aday olma başarısı gösterdiniz. Edebiyat ödülleri hakkında ne düşünüyorsunuz, kariyerinizde ne gibi etkileri oldu?
Bu kesinlikle stres seviyemi artırdı! Adaylıklar büyük bir onurdu. Hiçbir zaman aday olmayı ummuyordum ve bu gerçek bir şok oldu. Kariyerim üzerindeki etkisine gelince, şimdilik pek bir şey gördüğüm söylenemez. Hiç olmazsa şu an üzerine konuşabileceğim bir şey yok.
Çok bilinen yazarların haricinde Türk okurlarına önermek istediğiniz az bilinen bilimkurgu veya kapalı-oda polisiyesi yazarları var mı?
Bu iki türü kapsayan pek kitap olduğundan emin değilim. Ama Kameron Hurley ve Becky Chambers muhteşem bilimkurgular yazıyor.
Sizin Türk edebiyatından aşina olduğunuz yazarlar var mı?
Hayır. Ama bazılarını tanımak için Yeryüzü Müzesi’ni okumak isterim. Ancak çevirisini bulamıyorum.
Son olarak, Altı Diriliş’in devamı gelecek mi? Bunun dışında hangi projeler bizleri bekliyor?
Altı Diriliş’e devam kitabı yazıyorum ama yayıncısı yok. Bu sebeple ne zaman çıkacağını bilemiyorum. Ve ne yazık ki şu an konuşabileceğim herhangi bir projem yok.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!